Spánok novorodenca v izbičke
Ahojte, bola tu už podobná diskúsia ale až v 2012 roku a tak by som sa chcela opýtať nové mamičky 🙂
Pomali zariaďujeme novorodeneckú izbičku, nábytok ako dve komody, prebalovací nadstavec a postieľka si myslím že úplne stačí (keď sa mýlim, opravte ma) 🙂
Postieľku by som určite chcela dať do tej izbe lebo izba je otočená do dvoru kde je ticho a bábätko by cez deň spinkalo v tej svojej izbe.
Večer by som chcela bábo zas k nám do spálni, aspoň do toho tretiho mesiaca.
Po pravde, nerozhadzovala by som až tak peniaze že si budeme kupovať dve postieľky a dve výbavičky.
Ako ste to mali vy? Kde Vám bolo dieťatko a do ktorého mesiaca? Budúce mamičky, aké mate plány?
Nevieme sa rozhodnúť z manželom.
Čítala som že má bábätko lepší spánok v svojej izbe a taktiež je lepšie nech si zvyká na to od cca 3.mesiaca.
Trošku mi to príde kruté ale keď sa to tak odporúča tak asi to má svoje prečo. 🙂
Čo by ste mi poradili? Možno niečo ako mojžišóv košík do spálni?
@lienka.7 však ty mi tu píšeš ako si zariadujem izbu a malujem kôli nejakým komentom.. Nechápem odkiaľ to máš keďže som to nikde nepísala.
Ty si na mňa vyskočila že si idem zariadovať detsku izbu keď môžem mať dieta v kuchyni.
Je tu zbytočne toto rozoberať.
Proste každá mamička si urobí tak ako to uzná za vhodné.
Ja si npr neviem predstaviť mať všetko v kuchyni kde varím a nie je tu veľký priestor na detské kútiky.
Ty na príklad máš takto tak že ja to neodsudzujem vobec, keď ti to vyhovuje.
Ja som sa pýtala na postieľku a nie na maľovanie stien a lepenie nálepiek.
Ďakujem za tvoju skúsenosť. 🙂
@simona92101 ďakujem 😊 nechám teda u nás bábo.
Kúpime najlepšie postieľku ktorá sa bude dať ľahko presúvať a uvidíme či stačí tato jedna 😊
Nie si sama, ja som a obrazy poobjednavala uz 😁😂
@nikuskaa92 fakt? 😁 Ty si sa rozbehla riadne teda 😂
Ono to asi záleží od bábätka. My sme mali postieľku v spálni do 5 mesiaca, od 5 mesiaca sme ju dali so detskej izby s tým, že v noci pri nej spí ja, alebo manžel. Ale ona bola dobrý spáč od mala, budi sa len nad ránom na mlieko, pripadne na cumlík. Ja som bábätko v posteli mať nechcela, aj keď som to skúšala tak nemohla spať ani ja, ani ona, vyslovene potrebuje svoje miesto, svoj priestor. Ja odporúčam dať postieľku do spálne ku posteli, tak aby ste nemuseli vstávať, aj prebalovacie potreby, nech si v noci len sadnete, prebalite, nakŕmite a date spať - nie je treba ani vstávať. 🙂
@vladi4444 dame to tak 😊
Do detskej izbe sa pokúsime až po nejakom čase, keď to pôjde tak super, keď nie tak nič sa nedeje 😊
Ďakujem 😊
tak ja som detsku izbu malej zariadila, a maximalne sme ju vyuzivali ... mala tam prebalovaci pult, mala som tam kreslo na kojenie . Do 6 mesiacov som mala postielku v spalni, mala spala tam, ked sa zobudila na kojenie, odniesla som ju do jej izby, tam som ju prebalila, nakrmila a uspala na sebe a preniesla opat do postielky ku nam do spalne. Krasne to fungalo pre mna a dokonca aj pre manzela, ktory sa dobre vyspal do prace a potom poobede mi mohol pomoct doma. Od 6 mesiacov je mala vo svojej izbe.
