Endokrinologická liečba pri nezostúpenom semenníku

nicky07
1. aug 2013

Ahojte. Môj drobec aj napriek tomu že sa narodil po termíne má nezostúpený pravý semenník. Kázali nám to len sledovať, ked sa kúpe či nahodou aj sám nezostúpil. Verila som že sa tak stane, no zázrak sa nakoniec nekonal. O chvíľu máme rok a naša pediatrička nás teda už odoslala na ďalšie vyšetrenia. Ako povedala najprv chce skúsiť endokrinológiu že mu možno hormonálnymi injekciami nakoniec samo zostúpi a keď teda injekcie nepomôžu tak nás čaká operácia. Chcela by som sa opýtať, ja nie som veľký zástanca injekcií a vôbec nie hormonálnych a dokonca u takých malinkých detičiek. Popravde dosť sa toho obávam čo to s ním narobí taká hormonálna injekcia. Máte podobnú skúsenosť niekto? Ako to vlastne prebieha tá liečba? Koľko injekcií ste museli vybrať kým sa to zhodnotilo akože neúčinné a bolo to posunuté do operačného zákroku? Ako tie detičky znášajú tie hormóny a vôbec či tie injekcie aj niekomu pomohli. Mám toľko otázok a neskutočný strach. Zajtra ráno ho idem objednať na to vyšetrenie, hoci by som sa mu najradsej úplne vyhla... :(

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stellamaris
1. aug 2013

moj manzel mal kvoli tejto diagnoze v detskom veku hormonanu liecbu,neboli to injekcie,ale musel vdychovat hormony ako plyn..............ako nasledok liecby ma teraz nadmerne ochlpenie po celom tele 😖 inak hormony nezabrali,musel podstupit operacny zakrok,boli zosunute obidva semeniky....

nicky07
autor
1. aug 2013

@matkamirko Až keď mal dva roky? a dovtedy ste boli len sledovaný? Nijako vás neliečili? Mne povedala dr že sa to musí poriešiť do dvoch rokov dieťaťa bud operačne alebo ako, lebo potom začne telo tvoriť protilatky aj proti tomu semenníku ktorý zostúpil.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nicky07
autor
1. aug 2013

@matkamirko No my sme ho dole v miešku ešte nemali vôbec. Ja niečo v brušku hmatám, raz je to vyššie raz nižšie. ALe že by to mal úplne zostúpene až do miešku tak to sa ešte nestalo. preto si myslím že nm už nezostúpi vôbec a nejako endokrinologickej liečbe neverím. Nemyslím si že mu tie injekcie dopomôžu k tomu aby mu zostúpil skôr sa obávam že ho to len viac vystresuje lebo ktovie ako často sa tie injekcie musia pichať a koľko ich budeme musiet zabsolvovať. a ktovie ako tá dávka hormonov rozhádže také drobné telíčko... :(

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nicky07
autor
1. aug 2013

@matkamirko v tom teda súhlasím. Najlepšie je to zoperovať, hoci aj toho sa bojím ako to zvládneme ale takto aspon budem vedieť že teda si vytrpíme ale bude to mať požadovaný výsledok. zatiaľ čo pri tejto liečbe sa toho výsledku podla mna ani nedočkáme, zbytočne ho vytrápim a aj tak potom nakoniec budeme musieť na operáciu...

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nicky07
autor
1. aug 2013

@matkamirko dufam ze sa to bude dat pripadne odmietnut. Skoda ze tu nie je nikto kto s tym ma realnu skusenost. Zajtra tam zavolam objednam ho a uvidime co nas tam caka.

tova
2. aug 2013

@nicky07 moj muz mal rovnaky problem, riesili to operacne az ked chodil na ZS a bolo neskoro, operaciu ako starsi si velmi dobre pamata, na bolest vsetko, ja by som na tvojom mieste riesila operaciu cim skor, mensie dieta si nepamata nic, mensie deti su aj menej citlive na bolest. Vedlajsie ucinky hormonalnych injekcii je aj rakovina, a pritom uz ma vacsie rizko rakoviny semennikov koli tomu ze ma semennik vyssie.

