Ako sa prejavuje zápal pľúc?

adona71
11. jan 2013

baby ako sa prejavuje zapal pluc?su tam teploty?my sme boli vcera na kontrole na krcnom a vraj ma len zatecene hrdielko od soplov...ale mne sa zda,ze tak tazko dycha...dnes je aj spava,ale teplotu nema...od pondelka berie ATB

sanym
11. jan 2013

@adona71 a prečo berie malá ATB, keď podľa lekárky má len zatekajúce hlieny? 😕 Predpokladám, že krčná pozrela len ušká, hrdielko a nos, alebo malú aj popočúvala? Ak máš nejaké pochybnosti, zájdi k vášmu pediatrovi, nech malinkú dôkladne popočúva, prípadne pošle na RTG. Pri zápale pľúc teploty nemusia byť. Spavá môže byť od ATB.

adona71
autor
11. jan 2013

@sanym vraj trosku mala chytene usko..preto ATB..ked nasa mala dnes dovolenku,volala som jej..vcera povedala,e usko je uz v poriadku..len sa treba zbavit tych soplov...nepocuvala,,,a ako sa prejavuje zapal pluc?

lenka852
11. jan 2013

Zápal pľúc je najťažšia choroba a to by si vedela, že má zápal. Pri zápale sa nevieš ani hýbať a ani dýchať ... pri tejto chorobe sa nesmie ani chodiť a väčšinou si ju musíš odležať v nemocnici ... takže neboj sa zápal pľúc určite nemá

sanym
11. jan 2013

@adona71 no v prvom rade kašľom, ale jednoznačne by to mal zistiť lekár pri počúvaní dieťaťa. Pozerám, že tvoja malá má ešte len štyri mesiace, takže sťažené dýchanie môže mať naozaj len kvôli zatekajúcim hlienom. Keby sa ti to nezdalo, určite skoč na pohotovosť nech ju popočúvajú.

bamato
11. jan 2013

@adona71 ahoj, my sme sa skoro mesiac trapili so soplikmi a pokasliavanim, kazdu chvilu u lekarky lebo mu nic nezaberalo, kazdy tyzden iny sirup boli sme aj na pohotovosti a tiez ze len viroza. ked ho pocuvali, tiez nic nepoculi. nakoniec nas lekarka poslala na rontgen a mame virusovy zapal pluc, bez teploty. Vraj je toho teraz vela a deti nemaju takmer ziadne priznaky. Takze ak sa ti nieco nepozdava, radsej sa pytaj na RTG.

sanym
11. jan 2013

@lenka852 ani by som nepovedala, u detí zápal pľúc nemusí mať takýto dramatický priebeh, môj starší syn mal v necelých 4 rokoch zápal pľúc a normálne fungoval, dokonca ani lekár tam nič nepočul, ale pre istotu nás poslal na RTG a až tam sa to ukázalo.

adona71
autor
11. jan 2013

@sanym ale ona velmi nekasle...len sem tam mi zakasle...dnes uz aj tie sople ustupili..dala som jej aj mast na hrudnicek..a to bol potom v nemocnici?
@bamato virusovy?aj taky existuje 😨 a ako ho liecia?

gumkacik
11. jan 2013

sesrin maly mal zapal pluc a mal vysoke horucky nejedol len pil schudol za 3 sni 6 kilov potommich poslai do nemocnice .lezal 3 sni na jiske sam sestre nechceli doolit tam s nim byt potom ho previezli na normalnu izbu a tam s nim lezala brl infuzie 5 dni ani nechodil .co bol tk slby a terz beha po spickach .maly bude mat teraz vo february roky.

sanym
11. jan 2013

@adona71 tak keď nekašle, nemá teplotu, bude to zrejme v poriadku. V každom prípade malú pozoruj a v prípade pochybností kontaktuj lekára.

adona71
autor
11. jan 2013

@sanym dakujem...trochu si ma ukludnila 🙂
@gumkacik bože moj...neviem si predstavit,ze by som tam nebola s nou ☹

bamato
11. jan 2013

@adona71 zistili nam to tento pondelok a dostali sme antibiotika a liecime sa doma. ako mi bolo povedane, tak ten virusovy sa velakrat horsie diagnostikuje, lebo nie vzdy su pri nom teploty a ani pocut nemusi byt ako u nas. uz som sa citila ako nejaka hysterka, ze sme u dr. kazde 4 dni, ale stale som citila ze nieco nie je v poriadku, lebo to trvalo velmi dlho a v noci bol tiez velmi nepokojny.

namornicka
11. jan 2013

Zápal pľúc sa dá s istotou diagnostikovať iba pomocou RTG. Niekedy dieťa pri zápale pľúc kašle veľa, niekedy málo, takmer sa to nedá inak diagnostikovať.

