icon

Upratovanie detskej izby dieťaťom

kittykat22
11. apr 2020

Ahoj, mohli by ste mi napisat ako si u vas deti upratuju izbu a kolko maju rokov? Pride mi ze syn (8) situaciu zneuziva a namiesto toho aby upratat natrepe veci do rohov a ide pozerat telku. Pricom vzdy sme upratovali spolu - roky ho k tomu vediem. Teraz som zmenila taktiku, ze on uprace tu hrubu cast, a ja dokoncim zvysok - ulozim, dokoncim a povysavam. Syn zobral hracky, nahadzal ich na kopu do rohov, vsetko odflakol, ze ma hotovo. Ja som chytila hysak a povedala ze to bude upratovat vsetko a vsetko da na poriadok - pretoze mi pride ze ma zneuziva. Uvazujem, ci po nom nechcem vela.

simca06022011
11. apr 2020

Ma 8... Nevidím dôvod upratovať s nim, nemá 3 roky... Kým. Nemá upratané, nepohne sa z izby.. O telke môže snívať. Začínali sme spolu, potom. Som ukazovala co ešte. Teraz len prídem a povysavam, utriem prach, ak vidím nedostatky. Flakanie vidím, duplovane teraz keď sme doma. Ako keby všetka lenivosť sveta malú chytila... Ale tak urobil to dvakrát, drámu netreba robiť, stačí ho vrátiť nech to.urobi znovu

elizabeth175421
11. apr 2020

@kittykat22 ja si myslím, že problémom nie je tvoj syn, ale ty. Ale nemyslím to v zlom 🙂 sama píšeš, že nahádže do rohov a ide pozerať telku. Tak jednoducho mu ju zakaž, žiadna telka, mobil, pc, tablet - nič, kým neupraceš veci tam, kde majú byť.. Ja som to videla na kamošoch, keď som bola malá. Všetci ma prehovárali, nech už idem von, smiali sa, že rodičia mi aj tak nič nezakážu, že to vždy len tak povedia 🙂 no haha, možno u nich. U nás bolo pravidlo, kým neupraceš, nejdeš nikde. Keď sme meškali večer domov alebo nebolo o osmej v pyžame, vypla sa telka a nepozerali ani rodičia, museli sme ísť spať.. Takže len tvrdá ruka. Netreba krik ani bitku, jednoducho nepohneš sa, nedostaneš, kým neurobiť 🙂 už je veľký a ak vie, že mu telku nevypneš, bude to zneužívať 🙂

0silvia0
11. apr 2020

@kittykat22 ja som tiez takto po deckach skriekala, musela som okna zatvorit, aby ma nebolo pocut von🤦‍♀️

pragmaticka
11. apr 2020

6rocna uprace celu svoju izbu sama,dokonca uz automaticky.malokedy jej to musim povedat.pomaha aj mne.uz aj povysava ked ju poprosim,atd.3rocnej s izbou musim este pomahat

simsalabim
11. apr 2020

@kittykat22 uz je dost velky na to, aby si izbu komplet upratal celu. Ty tam uz nemusis robit nic. Co urobis, ked neuprace? Ja som mojim po upratovani vzdy sla izbu pozriet a skontrolovat. Za urobene som pochvalila, neurobene som dala urobit znovu. Robili, kym neupratali. Ver mi, velmi rychlo pochopili, ze prerobit veci 5x trva omnoho dlhsie ako taz a poriadne.

dzina007
11. apr 2020

Moji chalani maju 5 a 6. Vzdy ked chcu pozerat televizor alebo vzdy vecer pred spanim musia komplet izbu upratat. A u mna neprejde hadzat veci pod stol alebo do rohiv za dvere. Vsetko ma svoje miesto. Nevravim ze je to mega uhladne v policiach ale hlavne ze to tam je ulozene. Raz za 2 tyzdne robim poriadok s nimi kedy sa vyhodia pokazene hracky kraviny z kinderiek papiere pokreslene co im tam ostali a pekne sa vsetko ulozi do polic. A potom prichadza na rad zas ich upratovanie kazdy den.
Mame pravidlo comu nenajdu miesto na ulozenie znamena ze to tam je navyse a musi to ist prec.

