Časté a bezdôvodné hnačky u 1,5 ročného dieťaťa, oslabená imunita

miilada
2. nov 2015

Ahojte. Nevieme prist na pricinu castych, nahodnych, kratkotrvajucich hnaciek nasho dietata. Viackrat do mesiaca ma den-dva niekolko hnackovitych stolic, potom sa to ukludni a o par dni zas. Alergia na BKM a lepok bola z testov vylucena. Este zostava overit laktozu, no hnacky sa objavuju aj v dni, ked mliecne veci nemal, jedine ak z mojho mlieka. Tiez sa nepotvrdila patologicka mikroflora ci pritomnost parazitov. Ani podla sledovania jedalnicka sme na nic neprisli. Preto zakladam temu, ci niekto nema podobnu skusenost - ci to nie je tak trochu bezne a ci problemu nevenujem privelku pozornost. Pre istotu spomeniem, ze maly ma pravdepodobne oslabenu imnunitu (na vysledky cakame). Mava caste zapaly hornych dychacich ciest, kozne infekcie (zvycajne v dosledku hnacky v plienkovej oblasti) - nedavno navyse stafylokoka na chrbte, tiez mava casto kutiky. Mozno by este stalo za zmienku, ze celkovo velmi malo jedava (to ale u deti casto byva), systematicky odmieta druhy chod, jedava len polievky, aj to niekedy len par lyzic a uz sa uteka hrat. Este zje chlieb alebo tycinky. Surova zelenina a ovocie u neho nehrozi. Obcas nieco odstavime a to zriedene vypije... Teda chcem sa opytat, ci je tu niekto, cie dieta mavalo hnacky podobneho typu a priebehu bez zistenej priciny a problem casom odoznel bez nasledkov. Dakujem za odpovede.

lili91
2. nov 2015

ahoj, mam kamaratku, ktorej deticky mavali caste hnacky. robili im rozne testy, vysledky mali v poriadku. az po dlhsom case sa zistilo, ze maju histaminovu intoleranciu. co ma prekvapilo, bolo, ze kamaratka spominala, ze napr. testy im nikdy nepreukazali intoleranciu laktozy, no zo stravy sa dalo odsledovat, ze napriek dobrym vysledkom testov, im laktoza predsa "vadi", su z toho zahlienene-kaslu.

8291
2. nov 2015

My sme to mavali od 10 mesiaca teraz mame 15.ale u nas sa vždy prerezavali zubky.niekedy 2 dni po sebe hnackovala aj 6-7 x do dna potom týždeň klud a potom zasa 2-3.dni a teraz sme mali 3 dni značky a vcera ráno sa jej prerezali dolné štvorky a odvtedy kakame normálne.

zuz02
2. nov 2015

@8291 presne. Aj u nas je to tiez tak. Aj ked dcera nekaka tak casto za den, ale stolica je redsia. U nas je aj nalada otrasna. Vtedy hned viem, ze zuby idu. A co sa tyka stravy, tak je to katastrofa. V septembri mala dva roky, este stale sa kojime, ale pocas dni, ked idu zuby alebo je prechorena, nic neje okrem mlieka. Mam problem vtedy do nej daco dostat. Ked bolest prejde, tak zase nejake obdobie papa v norme. Tiez uz som premyslala, ci nema nejaky zdrav.problem. Ale skor si myslim, ze to suvisi aj s dojcenim. Mala je proste zavislacka od MM.

hamca
2. nov 2015

@miilada my mame podobny problem. Dcera mala so stolicou problemy od narodenia. Niekedy kakala i 15 x za den a potom 10 dni nic. Teraz bude mat 2 roky a stale ma obcas hnacky, ale nejako to nesledujem, lebo nema ziadne ine potiaze a moja doktorka sa tiez k tomu tak stavia.
I nedavno mala sedem redsich stolic za den ale na druhy den len 3 normal. Ja to pripisujem rychlemu traveniu 🙂
Ale musim povedat, ze my sme dlhodobo na nutrilon allergy care. Boli sme na testoch a tiez vyslo, ze urcite nie je alergicka na bkm, ze jej smelo mozem davat mlieko. ale my okrem stolice mame problem i s ekzemom a ked som jej dala nieco, co lizlo mlieko, tak okamzite mala ekzem a ta stolica jej neskutocne zapachala, ze som mala problem ju prebalit 😉 to na margo testov a ich spolahlivosti 🙂

8291
3. nov 2015

@hamcapoznam dr.alergologicku a ona tiež povedala že testy niekedy vyjdu.negat a dieťa alergikom je.kyslo zapachajuca hnackovita stolica je 95% príznak alergie na bkm.a ešte ked mas do toho ekzém tak by som to mlieko vysadila alebo obmedzilavna minimum.vtedy sa odporuca alergen vynechať zo strany minimálne 5 mesiacov a potom skúsiť minimal.množstve.