Vo vela veciach budes mat nejaku predstavu a nakoniec to bude uplne inak. Nevadi, je to prirodzene 🙂 Casom si vytvoris nejaky rezim a uvidis co ti ako vyhovuje 🙂
Ahoj, je super, ze takto rozmyslas dopred ale tazko povedat ake bude babatko - ak bude viac kontaktne, tak bude chciet spinkat pri tebe. Mozno jedine co ti poradim - vyskusaj ho dat do izbicky a uvidis 😊 ale z praktickeho hladiska, je lepsie aby spinkalo s tebou v jednej izbe - pri kojeni nemusis chodit daleko, iba si ho presunies k sebe do postele, ked zacne byt nepokojne, tak ho mas vedla seb a vies ho hned upokojit.
Tak za mna. V noci najlepsie prve 3 mesiace pri sebe v posteli a potom postupne učiť do svojej postieľky. Ani jeden z mojich synov s tym potom nemal problem. Dietatko ti menej place, niekedy ho staci pohladkat, ak kojis tak najpraktickejsie, ale aj ked ma flasku je jed je pri tebe. Ak sa bojis, mozes ho dat do hniezda a medzi muza a seba.
Cez den boli deturence v hniezde pri mne. Teda moje deti by nespali niekde sami v izbe a aj ja som bola tiez kludnejsia.
Prve mesiace je spojenie medzi mamou a babom este velmi silne. Pravdepodobne ho budes potrebovat mat pri sebe... A malinke tiez. A potom uvidis, aka povaha babo bude.
Autorka: a cez den ho budes mat kde? Musis ho mat na ociach a musi niekde lezat... komodu kludne kup, na veci pre babo sa zide. Prebalovak (podlozka) ti staci jeden.teda,ak nemas poschodovy dom. Ja som ho ani nevyužívala,prebalovala som v obyvke na gauci
Chapem. Ak by si davala babo spat raz tam a raz hentam, moze nastat problem. Prve mesiace totiz potrebuje istotu...veci ktore budu rutinne a ktore pozna. Ty a manzel ste stred vesmiru, dalej napr.oblubena kontrastna hracka. Deka, vona atd.
Ja osobne by som nedavala cez den do inej izby ako vecer.
A naozaj by som sa zamerala napr.na nejaky kvalitny web o vyvoji babatka mesiac po mesiaci...ale ber to orientacne. Co mat v pohotovostnej lekarnicke. Co je to hernia, reflux, bezne veci aby ta to neprekvapilo.
Napr.vedela si, ze z vigantolu ich takmer do jedneho boli brusko a ze to mas podavat denne s mliekom na lyzicke? Nasla by som si alternativu k vigantolu atd...je toho tolko kam smerovat energiu.
Alebo si vedela, ze sa do roka nesmie opalovat?
Alebo ze do 1 roka najmenej nevie dieta robit umyselne zle a narocky a ze nevychovavame ale prisposobujeme sa my jemu?
Ze blbe rady nechat vyolakat su idiotina a ma to zdovodnenie?
Tak sup sup a pomalinky nastudovat 😁
Pekny vecer.
Ahoj, dcerka mala vlastnu izbu od narodenia, ja som tam bola s nou do 3mesiacov, nasledne som ja presla do spalne. Budila sa len 2x, neskor uz len raz za noc. Kazde babatko je ine a rady zbytocne. Urcite si to po case zariadis tak aby vam to maximalne vyhovovalo 🙂
@lienka.7 A co je na tom ak by tu izbu namalovala na ruzovo a nalepila tam macikov, pofotila a vystavila to sem. Ved sa tesi na svoje prve baboa a tak si zariaduje hniezdocko. Preco jej tu radost kazis? Toto nepochopim, taku zlobu.
@simona1306 toto taktiež znie zaujimavo 😊
@surama ja viem, ja sa len nejak neviem očkať bábätka a chcela by som byť pripravená na všetko ale viem že to nejde, proste nejaké veci sa budem musieť učiť sama na svojich chybách 😊
@sun_shine_2020
Skusime niečo, samozrejme všetky rady prišli vhod aspoň na to nech si ja vyjasním v svojej hlave. 😊
@ailiba ďakujem za radu 😊
@zorkahorka cez deň bude somnou a z manželom, mame normalne prepojenú obývačku z kuchyňou, čiže miesta je dosť za nas všetkých, cez leto budeme aj vonku.
