Aké máte skúsenosti s alergológiou?

lusana
18. apr 2009

Ahoj, syn má od 2 mesiaca ekzém po celom telíčku, chodíme ku kožnej, ktorá hneď od začiatku predpísala kortikoidy / vôbec neriešia problém, len potláčajú príznaky/. Teraz /syn má 6 mesiacov/sme boli odoslaný na alergologiu, kde mu bola zobraná krv a dávali sme aj stolicu. Výsledky však budú až za 3 týždne.
CHcem sa opýtať maminiek detičiek s ekzémami, či vám na alergologii pomohli? Nechcem si už robiť znova nádeje tak ako na kožnom a potom byť znova sklamaná, že mu nemožem pomocť.
Syn bol plne kojený do 6 mesiacov, teraz jeme len zemiak, mrkvu a jablko všetko nestriekané.
Môžete mi napísať vaše skúsenosti s alergologiou?

terezka044
18. apr 2009

lusanka ahoj 🙂
no ja sama zatial dietatko nemam, az o chvilu - a dufam, ze sa tomu vyhneme.. aj ked, clovek nikdy nevie - ja mam alergie uz odmalicka.. ekzemy som ako dieta mavala tiez dost. a mavam ich obcas aj teraz, najma v urcitych obdobiach (jar, zima). preto ti mozem trosku pomoct, pochodila som toho fakt vela, co sa tyka prednasok, precitala som vselico mozne a alergologicka ktoru mam mi velmi pomohla, je skvela.

ako si uz povedala, kortikoidy nic neriesia - ja odporucam nenasadzovat ich vobec, moze sa stat, ze v specifickych pripadoch liecbu zhorsia (alergologicka ti kortikoidy nikdy nenapise, to predpisuju len kozni lekari, ktori liecia dopad problemu, nie problem samotny ani prevenciu).
Na alergologii ti mozu oproti koznym velmi pomoct. Hlavny je pristup lekara, zistit, z coho ma syncek alergicke prejavy. Ked bude starsi, ho moze aj ockovat, to dost pomaha, poznam vela deti, co chodia na alergologiu, v lete na tabory k moru (poistovna na to dava prispevky a cas preplaca z tychto zdravotnych dovodov), a tak 😉
Inak zo stravy syna by som vylucila do troch rokov vsetky alergeny - cokolada, jahody, kravske mlieko. a do dvoch rokov slabsie alergeny (skus pozriet na internete). Taktiez sa vyhni kamilkam a pripravkom z nich, pripravkam Johnsons (su alergenne). Skus tiez viac pozerat na zlozenie jednotlivej kozmetiky, pomoct moze aj zmena pracieho prasku.

Na zlepsenie stavu koze pomaha Excipial u Lipolotio (tusim cely nazov), to je telove mlieko, a potom olej do kupela. A vyborne je aj bambucke maslo - mozu sa nim natierat uz malicke deti, a krasne pomaha pokozke.

junovka
18. apr 2009

lusana, moja starsia dcerka mala tak isto problem AE od 3 tyzdnoch, chodili sme po koznych lekaroch, potom sa k nam pridruzili kadejake zapaly prin.dutin a az skoro na 3 roky sme zacali chodit na alergo.Tam jej zistili, ze ma alergiu na BKM, pele, roztoce........S ekzemom sme sa trapili do 4 rokoch, boli sme s nou pri mori, odvtedy sa jej ekzem nejako vytratil, vraj z neho vyrastla, alegia na BKM, nam vymizla na 5 rokov, pridali sa zapaly usi, kde nam hrozilo strata sluchu.Vybrali nam nos.mandle a odvtedy mam v podstate pokoj....bez ekzemu, ale este minimum alergii ma, ale je to uz OK., len sa strasne teraz bojim, ked pride do puberty , aby sa jej ten ekzem nevratil ☹ 😔

terezka044
18. apr 2009

junovka je to dost mozne, ale chodievajte co najviac sa da k moru - najma k cervenemu, ak mate moznost, aspon raz. je tam strasne vela soli a dost to lieci pokozku aj dutiny 😉

a mozem odporucit Physiomer, nosovy sprej s morskou solou - je vhodny hlavne na toto obdobie ked su pele, ked vsetko kvitne a tak.. a sliznica nosa je viac namahana.. je aj detsky tusim od 6 rokov 😉

