Prerábka jadra zariadeného bytu

kikuska2080
2. feb 2019

Ahojte, žienky! Čaká nás prerábka jadra v rámci plne zariadeného bytu, nie holobytu, čo by bolo v mnohých smeroch jednoduchšie. Máte za sebou takúto prerábku? Ako ste riešili problém so špinou a prachom, ktorý vznikne pri prerábke? Stačilo pozakrývať nábytok alebo ste vypratávali, čo sa dalo? Ak máte nejaké rady, tipy, na čo nezabudnúť, príp. na čo si dať pozor, budem vďačná za každý príspevok.🙂 Možno na záver ešte otázka – ako ste riešili situáciu s dočasným ubytovaním mimo bytu, ktorý sa prerábal?

saslavka73
2. feb 2019

No my sme prerábali za prevádzky. Bola to sranda. Mali sme čosi dovolenky čosi v práci. Dodnes na to spomíname. Všetky restiky sme obehli. Zakryť hlavne vchody do izieb, ale aj tak bordel bude všade.

kalerabik11
2. feb 2019

My sme tiež tak prerabali a súčasne tam aj bývali. Hlavné bolo mať stále zavreté dvere od izieb a tie veci, ktoré sa z chodieb a z kuchyne nedali schovať sne zakryli igelitmi. A pokiaľ to je možné, cez deň čo najmenej chodiť do miestností ktoré sa prerabaju, zdržiavať sa v izbách alebo niekde mimo.

anjelic
2. feb 2019

Tiež sme prerábali a bývali v tam súčasne. Prekryli sme nábytok maliarskou fóliou, takisto izbové kvety. Museli sme si zabezpečiť pitný režim, jedlo a spol. Takisto bordelu po prerábke sa nevyhneš, ten drobný prach sa roznesie, nech sa urobia akékoľvek opatrenia. Bol to horor, hlavne ako vyriešiť toaletu a hygienu, ale dalo sa to aj počas pekelných horúčav a v bojových podmienkach... no už by som si to nezopakovala za nič na svete.

kikuska2080
autor
3. feb 2019

Dievčatá, ďakujem za napísanie vašich skúseností. Ako som aj predpokladala, bude to boj...Obzvlášť, ak je prerábané jadro jediným miestom, kadiaľ viete ísť do ďalších izieb...:( Obdivujem, ako ste to dali bez WC a sprchy, keďže aj taká prerábka sa "nezbúcha" za deň-dva...Ak sa ešte môžem opýtať, riešili ste prerábku svojpomocne, alebo ste to nechali na firmu?

dandelion94
3. feb 2019

no a nedá sa vám na istý čas ísť bývať niekam inam? K rodičom alebo napr na vysokoškolský internát?

evittam
3. feb 2019

@kikuska2080 U nas tak ako uz napisali kočky vyssie. Robili sme svojpomocne. Toaletu sme mali stále az posledný den nie. Mali sme hotovo za 2tyzdne-museli sme.

evittam
3. feb 2019

@anjelic Asi tak. V apríli to bude 3roky ale este koľkokrát stojime v kupelni a neverím tomu ale tiez nikdy viac.😁😉

pralinka86
3. feb 2019

Treba oddeliť prerabanu časť bytu co najviac. Prach sa dostane všade, uplne všade. My sme mali ešte aj taku stenu sackovu oblepenu kolo zarubni a odlepili to len ked sme isli cez to rano/večer. Ak sa da, chodte byvat k známym

kikuska2080
autor
3. feb 2019

Ako tak čítam vaše komentáre, len zaťať zuby, pripraviť sa na kopec špiny (aj napriek fóliám) a s vidinou vynoveného, krajšieho bývania, to nejako ustáť...🙂 Čo sa týka bývania, rodina býva ďaleko, takže túto možnosť, žiaľ, nevyužijeme, čo by o dosť zjednodušilo celkový proces prerábky...Budeme musieť zaimprovizovať....

anjelic
4. feb 2019

@kikuska2080 držím palce a nech to dobre dopadne. Výsledok krásnej novej kúpeľne stoj zato👍

kikuska2080
autor
4. feb 2019

@anjelic Ďakujem 🙂, veru, budem si musieť predstavovať ten finálny výsledok..😎

6myska
4. feb 2019

@kikuska2080 my sme takto prerábali byt v jeseni, 3i a okrem obývačky všetko vrátane jadra..no bol to masaker, do obývačky (24 m2) sme presťahovali všetko z bytu, ale že všetko vrátane kuchyne, ktorú sme nechceli rozoberať, ale kvôli prerábke vody a novým podlahám sme nakoniec museli...robili sme postupne, detskú a spálňu najprv, potom jadro, chodbu a spomínanú kuchyňu...tiež sme sa snažili pozakrývať čo sa dalo, ale napriek tomu som po prerábke musela každú poličku povyberať, utrieť, oblečenie zo vstavanej skrine v chodbe som prala všetko nanovo, všetko z kuchyne išlo do umývačky a tak podobne
bývali sme tie 3 týždne u tety, každý večer sme po skončení roboty na byte išli k nim, u nás sa nedalo fungovať bez sprchy, wcko bolo založené keď trebalo...keby nebývala teta blízko, tak by sme riešili internát
teraz si stále poviem, ako dobreee že je už potom a už by som viac neprerábala zabývaný byt :D

