Daňové priznanie na materskej. Ako sa podáva?

jaja64
3. feb 2009

Chcem sa spýtať, ako sa podáva daňové priznanie. Na materskú som nastúpila minulý rok hned začiatkom júna a pracovný pomer mi trval do 31. júna 2008. Teraz mi bývalý zamestnávateľ poslal potvrdenie o príjmoch fyz. osoby za tých 7 mesiacov. Môžte mi niekto poradiť čo všetko k tomu potrebujem ? V týchto veciach sa vôbec nevyznám, preto budem rada ak mi poradíte. Na Pn som počas tehotenstva nebola.

jaduska
3. feb 2009

jaja - neviem, prečo ti ten papier poslali, veď predsa do 15.februára môžeš požiadať o ročné zúčtovanie preddavkov jeho a ty sa nemusíš s ničím trápiť. Ale keď si predsa len chceš podať daňové sama, tak ti s tým pomôžem, pošli mi mail na jaduska@centrum.sk a ja ti presne rozpíšem, čo kam v tlačive napísať.
Bolo by dobré zájsť na sociálku a vypýtať si potvrdenie o príjme, ak si poberala rodičovský, tak aj potvrdenie z ÚPSVaR. Vraj nie je povinnosť kópiu týchto potvrdení prikladať, ale ja to odporúčam a osobne aj robím - pre istotu. Ak si nemala žiadne iné príjmy - náhodné, príležitostné a pod., tak to vyplníme raz-dva.... 😉

jaduska
3. feb 2009

Tlačivá k daň.priznaniu sa dajú stiahnuť, alebo aj vyplniť na stránke daňového úradu www.drsr.sk.

kila
4. feb 2009

Aj rodičovský príspevok sa započítava do príjmu? A PN?

jaduska
4. feb 2009

Kila - ak si dávaš daňové, tak sa to do príjmu nezapočítava.

kamilka12
5. feb 2009

ahojte, ako to teda je? Ked si budem robit sama DP, tak do príjmu si dám príjem od zamestnávatela a potom do augusta 2008 ak mi sociálna poistovna vyplácala materskú a tak aj to je ako príjem?

angua27
5. feb 2009

kamilka, ak si podávaš DP sama, tak doňho uvádzaš iba príjmy podliehajúce dani, čiže od zamestnávateľa, alebo zo živnosti, dohôd a pod.
materská sa berie ako príjem iba v prípade, že si Ťa v DP uplatňuje manžel.

a babuľky, jedna téma o daňových priznaniach tu už je. 😉 https://www.modrykonik.sk/forum/show.php?vThrea... na mnohé otázky tam už nájdete odpoveď. 🙂

kamilka12
5. feb 2009

ďakujem 😉

anjelik85
7. feb 2009

ahojte, potrebujem poradiť, ak môžte. som na RD. minulý rok som robila na dohodu 5 mesiacov. nepresiahol mi príjem tú čiastku, takže by som ani nemusela podať priznanie. ale vždy mi príjem zdanili, takže by som tú daň (vychádza to cez 5000sk) mala teraz dostať späť. väčší problém mám s manželovym. ten je zamestnaný, k tomu si od júla otvoril živnosť popri zamestnaní na grafiku. teraz si neviem rady, ako spraviť daňové, aby sa aj jemu vrátila daň, keďže som na RD. po minulé dva roky nám vrátili 6000sk. ☹

angua27
7. feb 2009

anjelik, ak si pracovala minulý rok, tak si určo podaj daňové priznanie, dane sa Ti vrátia.

ak Tvoj manžel robil ako zamestnance + živnosť, musí si daňové spraviť sám a to typ B 😉. a v jeho daňovom si môže odčítať aj Teba. pri Tebe s celej odpočítateľnej položky odčíta Tvoj príjem (to čo si zarobila na tú dohodu) a zbytok si na Teba uplatní. ak nemal veľké príjmy, tak by vám mohli vrátiť aj jeho dane. 😉

tina_
25. feb 2009

Mozem sa opytat na radu?
V roku 2008 som bola zamestnana, okrem toho mala pracu na Prikaznu zmluvu a este jednu Dohodu. Od 8.7. som na materskej, na rodicovskej som az od 2009.
DP musim podat, to chapem, ako je to s danovym bonusom? Mozem si ho uplatnit za cely rok na jedno dieta, a na druhe od jeho narodenia?
Mozem si uplatniť aj odpoč. položku na manzela ak nie je zamestnany, ale doktorand na vš, a pobera štipendium, ktore sa nezdanuje? On sam si plati len zdravotne poistenie.

