icon

Darčeky pre bábätko od rodiny

lula313
2. aug 2018

Ahojte, zaujimalo by má, či starí rodičia vašim detom pravidelne kupujú darčeky/veci do výbavičky a pod. Všade okolo mna počujem, že ano, len u nás je to bieda😀 od mužových rodicov nedostala nič, od mojich rodicov 2x body a ešte sa moji rodičia skladali so sestrou, švagrom a jej svokrovcami na teplomer, hrkalku a flašku avent.. aj keď bola teraz na operácii, boli ju pozriet v nemocnici, ale nikto jej nič nepriniesol.. moji rodičia chcú, aby som k ním s nou chodila, ale keď som im navrhla, aby jej kúpili nejakú prenosnú postielku(využili by aj iné vnúčence), kde by sa mohla vyspat počas dňa, tak sa len na to pozreli, ale dalej neriešili.. moji rodičia sú pracujúci, nepočítajú peniaze, takze o financiách to u nich nie je, takze nechce sa mi ešte aj k ním domov nakupovat výbavu od postielky až po hracky🙄 ako to mate vy?

lenka1993
3. aug 2018

Moji rodicia kupili kocik a takmer celu vybavicku co sa tyka oblecenia. Svokra paplonik vankus zavynovacku. Svokra jej kupuje len na narodeniny inak nikdy a moji rodicia pravidelne dokupuju oblecenie obuv, co sa im zapáči a padne do oka 🙂

bucko555
3. aug 2018

nasi kupuju kedze su stale v nejakom obchode a svokrovci vzdy daju peniaze kedze su uz dochodcovia neradi chodia po obchodoch takze je to tak na rovnako u nas davaju obe strany

miadi
3. aug 2018

Moja mama kupuje malej velmi vela oblecka vzdy sa hnevam 😆Lebo potom musim nechat u nej moje veci ked do kufra mam limit 23kg a je mi luto tie male vecicky co kupila z lasky tam nechat.5 svetrikov rovnakej velkosti 🙈A dieta otužile chce z bundy rovno do tricka. K narodkam poslala balik plny oblecka hraciek. Ale tak robi jej to radost.. svokra dala na krste $500 a potom sa vačšinou sekne 😆Z floridy doniesla damske tričko take harnonikove ze "šaty čo snou porastu" pre 9m babo 😂Dodnes mam o zabavu postarane 😆Minule papuče štrikovane mega šmiklavè za $3 čo ona pochopila ze pre 3 ročne 😆Bola to univerzalna dospelacka velkost .. k 2r dala bicykel pre 6r takze stvorkolku vraj netreba ..Teraz k 3r dala $50 a medvedika v ozdobnej taške a hnevala sa že mala ho moc rychlo vytiahla tak ho strcila spet ze este raz a pomali ze ona jej ukaze ako sa to robi spravne🙈Finančne su na tom super ale mna skor mrzi ze sa malej moc nevenuju vztahy nie su o darcekoch ale o tom co jeden pre druheho robime. Ale chapem ze je ich vnucka č4 a oni su uz dost stari a vzdy bol pre nich doležitejši business. Nechcela by som aby mi rodicia Alebo svokrovci kupili postielku pre moje dieta aj plienky som jej tam doniesla no moja spava v posteli nikdy v postielke nechcela byt mam doma zbytocne dve... co si nekupiš normalne v ikey je total lacna .Ale ja som skor zvyknuta mame pomahat a viem ze ludia co maju menej zvyknu byt štedrejši ako ludia čo maju viac . Postielku porieš sama a teš sa ked sa dietatku venuju krmia hraju snim ucia ho Lebo to je ovela dolezitejsie ako vsetky darceky sveta