dzina007
11. apr 2020

Samozrejme vysavam ja. Nie oni. Ale to znamena ze na zemi neamie ostat ani kocka lega.
Ak im to je jedno prinesiem roboticky vysavac ktory pozbiera vsetko. A hned aj najdrobnejsia kocka z lega je v krabici aby o nu neprisli

eliska13
11. apr 2020

@kittykat22 tiež ma potom mrzia takéto situácie, lebo nechcem byť prehnane autoritativna.Tak, ale už Ti rupli nervy tiež si len clovek.Ja som tak minule v zlosti zobrala mobil niekde skryla vypnuté zvonenie a 2 dni sme ho hľadali😅bol v časopise v sufliku.Nikdy nezabudnem, keď som v puberte išla pre kamarátku nech ide von a jej otec chytil hysák otvoril skriňu a všetko oblečenie jej vychádzal predo mnou von som sa bala aj za ňu😀mňa moji rodičia nikdy necepovali ja som sama všetko chcela preto mi je proti srsti stat nad niekým ako drab.
@0silvia0 ja vôbec nebazirujem na upratovani, mne vadí 100x opakovať niečo.Teraz už pol hodinu čakám, kým vylezie z WC, oblečie sa a ideme na bicykel.Alebo zohrejeme jesť a 3x kričím, že má ísť.On je flegmos, pomaly má čas a mňa ide rozhodiť😊Keď poviem, že odchádzame teda bez neho tak zase zle je, že sme ho nepockali.Fakt horšie ako s malým deckom

kittykat22
autor
11. apr 2020

@elizabeth175421 lenze my sme predtym upratovali spolu. Nemozes cakat ze dieta splni vsetko co si zelas. Je to dieta, nie robot. A deti maju tendencie vsetko ohukat ak je moznost - expresne upratovanie.

kittykat22
autor
11. apr 2020

@dzina007 ja nechcem aby upratoval kazdy vecer pred spanim. Neviem - pride mi to prehnane. Upratat ma 1x za 7 dni. Mozno je to na neho vela a treba aby upratoval castejsie. Samozrejme ja po nom vsetko doupratujem a povysavam. Je tam 100% poriadok - nenechavam ani kocku z lega.

kittykat22
autor
11. apr 2020

@eliska13 ja si vzdy poviem ze uz nebudem kricat ze je velky - a uz vobec nedostane, lebo ma 8 rokov. A teda nedostal asi 3 roky?? A dnes som chytila hysak. Nie preto, ze neupratal, ale preto ze sa ma snazil ohukat a kym bude on spokojne pozerat telku tak ja budem upratovat. Nehrozi. Aspon viem, ze upratat vie - tak nabuduce budem trpezlivejsia. Toto je jeden z tych momentov kedy som si slubovala, ze ked budem mama - nikdy nebudem vrieskat po svojom dietati aby si upratalo, vzdy budem upratovat s nim .... hmmm tak to mi zase vyslo

dzina007
11. apr 2020

@kittykat22 neviem... ako uz v skolke tie deti ucia ze veci sa maju odkladat na miesto... nevravim o dennom upratovani typu ze maju vysavat utierat prach... ale maju si vediet ulozit knihy a hracky na svoje miesto... a veru stred izby nieje miesto kde maju ostat...
a hlavne ked upratuju hracky priebezne kazdy den tak sa im nestava situacia ze sa dostanu do takeho bordelu ze sa to upratat neda a musia to robit mega dlho... ako niekedy sa im podari urobit vybuch v izbe nenormalny aj tak.. ale vacsinu to nieje take katastrofalne ako keby som im dovolila tyzden neupratovat...
taketo upratovanie im bez frflania zaberie 10 minut s frflanim pol hodky...

kittykat22
autor
11. apr 2020

@dzina007 on je velmi dobre dieta - milionove. Ja som zalozila diskusiu preto, aby som vedela, ci dokaze v tomto veku dokaze dobre upratat. Ano samozrejme ze v skolke upratuju - pretoze som skolku viedla, tak mam predstavu asi ako kvalitne upratuju. Ze chodi kazdy vecer upratovacka a 1x do tyzdna to triedia ucitelky. Upratovanie 4r dietatom = upratovanie k nicomu.

dzina007
11. apr 2020

a proste telu by som nedovolila kym nieco neurobi spravne... je jedno ci to je raz tyzdenne alebo raz za den... ako si vy nastavite.. ale aby pozeral telku a bolo mu to jedno... tak sa nedivim ze to tak aj upratal..

dzina007
11. apr 2020

@kittykat22 no ja neviem... moje deti uz 4 rokoch vedeli kde ktora hracka patri... maju 5 a 6 a naozaj to vedia...
v skolke moji chalani chodia medzi poslednymi a vzdy vedia aj v cudzej triede dat veci na miesto ak nevedia pytaju sa ucitelky... a niesu jedine... ucitelka ich nepusti kym si hracky neodpracu...

dzina007
11. apr 2020

@kittykat22 a nevravim ze syn nieje dobre dieta... len lenive na upratovanie... ja som bola tiez taka a aj chalani su taki.. raz za cas vyskusaju ze natrepu veci za dvee ze si mozno nevsimnem... ale ked to neprejde vsetko vyberu a ulozia.... 😉
a to my fakt niesme nejako mega puntickarska rodina zavisla na poriadku... 😀