Ktosi mi vravel, ze DP si moze podat aj on (netusim z coho, ked nema zdanitelny prijem) a vraj si ma uplatnit on mna? tak ako je to najlepsie?

vdaka za rady...

angua27
26. feb 2009

tinka, ak si mala Ty príjmy a tým pádom si platila dane, tak si uplatni manžela v daňovom Ty. je zbytočné, aby si robil on daňové, keďže, ako píšeš, nemal zdaniteľný príjem.

daňový bonus si môžeš uplatniť na celý rok na to väčšie dieťatko a od mesiaca narodenia druhého aj na neho. čiže Tvoje predpoklady sú správne. 😉

tina_
26. feb 2009

Dakujem angua,
este sa chcem opytat, ci nahodou neviete niekto:
Da sa pri Prikaznej zmluve uplatnit vydavky pausalne do vysky 40 percent? Musim potom robit priznanie na typ B alebo A?
Zivnost som nemala, a na danovom mi vraveli, ze mozem aj na A-cko, ale neviem, ci do A-cka sa daju uplatnit tie vydavky, a ci vobec sa daju uplatnit pri Prikaznej zmluve...

angua27
26. feb 2009

tinka, ak Tvoj príjem z príkaznej zmluvy nepresiahol 5-násobok životného minima, čo je pre rok 2008 25.650,- Sk, nemusíš ho vôbec zdaňovať. no, podľa môjho názoru sa z príkaznej zmluvy nedajú uplatniť paušálne výdaje. ale skús ešte pozrieť www.porada.sk, tam sú fundovanejší odborníci. 😉
a keby sa dali uplatniť tie výdaje, tak v A-ku sa to nedá, musíš potom vyplniť B-ko

tina_
26. feb 2009

no, ale ja som mala este okrem prikaznej aj normalne zamestnanie, a suma na prikaznej presiahla ten 5-nasobok, takze to zdanit musim 😝 ...

angua27
26. feb 2009

to neva, že si mala aj normálny pracovný pomer. dôležité je, či presiahol príjem z príkaznej zmluvy tú sumu, čo som uviedla vyššie. ak áno, ako píšeš, musíš zdaniť. 😉

zuzulakurucarova
11. feb 2010

prosim vas pani jaduska prosim vas mohla by som vas poprosit aj ja o pomoc?tiez som od juna 2009 na materskej a tiez mi zamestnavatel poslal potvrdenie nebola som nikde iba na materskej ziaden iny prijem pomohly by ste mi?

katun
26. feb 2010

Viete prosim niekto poradit mojej kamoske? Minuly rok 2009 bola cely na rodicovskej, mala prijem z dohod. plus mala prijem z prikaznej zmluvy. ake danove podava? A alebo B a kam zaradit tu prikaznu? Pracovala na prikaznu aby jej vysiel prijem za cely rok v takej vyske, aby si mohla uplatnit danovy bonus na dieta, inak by jej nevysiel..dik za rady

chrumka0203
5. mar 2010

Baby potrebujem poradiť ohladne danového... Od júla som bola na MD v septembri sa mi narodila dcerka... Za tých odpracovaných mesiacov som mala príjem vyšší ako je tych stanovených 1773 €,či tak nejako je to číslo, možem si nárokovať na DB za celý rok? Jedna kolegina mi povedala že hej, ale mne sa to akosi nezdá, a že si možem narokovať na DB aj za tu v septembri narodenú. Neviete ako to je?
Manžel robi v CR a tam si dáva aj DP,takže on si ma "neodpočíta".