Je to veľký dom ale teda nejaké detské kútiky vytvárať by som nechcela v kuchyni a denej.
Nech ma nepochopíš zle 🤔 budeme sa hrať všade aj v kuchyni a v obývačke ale hračky by mali mať svoje miesto a to miesto by som rada vytvorila v detskej izbe. Dúfam že si ma pochopila 😊
@aliaray1 maš pravdu že asi nemeniť izbu.
Po pravde veľa z tohto som nevedela, vlastne len o tom opalovaní som vedela 😊 čiže, ďakujem, idem sa vzdelávať 😊
Mám kúpených dosť kníh kedže ma toto zaujíma tak dúfam že sa aj tam dočítam o niečom zaujímavom 😊
@veronikapetra ďakujem za radu a Vaše skúsenosti 😇
Ďakujem každej jednej ❤️
ak mas instagram, odporucam ti pozriet si nejake profily co sa tejto teme venuju. babatko sa totiz rodi do uplne cudzieho sveta, ono ta bude potrebovat pri sebe, citit ta, si jedine co mu je 9 mesiacov blizke. Predstav si ze ho len tak odlozis... nebude zrejme spokojne.... v noci by som ho urcite mala pri sebe a cez den tiez co najcastejsie. Potom aj ten vztah budete mat lepsi, naozaj ty budes pre to babtko vsetko...a nie, nerozmaznas ho tym, ked budes pri nom...
Ja s hanbou priznávam že ako bezdetná som bola presvedčená že dieťa bude spať vo svojej postieľke, veď aj my sme tak spali. Teraz už chápem, prečo som sa musela naučiť objať rodičov a prečo som nebola kontaktný typ. Až deti ma zmenili v tomto k lepšiemu.
Prvý syn bol v postieľke presne 4 hodiny. Potom som ho vzala k sebe do postele a odvtedy spíme spolu. Doteraz mi zaspáva v objatí aj v noci sa pritúli ak má zlý sen. Druhé dieťa malo postieľku iba ako odkladací priestor. To som už ani neskúšala dávať spať do postieľky. A vyspala som sa skoro celú noc. Keď sa zobudil len som sa k nemu otočila, dala prsník a spali sme ďalej.
Cez deň som deti tiež dávala spať do spálne na posteľ. Aj cez deň spali v tme. Nikdy som ich nedávala spať pri hudbe alebo hluku. Doteraz občas spím s nimi cez deň, keď aj starší zaspí 😁
Niekedy mamičky išli po pol roku do práce, preto chceli dieťa naučiť na svoju izbu. Ale dieťatko potrebuje mamu. Nepozná tento svet, nechce v ňom byť samé. Mama je jeho všetko.
Ale je úplne normálne že mu zariaduješ izbičku, veď sa na neho tešíš, robíš to pre neho 😍
Zdá sa ti to kruté, ale keď sa to tak odporúča… Ja ti neviem. Skus počúvať čo príde tebe ako logické. Dieťa je pro matke v bruchu 9 mesiacov a potom šup s nim hneď po narodení do vlastnej mrežovanej postieľky, nedaj bože aby si zvyklo na prítomnosť a blízkosť rodičov. Ale prečo?
Moje deti spali so mnou priamo v posteli a nič lepšie som nemohla urobiť. Mladší syn ako bábätko ani postieľku nemal a obaja sme mali veľmi dobrý a pokojný spánok. Takže za mňa jednoznačne nie.
Spi s babom a máj ho pri sebe tak dlho, ako to len pôjde. Užívaj si, kým je ešte maličké a potrebuje Ťa, nič nie je viac. ❤️ Držím palce!
@andreatytler jezisi, prepac, uplne som zabudla, ze iny nazor sa tu neakceptuje 🤦♀️ a nie je v tom žiadna zloba, ale pre mimino je jeho vlastná izba proste blbost.
Super a len jedna rada na zaver....skus sa vyhnut takym materialom o trenovani babatiek...to su blbosti a len ryzuju na rodicoch (spankove treningy a podobne). Ak chces kojit, skus si pohladat pre istotu laktacnu poradkynu, nam velmi pomohla, cez web mamila. Pozri si kontrastne hracky, mozes nimi precvicovat zrak babatka. Odporucali nam to v porodnici a super, mala neskuli. Satky za mna bavlnena top je bud od belenka alebo sestrice, nosic manduca cotton xt s novorodeneckou vlozkou ale su samozrejme mnohe ine. Povyberajte vajco do auta, my mame nove lebo pri kupe z 2.ruky od neznameho nikdy nevies, ci bolo havarovane. Vanicka na kupanie je super taka aj so stojanom a do toho teplomer samolepiaci.
