Ako zvládajú deti s atopickým ekzémom kiahne?

daniela242
2. feb 2013

Nenašla som takúto otázku, ak takáto téma existuje tak budem rada 🙂 zaujíma ma ako zvládli Vaše deti ktoré majú atopický ekzém kiahne. Momentálne je v našom okolí dosť nakazených detí a moja dcéra má AE tak sa obávam aký by mala priebeh ochorenia. Keďže sa dosť škriabe aj teraz tak si neviem predstaviť ako by to zvládala ☹
Tak by som, poprosila vaše rady ako to čo nalepšie zvládnuť. ďakujem...

mimisami
2. feb 2013

My sme atopický ekzém mali, keď bol synček maličký, ale zostala mu dosť suchá pokožka. Pred dvoma týždňami dostal od dcérky ovčie kiahne. No môžem povedať bol to boj. Veľký pozor dávajte na tekutý púder, môj malý naň dostal alergiu. Škriabal, škriabal a škriabal......... nezaberali ani fenistilové kvapky. Podarilo sa mu vyrobiť aj zopár jaziev a to som ho stále stopovala ako pes, v noci som sa bála aj zaspať, pretože som mu permanentne oddelovala rúčky od tela, boli sme už zúfalí. Prvé štyri dni mal k tomu ešte 39 teplotu.
Na rúčkach sa mu povyhadzoval taký krupičkový výsyp také malilinké pľuzdieriky, takže škriabal ešte aj to. Neskôr mi poradila kamarátka, ktorá vlastní lekáreň aby som mu namiesto púdra natierala pupienky Betadine roztokom a na cca 10 minút sme ho kúpali v neviem presne ako sa to volá hypermangán alebo mangánovom kúpeli. Sú to také fialové kryštáliky,ktoré zafarbia vodu. Viem že mi ešte lekárka neskôr poradila aj Tamtum verde, vraj aj to je na to dobré.
Po týždni sme s natieraním skončili, lekárka povedala aby som mu na to nedávala nič a teraz má už len chrasty. Tie kiahne som dostala aj ja, ale môžem povedať, že mne a dcérke sa zahojili oveľa rýchlejšie ako jemu, neviem, či to súvisí s pokožkou ? Ale v prípade AE by som určite neodporúčala púder /z vlastnej skúsenosti/ a hlavne veľa trpezlivosti....

sjuzi
2. feb 2013

Dobra otazka, aj mna zaujimaju odpovede, kedze moj mladsi ma AE 😒. Myslim si, ze este teraz v zime by sme to zvladli, lebo ekzem ma len velmi mierny, skor ma len suche miesta, ale obavam sa jari, ked sa mu to zacne zhorsovat a pokozka zapalovat... 😝 a k tomu kiahne, neviem si to predstavit.

chovancova27
2. feb 2013

my máme AE a pred vianocami sme mali kiahne... no nič-moc vám poviem, mal ich vlasne povyhadzované len na tých ekzémových oslabených miestach, jednu vedľa druhej, hnusné mokvavé... svrbelooooo:( nezaberal fenistil, jediné čo trocha pomohlo tak ten mentolový puder... trvalo to 5 dní a potom už dobre. je to divočina, ale prežili sme🙂

hruska82
2. feb 2013

Ja sama mam AE od svojich 9. mesiacov. Ovcie kiahne som mala, ked som mala 6 rokov. Ja som to prekonala uplne v pohode. Som na to dostala tekuty puder, co mi aj pomohol. Myslim, ze mi tie vyrazticky nesvrbeli o nic viacej, ako ostatnym detom. Zase nie je ekzem ako ekzem....je to tiez individualne. Ja som to mala zvacsa v zahyboch, a nikde inde na tele...Je to svina, co vam poviem....som stale mala do krvi rozskrabane ruky. Teraz pocas tehotenstva sa mi to vratilo po 6. rokoch a len dufat mozem, ze moj malicky to mat nebude!