tova
2. aug 2013

tieto operacie sa robia medzi 3-12mesiacom, pred dovrsenim 1roka, lebo uz po 1 roku kvalita buniek ktore tvoria spermie klesa, da sa to aj laparoskopicky, cim vyssie v bruchu to je tym horsie, priehriva sa, malo by ostat cim chladnejsie. Tie injekcie su HCG hormonom ktory stimuluje vulucenie testosteronu, zo 100 chlapcov len 20 sa to upravi ale velka sanca je ze naspet sa vtiahne do brucha hlavne ked ma v bruchu a nielen torcha vyssie ako by mal mat. vedlajsie ucinky hormone? tazkosti dychania, opuch tvare, ust, hrdla, akne, narast panisu a ochlpenia, rapidny vzrast.

nicky07
autor
2. aug 2013

@tova dakujem za info. pravdupovediac dosť ma to vystrašilo. keď sa Matej narodil tak rovno v pôrodnici mi povedali že teda do roka sa bude len sledovať. že bud zostúpi alebo nie. že si to mám všímať najmä vo vaničke. nestalo sa ani jediný raz aby zostúpilo hoci v brušku ho hmatám vždy na inom mieste raz vyššie raz nižšie. vtedy mi vraveli že v roku mám kontaktovať endokrinologa a následne urologiu. u nás detičky do roka ani neuspávajú. Dokonca je podmienkou aby malo bábätko viac ako 9kg čo my ešte ani nemáme. o tri týždne máme rok a váhu 8200g. vidím že naozaj na tej hormonálnej liečbe nie je nič pozitívne. ostáva mi len veriť že mudr na ambulancii bude natolko zhovievavá že sa snou bude dať o tom všetkom rozumne porozprávať a dá mi aj možnosť výberu či tú liečbu podstúpiť chcem alebo nie. Najmä v prípade že sa tam jedná o takéto vedľajšie účinky.

tova
2. aug 2013
nicky07
autor
5. aug 2013

tak sme boli dnes na ten endokrinologii... :( dr mu prehmatala bruško a nič tam vraj nenašla. čo ma dosť prekvapuje kedže ja mu ho bežne hmatám pri masáži. vravela že zrejme nedojde k nijakému zlepšeniu a teda nas čaká operačná liečba. objednala nás na október kedy mu dá nízkohormonovu liečbu vrámci predoperačnej prípravy. že je to bežný postup že sa to takto robí. neviem čo ďalej... :(

tova
6. aug 2013

@nicky07 aspon sono mala spravit kde sa to nachadza a ci je normalnej velkosti. Tu hormonalnu liecbu mozno nasadia preto aby aspon troche dole zislo, cim niczie tym lepsie, ale nic nenarobis, treba to napravit cim skor. Ja by som pred kazdou operaciou chcela vediet aspon nazory 2 roznych lekarov tak by som isla este k inemu.

nicky07
autor
6. aug 2013

@tova ked to že u nas iný detsky endokrinolog už nie je. chcem ale zájsť za našou pediatričkou a porozprávať sa s nou o tom. včera bol pre mna tažký den.tak to na mňa prišlo že čo nas to všetko čaká a ako to bude malý celé prežívať a zvládať.

tibina
6. aug 2013

@nicky07 Náš krpec bol sledovaný kvôli tomu od narodenia detským chirurgom. Chodili sme každého pol roka na kontrolu a keď mal takmer 2 roky a stále to neklesalo dole, napísal nám lístok na operačný zákrok. Lebo on tvrdil, že do dvoch rokov sa s tým nerobí nič. Len sleduje! Ale ak už nezostúpi do dvoch rokov, potom je treba operačný zákrok. Ja by som mu nič určite vpichovať nedávala! Podľa mňa to je blbosť a zasa výmysel niekoho...! To isté by určite povedal aj ten náš chirurg! Nakoniec mu operovali obidva, lebo jedno mu stále behalo hore-dole...🙂 Ranky sa krásne a rýchlo zahojili a je to o.k. 🙂 Teda, zatiaľ...Máme ísť na kontrolu ešte v Septembri, lebo ten pravý má stále o niečo vyžšie... tak to chce ešte vidieť a prípadne na UTZ pozrieť, aby to bolo v poriadku. To pravé mal totiž menšie a zdeformované tým, ako sa mu to hore tlačilo... takže to ešte celkom nie je tam ako má byť, ale je už o dosť nižšie. Ten druhý má úplne v poriadku. Každopádne ja by som tie injekcie určite odmietla a už vôbec nie hormonálne! To som fakt ešte blbší nápad nepočula! ☹

tibina
6. aug 2013

@nicky07 Pre boha! To mu nedávaj! Žiadnu hormonálnu predoperačnú liečbu na to nepotrebuje! To čo tam máte za kravu??? Sorry!