najk
4. feb 2019

Hlavne nezabudaj na to, ze aj majster murar potrebuje dychat. Pretoze mame znameho murara, ktory povedal, ze uz v zivote nebude prerabat jadro v uzatvorenom priestore v zariadenom byte. Ludia si pozatvaraju vsetky izby, aby sa im tam neprasilo a on si nema kde otvorit okno a moze tam chcipnut v tom prachu a bordeli a musi to vsetko dychat. Preto aj za cenu spiny treba dovolit, aby si niekde vetral a mohol dychat trosku menej toho bordelu, co pri prerabke vznika.

kikuska2080
autor
4. feb 2019

@6myska Ako tak čítam....veru, užili ste si svoje.🙂) Tajne som dúfala, že sa stretnem aj s inými (pozitívnejšími) skúsenosťami ako s tými, ktoré tu zatiaľ odzneli....🙂 Chuti mám čoraz menej.🙂)

kikuska2080
autor
4. feb 2019

@najk Zaujímavý názor, na ktorom je určite kus pravdy. Priznám sa, prvýkrát takéto niečo čítam...

kikuska2080
autor
7. feb 2019

Žienky, ak ste si dávali robiť prerábku kúpeľne, WC a kuchyne firme a nerobili ste si všetko svojpomocne - koľko dní to trvalo? Čo som počula, niektorí to zvládajú v extra rýchlom čase, ale nerada by som sa silou mocou niekam hnala...veď viete, práce chvatná, málo platná...A keď už sa pustiť do lepšieho bývania, venovať prerábke adekvátny čas...

anjelic
7. feb 2019

@kikuska2080 Nám sľúbil majster urobiť za 5 dní, pričom presne informoval, čo kedy bude robiť. Keďže sme mali ďalší týždeň zajednanú chatu, vzali sme ho. V živote som si hlavu o zem tak nebúchala ako vtedy a na konci týždňa som ho skoro prizabila. Prácu preťahoval a keďže dochádzal niekoľko kilometrov a údajne sa mu ešte aj tesne predtým pokazilo auto /tomu neverím/, zrazu končil skôr, dvakrát sme ho na vlastné náklady viezli, len aby dokončil v ten deň, čo začal a potom nám elektrinu museli aj tak nanovo robiť, vodu nedokončil, čo som ho od nervov hnala preč /a narýchlo som ukecala iného vodára/, zárubne s dverami zostali tiež nenasadené. Keby som nemala vtedy tak naponáhlo, tak určite lepšie rozplánujem a aj dopredu by som si dala vypracovať viac ponúk.

ivka185
7. feb 2019

@kikuska2080 No pridam sa aj ja ,robili sme to pred rokom, mozes pozakryvat co chces bordel bude aj tak v celom byte , o prachu ani nehovorim.Robila nam to firma , mali sme aj vybaveny internat ,lebo umyt sa nie je kde, toaleta bola provizorne na svojom mieste tak ze vecer ju nasadili a rano ked prisli pracovat tak dali prec , varit nie je kde, umyvat riad tiez nie ,kedze voda je odpojena.Je to velky stres na to sa treba pripravit a mat pevne nervy ,robili nam to 3 tyzdne, ale davali sme aj znizovat stropy a bodove svetla. Nam aj kuchynsku linku dali dole , kedze jednu cast sme mali na omakarte.No druhykrat uz by som to asi nedala. Drzim prsty. Ale vysledok to potom napravi.

kikuska2080
autor
7. feb 2019

2 týždne teda treba zrejme rátať určite, ak to nemá byť "zbúchané" na kolene....Ešte si to len predstavujem a je mi zle 😀, ale najviac ma trápi ten prach a špina, pred ktorou ma igelity neochránia...ach jaj....Úplne rozumiem vášmu konštatovaniu, že už by sa vám do toho nechcelo....

stale_usmiata
10. aug 2020

@anjelic ahoj, prosim ta, tiez ma toto iste caka, jedlo, pitie to zvladnem, to je to najmenej, akurat dnes sa zacina, ale sprchu ste ako riesili? Na wc zbehnem aj tak aj do tesca 😂 ale kedy namontovali wc a aspon umyvadlo?? Dakujem

anjelic
10. aug 2020

@stale_usmiata Nám po skončení prác navečer namontovali provizórne len batériu a ráno ju odmontovali /trúbky na vodu sme nechávali pôvodné/. Do lavóra sme napustili vodu a ako za vojny sa umývali v rozbombardovanej kúpeľni /všetky priečky vybúrané, vytrhaná podlaha/. Necelý týždeň sa to dalo vydržať, ale už by som si to nezopakovala, to by som radšej poprosila príbuzných alebo kamarátov o výpomoc.
Sesternica keď prerábali mali možnosť v panelákovej práčovni sa osprchovať /málo panelákov také niečo má/.