vonicka
2. feb 2013

Moj maly ma ekzem, ale neviem ci ma AE, neboli sme zatial u dermatologa. Ma 1 rok. Kiahne mal pred mesiacom a vtedy sa mu ten ekzem dost zhorsil. Potom som ho zacala poctivo natierat kyselinou mliecnou a zlepsilo sa to, ale ma este jedno miesto na nohe, kde to ma stale zle. Myslim, ze tie kiahne mu na kozu dali dost zabrat.

jarus1
2. feb 2013

aj mňa táto téma veľa zaujíma....keď chodila malá do jasličiek, boli tam rozšírené kiahne...aj ona mala pupáčiky po brušku, tak som musela utekať po ňu do jasličiek a ihned k lekárke. Tá ale skonštatovala, že to kiahne nie sú....bol to len AE.
Tak neviem....odvtedy nič

poleva
2. feb 2013

my sme zaočkovaní 🙂

janage
12. feb 2013

Aktuálne ja mám 2 dcéry AE - 6,5 ročnú a 17 mes. Prvá doniesla kiahne pred dvoma týždňami včera mala malá prvú vyrýžku dnes o 5 viac. Staršia mala momentálne ekzém v kľudovom stave - vysypaná ako zdravý jedinec takže asi do 500 vyrážok najhoršie na 4 deň, teplota 2x 38,3 inak zvýšená alebo nič. Od začiatku sme natierali Betadine keďže sme najprv boli presvedčení, že ide o Molusku - tú sme mali pred rokom. Prvé vyrážky mala v utorok nič ju nesvrbelo, nemal avôbec teplotu, nemoli červené - no čistá Moluska 😀 v piatok večer už bolo jasné, že kiahne. Už som len pokračovala v potieraní Betadine. Zvládla na jedničku a citujem: mamka svrbelo to oveľa menej ako ekzém. Ak svrbelo dávala som2 dni 3xdenne pol didthiadenu - nám je fenistil veľmi slabučký. Teraz už dávem len na noc aksvrbí chrasta. Čo sa týka mladšej tá bude mať tento týždeň 17 mesiacov, celý január sme na kožnom riešili akútny stav - keď som sa dozvedela, že kiahne tak som bola na infarkt - v rodine už máme veľmi zlú skúsenosť - bábo atopik a ekzém. Tak som sa s kožiarkou dohodla, že ak sa malá vysype a nebude to dobré tak dostaneme antivirotiká - v takých prípadoch sa dávajú. Dnes som volala - môžem potierať betadine - ak je toho veľa mám zriediť 1:1 zatiaľ má asi 20 vyrážtičiek hlavne v ložiskách ekzému a žiadnu teplotu. Ak sa zhorší mám prísť po antivirotiká. Dithiaden ako doteraz 1/4-1/4- 1/2. Púder nám predpíše - tam ide o tú kombináciu s ekzémom - ja sa rozhodnem - zatiaľ sa ekzém zhoršil, ale nie až tak - a na zapálený ekzém som vždy dávala tanínový púder, aby sa zápal stiahol. Škrabaniu nezabránim to mi je jasné - ju ani ten dithiaden extra netlmí takže už od januára spíme so zošitými rukávmi - vezmeš o dve čísla väčšie body a zošiješ rukávy z vnútra - to si nedá dole a nezoškrabe sa do krvi - a takto už dnes fungujeme aj cez deň. A sebe som kúpila sedatif PC keďže ešte dojčím 😉 Inak druhá to dostala 2 týždne po prvej a Prvá má najhoršie tie čo som nezatrela hneď betadine plus jeden z tých 5 prepichnutých. Keď bude po tom tak dám info. Sama som tiež veľa info o AE a kiahňach nezohnala a keď tak ma všetky vystrašili. Tak si držme palce.

spominanyotec
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzana966
12. jan 2021

Ja mám tiež syna vo vysokom štádiu AE aame aj teraz kiahne ktoré dostal od bratranca teraz musím ísť to riešiť aj s koženou dosť sme mu zabraňovali aby to neskrabal čo sa nám aj podarilo ale tie ktoré sa zhojili a zmizli sa objavili nové ...prikladám aj fotky