Učenie sa plávať v dospelosti

17. jan 2025

Ahojte. Je tu niekto kto sa naučil plávať v dospelosti?
Ja mám po 20tke a neviem ani trochu plávať. Na základnej som chodila na plavecký výcvik ale nič som sa nenaučila. Dať hlavu pod vodu mi robilo problém, stále som spanikárila a raz som sa aj pod vodou nechtiac trochu nadýchla. Alebo "ľahnúť" si na vodu. Bála som sa že sa ponorím. Stále vodu nejako extra nemusím no chcela by som sa plávať, aspoň decentne.

autor
17. jan 2025

naučiť*

ankare
17. jan 2025

Oslov nejakého trpezliveho inštruktora plavania. Držím palce!

thirstymonk
17. jan 2025

V bardejove sú medúzy: https://meduzacentrum.sk/ venujú sa najmä deťom, ale myslím, že by zobrali v pohode aj dospelého.

k47
17. jan 2025

Kolega sa takto učil úplne od nuly, takže nejaké kurzy pre dospelých určite sú. Ak je tvoj hlavný problém to spanikárenie, to možno bude lepšie prekonávať mimo hodiny, vo vlastnom tempe, asi s plaveckými okuliarmi. Hoc aj len namáčať tvár vo vani či inej plytkej vode, a až potom v bazéne. Držím palce.

tehulka2011
17. jan 2025

ano, naucila som sa to v 30+, bola som na kurze pre dospelych (bolo to pre 5 ludi, 10x, 200€). Je velmi vela ludi, ktori nevedia spravne plavat, urcite viac ako 50%.

belllinka
17. jan 2025

@thirstymonk Ako vieš, že je z Bardejova??

belllinka
17. jan 2025

@tehulka2011 Fúha, myslíš, že až tak veľa? Ja som myslela, že tak 10 percent, ale nenašla som nejakú relevantnú štatistiku. Je to také nezodpovedné od rodičov, ak to dieťa nenaučia, alebo ho nedajú na kurz. Vo vode sa človek môže ocitnúť hocikedy, aj neplánovane...

sashka22
17. jan 2025

Ja tiež neviem ale tento rok to chcem zmeniť a to mam už 30+

sisaka
17. jan 2025

V dospelosti je to síce ťažké, ale nie nemožné… mám niekoľko kolegýň, ktoré to skúšali, aj na kurzoch, ale sa teda ani jedna nenaučila… samozrejme deti mali na plaveckých kurzoch od mala, aby nedopadli ako ony.

pink_lady
17. jan 2025

ja som sa naucila v 26...chodila som ako stvrtacka na plavanie v skole, potom som nebola na plavarni az do tych 26...naucil ma vtedy frajer

gdulskadarina
17. jan 2025

Tiez si myslim ze normalne kam chodia decka na kurzy plavania ze by si zohnala v pohode aj ty ako dospela 🙂 Drzim palce 🍀

belllinka
17. jan 2025

@pink_lady to si sa ani v lete nechodila kúpať? Ani k moru?

tehulka2011
17. jan 2025

@belllinka no pisala som spravne plavat, teda s vydychovanim pod vodou

belllinka
17. jan 2025

@tehulka2011 aha, tak to je aj viac, teraz som si prečítala rozhovor s plaveckým trénerom a nesprávne pláva až 90 percent ľudí

pink_lady
17. jan 2025

@belllinka nie, to bolo straaasne davno, moj tato bol taky ze sme proste chodili len na tury a do prirody, do Juhošky ani na kupaliska nie...a potom ked som chcela ist uz za svoje po vyske k moru, uzdo Chorvatska, musela som sa naucit 😉

autor
17. jan 2025

@belllinka Ja som pri mori nikdy nebola a nejako som doteraz ani netúžila, lebo neviem plávať, ani sa neopaľujem, tak čo by som tam robila? Na kúpalisku som nebola už niekoľko rokov. Čiže sa kúpať nikde nechodím ani cez leto.

belllinka
17. jan 2025

a kvôli čomu sa chceš naučiť plávať, keď nechodíš k vode? Či iba tak kvôli bezpečnosti?

autor
17. jan 2025

@belllinka Aj kvôli bezbečnosti. Aj preto lebo ma to posledný čas k vode láka.

autor
17. jan 2025

bezpečnosti*

oblecenie99
17. jan 2025

@belllinka Je takých ľudí dosť, tiež som si myslela, že väčšina plávať vie, lebo u nás či už v triede v škole, alebo v rodine sme všetci plávali od malicka, dokonca si dovolím napísať, že so sestrou aj so sesternicami aj veľmi dobre. No a potom som sa dala dokopy s muzom, a on plával ako plával (naučil sa pri mne poriadne, ale jeho technika je stále hrozna), ale švagriné, svokra, jej sestra, svokor, babka, nikto nič. Pre mňa to bolo úplne neuveriteľné, lebo sme kazde leto chodili po kúpaliskách, minimálne sme boli aspoň na Šírave, či Tise, lebo to bolo blízko, tak to bolo pre nás úplne prirodzené, a najmä bezpečnejšie (nevyhnutné). A porodila som syna, ktorý sa teda vôbec že nechytá, v štyroch rokoch sa konečne odhodlal že aspoň s kruhom sa pustí do vody a môžem mu pustiť ruku 🤦 tak neviem.. ma už 5, budú mať plavecký, tak som sama zvedavá, či si dovolí omočiť hlavu.