zuz02
3. nov 2015

Tiez by som upravila stravu vynechanim mliecneho. Ja sama mam alergiu na BKM. Pred 11rokmi, ked sa este nevedelo, co mi je a vo velkom som jedla mliecne potraviny, mi vysiel pozitivny test. Potraviny obsahujuce BKM som vylucila a ked dietu porusim, moje telo vzdy zareaguje. A to som uz odvtedy bola na opakovanych odberoch, ktore mi raz vyjdu pozitivne, inokedy negat. Neter ma zase zly atop.ekzem. Testy na vselijake potrav.alerg.negativne. Svagrina vyskusala vselico, nakoniec skusili cinsku medicinu. Odporucili jej vynechat kravske mlieko a obmedzit psenicne jedla a odvtedy ma krasnu pokozku. A to ma 12 rokov a ekzem mala fakt zly. Mojmu synovi zase robili pred 5 rokmi testy a z tych potrav.alergenov mu vyslo snad vsetko pozit. Este aj ryza. Raz mu vysilo poz.mlieko, o rok na to uz nie a zase pozit.soja. A to ziadne traviace a kozne problemy nema. Takze ja som zastanca toho, ze treba pocuvat vlastne telo. Aj ked verim, ze u deti sa to tazsie zistuje.

bibistec
3. nov 2015

no my sme mali nieco podobne, v prvom rade ti chcem povedat ze u lekara dokopy nic nezistia ale pisem nasu skusenost mozno ti to usetri mesiace vysetreni. u nas dcerka mavala tento problem ale potom nastal zvrat z hnaciek sa stali zapchy ale take ze dovidenia po pohotovostiach sme behali, ma sice alergiu na mlieko ale inac nic presne ako pises. a + aj atopicky ekzem. tebe by som poradila okamzite vysadit mlieko kravske a akekolvek , kojit mozes ale ty nejedz nic mliecne ani chlieb kde je mlieko a pod. je to vsade strasna pliaga. aspon na tie dychacie cesty sa urcite ulavi. a afty a toto co opisujes mne to pride v suvislosti s lepkom. u nas sa tiez vylucila celiakia lenze pozor lepok dcerke napriek tomu skodi. dali sme jej robit testy na intoleranciu potravin ( nie u lekara , tieto testy velmi neuznavaju) ale v ordinacii kde jej brali krv poslali ju do labaku v nemecku a prisli vysledky. takze po vynechani lepku a potravin, ktore urcil test sa dieta dalo nenormalne do poriadku, imunita isla do normalu, ekzem uplne zmizol, hnacky, zapchy cokolvek preslo proste ok, a to mala strasne gastro problemy, tiez parazity a podobne veci vsetko vylucene. inac my sme dali robit alcat test, nechcem robit reklamu ale pozri stranku vysvetluju tam o co ide ( tie testy su rozne aj v lekarni sa nejake daju kupit ale aspon budes vediet o com pisem) kebyze nevyskusam neuverim ale my sme uz boli v ozaj zufalom stave. a manzel ma nieco podobne tiez vylucili celiakiu a tiez mu vadi lepok uz ma aj poskodene crevo, takze ono to fakt existuje len lekari maju radi nieco na papieri co mozu otestovat...drzim palce a vyskusajte na mesiac dva a uvidis ci nepomohlo vylucit ten lepok

miilada
autor
6. nov 2015

@bibistec Ahoj, prosim Ta, skusis mi blizsie popisat, ako prebiehali tie hnacky u vas? Idem pocitat o tom teste, urcite musime hladat pricinu, lebo toto je na zblaznenie. Ako priberala / nepriberala mala? A ako prebiehali tie hnacky? Kolko denne? Kolko dni potom pauza? Ono my mozeme mat aj kombinaciu problemov, napr. nejaku intoleranciu a popritom aj nejake premnozene bakterie v crevach. Totiz malemu stolica, aj ked nie je prave hnackova, dost zapacha. Co mi naznacuje tie bakterie. Tiez, hned po 1. hnacke (po istej dobe kludu), mu strasne zbordovie pokozka v oblasti zadku. Zo steru mu raz zistili Proteus mirabilis, ktory byva povodcom hnacky. No opat, z vysetrenia mikroflory sa ziadny patogen nepotvrdil. Ale zase vieme svoje o spolahlivosti labor.vysetreni. Vy ste tiez mali problem so zapalmi koze pri hnackach? Popis mi co najviac, prosim. Vdaka!