lusana
autor
18. apr 2009

ďakujem za odpovede
terezka kozmetiku už nepoužívam skoro vôbec ani mydlo, umývam len v čistej vode /niekedy pridávam Balneum Herbal/ premasťujem iba Lipobase a modrou indulonou. Ak sa moc škrabe dávame advantan zriedený/obsahuje kortikoidy/. Ako tak sme sa to už naučili mierniť, aby moc netrpel.
Alergia začala v novembri a bola celú zimu, vtedy nič nekvitne, tak si myslím, že to najskôr bude alergia na potravinu.
Stále dufam, že s tých testov vyjde potravina, ktorú by som ja /keďže kojím vylúčila zo stravy/ a aspoň čiastočne by sa nám ulavilo. Nech aspoň nemusíme už natierať kortikoidami /mastíme od druheho mesiaca teraz má šesť asi 1 krat týždene skôr to bolo aj častejšie.

junovka
18. apr 2009

terka, keby clovek bol financne na tom dobre, tak bez debaty 😀 Inak, my sme vtedy s Timkou boli v Bulharsku na ciernej plazi, ktora obsahovala vela zeleza 😉

Lusana, nam tiez zacala sem-tam este mava presne ked zacina jesen, trva to celu zimu az hadam do maja.Potom je v podstate klud/klop-klop/.

jaja0110
18. apr 2009

lusana, aj na nas sa lepia exemy ako vcely na med 😒 zacalo sa to ked mali baby 2 mesiace, dostali seboroicku dermatitidu a od vtedy sa to taha s nami stale...raz hore raz dole, ale vzdy niektore ten nejaky exemik niekde ma...byvame v zahranici kde je hrozne tvrda voda cize tieto veci nikto neriesi inak ako sudocremom takze nula bodov...teraz od Velkej noci sme na slovensku, boli sme hned u koznej a prisli sme domov s 5-mi mastami z toho tri su -kortikoidy 😒 ale mazali sme 4 dni a vsetko je prec, po exemoch ani stopy teraz mazeme uz len antibiotickou mastou.... 🙂 no a k pointe, 15.6 sme objednani na alergologiu tak som zvedava co sa dozvieme, inak mali reakciu na paradajku 😨 no a v lete ideme k ciernemu moru tak hadam aj to pomoze 😎

tina_
18. apr 2009

lusana, nezacal vam ten ekzem po očkovani?
Mam par znamych, kde dietatko dostalo ekzem, alebo kozne problemy prave po hexavakcine...

lusana
autor
19. apr 2009

tina ekzém začal skorej než nás očkovali hexavakcínou

lusana
autor
19. apr 2009

jaja aj my sme mali po kortikoidoch hneď čistú pokožku, dokonca do niekolkých hodín ju mal nádhernú, bohužiaľ len na niekolko dní. Po 4-5 dňoch boli vyrážky znova a ešte intenzívnejšie a museli sme mazať znova znova, pokožka si na krém zvykla, čím častejšie som mazala, tým krém manej účinkoval.
To more zvažujeme aj my.
Nájsť alergén u plne kojeného dieťaťa je nad ľudské úsilie, skúšala som vysadzovať určité potraviny, no nevidela som žiadne zlepšenie.možno máme alergiu na viac potravín a keď som nejedla jednu reagoval na inú.
Dokonca som asi 4 dni jedla iba ryžu, asi to bolo krátky čas, žiadne zlepšenie, no začala som strácať mlieko, tak som s tým prestala.

diddi
19. apr 2009

my ideme vo stvrtok na alertologiu....ale niekde som citala,ze do 3 rokov nechcu alergologovia nic robit s dietatom,lebo jeho imunitny system je este vo vyvoji....my mame tiez problemy s Miou,je uz mesiac vysypana po celom telicku,nic nezabera,kozne predpisuju dalsie a dalsie masticky...kortikoidne,a presne ako pisete,strati sa to a o 2 dni je to spat aj s duplou...no uvidime co s nou spravi alergologicka,ma to ako husiu kozu...