belllinka
17. jan 2025

@oblecenie99 u nas tiez podobne, v detstve sme boli stale na kupaliskach, jazere, plavarni. Som si vtedy myslela, ze kazdy vie plavat, ze je to skor rarita, ak niekto nie 🙂 Ja plavanie milujem a aj s detmi som chodila od babatka na babyplavanie a v styroch rokoch isli na kurz. Ale tak co si vsimam, vela ludi plava zle lebo ved “nechcem si namocit vlasy” a niektore este aj s mejkapom 🤦‍♀️

oblecenie99
17. jan 2025

@belllinka dodám, že ja aj v okuliaroch, keď idem len tak rekreačne, lebo som strašne slepá bez nich a vadí mi to 😃 ale tak áno, kedysi som chodila aj na plaváreň viackrát do týždňa, a vtedy som už isla na to poriadne, ako treba, aj s namočenou hlavou a strašne ma to bavilo. Len nejak som prestala: materská, Covid a lockdowny, malé dieťa, druhé dieťa, povinnosti, a keď som sa chcela rozbehnúť opäť, tak nám rekonštruujú plaváreň, tak snáď na jar/leto sa "vrátim" do vody 😁

thirstymonk
17. jan 2025

@belllinka Neviem, ale meduzy poznam, tak som odporučil. Určite takýchto "klubov", či jak to nazvať, je po slovensku iks ypsilon.

lenka10717
17. jan 2025

Ja som sa toto leto konecne naucila. Neznasam mat hlavu pod vodou ani skakat do vody, tak to nerobim, ale naucila som sa aspon normalne plavat. Ked som bola dieta, tak ma ucili aj rodicia, aj na plaveckom som bola ale nepomohlo. Neskor aj kamarati aj frajer a vzdy som pistala, nech ma nechaju na pokoji :D som taky bojko dost. Toto leto sme boli s priatelom na dovolenke v Chorvatsku, more sme mali na skok aj bazen. Najprv som sa ucila v bazene, potom som sla do mora, hoci v mori sa plava o dost lahsie. Neviem ako sa mi to podarilo, proste som si povedala, ze si musim verit a hlavne sa nebat. A slo to. Najprv som bola rada, ze som spravila 3 obluciky rukami a nepotopila sa, postupne som pridavala, oboplavala som cely bazen… a nejako to slo. Fakt, ked som sa to ja naucila, tak to dokaze kazdy. Drzim palce 🙂

orisker
18. jan 2025

Keď sa učí plávať dospelý, má výhodu v tom, že akýkoľvek pocit diskomfortu vo vode môže ľahšie prekonať jednoducho vôľovým vypätím.
Deti toto musia prekonať hlavne nenásilne a hravou formou, čo si vyžaduje čas.
Dospelý sa už môže ovládnuť a rozkázať si.
Prajem mnoho zdaru!

merlinja
18. jan 2025

Ja som sa učila cca pred 6-7 rokmi. Našla som si inštruktorku - u nás vedie detský plavecký klub. Desať hodín som mala 1x týždenne. Vedela som plávať tak cca udržíme sa nad vodou, hlava hore - teta štýl, ak mi kúsok voda šplechla, už som panikárila. Teraz ak je možnosť plávam raz týždenne, 1,5 km cca necelá hodinka, prsia, znak. Stojí to za snahu, skús.

vespertine
18. jan 2025

Chodila som na kurz pre dospelých, avšak nenaučila som sa tam plávať, hoci to bolo dosť drahé a trvalo to dva mesiace (raz týždenne). Trochu som sa posunula, to asi áno, ale stále neplávem. V dospelosti je to už ťažšie, a je potrebné mať aj inštruktora, ktorý má s takými ľuďmi skúsenosti - ja som zjavne úplne dobre netrafila. Dokonca mám pocit, že dospelých ani veľmi učiť nechcú, lebo je to pre nich väčšia námaha, vyžaduje si to aj trpezlivosť, a nestačí len nejaká hravá forma ako u detí. So mnou tam ani neboli úplní neplavci, ale iba dospelí, ktorí si chceli zlepšiť techniku, alebo sa viac rozplávať, a to je teda obrovský rozdiel oproti neplavcovi, ktorý už má aj nejaké bloky / strach.

marca12
18. jan 2025

@belllinka Ani ja neviem plavat a to som cele leto nalozena vo vode. Ja idem len do vody,kam dociahnem a tam som nalozena aj cely den 😄 aj v mori som cele dni,ale len chodim a stojim vo vode a idem maximalne po krk,kam dociahnem. Milujem vodu,ale nedokazem ist pod vodu. Viackrat som sa ucila plavat,ale akonahle sa ponorim,stracam orientaciu a neviem,kde som. Neda sa to vysvetlit,ale ja som asi antitalent na plavanie.

tehulka2011
18. jan 2025

@marca12 existuju plavecke okuliare, takze v pohode vidis aj pod vodou 😉

marca12
18. jan 2025

@tehulka2011 Skusala som,ale ja ako si ponorim hlavu,stracam orientaciu,aj ked vidim. Neviem to vysvetlit,ale v tomto som uplne neschopna.