stuplicek33
11. jan 2013

moja 1.dcerka mala studeny zapal pluc,nemala vobec teploty,normalne by som nic nezbadala,len mala 2mesiace a chodili sme na preventivky,doktorka jej dala 2xhoruce injekcie,potom ma snou poslala do nemocnice,ze by mi mohla vnoci zomriet.:(Hrozny zazitok.A tiez aj moje 2.a 3.dieta malo zapal pluc,ale ti uz mali horucky.Kaslali,mali sopliky.Vtedy som si myslela,ze ako matka som zlyhala,ale doktorka mi vysvetlila,ze ked dieta ma trosku oslabenu imunitu,nalepi sa bacyl.A este mi doporucili,vzdy pred odsavanim,inhalovat nad vodou s varenym zemiakom a solou.Pomahalo to jak na pluca,tak na soplik.A vyrastli sme z toho,tak drzim palce.Maminy musia byt tie najsilnejsie🙂)

adona71
autor
11. jan 2013

@stuplicek33 vdaka..a som rada,ze uz vam je dobre..vyskusam aj ten zemiak..inak som skusala len tu sol

helencek
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vefi89
12. jan 2013

ženy pozor, existuje aj studený zápal pľúc a ten sa prejavuje bez teplôt!! a koniec koncov, teraz koluje vírusový studený zápal pľúc.

Bakteriálna pneumónia:
Horúčka nad 38,3°C
Zimnica
Suchý kašeľ
Vykašliavanie spúta, môžu objaviť stopy krvi (Streptococcus)
Pri aspiračnej pneumónii môže byť spútum zelenej farby. Pseudomonády spôsobujú zafarbenie spúta do siva.
Bolesti na hrudníku - ostré, najmä po nádychu
Plytké dýchanie
Bolesti hlavy, nevoľnosť, vracanie, hnačka, slabosť
Bolesti brucha
Vyčerpanosť

Vírusová pneumónia:
Začína bežnými príznakmi zápalu horných dýchacích ciest - suchý kašeľ, zvýšená teplota (menej 38,3°C), bolesť hlavy, hrdla, kĺbov a svalov, nádcha
Kašeľ je suchý, dráždivý, ale možné je aj vykašliavanie spúta
Bolesti na hrudníku sú viazané na dýchanie, väčšinou postihujú len jednu stranu
Zimnica
Plytšie dýchanie
Nevoľnosť, vracanie, hnačka

Mykoplazmová pneumónia
Zdĺhavý priebeh
Bolesť hlavy
Zvýšená teplota
Kašeľ - suchý
Nádcha
Bolesť hlavy
Bolesť svalov a kĺbov
Piskľavé zvuky počas dýchania

nela447
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majamat
17. jan 2013

zapal pluc je zavazne infekcne ochorenie a niekedy moze prebiehat fakt nenapadne. pri horucke byva casto zrychlene a namahavejsie dychanie, ale ked nema horucku, tak by to tak byt nemalo. je fakt, ze mozu aj hlieny vadit v dychani. nebolo by na skodu, keby dieta popocuval pediater. priznaky uz vypisovat nebudem, vsak uz tu popisane su. a stazene dychanie moze byt prejav aj infekcia v inej casti dychacivh ciest, napr. priedusky, priedusnica, ale tiez to treba liecit, kedze to moze postupit aj na pluca.

stuplicek33
17. jan 2013

@adona71 drzim moc palce🙂

dagmarvan
27. jan 2013

Nasa mala ma prave teraz ludovo nazvany studeny, odborne je to suchy zapal pluc,ten sa neprejavuje teplotou dieta moze vyzerat uplne zdravo,da sa to zistit len RTG snimkom,berieme uz druhe atb,ked nezaberu skoncime v nemocnici,takze by som to nepodcenovala,mala mala zo zaciatku tiez len sopliky vzdy je to totiz najprv v dych.cestach.

lullu21
27. jan 2013

@bamato My presne to isté...Nám zistili obojstranný zápal plúc túto stredu po dvoch týždnoch liečenia antibiotikami a rôznymi sirupami na kašel, nič nezaberalo, až nás dr poslala na rontgen, kde nam zistili zápal pluc. A to malinka nemala ani teploty, ani nebola nejaka uplakana, ale strasne kaslala a chrcala. A dnes sa mi prvý krat stalo ze sa tri krat povracala, jak ju dusil ten kasel a nechce papkat ani moje mliecko.

