icon

Vplyv nadmorskej výšky na kvalitu spánku

4. nov 2025

Ahojte, idem si po radu , môže dlhodobé bývanie v nadmorskej výške mať zlý vplyv na spánok?

martinmmartin
4. nov 2025

@anonym_autor jo , od 8000 m vyssie je zona smrti kde mas byt co najmenej.

O akych vyskach presne sa tu budeme bavit?

tilly
4. nov 2025

Môj muž má výborný spánok. Raz som mu kúpila lyžovačku a bývali hore na ľadovci a hovoril, že nevedel spať. Ja tomu verím, že nadmorská výška ovplyvňuje všeličo, veď prečo by inak potrebovali Kolumbijci koku? 🤷‍♀️🤔😅

viestta
4. nov 2025

V akej nadmorskej vyske? Lebo aj pri mori na plazi mas nadmorsku vysku. Tak asi meter, dva

tundra
4. nov 2025
@tilly

Môj muž má výborný spánok. Raz som mu kúpila lyžovačku a bývali hore na ľadovci a hovoril, že nevedel spať. Ja tomu verím, že nadmorská výška ovplyvňuje všeličo, veď prečo by inak potrebovali Kolumbijci koku? 🤷‍♀️🤔😅

@tilly nam skolaboval clovek v 2400m nad morom..Vystupil z lanovky,bolo mu zle,o par hodin skolaboval,museli ho zviezt dole.Kazde telo reaguje inac...

anonym_339a17
4. nov 2025

@anonym_autor v akej nadmorskej výške je asi dosť podstatný fakt, tak daj.

tilly
4. nov 2025
@tundra

@tilly nam skolaboval clovek v 2400m nad morom..Vystupil z lanovky,bolo mu zle,o par hodin skolaboval,museli ho zviezt dole.Kazde telo reaguje inac...

@tundra tak to je nepríjemné. Zas sportovci chodia trénovať do vyšších poloh. Pred olympiádou sme ich stretávali v moritzi a livignu veľa, skoro všetkých.

autor
4. nov 2025
@martinmmartin

@anonym_autor jo , od 8000 m vyssie je zona smrti kde mas byt co najmenej.

O akych vyskach presne sa tu budeme bavit?

martinmmartin
4. nov 2025

tak napr strbske pleso ma 1300 mnm a ludia tam chodia do hotelov jak na teple rozky

viestta
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor s nadorskou skou klesa tlak a tym padom aj mnozsto kyslika vo vzduchu. Na dobry spanok potrebujes kyslik, preto sa pred spanim vyvetra spalna a ked rano vstanes, tak je tam "vydychany" vzduch. To ci reagujes az tak na nedostatok kyslika je individualne, ja som sa na chate na Popradskom plese vyspala ako batola. Ale moze byt aj tym, ze som bola unavena ako pes.

olga_hurajova
4. nov 2025

Manžel má výborný spánok, zaspí za 30 sekúnd. Minuly rok sme spali hore na lomničáku, celú noc nemohol zaspať 😂

ivanakal
4. nov 2025

Ja neverím, že by nadmorska vyska ovplyvnovala spanok. Je logicke, ze ked spis doma v posteli, ze sa ti spi lepsie, pokojnejsie, ako v izbe na Lomnickom stite. Ved uz to samo o sebe je zazitok, tak jasne ze nemozes zaspat. Ja nemozem zaspat ked mam zazitok, ked sa z niecoho velmi tesim, a je jedno ci som v jaskyni, v bani, alebo na Mount Evereste.

anonym_303466
4. nov 2025
@ivanakal

Ja neverím, že by nadmorska vyska ovplyvnovala spanok. Je logicke, ze ked spis doma v posteli, ze sa ti spi lepsie, pokojnejsie, ako v izbe na Lomnickom stite. Ved uz to samo o sebe je zazitok, tak jasne ze nemozes zaspat. Ja nemozem zaspat ked mam zazitok, ked sa z niecoho velmi tesim, a je jedno ci som v jaskyni, v bani, alebo na Mount Evereste.

@ivanakal mojho muza to absolutne neovplyvnuje.. je bezec, a pri behu v 4000+ nepotreboval aklimatizaciu, co je nevidane..
Ked som prvykrat spala na Terynke, ja som mala mierne problemy s dychanim, druhy/tretikrat uz nie.. a teda kazde telo je ine 🤷‍♀️

sisaka
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vyše 20 rokov bývam v nm cez 1000 m a nevidím rozdiel, podľa mňa to nie je žiadna extrémna nm 🤷‍♀️

amelie2017
4. nov 2025

My sme byvali v 2000 m.n.m. a spalo sa mi uzasne. Len prvych par dni som mala problem udychat schody a do kopca a z deci vina ma bolela hlava ako z 2 fliach, ale spanok som mala ozaj dobry.