Topánky - barefoot alebo ortopedické?

maschena
26. sep 2019

Zdravím mamičky. Mám otázku ohľadom topánočiek pre dcéru. Pri prvej som používala/kupovala botičky výhradne v lekárni-protetika, alebo santé. Dnes má 12 rokov a šmatle-chodí do x
Pri druhej (1rok) som kupovala najprv RAKy, no za tie má zvrzala Dr. Tak som sa opäť vrátila k protetike- no v tých sa malá podkýna. Teraz skúšame protetika barefood a dieťatko začína klásť nožicky do x .
Konzultovala som túto problematiku s viacerými odborníkmi ,no sú 2 tábory. Striktne ortopeďáky, alebo v žiadnom prípade ortopeďáky. Aké sú prosím vaše skúsenosti, kľudne aj konkrétne značky.

kristina2412
26. sep 2019

Podľa mňa sa nedá povedať čo je lepšie, asi závisí od konkrétneho dietata. Prva dcéra mala veľmi úzke nohy a žiadne topánky okrem Superfitiek jej neboli dobre,skúšali sme všeličo ale zakopavala,padala. Teraz má 7 a ešte stále ich kupujeme. Druhá dcéra má širšiu,baculatu nozku. Skúšali sme veľa znaciek, najlepšie jej však sadla barefoot obuv, čiže u nej určite pôjdeme touto cestou.

dobromila
26. sep 2019

Mám 5 detí - prvému som kupovala ortopedické a sledovala nadmerok, vymieňala za väčšie dopredu, aby mu náhodou nestihli byť malé. A v cca. 3 rokoch zatáčal päty dovnútra - ortopéd sa na mňa pozeral, že čo chcem, že je vo vývine a je to v pohode. Má 12 rokov a zdá sa mi, že chodí ako tak normálne.
Ostatným deťom som kupovala nové, len keď už nezostalo po staršom a hocijaké. Druhý, tretí a piaty chodia pekne. Štvrtý čaptavo, zatáča celé pravé chodidlo dovnútra. Piaty má necelé dva roky a zatiaľ chodí pekne (má D.d.stepy z druhej ruky - má široké chodidlo a tieto mu výborne sadli. Cez leto chodil naboso, v gumených sandálkach alebo kožených capačkách.....tak neviem od čoho to závisí vlastne.

evuska135
26. sep 2019

Mne pride protetika dost tvrda na chodzu, ale zas nemusim tie nazory na barefoot obuv (ake su super) a davat 40e za topanky. Ja hladam zlatu strednu cestu, skusam v com sa mu dobre chodi, a hlavne nadmerok, pri botaskach zvlada aj 1,5cm, mal teraz jesenne s 0,8 nadmerkom a nechcel mi v tom chodit, takze ho asi tlacili🙈 ale ked mal rok kupila som mu Raky a chodil v tom uzasne, max som bola spokojna. Ja by som nepocuvala dr, zato ze ona ma taky nazor, ina dr by mozno bola za, sto ludi sto nazorov na tuto problematiku.

lyci
27. sep 2019

@maschena podla mna su nohy do X dane geneticky a ziadnou obuvou z toho rovne nohy nedostanes. proste lytkova kost voci stehennej maju dane v akom uhle budu rast. mne na X nohy pomaha ked mam vyvysenu vlozku alebo stielku pod priehlavkom. teda vnutorna strana nohy na lozke je vyssia. odlahcuje mi to vonkajsiu stranu kolien. barefoot obuv je podla mna vhodna pre ludi, ktori maju jednoducho nohy v poriadku, chodidla aj nohy bez roznych vykryveni a deformit. aj deti, ktore chodia vacsinou nose a v barefoot topankach, tak vidno ako velmi im napriek tomu padaju nozky dovnutra a maju nohy do X, spojene stehna a kolena a od kolien dole smeruju nohy von

adamadent
27. sep 2019

Ja som sa tiež zameriavala na topánky odmalička mala barefoot potom som jej kupovala protetika lebo sa mi zdalo ze spatne chodila.... ale.... komplexné na to treba ísť posilniť brušné svaly, naprávať dieťa ak zle sedi teda do W, mať dostatok pohybu všeobecne. Nam pomohla fyzioterapeutka mame takú zostavu denne 15 minút cvičenie a senzoricke koberčeky, pichliacova polgula a pod.

jankapepe
27. sep 2019

@maschena Veď sa riad normálne rozumom a nájdi svojim deťom topánky pohodlné priestranné mäkké praktické nechaj ich nohu správne sa vyvíjať.
Ortopedické pevné ,,lyžiarky,, sú pre zdravé nohy mega utrpenie.
Je jedno či sa ta topánka bude volať rak,Adidas, Prada,alebo čínsky fejk......... podstatné je že bude tvojmu dieťaťu sedieť!

esterba
27. sep 2019

@maschena ked ma nohy do x smer fyzioterapeut co sa tomu venuje, vyvlozkuje, poradi topanky. Nemusi nosit zehlicky.

glamorous55
24. júl 2020

Ahojte, podla mna vyber topanok zalezi od konkretneho typu nozicky - musia krasne sediet. Skus precitat tento clanok - mozno nájdes inspiraciu : https://fitshaker.sk/chodza-naboso-je-vhodna-pr...

ckatka
24. júl 2020

Za mňa odkedy som prešla na barefoot, tak už na barefoot nedáme doma dopustiť.
Ako dieťa som vždy nosila tie.pevne topánky, papučky, členkovu obuv, ved noha musí byť spevnená..že....
A v dospelosti problémy aj s nohami aj s klbami a celkovo pohybový aparát nevyhovujúci napriek cvičeniam. Tak som prešla na barefoot a odvtedy mam pokoj. Asi rok trvalo kým si nohy zvykli...zväčšili sa mi asi o číslo keď mali konečne priestor...teraz nosím barefoot asi piaty rok a je to neporovnateľne lepšie. A nie je pravda, že sú všetky drahé...dajú sa zo.zahranicia objednať kožené barefooty za 30-40€.
No a po týchto skúsenostiach mi ani nenapadlo obuť dieťaťu čokoľvek iné. Nikdy pevnú topánku nemal. Do škôlky to bol trochu kompromis ale nakoniec Nanga papuče slečny učiteľky zvládli... A nohu ma pevnú, svaly si ovláda, nikde len tak nezakopne....a nemá problém od 15stupnov behať po vonku naboso uplne. A zdravý furt.
V porovnaní s ním, synovcovia vyrastajúci v pevnej obuvi, začali chodiť neskôr, prídu mi smatlavejsi...A celkovo tie nôžky majú také denglave...vidno to napríklad na preliezkach. Ze tie svaly nula bodov. No a furt sú chorí. Neviem čím to je. Ich furt teplo obuvaju obliekajú....

Každý si musí zvážiť sam. Naši rodičia nás dávali do chodítiek a obuvali napevno, lebo nemali vedomosti ze to škodí. Keby mali, určite nás nechajú bosých na zemi, verím tomu.