Na uvod by som z oblecka urcite kupovala pyzamka od lindex, maju dvojity zips a prebalovanie je sranda, nemusis babatku obliekat cez hlavu co je velky benefit hlavne v noci ak treba aj prezliect. Prebalis tak, ze len vytiahnes spodny zips, prebalis a zatiahnes...ziadne leginy dole hore.
Ja už nie som nová mamička, ale mala som to tak: keď som čakala prvého syna, myslela som si že bude spávať v postieľke.. dala som ju vedľa mojej postele.. položený tam bol asi 3x ja som celý čas stresovala či dýcha okrem toho často plakal.. a konečne som sa trocha vyspala keď som ho preložila k sebe a postieľka sa stala len vecou kam som dieťa položila na chvíľu keď si moje ruky chceli oddýchnuť.. neskôr to bolo dobré uloziste na čisté prádlo.. máme dom, keď som bola dole, mala som tam kočík, tam aj spával aj sme ho bravali von.. ked sa mi narodila druhá dcéra, tak som kúpila dole cestovnú postieľku bola v obývačke, nech som stále blízko keď spinkala tu vymodlenu pol hodinu.. v noci bola primne.. pri treťom som už vlastne nevyužila nič z toho spal len v nosiči a ja som si nemohla sadnúť.. 😅
Tým všetkým len chcem povedať, že na všetko prídeš keď sa bábo narodí.. ono si urci ako mu bude najlepšie.. je 9m v tvojom bruchu, po narodení bude stále potrebovať tvoju blízkosť.. netrvá to dlho, aj keď novo mamičkám sa to tak zdá je len pár mesiacov jeho života čo si pre neho tak životné dôležitá.. uživaj si ho že bude pri tebe, ak bude aj späť v postieľke (niektoré deti a mamy to dokážu realizovať, ja som to nedokázala) nechaj postieľku tam kde spis aj ty.. v jeho izbe zatial by som postieľku neriešila.. nájdeš najvhodnejšiu variantu sama keď príde k vám.. držím palce 🙂
necitala som vsetky komentare, takze mozno to tu niekde zaznelo, ale odporuca sa s dietatom spanok v jednej miestnosti minimalne do veku pol roka dietata, idealne ASPON do roka. urcite si nieco pocula o syndrome nahleho umrtia babatiek a nehovoriac o tom, ze dieta potrebuje citit blizkost mamy. neviem, kde si citala toto odporucenie s 3m (das link ?)
ja ti poviem tak, ze ja mam takmer 1,5r dieta a este stale spi s nami v spalni. uz rozmyslam, ze by bolo mozno fajn ho dat do vlastnej izby, lebo vsimam si, ze ked ideme spat, castokrat ho zobudime. lenze tu vznika dalsi problem, ze mava noci, ked zle spi a prehadzuje sa, place zo sna a vtedy mi pomoze, ze natiahnem ruku do postielky a pohladkam po hlavicke, chytim za ruku a je klud.
no a teda my detsku zariadenu nemame a nemali sme, prislo mi to uplne zbytocne, je tam iba skrina na oblecko. prebalovanie sa deje a dialo na pracke v kupelni a tam je vsetko okolo hygieny. tam som len na pracku kupila prebalovaciu podlozku.
vela deti je aj takych, ze postielku odmieta, moze zle spavat a v noci sa castokrat budit a vsetko, co uz bolo vyssie vymenovane.
takze pekne sa vykasli na toto (podla mna uplne scestne) odporucanie a ked sa babo narodi, riad sa instinktom a pocitom. a uzivaj si blizkost babenka co mozno najviac, rastu velmi rychlo.
Autorka. Hracky mozes planovat mat v detskej izbe,realita je taka,ze dieta sa bude hrat vzdy pri tebe,aby ta videlo.takze ak budes nieco varit alebo robit hocivo v kuchyni, hracky budes mat vzdy tam. Ale leziace partyzdnove babatko budes mat kde, ak budes mat postielku v detskej izbe?