bamato
28. jan 2013

@lullu21 chudatko malinke, dufam ze uz je lepsie. u nas tiez ziadna teplota, vobec nebol apaticky, ani nemal nejako dychanie stazene, ked ho lekarka pocuvala tak nic nepocula a velmi malo kaslal, len ked papal. mozno aj kvoli tomu odmietal vtedy jest, lebo sa zacal dusit. no nastastie antibiotika nam dost rychlo zabrali. prajem rychle uzdravenie 😎

lullu21
29. jan 2013

@bamato Dakujeme, uz sa mi zda, ze je to lepsie, kasle stale, ale nie az tak velmi. A uz aj ten soplik nie taky strasny, ale ma ho stale 😒 . Do piatka mame antibiotika, potom ideme na kontrolu a uvidime...

silviami
29. jan 2013

my sme to mali naopak, malá mala týždeň teplotu 38-39, len občas pokašliavala, akoby zo soplov, mala nádchu, ale nič strašné, nič ju nebolelo, len ruky a nohy, po 5 dňoch pediatrička konštatovala dýchanie čisté, asi vírus, v nedeľu mi to nedalo, išli sme na pohotovosť a tam moč negatívny, dýchanie čisté, crp 0, ani veľmi nekašlaľa, ani nesoplila, bola tri hodiny po dávke nurofenu, takže nemala ani teplotu, cítila som sa tam ako debil, čo prišiel so zdravým dieťaťom, našťastie Dr. to nepodcenila, poslala nás na rentgen a obojstranný zápal plúc. Už má lieky, tak hádam už bude dobre. A vždy, keď jej klesla teplota, tak jedla, pila, pobehovala po byte, aj teraz je jej lepšie, tak ju je ťažko držať v posteli, len spí viac ako obyčajne.

babulka82
15. dec 2013

ako sa prejavuje zapal pluc? v piatok sme boli u dokiny synček mi sem tam zakašlal ale tak narazovo ako keby ho dusilo.Dala som mu ambrobene s tym že dokina vravela že je zahlieneny.Včera mi dostal ešte aj horčuku ale kašle menej .Neviete či to može byt zapal alebo skor len viroza? mam doma školkara ktory kašle. 😖

307sandra
26. aug 2014

@stuplicek33 ahoj akurat citam ze tvoja mala v 2mesiacoch zapal plic???moja ma 2mesiace a nemala horucky nic a na rtg jej zistili zapal uziva antb.sumamed a lezime v nemocke len sa hrozne bojim tvojej to ako rychlo preslo

stuplicek33
26. aug 2014

@307sandra Ahoj,to mi je velmi luto.Toto su velmi nemile spomienky,ale dcerka mala ten zapal pluc dost dlho.Viem,ze bola v nemocnici,este k tomu boli doktori taky zlati,ze ma nedali ku nej ani lahnut,len som stale kupovala bebu a plienky,az skoro po 10 dnoch ma dali ku nej lezat.Odvtedy som sa zaprisahala,ze nikdy nedovolim,aby bolo dieta bezo mna.Vtedy som bola slobodna mamicka,aj tak na mna hladeli.Ale to uz je minulost.Oni nas vlastne prepustili stym,ze doma sa doliecujeme.Pokym sa tie plucka vycistili,to trosku potrvalo.Neboj sa,ja mam 3deticky a vsetky mali zapali.Viem,je to tazke,ale zvladnete to.Plucka,to je zdlhavy proces,ale ste v dobrych rukach a ako dlho ste uz tam?

307sandra
27. aug 2014

@stuplicek33 ahoj lezime od min.tyzdna od stvrtka ale stale nevedeli co jej je lebo vela vraciala tak si mysleli ze ma nieco zo zvieracom a nakoniec ked jej spravili rtg tak zistili ze tam je zapal na pluckach a vraj to moze byt z toho ze vdychla zvratku uziva teraz atb.sumamed a dnes mi primar ppvedal ze mozme domov a potom prideme na kontrolny rtg tak ja uz neviem hadam sa z toho dostane

stuplicek33
27. aug 2014

@307sandra Tak vam prajem skore uzdravenie,doma je doma 🙂 ,malinka bude v klude a ty tiez.Domaca pohoda je na nezaplatenie.Budes dodrziavat pokyny lekarov a uvidis budete coskoro fit 🙂 🙂 🙂

gabinalm
11. sep 2014

Ahojte... Chcem sa opytat brali vam vytery? Malu mam uz viac ako 2 tyzdne choru zahlienena osaat jej neide nic neide ale vsetko jej zateka do zadu velmi käsle Hlavne v noci niekolko krat sa uz z toho pogrcala brala pamycon sinupred trifed..... Kvapky do nosa, na vylasliavanie... Stale rovnako vyter je s normalnou florou. Skoncili sme na krcnom kde ku poriadne poodsavali A LIECIME DALEJ BEZ ATB.