Alergia na arašidy

adula7777
18. okt 2017

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či niekto má podobnú skúsenosť. Môj 1 a pol ročný syn prvý krát zjedol 3ks arasidovych chrumiek a skončili sme v nemocnici. Fľaky na tvári, ktoré prešli do začervenania celej tváre, opuch ociek, kýchanie, výtok z nosa, svrbenie celej tváre. V nemocnici mu dali cipok do zadočku. A čakáme na vyšetrenie u alergologa... Veľmi som sa zľakla, pretože na nete o alergii na arašidy píšu podľa mňa strašné veci , okrem iného, že z nej vyrastie iba 20%deti a že je veľmi zákerná, nakoľko arašidy môžu byť všade možne...Prosím máte skúsenosť, prípadne ak sa vám to stalo dávnejšie a máte už aj staršie dieťa, ako s tým žijete? Zaujíma ma, lieky, ostatné alergény, vyšetrenia... neviem si predstaviť, ako ho budem musieť kontrolovať...kym je malý, tak by to nemal byť problém...ale keď bude starší, tak mám obavu, aby nezjedol niečo nevhodné, keď to nebudem vidieť a ako zareaguje... dakujem.

sasa2
18. okt 2017

Na arasidy naozaj pozor. Malý mal po Horalkach vždy červené okolo pier prestala som mu ich kupovať .arasidy v podstate nejedaval a mna to nenapadlo v tom case ze by to mohlo byt z toho.až po čase sa nám alergia potvrdila aj testami .ale bolo to uz komplikovanejsie ,lebo sme mali uz alergie skoro na všetko .

nicemary
18. okt 2017

ahoj, moj syn ma tiez alergiu na arasidy, teraz ma uz 17 rokov a zistili sme to, ked mal asi 1,5 roka, tiez po par chrumkach opuchol, cervene oci atd. Neboj, da sa s tym zit, zvykne si na to, ze nesmie veci, ktore obsahuju arasidy - aj mnohe cokolady s plnkami, keksiky. zmrzlina.... Vacsinou staci precitat si zlozenie na obale, je vela susienok aj bez arasidov, ktore sme v pohode kupovali. Nezname veci radsej nejedol, alebo len malilinko ochutnal. Uz aj 3 rocne dieta vie dobre pochopit, ze nemoze jest to, co mu moze skodit. Nemali sme s tym u neho problem. On si rychlo zvykol, ze si aj sam daval pozor.
Vekom sa to trosicka zlepsilo, ale pribudla mu alergia na strukoviny. Nekupujeme nic s arasidami, a ked je to napr. na navsteve, hned sme to davali prec, aj s vysvetlenim, samozrejme.
Za tych 16 rokov iba raz musel ist do nemocnice, ked u kamarata omylom zjedol arasid zamiesany medzi inymi orechami.
Lieky, vysetrenia - najdite si dobru alergologicku, ale vacsinou davaju len lieky na prejavy, musis sama hladat nejake alternativne moznosti zvysenia imunity. Treba vyskusat, to ti presne neporadim. Syn mal aj velmi zlu imunitu, byval velmi casto chory, ale to sa vekom dost zlepsilo.

adula7777
autor
18. okt 2017

@nicemary Ďakujem za prispevok 🙂. U mňa je to veľmi čerstvé a priznám sa, že som to ešte nespracovala...preto som chcela poznať názor niekoho, kto s tým žije, lebo mám strach. Este ma zaujíma, že aké sú to alternatívne možnosti zvýšenia imunity? ..čo máte na mysli? A teda, ak som to správne pochopila, doteraz musí absolútne prísne nejesť nič v čom by sa nachádzali arašidy? Este ma napadlo, ten pohotovostný balíček ste mali doma ,aj všade, kde ste chodili? Ďakujem.🙂

