Choroba C. G. Perthesa. Poradíte mi?

zuzanka155
29. júl 2012

Kamarátka žijúca na ukrajine má chorú dcérku. Nevie po Slovensky, zdôverila sa mi so svojím trápením, má vážne chorú dcérku, trpí chorobou c.g.perthesa. počuli ste o nej? neviem ako sa to prekladá do slovenčiny, neviem akého lekára jej mám zháňať, viem len že jej chcem pomôcť, lebo asi si viete predstaviť úroveň zdravotníctva v štáte akým je Ukrajina. Chodievajú aj na Slovensko k rodine, chcem to využiť a vybaviť odborníka. Budem veľmi vďačná za každú radu, lebo na nete som zatiaľ nič moc nenašla.

luciaaak
29. júl 2012

@zuzanka155 ahoj, skusenost nemam, nasla som tuto prezentaciu https://el.lf1.cuni.cz/p65184073/ , su tam priznaky, diagnostika aj liecba, take uvodne informacie. podrobnejsie sa touto chorobou zaobera bakalarska praca http://theses.cz/id/welxfh/Bakalarska_prace_-_J...

zuzanka155
autor
30. júl 2012

@blavacka ďakujem veľmi pekne, si poklad.

zuzanka155
autor
30. júl 2012

@luciaaak super, si zlatá, idem to preštudovať. vďaka🙂

alla6701
12. dec 2012

M .Perthes je ochorenie bedrových klbov, ide o rozpad hlavice klbu. Býva vačšinou jednostranná. Liečba trvá asi rok, je to hlavne odlahcenie klbu / na nohu sa dávajú kovové závesné aparáty, aby dieta vôbec nestupalo na nohu a odlahcilo bedrový klb, kým sa nevytvorí nová kosť. Je to tak veľmi jednoducho napísané na lepsie porozumenie.