ukulela
3. aug 2018

@lula313 pozri, moji svokrovci prve posledne, platia mu poistku, kazdu navstevu dovlecu daku haraburdu z cinaku/jednoty plus kopu sladkosti ... ale ja to chapem, oni mali malo, teraz si to vynahradzaju a vdaka im za to, je to prve vnuca od jedineho dietata, takze tak ... v porovnani s mojou mamo 100 a 1. ta uz aj vianoce a narodeniny obmedzila na obalku (ak vobec) a krom toho nic - ale ma ho rada a to staci. nemam dieta na to, aby mi ini kupovali vybabu ... prenosnu postielku som sii kupila sama, postielku ku nasim aj svokre zabezpecila ja (od znamych zadarmo, ... ) a neriesim. segra nema prachy, od tej nechcem nic, radsej jej dam ja, stacim ked mi maleho postrazi, ked potrebujem a este jej za to rada zaplatim / dam nieco jej detom ...
prenosnu postielku na bazosi kupis za 10, novu za 30 eciek ... kasli na to a kup ju sama a hotovo. vasi maju vztah k peniazom taky, ako maju ... mozno budu riesit len narodky a vianoce, alebo ani to nie, to ich ale horsimi starkymi robit nemusi.

37373
Autor odpoveď zmazal
luccy89
3. aug 2018

Nechapem...niektore pisu ako celu vybavicku kupila ta a ta a pod. Ja som tehotna a pre mna to potesenie a radost chodit po detskom oddeleni alebo eshope a vyberat si sama co chcem a paci sa mi. Od nikoho nic necakam aj ked viem, ze vela dostanem. No skor mam z toho obavu, ze dostaneme nieco, co sa mi nebude pacit... najradsej by som bola keby kupili len nejake hracky...to mi tak vadit nebude😊 izbicku si chcem zariadit podla seba a podla toho si kupim aj co sa mi tam hodi. Pre mna bude znamenat viac, ked babky pridu pokocikovat, ked budem potrebovat alebo len tak. A ak niekto caka, ze vsetko dostane, resp.ani nema peniaze na vybavicku pre babatko, tak by ho ani nemal planovat, ved je to nezodpovednost mat dieta, ked viem, ze nemam ani na plienky a budem chodit prosikat rodicov aby kupili.

mionag
3. aug 2018

@pininka ked je smutne ze dnes vela ludi chce pre svoje deti vsetko nove,a tie stare veci ktore odolali casu a aj pouzivaniu inych deti su ovela lepsie. dnes nic nevydrzi.

katulienkax
3. aug 2018

@mirola zabudla si uviesť ze tvoji rodičia su mega bohatí podnikatelia 🙂 toto si drvivá väčšina rodicov dovoliť nemôže!

pininka
4. aug 2018

@mionag vies ked tu citam niektore prispevky, idem odpadnut kolko davaju stari rodicia na deti. A to sa slovaci stazuju ako sa maju zle, no to asi sotva. My sme nikdy nastastie nemali problem s peniazmi, ani nemame, ale dat 5000 eur na vybavicku pre dieta je chore. A ze kocik za 2000, tak na prve narodky urcite mercedes,ze? Mam tri deti a uz pri druhom som videla kolko uplnych zbytocnosti sme mali pri tom prvom a decku je to total jedno.

maciatkolulu
4. aug 2018

@pininka a potom z tých detí vyrastá,to co vyrasta. Syn chodí nacinkany domov,15si robí čo chce a každý tretí deň detto nadratatá,však coooo,sú to len deti,najprv sa chudata potrebujú vyvrieskat do sýtosti,potom vybujacit atď. A peniaze samé padajú,resp.niekto vždy dá. Babka,dedko,lebo sú z drahého vnúčatá posrati... Bleeee. Malému dieťaťu je jedno,či má výbavu za 5000,alebo z druhej ruky a mne kebyže dala svokra veci po manzelovi,tak sa teším,nevyhadzujem,keď už nič,tak z úcty,že pre ňu asi tiež niečo znamenali,spomienky atď. Či maminky tuhla z koníka čo fotia aj každé hovienko na pamiatku si to neuvedomujú a merajú lásku cez vecicky???? Moja mama dala toto a svokra len hento a pritom peňazí má dost. Dofrasa a to ma akoze zakonite platit a kupovat pre vnuca?!😀Bozeeee,to je už čo???? Ked niekto chce kúpiť,ok,ale dožadovať sa a poď a ešte lepšie sa chváliť😀je trápne. A malomestiacke.