adula7777
autor
18. okt 2017

@sasa2
Ďakujem🙂

nicemary
18. okt 2017

Nuž áno, v prvom rade sa treba prísne vyhýbať všetkému s arašidami. Nikdy som nekupovala domov arašidy, chrumky a nič, v čom som vedela, že sú. Ani pre návštevy. Rodina, babky a kamaráti na to vždy zabudli, tak tam sme im to vždy vypratali.
My sme si už na to tak zvykli, že sme aj zabudli, že existujú chrumky...🙂 Aj doteraz to neje. Ale stalo sa, že napr. spolužiaci mali chrumky v škole. Jemu to vadilo, aj keď bola len tá vôňa vo vzduchu, ale len tak, že ho škrabalo v hrdle, slzili trocha oči, a keď odišiel, tak mu to pomaly prešlo. Alebo, keď náhodou zjedol kúsok nejakej čokolády, kde v plnke asi niečo bolo, tak mu stačil fenistil. Do školy nosil epipen, ale nikdy ho nemusel použiť. Na návštevy sme ho nosili zo začiatku, potom už ani nie.
Syn si tak zvykol, že jedol väčšinou sladkosti bez plnky, tam to býva najviac - to nás upozornila aj alergologička. A tiež nič s orechovou príchoťou, lebo tam dávajú niekedy namiesto orechov arašidy.
On mal potom také svoje obľúbené keksíky a čokoládu, ktoré vedel, že si môže dať, a to si kupoval. Keď bol odmalička zvyknutý, bral to tak normálne, nemala som problém, že by chcel jesť to, čo nemôže. Ale on ani tak strašne veľa sladkosti nejedol. Mal rád napr. korbáčiky, parenicu, makovník a tak...
To zvýšenie imunity som myslela, že celkovo mu zvýšiť imunitu. Jedna známa začala synovi dávať na alergie kozie mlieko a pomohlo mu to. Druhá Biocol, aj jej dcére to pomohlo. Tretia zasa švédske kvapky..,.🙂

adula7777
autor
18. okt 2017

Ste zlatá, ak by som mohla, ja vám možno niekedy ešte napíšem. Ďakujem vám veľmi, ste ma povzbudili 🙂

nicemary
18. okt 2017

samozrejme. držte sa a nebojte sa 🙂

adula7777
autor
18. okt 2017

@nicemary . prepáčte, ešte ma napadlo.....a čo sa týka stravovania mimo domova, myslím hlavne obedy, čítala som, že tie arašidy su také zradné, že môžu byť aj omackach, plnkach ... na dovolenke si prečítam založenie, ale čo reštaurácie, v škole asi majú napísané alergény....a neviem, si predstaviť dovolenku All exclusive....to máte prosím akú skúsenosť? Ďakujem.

adula7777
autor
18. okt 2017

...myslela som, že na doboske si prečítam zloženie, ale pri varenom jedle to tak nemusí byť, nemusia byť uvedené alergény.
@nicemary

nicemary
18. okt 2017

S tým sme nemali nejaké problémy. treba sa opýtať čašníka. Ale teraz je už veľa ľudí s alergiami, tak podľa mňa v nejakom trocha lepšom hoteli by s tým nemal byť problém. Už aj oni musia dávať pozor, z čoho varia. Tam asi najmä tie dezerty a potom hotové jedlá - polotovary.

nicemary
18. okt 2017

Ešte ma napadlo - jasne, že pozor na ázijské jedlá - nikdy sme ani neboli v čínskej reštaurácii. Ale v normálnej reštike sa nikdy nič nestalo. A kupujeme napr. mrazenú, chladenú pizzu, aj občas polotovar lasane , a v pohode.
Asi najhoršie boli poľské sušienky s "lieskovými orechami" , ale to syn vtedy len ovoňal po rozbalení a už to ani nejedol.

adula7777
autor
18. okt 2017

@nicemary Dakujem krásne ešte raz za váš čas a ochotu 🙂

nicemary
18. okt 2017

🙂

sunshine85
4. jan 2019

@nicemary ahojte. Robili vám v súvislosti s alergiou na arasidy komponentovú diagnostiku.. Ze ci je problém Ara h1 alebo h2 ci h3?

nicemary
11. mar 2019

Ahoj, prepáč, dlho som tu nebola. Nie, nerobili.