Aké sú vaše skúsenosti so salmonelózou u detí?

katinka86
11. máj 2011

Dostal ju moj 4 rocny syn,no vobec nemam tusenie kde!!!zacalo sa to hnackami, teplotami, krvou v stolici a bolestami bruska. Boli sme aj v nemocnici ale tam nam ju nezistili, pustili nas po 3 dnoch domov ze to bola len hnacka!!! a po tyzdni sa to zasa vratilo... tak sme isli zasa k nasej doktorke na ster a tam sa to potvrdila salmonela.tak sme na diete a uzivame hylak a bio gayu, stolice uz nie su riedke ale obcas je tam este hlien a bolest bruska.chcem sa spytat ktore mate s nou skusenosti ako dlho vas potrapila a kolko ste dietovali,lebo mi uz sme vyse dvoch tyzdnov ,ale asi to stale nie je dobre ked sa stazuje niekedy na bolest!a chodili ste medzi ine deticky ci ste sa izolovali?? a este by som chcela vediet co ste take davali jest.dakujem.

benne
12. máj 2011

@katinka86 monča dostala vlani v júni, rok dozadu, čiže mala cez 2,5roka.. bolo to ťažké, behala na záchod každú pol hodinu cez den aj v noci.. smectu nechcela, zjedla pár kuskov čierneho uhlia .. nelepšilo sa to, tak sme jej dali jednu tabletku proti hnačke, ktorá sa už nevyrába.. a to jej konečne zabralo tak, že sa začala zotavovať.. v podstate ked po týždni od odberov stolice čo jej robili prišli tety z hygieny, tak už sa mala dobre, stolica ešte 3-4x, ale bez bolestí bruška (tak to vlastne začínalo). Nechodila som s nou medzi deti, plus som práve mala doma 3-mesačné bábo, nik iný to nedostal, ani tety z hygieny z toho nerobili nejakú vedu.. skôr mysleli, že to bolo z hydiny.. ale ja som presvedčená, že to chytila vonku, bola vtedy na jednej detskej akcii... a zapadalo to do inkubačnej doby... Moja je dosť citlivá na celozrne výrobky, nafukuje ju to a vtedy tiež vraví, že bolí.. plus, krátko pred stolicou sa niekedy tiež sťažuje.. ja jej rovno poviem, že pôjde kakať, že potom prestane, ona to berie v pohode. Nemôže byť, že malého tak vyčerpala a vystrašila tá choroba, že aj menšiu bolesť bruška viac prežíva? Držím palce, nech ste zasa fit!

jééj.. a máme rovnakých Miškov... 😵

skuste1983
13. máj 2011

Ahoj @katinka86. My sme tiež skončili v nemocnici a to dokonca 2x (apr 2008, sept 2009). Z čoho to bolo sa tiež nezistilo, lebo kým sa prišlo na to, že to nie je obyčajná hnačka prešli cca 3 týždne. V nemocnici pobudol drobec s tatinkom 6 dní, pri druhom raze 5. Bruško bolievalo myslím aj pol roka (nie stále), kým sa to ako tak ustálilo. Jedol aj smectu, hylak... Diéta bola riadna (čierny čaj, sucháre) cca 2 týždne, potom sme pomaly začali s jedlom (džem, nátierkové maslo, saláma). Bez syrov a jogurtov bol 2 mesiace a mlieko pije doteraz len príležitostne, pretože sa zvykne sťažovať, že ho bolí bruško ☹ . Boli u nás dokonca z hygieny a zisťovali príčinu, lenže na nič sa neprišlo (ja nie , oni áno 😠 ).Bolo to tesne po veľkej noci a nechceli nám veriť, že nezjedol ani kúsok majonézového šalátu. Tak som ich nechala tak... Inak tiež ako benne sme doma mali bábo, takže z domácej stravy to nebolo, pretože všetko som (skoro) rozvárala, aby to bolo aj pre 8- mes. bábo. Nikto iný to tiež nemal. Ani prvý, ani druhý raz.
Do škôlky nás Dr. nepustila, hnačka (salmonela) je dosti nákazlivé ochorenie. Ani by som ho tam nedala (mala som to šťastie zažiť, že 2 z 8 !!! detí si po wc umyli ruky). Bol doma 2 mesiace. S inými deťmi sme sa začali schádzať až po cca 4-5 týždňoch.
PS: tretí krát to dostal mladší (okt 2010), ale jeho sme našťastie zvládli doma (lieky, suchý chleba, čierny čaj). Už sme boli ,,profíci,, 😅 .
Prajem vám skoré uzdravenie a čo najmenej bolestí bruška.