minttu
4. aug 2018

@pininka Takyto komentar na rozhodnutie mojej matky darovat mi peniaze pri prilezitosti narodenia jedineho vnucata si od teba vyprosim. Je to len a len jej rozhodnutie, ktorym nikomu neublizila a nezelam si, aby ho cudzi clovek oznacoval za "chore".
Moja matka zaraba malo, ale zije dost frugalnym sposobom zivota a to jej dovoluje usetrit akebo minut na to, na co ma zrovna chut. Veci, na ktore vacsina zien vyhadzuje peniaze su jej ukradnute. Ziadne vysedavanie po kavickach alebo s kamoskami po pizzeriach, nikdy nechodi do kadernictva ani do kozmetiky, obocko, nechty, madaze, nic z toho. Upravuje sa sama, nemina peniaze na zbytocne handry a vyzera uplne super. Ja za chore povazujem skor vyhadzovat peniaze na svadby, kadejake zbytocne zranice, oslavy kazdych zbytocnych menin, krstiny, zlate nausnicky ci zlate retiazky pre batola. V inej rodine by tych 5000 eur s prepacenim presr*li na svadbu, tj jednodennu zranicu, s tym, ze o rok-dva uz planuju rozvod. Minut ich na start do zivota pre dieta az taky zly napad nie je. Z takehoto obnosu som nakupila kvalitne veci v sezonnych zlavach, ktore teraz predavam alebo dalej darujem, baby plavanie, baby workshopy, zmysluplne vylety, nabytok do detskej izbicky, a sa z toho odlozit na sporenie alebo platit poistenie a pod. Vyuzit sa tie peniaze daju rozne, nehovorim ze som z nich kupila jefen predrazeny okazaly kocik. Hoci ak niekto chce kupit zrovna takyto kocik je to len a len jeho vec.
Autorka diskusie sa pytala, co nam dala rodina pre babätko a uprimne som jej odpovedala. Ze jedna strana na celu vybavicku, druha strana takmer nic, len symbolicky. A oboje je uplne v poriadku, lebo dietatu maju vsetko potrebne zabezpecit rodicia, ostatne je len navyse.

ukulela
4. aug 2018

@minttu nemám problém s darom tvojej mamy. Je to ozaj pekne. Myslím to úprimne. A aj rozumné. Ale mám problém, že znevažujes dary tvojich svokrovcov. 2 litre na investičný účet sa ti mali? A auto je predsa normálny dar. A že ušila deku, veď to je pekné. Aj moja svokra mi šije, dokonca ju o to prosím. Obyčajne čiapočky tenké z bavlnený ho tričiek boli najlepšie. Nebudem kupovať meter látky za 10€, keď to môže byť zadarmo.

sense
4. aug 2018

@lula313 necitala som vsetky prispevky...my s muzom sme nikdy nic od nikohi necakali, vsetko co nase dieta potrebuje a vi velkej miere aj chce (samozrejme nie vsetko) ma....a jedze byvame dalwko.od rodiny tak pat rokov vsetky prazdniny chodime namiesto dovoleniek domov aby dieta.videlo starych rodicov a aj.krajinu odkial pochadzame my rodicia....a napriek tomu.kedze do auta vsetko nezmestis sme vela veci kupovali dvojmo niekt. Az trojmo aj ked to vyuzijeme len mesiac do roka..za tie chvile stravene s rodinou to.stoji....niekt veci sme predali ine darovali... cestovna postielka nie je az taka extremna polozka...

werka_t
4. aug 2018

zeny, a ta o troch grosoch vam nic nehovori? rodicia nas vychovali a dali nam vsetko, co bolo v ich moznostiach. teraz je rad na nas, aby sme vychovali nase deti a pomahali svojim rodicom.nikdy by som nedovolila, aby mi rodicia alebo svokrovci zaplatili svadbu, kocik, postielku, vybavicku alebo dali peniaze. jasne, ze obcas kupia nejaku hracku, knizku, oblecko, ale to, co tu niektore pisete....

