15 mesačnému synčekovi zistili Duchennovu svalovú dystrofiu

badina29
1. dec 2016

Ahojte môjmu 15.mes. synčekovi zistili DMD pred 2.mes. som z toho zúfalá,ale tiež viem,že musím byť silná kôli nemu,lebo ma potrebuje . Chcela som sa spýtať tych mamičiek, ktorých synčekovia majú mutáciu non sens teda bodovú mutáciu na ktorú je liek translarna,alebo mutaciu exon 51 na ktorú je liek eterplirsen, že či ste sa už informovali na možne preplácanie tychto liekov kedže sú strašne drahé, alebo ako to chcete riešiť?

natalushka
1. dec 2016

Ja neporadim..len zelam vela sil..

evitka83
2. dec 2016

@badina29 ahoj, prajem vela sil, neporadim ti, ale chcela by som sa spytat, ake mal tvoj syn priznaky? Mam 28mesacnu dceru, ktora nevie sama chodit a ma problemy s motorikou ale nikto nevie preco, tak patram kade tade. Vdaka

inull5
2. dec 2016

@evitka83 svalovou dystrofiou typu Duchen trpia iba chlapci.ak ma však 28 mesiacov a nechodí,predpokladam že to riešite s lekármi.
Čo sa týka svalovej dystrofie,podozrenie môže byť od malinka..deti sú hypotonicke,neskorá chôdza,na ktorej vidno odchýlky,neschopnosť "cupnut si",kacacia chôdza,pri chôdzi na schodoch ide schod po schode nôžky nestrieda,taktiež pri vstavani zo zeme vstáva dieťa akoby postupne,rúčku si opiera o stehná..taktiež v krvnom obraze sú zvýšené pečeňové testy,hodnota LD a tiež hodnota CK je niekoľkonásobne vyššia..vtedy prichádza podozrenie avšak potvrdzuje ho až genetické vyšetrenie.

badina29
autor
2. dec 2016

@evitka83 keď mal synček 13.mes tak som išla k neurologovi, že sa mi malý ešte nepostavil a neposadil.Zobrali mu krv a tam sa zistili vysoke hodnoty CK a pečenove testy.Genetiku sme si nechali spraviť v Brne a tam sa to potvrdilo.