gapa
5. mar 2010

chrumka,
už tu niekde bola táto otázka a kočka si volala aj na dU a potvrdili jej, že nárok má. Ide o to, že ak splniš za rok, tak nárok máš aj spätne.

chrumka0203
5. mar 2010

Ďakujem za odpoved 🙂 🙂

markak
6. mar 2010

Ahojte, vie mi niekto poradit, musim podavat danove priznanie, ked som od aprila na materskej, plus som prenajimala byt do juna. Rok predtym som priznavala a vysla mi dan 0, 80 sk :D , ale teraz je to asi ine.... vobec sa tomu nerozumiem 😒

angua27
6. mar 2010

markak, ak si prenajímala byt, daňové musíš podať, aj keby Ti vyšla nula.

gabima
10. mar 2010

Prosim Vas,da sa podat opravne danove za minuly rok?Nevyplatili mi dan.bonus.

gabima
25. mar 2010

Vraj sa da podat aj r.2007-8,ale na stare tlacivo a musi tam byt vsetko,prijmy..Pri dan.bonuse sa oplati podat opravne ale pri urokoch je sankcia okolo 33€.

monika171
28. mar 2010

🙂 Ahoj vo februari 2009 som nastúpila na materskú dovolenku v tom roku som podala daňové priznanie za r. 2008 . Rada by som vedela či mám dávať daňové priznanie a či mám nárok na daňový bonus na dcéru aj syna za celý rok syn je narodený v marci a zo socialnej do pol roka my platili pokiaľ som šla na rodičovský prísp. necelých 6000 SK. (200 €). Ja som rozvedená matka a teraz zrejme nestihnem podať daňové pizn. lebo som sa to prave dozvedela dnes.Ak by som to nestihla vybavit tak by som dostala nejaku pokutu?

gapa
29. mar 2010

monika,
ak tvoj zdanitelný príjem za rok 2009nedostiahol tuším 2012,85eur, tak podávať DP nemusíš, ale ak ti bola zrazená nejaká preddavková alebo zrážková dan, tak je to škoda nepodávať, lebo tento preddavok by ti bol vrážený.

Jedine ak tvoj zdanitelný príjem za r.2009 dosiahol aspon 1773eur, tak by si mala nárok na DB za rok 2009.

Ak podáš DP po termíne, tak sa platí myslím 2000Sk pokuta za neskoré podanie. Lepšie podať zlé DP ako žiadne a dať potom opravné. Ale sankcie za opravné DP sa mi hladať nechce, myslím bolo to vo výške 20% z rozdielu, ale neviem, či to tak je.

effie81
30. mar 2010

Ahojte,
mohli by ste mi poradit?Od februara 2008 som na MD,od aprila 2009 som SZCO(co som uz ale tento rok pozastavila).Dostavala som rodicovske a september-oktober-november som mala nejake prijmy zo zivnosti(maloobchod).Ale nepresahuje to ani 300eur dokopy(ked spocitam vydaje a prijmy,tak som na tom -800eur).Chcem sa spytat,ci pri podavani danoveho priznania sa rata spolu materska+tie prijmy a ked odcitam vydaje,tak to bude vyzerat dost cudne...Mam to spravit predsa takto?

lul
30. mar 2010

materska ani PN sa nerata, aspon tak to povedali mne a ani to nemam v danovom, co mi robila uctovnicka 🙂

lul
30. mar 2010

mam doma tlacivo s nazvom:
"Potvrdenie o prijmoch fyz. osoby zo zavislej cinnosti o preddavkoch na daň, o dani vybratej zrazkou z tychto prijmov a o daňovom bonuse na vyzivovane deti za rok 2009"

moja otazka - to je potvrdenie pre mna alebo s tym mam bezat na danove? zajtra je posledny den... vdaka

jaduska
31. mar 2010

lul toto potvrdenie je pre teba, ak podávaš daňové priznanie, tak k nemu treba priložiť kópiu tohto potvrdenia