samulko1
13. máj 2011

Ahoj
môj syn si tým tiež prešiel keď mal 4 roky..tiež sme nezistili kde to chytil, nikto iný okrem neho to nemal a ja som bola v tej dobe tehotná...tiež mu to začalo teplotou vysokou, bolesti bruška a hrozné hnačky..po dvoch dňoch keď mu to neprechádzalo sme išli k dr a že asi viróza..spravila výter a dietovali sme..keď to ani po 10 dňoch neprechádzalo tak ho prijali do nemocnice na kramáre tam si poležal asi 6 dní a až tam mu potvrdili salmonelu..bolo to dosť desné...aj pre neho a aj pre tatina ktorý tam trpel s ním..ale celkovo sa stav znormalizoval asi až po mesiaci a možno aj viac...a do škôlky začal chodiť až po 4 týždňoch..a ešte si pamätám že velmi dlho trvalo kým prestal mať v stolici hlieny..a výteri mu robili tri a až ten tretí bol negatívny...takže to bolo dosť nepríjemné...a jedlo sme dávali veľký pozor, tie prvé dva týždne prísna diéta - suché rožky, sucháre, soletky(tie mu chutili najviac), banány(tie odporúčala dr kvôli káliu), čierny čaj a vela vela vody...prajem vám skoré uzdravenie

kamilka22
14. máj 2011

Tak moja dcera dostala dojcensku salmonelozu ! Mala 2,5 mesiaca. A bola cisto kojena! Doma sme mali cisto ako v klastore. Na moju otazku, ako mohla k tomu prist mi bolo povedane, ze si zrejme niekto zle umyl ruky, chytil moju dcerku za rucky a ona si ich stale davala vtedy do pusinky a tak to chytila. Iny sposob si neviem predstavit. Ako dietu vtedy pila len ryzovy odvar, naordinovali jej sumamed /ATB/, a potom som jej este po prepusteni z nemocnice /boli sme tam 5 dni/ zarabala nizkolaktozovy Nutrilon do ryzoveho odvaru /nakolko som tam asi zo strachu uplne stratila mlieko/. Po narodeni syna som bola doma ako "clenka armady" a ked k nam niekto prisiel, tak som ich automaticky navigovala do kupelne, nech si umyju ruky... cosi take uz viac nechcem zazit.

katecameron
14. máj 2011

no u nas som salmonelu mala ja v 28tt a to bol pruser poviem vam za 3dni 20infuzií tepltoy vyse 40ja som myslela ze umrem stolica ze vraj kazdu pol Hodinu ha to je nic ja som mala asi tak 50 krat zýa den v noci nie iba za den cize behom 15hodín 50krat mozno viac brutal metal asi to bolo z kolacov lebo z rodiny z 12 ludí 10mali salmonelu lenze nikto iny nebol tehotny len ja cize ja som si to odskalaa nikto nebol ani v nemocnici ale svagor magor bol natom tiez zle no nikdy viac by som si to zopakovat nechcela asi 2tyzdne som bola ako zijuca mrtvola ale babatku sa nastastie nic nestalo narodila sa zdrava v 38tt ale od 28tt som doma uz n ebola v kuse len v nemocnici dietu som mala urcite len si uz ani nepamatam bolo to pred 9rokmi tak fakt neviem viem len ze som schudla 9kg cize som bola v mínuse so svojim tehotenskym prírastkom