tibina
6. aug 2013

@nicky07 Počuj, vypýtaj si od pediatričky normálne lístok k detskému chirurgovi, alebo urológovi! Hlavne Endokrinologičku z tohto vynechaj! Naozaj to nie je potrebné! Je to len biznis! Hnusný biznis! Fuj, môžu sa hanbiť za takúto akože pomoc??? Na zaplakanie!

paaat
23. okt 2013

Ahojte chcem sa spytat ja mam ist tiez s malym na prijem na detsku urologicku na kramare 11.decembra nastup a 12.by mu mali robit laparoskopicky zakrok vajicka ma niekde hore a budu mu to davat dole do miesku.Poradite mi kolko budeme v nemocnici a ako prebieha samotny zakrok.Dakujem

nicky07
autor
24. okt 2013

@paaat ahoj my sme už po operácii nejak sa nám to zvrhlo kedže sa stalo že nezostúpené vajko sa mu zamotalo do črievka a to celé mu vošlo do pruhu - museli nás operovať urgentne aj bez endokrinologickej prípravy. Našťastie. Nám nerobili laparoskopicky ale obycajnym rezom na brušku a na semenníku. my sme síce boli prijatý v utorok a pustili nas v piatok ale to preto, lebo sme mali ten pruh. Čo viem ako to prebieha pri takom tom normlanom priebehu tak u nás v PP prídu ráno na siedmu na príjem, idú na detské kde dieťaťu pichnu kanylu ak je menšie ako 2 roky, ak je väčšie tak sa žila pichá už na sale. potom dostane náladovku a ide na salu. nám operácia aj s pruhom trvala od 8.30 do cca9.00 kedy mi ho už doniesli na dospávačku. po anestéze bol cca hodinu fakt strasny, nedalo sa s nim nijak spolupracovat a to nemal ani bolesti lebo som mu dala pichnuť blok do chrbatika aby ho to nebolelo. Po tej hodinke ked vyskakoval hadzal sa a nedalo sa ho nijak udržať zaspal, spal asi hodinku a ked sa zobudil tak to bol môj usmiaty chlapček. U nás je zvykom pustiť hned v ten den domov o tej cca piatej popoludní. nás nechali lebo mal ten pruh s priškrteným črievkom a pustili nas až na dalsí den poobede. to už malý behal akoby mu nič nebolo.

paaat
25. okt 2013

jaj no tak ja neviem lebo mne povedali ze stredu prijem ,stvrok mu to budu robit a v piatok alebo sobotu nas pustia

itmama15
8. feb 2018

@tibina Prosím Vás a tu už pri dvoch rokoch vedeli zistiť, či je to vajko v poriadku? či nie je zdeformované a pod? Náš malý bol operovaný na oba semeníky, jeden sa podarilo stiahnuť nižšie jeden je v hornej časti prišitý. Pri každej návšteve ich skontrolujú a to je všetko. Trvá to asi 5, ale stále nevedia povedať či sa vývíjajú že nato je ešte malý a pod. Chodím do BA na Kramáre a som už dosť znechutená z toho, ako ma odbijú 5 minútovým vyšetrením. Naposledy bol ako 2,5 ročný, teraz sme boli u pediatra na kontrole a ten tam to jedno ani nenahmatal, aj keď je pravda, že sa veľmi vystieral a plakal. Viete nejaké odborníka lepšieho poradiť v okoli BA a TT, ktorý by ma neodbil tým, že je ešte skoro vidieť ako sa vyvíjajú semeníky?

kythos
6. aug 2021

@itmama15 dobrý deň
Môžem sa spytat ako Vám to po rokoch dopadlo s vajkami?

ella2015
6. aug 2021
att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
itmama15
10. sep 2021

@kythos repperovali to keď mal 3,5, jedno vajko sa posunulo vyššie, ale najskôr mi na kramároch neverili, chceli má odbiť, musela som nájsť lekára, ktorý mi uverí, ten má opätovne poslal na kramare, ale už priamo k prednostovi a už sa mi úplne inak venovali. chvalabohu operácia dopadla ok, aj teraz boli vajka stále v poriadku rastu, viem ich nahmatat, jedno vyššie ale stále nahmatam. hádam už nevyskocia