lusana
autor
19. apr 2009

diddi, Samko má 6 mesiacov a alergologička brala z hlavičky krv do troch skumaviek a ešte aj stolicu som niesla na druhý deň, ale je pravda, že to má takmer po celom tele, okrem plienkovej časti, je to náš malý hrošík, celý drsný a červený.
Aj naša pediatrička sa čudovala, keď videla správu z alergologie, že toho tolko robila.

junovka
19. apr 2009

didi, mas pravdu.Lebo s Timkou som tiez zacala chodit na alergo, ked mala skoro 3 roky.Inak, som niekde citala, neviem ci je to pravda, ze aj ked polrocne dieta nema potvrdenu alergiu na BKM , to neznamena, ze ju nemusi mat v 3 rokoch, nakolko aj vraj telu treba cas, aby sa zahlienilo..... 😒 😕

mizulienka
19. apr 2009

terezka, junovka...ten physiomer je aj detsky a dokonca aj pre malicke babatka od 2 tyzdnov do 3 rokov, ma na krabicke napisane baby, my pouzivame tento a je fakt dobry.

mizulienka
19. apr 2009

lusana, my sme mali tiez problemy s AE asi od 2 mesiaca a tiez sme isli na kozne a hned nam dr predpisala kortikoidy, ktore ucinkovali velmi rychlo, aj ked nic nevyliecili, akurat, ze problematicke miesto zmizlo...na niekolko dni...ale potom znova...uz to zacalo byt dost zle, tak som studovala na internete a aj tu na modrom konikovi som citala...a niekto poradil homeopaticku...isli sme tam, brali sme homeopatika asi tak 2 mesiace a stale sme mu to natierali tou takou hnedou mastou (takou smradlavou), tusim sa vola ichtamol alebo nejak tak podobne, natierali sme mu to dost na hrubo, asi tak 2-3 denne a pred kazdym dalsim nanesenim sme mu to cistou vodou umyli. Tu masticku nam dala este kozna na kramaroch.
Po 3 mesiacoch po ekzeme ani stopy, neviem, ci to je vdaka homeopatikam alebo tej masti alebo aj jedneho aj druheho...tazko povedat, ale taka je nasa skusenost s ekzemom.
tak drzim palce, aby ste sa toho aj vy co najskor zbavili.

petruci6
20. apr 2009

my sme mali tiez ekzem,ale zacala som s dietou .ziadna cokolada a pod...a pekne sa jej plet upravila
natierame excipialom cez den a kupeme v sebamede
dufam,ze sa jej to uz nevrati

lusana
autor
29. apr 2009

tak dnes som bola pre výsledky na alergologii, máme zníženú imunitu a alergiu na mlieko a vajce. Nakolko som už tušila, že to budu tieto dve potraviny posledné dva týždne sa im vyhýbam a od piatku som vyradila úplne z mojej stravy, keďže kojím. A Samko sa začal čistiť, bruško a chrbát už máme bez vyrážky, aj ruky a nohy sú podstatne lepšie. Takže dúfam sme našli to, čo nám škodí. Dostali sme mliečko HUMANA HA na kašičky, snáď nám bude vyhovovať, doteraz /7 mesiacov/ jedol iba mrkvu, zemiak, jablko, banán a dnes brokolicu. Teraz ďaľšie skúsime už kuracie mäsko. Ani si neviete predstaviť ako sa teším, že konečne mu môžem pomôcť.

junovka
29. apr 2009

lusana, neboj nic.Vekom z toho vyrastie 🙂 😉

pastuska
29. apr 2009

Môj bol tiež vyhádzaný po celom tele. Kožná ma hneď poslala na krv - mal asi 6-7 mesiacov, zistili mu alergiu na BKM, vyrážky zmizli. A inak môžem povedať, že všetko úplne zmizlo, ako som mu začala dávať do aromalampy levanduľovú silicu - ale to kvôli nádche a zubom, a popritom sa mu krásne aj pokožka vyčistila, som sa čudovala.

lusana
autor
30. apr 2009

no veď práve mastičky od kožnej su málo na ekzém /síce ulavia/, ale neriešia príčinu problému, preto odporúčam všetkým pýtať sa čo najskorej na alergologiu a žiadať vyšetrenie krvi. Nenechať sa odbiť, že tieto testy sa tak skoro nerobia. Robia sa a aj keď to nebolo nič príjemné /brali mu krv z hlavy/, tak aspoň vieme čomu sa vyhnúť.