andreasiskova3
20. máj 2011

Ahoj Katinka86: Môj malý mal Salmonelu, keď mal 1,5 roka, z Miláčiku.Tiež sme sa dosť natrápili, kým sme zistili čo to je. Jedna doktorka povedala, že tie hnačky má zo zubov. ,, No mamička, toto si musí každá mamička , ktorej dieťatku idú zúbky vytrpieť. Taká bola jej odpoveď. Krava. Tak som išla na pohotovosť, lebo to už bolo neúnosné a nemohla som sa na neho už pozerať. Zobrali nás horko - ťažko do nemocnice, a tam mu po dosť dlhom čase zistili, že je to Salmonela. Skoro 3 týždne bol v nemocnici na nejakých liekoch. Neviem či to boli ATB, už si nespomínam.Bolo to už pár rokov dozadu. Problém s bolesťami bruška mal ešte rok. Je to veľmi hnusná choroba, ktorá ešte dlho po vyliečený robí problémy.

vieruna
25. jún 2012

Ahojte
obnovim tuto temu. Asi sa chcem len postazovat, alebo zistit, ci sa vam niekomu taketo stalo. Syn dostal pred vyse dvoma tyzdnami salmonelu. Jasne ze v piatok poo, mi zo skolky volali, ze ma horucku. Tak sme leteli prenho. V noci ho zacalo prehanat, ale tak brutal, ze rano plakal, aby sme isli k doktorovi. Isli sme na pohotovost. Tam nam pani dr. dala nejake lieky a ze ked sa to do 24 hodin nezlepsi, alebo ostane tak isto, tak mame prist na infekcne. Po pol milimetrikoch sa to zacalo zlepsovat a nejak sme pretrpeli do pondelka. Isli sme k nasej dr. Zmenila nam lieky. Spravila mu vyter a po tyzdni sa potvrdila salmonela. To uz mu bolo celkom fajn. Ucky zo skolky nas prehovarali, aby sme ho aspon na skolkarske akcie priviedli, ze ked dr. dovoli. Dr. dovolila, ze ked ucky suhlasia. Ale Misko zacal po tyzdni zase teplotovat a od utorka sa mu teplota stale splha na 38,5 a stazuje sa ze ho bolia nozicky. Inac nema ziadne priznaky. V piatok sme boli znova u dr. a crp mal uz 33. Dostal biseptol. Zobrala mu aj zo zily krv. Dnes budu vysledky, tak som strasne zvedava, co to vlastne je. Ci pokracuje salmonela, alebo sa mu k tomu primotalo nieco ine ☹

betina1984
28. jún 2012

Moja dcera mala salmonelu 1,5 rocna. Mala slaby priebeh, nic jej v podstate nebolo, len sa s nami vliekla polroka. Keby jej to nepreslo, isla by na infekcne, ale chvalabohu, ako prislo, tak aj odislo

cerez
29. jún 2012

Moja dcéra mala ako 1,5 mesačná. Ako matka som bola maximálne vystrašená a personál v nemocnici na mňa pekný pohľad ani nemal. Tak malé dieťa, to je automaticky chyba matky. Dostala som prednášku ako si umývať ruky po každom záchode. V tej malej izbe boli ja, dieťa, lekár, sestričky a medici. Bolo mi hrozne. Po týždni som mala toho dosť a žiadala som aby mi urobili výter, keď už majú také reči. Samozrejme bol negatívny. Celá rodina bola negatívna. Po pol roku sa ukázalo, že problém bol v nemenovanom umelom mlieku. Tak viem čo to je salmonela. Čo sa týka vášho problému je možné, že sa to asi nedoliečilo, alebo či nenastúpila bežná viróza. Len sa vám to prekrýva. Ja by som určite dala urobiť nanovo stery pre pokoj. Nech vám všetko dobré dopadne.