pribinak
4. aug 2018

@werka_t to vies, take nase slovenské, ked ma suseda kocik za tisícku tak ja jesť budem mat za 2tisicky.
Ked susedovie chodi v čiapočke elodie det. tak moje bude tiez. Potom tu take matky kazdy mesiac sa vxpytuju ci uz niekomu prinesiem rodicak

Je smutne ako sme ochotni sa vytrieskať na vecicky pre babatko, ale ked je v MS plavecky výcvik tak sa nam zda 35e vela.

maciatkolulu
4. aug 2018

@minttu naozaj je to vec názoru a toho čo človek považuje za priority v živote. Keď tvoja mama nechce chodiť na kávičky a nič iba odkladať,aby si ty mohla nakúpiť vecičky čo sú za pár mesiacov malé a ďalej predávať,zaplatiť baby plávanie a baby všelijaké podľa mňa Max zbytočne work shopy,som mamou troch detí,z to dvoch už dospelých,dve sú absolventka mi waldorfska,takže tých všelijakých diaľničnej a iných ručných prác sme znížili od škôlky až až,ale tie baby si urobí doma každá mama sama a zadarmo😀a naozaj je trápne sa vyjadrovať o svokre,tak ako si sa vyjadrila a aj povrchné,lebo 2000 nie je málo a naozaj nikto nie je povinný uhrádzať vášmu dieťaťu.

maciatkolulu
4. aug 2018

@pribinak 👍ale hlavne,že na prechádzku sa ide so značkovým i vecami a s prázdnou peňaženkou a ešte nasratá,že babka,či svokra nedala😀😀teraz nafukuje,ale tak,ono človek zira😀😀😀😀

ukulela
4. aug 2018

@maciatkolulu tak zas su aktivity a aktivity. @minttu pisala, ze mama neposiela darceky, tak si "predplatila" na roky dopredu. Je to jej rozhodnutie, zasa ak ma dobry prijem, odloziť 5000 nemusi byt taky problem. Dalej - mintu z toho pisala, ze nakupila napr nabytok do izby detskej atd - takze to je vacsia investicia na dlhsi cas. K baby plavaniu - ja ho neviem vynachvalit, maly bol lenivy a prave toto ho paradne rozpohybovalo, takze za mna velmi dobra investicia. Aj pre moje socializovanie sa...
Druha vec - ako som pisala, nepaci sa mi v pripade minttu postoj ku svokrovcom a porovnavanie s jej mamou. Aj knizka z casu na cas je pekny a uzitocny darcek ... no a co, ze deka je zo sekacu, resp kocik jazdeny. Takze tak ...

minttu
4. aug 2018

@maciatkolulu Z teba az srsi jed a zavist. Ja to tu dneskom zabalim, vy falosne moralistky. Nejdem uz nic dalej vysvetlovat. Cim viac a cim uprimnejsie vysvetlujem, tym viac jedu z vas ide. 90% z vas tu byva v tlupe u svokrovcov alebo u rodicov, vyzierate ich, alebo vyuzivate ich ako neplatenych babysitterov.kym sa vy povalujete v teplakoch 10 rokov na materskej, rozdrbavate peniaze na smejdy v pepku a urazate sa na koniku. Ja si svoju mamu na rozdiel od vas hyckam. Ked ku mne pride, staram sa o nu ako o kralovnu, vylety, restauracie, muzea. A to v inych cenovych relaciach s akymi sa stretavate vy tam v zapadakove. Posielam mame kvalitne oblecenie, kym sa vase matky prehrabavaju v cinskej mode a vyhadzuju prachy na karfioly na hlavach v kadernictvach niekde v kocikarni a vytrhane nakreslene obocia. Moja mama prave na takychto sedliaccinach usetri. Asi mala pocit, ze mi to chce nejako vratit a narodenie jedineho vnucatka sa jej zdala vhodna prilezitost. Mama sa tesila z kazdej fotky s malym vo vecickach ktoru som jej poslala. Hovori mi, ze ked som ja bola mala, este take krasne veci neboli. Tak nech si ich uzijem, ze mi to dopraje. Co vas preboha trapi, ze niekto cudzi si kupi nieco luxusne? To mam ist vynadat susedovi, ze preco jazdi na Tesle, ked moze rovnako jazdit na starej Felicii? A ty este aj to baby plavanie zavidis? Ved je to perfektna vec, aj hudobne baby workshopy napriklad. Ci varit doma chlapovi polievky 3 roky s kazdym jednym z tvojich troch, slusivo nahodena v trznicovej mode a prskat jed na koniku je zmysluplnejsie?