bibistec
8. nov 2015

@miilada pozri ten test a + ak najdes clanky o intolerancii, u nas tiez zapachajuce hnacky, mozu byt aj z parazitov aj z plesni to sa da zistit tiez ,aletazko povedat u nas aj naslepo uz dali lieky na parazity ale nepomohlo. ono tie hnacky u nas boli take ze nic vazne a kratko ale potom sa zmenili na zapchy ale take ze az krv v konecniku a urputne bez cipku sa nevykakala ale akonahle som vyradila lepok po jednom dni sa to dalo do poriadku tak mne viac nebolo treba hned sme to riesili u lekarky lenze jej vychadzalo aj zelezo, vapnik aj horcik ze ma pod normalom co tiez ukazovalo na celiakiu ale v krvi sa nepotvrdila a ani punkcia creva to nepotvrdila ale po vyluceni lepku na 2 mesiace slo vsetko do normalu lekarka tiez vravela ze ono existuju rozne intolerancie lepku a ze to bude ono ale testy nic nepotvrdili az potom sme davali robit ten alcat test ale musela byt na lepkovej strave to bolo strasne davala som psylium aby sa aspon trochu vykakala ale zle jej bolo, bolesti hlavy mala aj unavu no strasne. a bolesti brucha desne. no a potom akonahle nam potvrdili intoleranciu to bolo jasne ale vysla nam aj ryza a kukurica a kopec inych veci cize bezne bezlepkove tiez nevyhovuje no ale varim jej aj chlebik peciem. a odvtedy je to uz v poriadku lekarka na gastre sice povedala ze oni tieto testy neuznavaju a ani nerobia ale viditelne je to ono a pomohlo jej to a suhlasi aj s dietou takze u nas takto drzim palce

anetkaadamko
8. nov 2015

my máme to isté 17 mesačný syn od narodenia ešte nemal tuhú stolicu......asi v 13mes. začal kakať aj 5x denne riedku stolicu........výter bol negatívny, parazity a rozbor stolice negatívne...........Dala som smectu a stolica začala byť tuhšia.............ale po týždni znova riedka...........Teraz zasa kaká 1x ráno a 1 večer................doktorka nás posiela do nemocnice.......namiesto toho, aby mu zobrala aj krv.......Tie dni keď kaká častejšie......vtedy je ta stolica taká agresívna........má hrozne vyštípaný zadok....

anetkaadamko
8. nov 2015

inak váhu má krásnu 12500g a 85 cm

miilada
autor
8. nov 2015

@anetkaadamko Tak som zvedava, ako sa vam to poriesi. Urcite trvaj na odbere krvi. Aj na alergo by vas mohla vypisat. Aj ked dane testy to nemusia ukazat, no niekomu predsa vyjdu pozitivne a nemuseli by ste riesit dalej. Super, ze ma dobru vahu, imunitu a zrejme pekne papa. U nas je vsetko spominane problemom :/

tamaram283
16. nov 2015
Používateľ tamaram283 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od tamaram283.

My sme tiež dlhodobo bojovali s hnačkami a slabou imunitou. Po rôznych testoch nám odporučili kvapky BioLac baby drops, pre dojčatá. Začali sme ich brať keď mala malá 8 mesiacov. Malej sa upravili "črevné potiaže" takže sme boli radi. Čítam, že vela príspevkou spomína aj alergiu na BKM - tieto kvapky neobsahujú laktózu ani lepok. Hľadali sme dlho a som rada, že sme našli čo nám pomohlo 🙂

miilada
autor
18. nov 2015

@tamaram283 Ahoj, urcite vyskusame, nemame co stratit, aj tak skusame rozne znacky probiotik. Mohla by som Ti polozit tie iste otazky ako v prispevku z 6. nov o 21:52? Aby som sa neopakovala. A este, ako vam vychadzali vysledky sterov z konecnika? Vdaka za odpoved 🙂

siab
13. okt 2017

Caste hnacky moze sposobovat aj syndrom drazdiveho creva. Nie je pravda, ze by slo len o chorobu dospelych, trapi aj deti – dokonca aj moja neter (4 r.). Zaberaju probiotika.

miirkka1
30. sep 2021

@miilada ahoj.Mozem vediet co vasmu dietatu nakoniec zistilu.?Moja ma hadam stale hnacky.Ma 1,5roka a aj ju kojim.Alergiu na BMK u nej potvrdili ked mala 7m a vsetko ostatne bolo dobre.Len laktozu nekukali.Tiez parazity neboli ziadne.Ja si myslim ze to ma z mojho mlieka,privela laktozy.Neviem.Davam aj probiotika