0silvia0
11. apr 2020

@eliska13 no veď toto opakovanie dokola toho istého 100x je to najhoršie. Potom človek často vypení...

dzina007
11. apr 2020

Pred pol hodinou.

dzina007
11. apr 2020

Teraz ked idu pozerat telku. Dnea bol ten den ze povytahovali snad vsetko.

kittykat22
autor
11. apr 2020

@dzina007 este uvazujem ze zredukujem mnozstvo veci

dzina007
11. apr 2020

@kittykat22 fiii ale krasne izba.
Mozno to treba zredukovat. Ked je tohk vela.
Ale ako napriklad chalani upratuju vedia kde co patri ale takto presne podla predlohy by ten bicykel kolobezku atd isto neulozili uhladne.
Neviem ci toto teraz je ako to vyzera ked upratuje syn alebo ty. Ale podla mna to upratane je. 😀

dzina007
11. apr 2020

A niekedy pomoha bud menej hraciek alebo uloznu priestor navyse.
U nas su vzdy dva problemy vela plysakov vela lega.
Plysakov sme sa s mladsim synom rozhodli ze zredukujeme lebo on by ich mal najradsej milion.
A na lego musime dokupit regal na odkladanie lebo nemaju kde.

kittykat22
autor
11. apr 2020

@dzina007 upratal syn, ale ja som doladila detaily, povysavala, utrela prach a ocistila koberec. Sam takto samozrejme nedokaze upratat - je to na 100% spravena praca. Ani hracka mimo. Robim to tak ale kazdych 14 dni - nie nostop. Takto nonstop upratovat tak sme otroci 🙄 Mna bavi mat poriadok, ale aby sme tu boli ako v muzeu, to nie.

kittykat22
autor
11. apr 2020

@dzina007 tie plysaky nonstop regulujem a nonstop ich je 😕 dary. Lego mame v krabici z ikeii. Co je ta klasicka kockova skrinka - tak spravili krabice latkove. Tam ma jednu cast - tie male, a vo velkej plastovej krabici ma duplo. Ale tiez to je v tej kocke.

snazilka2513
Autor odpoveď zmazal
dzina007
11. apr 2020

@kittykat22 ono asi fakr zalezi co od neho ocakavas. Co presne znamena upratane. Lebo do takeho stavu ako je teraz fakt asi by to nedal. A presne tato mega upratane uhladene to vyzera u nas tiez tak raz za dva tyzdne.
Ale vratit inak plysaky k plysakom lego k legu auta k autam stavebnice do krabickya tak by mal vediet a aj vie. Len sa nechce. 😉
Ako vravim ja som bola taka ista. 😀
Ale minule som citala vyskum ze vraj inteligentny ludia su neporiadny. Tak sa stale smejene ze mame aspon mudre deti.
Ale u nas moz o preto ze au deti zabera fakt teoria co ostane pohodene a nema miesto ide do kosa a par veci uz tak slo. Tak staci mi to ppvedat a vsetko svoje miesto ma. 😀
Celkovo mame prqvidlo ze ak chcu novu hracku musia nieco dat prec.
Dnes darovali mega velku krabicu hraciek s krorymi sa uz nehraju aby mohli dostat nove lego. 😀

janulik2008
11. apr 2020

@dzina007 jaj lego mame aj my milion 200 ... len mala sa s nim nehra ... ona je inak zvlastna co sa hraciek tyka napr 😂😂😂 take ze Frozen je nuda Lego ju bavilo chvilu a albi ta ceruzka je odkedy sme kupili odlozena asi 5x ju mala v ruke 😀

dzina007
11. apr 2020

@janulik2008 ono jasne kazde dieta je ine... moji lego zboznuju... ale malokedy skonci nieco zlozene ako ma byt.. oni furt nieco poskladaju a chcu to na vystavku... 😀
resp. maju pocit ze co je na vystavku to sa nemusi upratovat.. 😀

sunny8
11. apr 2020

Moja 5 ročná si dokáže v izbičke utrieť prach ustlať si a každý večer má upratané všetky hračky (ma ich v boxoch aj v poličkách) .. boxy sa dajú pekne zavrieť takže nemá to vrchovato naukladané .. dostáva za to bodíky a z toho potom nejakú sladkosť alebo čosi 🙂 pomáha to

kittykat22
autor
11. apr 2020

@snazilka2513 ty este ani dieta nemas, a uz tu moralizujes ako ucit upratovat vlastne deti? To si robis srandu. Najlepsie su take na slovo vzate odbornicky ktore nieco citali v magazine 👍