terezka044
30. apr 2009

lusana to je super. som rada ze sa vam to zlepsilo 🙂 ked mate alergiu na mlieko tak urcite nedavaj mliece vyrobky a ziadne mlieko(ani sojove ci kozie), ale vsak to vies. uz mate aj prikrmy? zarad do jedalnicka listovu zeleninu a zelenu fazulku, su bohate na vapnik 😉

terezka044
30. apr 2009

pastuska ta levandula je super 😉

ditka1
1. máj 2009

poradte...mam 10t syna a ja som alergik-maly si stale šucha nostek o vankus alebo ruckou,mava kazdy den sopliky a velmi prska...vraj sa alergia neda zistit do roka a treba cakat...no neviem co robit ja si myslim ze je alergik po mne lebo kycha presne vtedy ked aj ja.

junovka
1. máj 2009

ditka, alergia sa da zistit aj detickam do roka, a to odberom zo zily.Skus navstivit krciara, nech sa nanho pozrie 😉

jana_rybka
8. mar 2011

Potrebujem surne poradit! Mam ist s 3r dcerkou na alergologiu, nema ani ekzem ani vyrazky, iba caste sopliky a kasel (chodi do skolky), ale detska nam to odporucila. Co ma sokovalo, ked som sa s nou bola u alergologicky objednat, dala mi 3 ampulky na odber krvi, termin mame 17.3. a mame prist s vysledkami krvnych testov. Nestacili im vysledky krvneho obrazu, ktory robila detska lekarka, takze mame ist na dalsie odbery. Mala strasne place aj ked jej beru par kvapiek z prsta, ked jej brali zo zily, tak revala az hroza. Bolo mi z toho strasne. NEviem si predstavit, ako jej chcu nabrat zo zily 3 ampulky! Prosim vas teda o radu, ci je to bezny postup pri zistovani alergie, ci nestaci iba "napichat" a tak zistit reakciu. Uvazujem nad tym, ze to odmietnem, lebo ziadne ine priznaky alergie nema. Ake mate skusenosti??

katecameron
8. mar 2011

@jana_rybka my sme boli vcera na alergo moj mao chvilu4ale mala si vidiet ten cirkus mne bolo z toho zle pichla mu do jednej ruky a nic mu netieklo tak tam rypala v tej rucike maly sa branil vrieskal a nic tak ho pichla inde a nam brala do 6skumaviek takze ste natom este dobre ano taky je bezny postup na alergo teraz ma moj maly obidve rucicky domodrete hruza az das treba mi vracat ked to vidím

kvojtanikova
8. mar 2011

@jana_rybka aj nam brali krv do skumaviek ked som sla s malym na alergo. Bol to boj, ale zvladli sme to.Je to asi bezny postup. Drzim palce, urcite to zvladnete aj vy. Tiez sme mali casto kasel a sople, od Matejovych 2 rokov denne inhalujeme a berie Zodac a je to ovela lepsie, teraz byva chory tak 5x do roka, z toho mozno 1x skonci na ATB. Predtym mal ATB aj 7x rocne.

jana_rybka
8. mar 2011

@katecameron
@kvojtanikova Vdaka! Je mi z toho normalne do placu, ale kedze je to bezny sposob, tak sa na to odhodlam... ☹ mala ATB iba 3x za 3 roky, ale po otcovi a jeho mame ma potencial byt alergicka, tak uvidim. Este raz obrovske dakujeem za odpovede!

katecameron
8. mar 2011

@jana_rybka moj maly za minuly rok 9krat atb. 2krat operovany a zaciatkom tohoto roka sme lezali v nemocnici so zapalom pluc a stredneho ucha 14dní bral atb.cize 1krat v tomto roku ale teraz zijeme bez atb.uz polaly 2mesiace klop klop

jana_rybka
8. mar 2011

@katecameron To je strasne!!!! ked tu citam, ake mate trapenie, obdivujem vas! A zistili mu pricinu?

katecameron
8. mar 2011

@jana_rybka zatial je jasna diagnoza GER a ostatne su len dohady ako astma a ine susp.