Kludne mozes davat babatko cez den spinkat do tej izbicky. Ako si to nastavis a zariadis, tak to budes mat. Dolezite je ale prve mesiace nechat vsetko okolo meho plynut, ruch domacnosti, ziadne chodenie po spickach. A v noci zase ticho, tma, ziadne rozpravanie na babatko. Aby malo jasne oddeleny den a noc.
V noci je ale praktickejsie babatko v postielke v spalni, a teda vobec nie kvoli tomu aby si nebehala, to nie je problem. Ale kvoli bezpencosti, predsa len.
Nabytok hlavne nekupuj babatkovsky, to je len marketing a cucanie penazi, nic viac. Ja som vybrala komodu na oblecenie taku, aby sa hodila do spalne, normalnu dospelacku, kde aj zostala. Ziadne babatkovsku, ktoru potom kamaratka predavala po roku. Za zlomok ceny.
Babatko prvy mesiac, dva, nepotrebuje okrem postielky doma vlastne nic, ja som mala zaveseny kapsar s plienkami a prebalovacimi potrebami na postielke, a vedla postielky komodu. Prebalovala som 2 deti na podlozke polozenej na posteli. Vanicku sme mali asi prvy tyzden, potom nie, kupali sme vo velkej vani. Nic z toho nepotrebujes 🙂 a potom len podlozku na zem do obyvacky, pripadne hrazdicku s hrackou.
Detsku izbicku ako taku do 2r nepotrebujes vobec, staci hraci kutik v obyvacke. Zariadovali sme az v 2r a to rovno 200cm postelou a normalnym nabytkom 🙂
Komoda, postielka a skrina uplne stacia. Suhlasim aj my sme tak mali. Postielka bola do 6 mesiaca u nas v izbe. Odporuca sa od 6 mes. presunut do vlastnej izby. Tak sme aj urobili. Cez den spaval v dennej postielke, bola na kolieckach, odporucam chicco 5in1, neskor sme z toho urobili jedalensku stolicku. Od toho 6 mes. mal potom aj denny spanok u seba v izbe.
No sú to trocha naivne predstavy. Aj ja som si predstavovala ako bude syn spávať sám. Teraz má v máji 2 roky a spi dobre a v klude celu noc len pri mne, musí cítiť moju blízkosť. Mame kontaktné dieťa, ktoré len tak niekam naodlozis. Obedny spánok má rad a chce v kociari na vzduchu a som s tým úplne ok, aj s dnom aj s nocou. Proste urobíš vzdy tak ako budeš cítiť ale skrz SIDS sa odporúča aby dieťa spalo pri tebe. Ak nevieš čo je sids odporúčam vygooglit. Sama sa občas v noci atrhnes a budeš kukať či dýcha. Inštinkt matky je silný a neviem si predstaviť žeby bol inde ako je teraz, uvidíme dokedy to budeme tak obaja cítiť.
@marzuz89 môžem sa spýtať ako kúpať take malé bábätko vo veľkej vani? To napúšťate do plna či sprchujete? Dajte tip🙂 vďaka
@modro_zelena napustila som si par cm vody, minimum, polozila babatko, drzala pod hlavicku a pazusku jednou rukou, druhou som poumyvala, vypustila, vzala do uteraka. Vanicka nam nebola treba, ked uz zacali obaja synovia sediet sami, napustali sme viac vody, asi 10cm, a striedali sme to s rychlym osprchovanim. Je to bez roboty, bez. susenia a skladovania vanicky, za nas velmi super 💪

A inak,my mame postielky 2.jednu látkovu na kolieskach polohovatelnu,mam ju k posteli prirazenu.druhu drevennu vacsiu.ak je cez den velky hluk od susedovho psa,postielku presuniem do inej izby,zapnem kameru.a tiez som kupila zakladny nabytok pri oboch detoch,t.j komoda,prebal.pult,skrina. Kup ako uznas za vhodne,ale dobre ti radia,ze do roka by som dieta nechala u vas v spalni,ked pride spankova regresia alebo zubky,moze sa casto budit a byva to vycerpavajuce😉