maciatkolulu
4. aug 2018

@minttu len toľko k tomu,bývam od 20 sama😀a žijem si celkom slušne a nesrsi zo mňa nič😀@ukulela asi si neprečítala,že mama nezarába veľa,ale to je úplne jedno, inak podľa mňa je to smiešne sa doťahovať kto koľko dal... Lebo podľa mňa ten kto si niečo dokazuje je ten,čo hádže cifre a prezentuje sa čo má😀všakže....túto potrebu absolútne nemám,ale teda pre pokoj duše opäť zdôrazňujem,žijeme si nadštandardné a napríklad ja nepracujem,ale užívam si posledné dieta,lebo si to môžem dovoliť a v septembri mi nastupuje do waldorfu. Inak podľa mňa je lepšie peniaze odložiť na neskoršie vzdelávanie atď,lebo nikto nikdy nevie čo sa môže stať v budúcnosti. Ale každý ako uzna😀

maciatkolulu
4. aug 2018

@minttu prepáč,ale ten kto tu prska jed si ty a ty si tá z ktorej srší negatíva a nie v iba v tejto téme😃

minttu
4. aug 2018

@ukulela Dakujem, pochopila si vacsinu spravne. Pouzite veci sa mi ako dary nehodia, za tym si stojim. Svokrine second hand nakupy sposobuju v rodine rozcarovanie ale nikto jej to z ucty nepovie, je uz starsia. Neznevazujem jej obcasne dary, ale tvrdim, ze je skoda, ze sa s nami radsej neporadi o tom, co by bolo vhodnejsie kupit. Pretoze zbytocne mina energiu a peniaze na nakup veci, ktore sa nepouziju a zbytocne zaberaju miesto. Ten second hand kocik bol sportak s velmi nizko polozenou sedacou castou otocenou dopredu. Super pre vacsie dieta, ale miminko som v nom vozit nemohla. A sportak sme aj tak kupili novy, lebo sme potrebovali co najspratnejsi kvoli cestovaniu. O hracke ako dreveny vozik a plastove auto by som jej povedala, nech ich nekupuje. Chodila som s malym do detskeho centra kde mal moznost rozne hracky vyskusat a viem, ktore pouzivat jednoducho nebude, ktorw ho nezaujimaju. Neznevazujem dary od svokry, ale anonymne kritizujem jej plytvanie vyplyvajuce z neochoty komunikovat a presvedcenia, ze ona vie asi najlepsie aky darcek sa hodi. Tak budiz. V predchadzakucich dvoch prispevkoch som napisala, ze rodina nie je povinna nic kupovat, je to povinnost rodicov a napisem to este raz. Aj napriek tomu ma tu minimalne dve prispievatelky bezdovodne a necakane pourazali. Dala som im na to adekvatnu odpoved a viac sa s nimi bavit nehodlam.
Ten fond s 2000 eurami som chcela odmietnut, ale muz sa strasne urazil.. Uprosil ma, aby som to prijala, resp podpisala aspon kvoli nemu. Ked nam to tlacivo o zalozeni fondu s 2000e svokrovci davali slavnostne podpisat pred celou rodinou, nedalo sa to verejne pred vsetkymi odmietnut. Rovnako sa nedalo odmietnut ten financny obnos od mamy, ktory mi poslala na ucet. Viem, ze mama, kedze je setrna ma v banke najjednoduchsi ucet, bez internet bankingu. Kvoli medzinarodnej platbe musela ist do banky, zaplatit poplatok za prevod, ktory sa jej zda byt vysoky blablabla. Mala som ju tiez urazit a poslat jej tie peniaze naspat? Vyjadrila sa, ze to bola jednorazova zalezitost, uz dalsie medzinarodne posielacky nebudu. Maly uz teraz od nej veci dostava len priebezne, napr kupila do svojho auta jednoduchsiu autosedacku pre neho. Nemusela, zaplatila by som. Ale ona to chcela, predpokladam, ze chce byt aspon trochu sucastou starostlivosti o vnuka, kedze byvame mimo Slovenska a zatial si z casovych dovodov nemoze k nam dovolit cesto cestovat. Ale ked sme boli u nej, chcela sa o nas postarat, rovnako ako ja sa postaram o nu ked je u mna na navsteve, hoci zriedka.

nikuskaska
4. aug 2018

@pribinak Jedno malé mesto pri KE, ale čo poznám, tak všetci to tak majú.

alana1
4. aug 2018

ani moji rodicia nic doteraz nekupuju malemu a svokrovci uz vonkoncom nic...ani ked sa narodil, jedine prababka mi dala vtedy tusim 200eur do perinky....ale ja to ani necakam od nikoho

zooeynka
4. aug 2018

@lula313 od nikoho nic necakaj a nebudes sklamana. Naozaj ta je nic do toho, kolko minaju svokrovci, chapem ze to zaboli ze maju dost a vnucatu kupia minimum, ale nie je ich povinnost kupovat cokolvek. Nie je to ich dieta. Oni uz svoje deti vychovali a teraz si mozno chcu svoje peniaze uzivat a nie opat davat na dalsie dieta/deti v rodine. Akoze sorry, toto je nekonecny proces, najma ak tych vnucat je v rodine viac a kazdemu by mali prispievat....uplne ich chapem ze kaslu na to, zrejme vidia ze biedu netriete a mate vsetko.

jana_eyre
4. aug 2018

no necitam moc diskusiu, len pridam.. ja mamu uz nemam, otec je uplny invalid, co si nezapamata ani mena mojich deti, takze logicky z mojej strany rodicov nic.. z manzelovej strany by nam dali vsetko materialne, babka by kupila aj hodinky s vodotryskom keby ich niekde videla.. cas ale moc na moje deti nema, resp.na nich si ho vyhradi velmi davno..

ja som na veci velmi alergicka, vsade je kopa haraburd (nas dom je toho dokazom) vela veci je zbytocnych a predsa ich mame, aj ked ich vobec nekupujeme.. mame obaja velku rodinu (ja mam este surodencov), kazdy okrem nas rad nakupuje a vsetko konci tu, lebo ved nikto nema cas.. ja to rozdavam, obcas predavam, posuvam.. niekedy mam pocit, ze sa veci nikdy nezbavim hoci sa o to snazim..

tym chcem povedat - nie je dolezite ci dieta nieco dostane (ja som sa neraz pohnevala za to ze som nieco nechcela.. potom som uz rezignovala, prijmem vsetko a snazim sa to posuvat a recyklovat) dolezite JE ci sa dietatu niekto venuje.. ked mas rodicov co maju svoje vnuca uprimne radi, to je vyborne, nic viac netreba..

pribinak
4. aug 2018

@nikuskaska neveriiiiiim !!!! Vacsina keca, lebo nechce zostať v hanbe

pininka
4. aug 2018

@minttu ja som ta neoznacila, napisala som len svoj nazor. Viem kolko stoji vybavicka, a takuto sumu by som ja od svojich rodicov nezobrala, bolo by mi to trapne, kedze viem ze na takuto sumu by museli roky setrit. Tiez nevyhadzuju na somariny a maju 5 vnucat tak to by museli byt milionari,keby chceli byt spravodlivy. Ale opakujem je to moj nazor a tvoja vec kolko a ako si davate. Mna to zarazilo, lebo vacsina dochodcov na toto zdaleka nema.

pininka
4. aug 2018

@maciatkolulu presne ako pises, ukazme na co mame. A potom o par rockov sa tu zobrazia vselijake nazory a temy😁😁

anetapf
4. aug 2018

@marvin1234 ja som na tom podobne, akurat ze veci, co moja svokra priniesla v kufroch cez ocean, cakali 40 rokov. Nastastie potom zase pekne odletela za ocean, takze nevidela, co sa s tymi vecami stalo