Hypertonus. Máte s ním skúsenosť?

evixa
25. feb 2009

Gregorko bude mat priblizne o tyzden 6. mesiacov. Narodil sa bez problemov, v termine, dobre prospieva. Asi v 2 mesiacoch mal trosku problem s otacanim hlavicky do lavej strany, tak sme boli u neurologicky. Cvicenim sa vsetko upravilo. Dnes sme boli na kontrole a doktorka nas pochvalila aky je vnimavy a sikovny fyzicky aj mentalne na svoj vek (podsuva nozicky a pokusa sa dostat aj na chodidla, drzi sa pekne aj na rukach). Zaroven vsak, ze ma mierny hypertonus. Ubezpecila ma, ze to nie je nic vazne a aj som si uz o tom nieco citala, ale chcela by som sa dozvediet viac a co s tym. Mate niekto s tymto skusenosti? Dakujem.

elephant
25. feb 2009

Ahoj,
neviem, čo si všetko už čítala, ale tu je o tom pár článkov + diskusie:
http://www.rodina.cz/clanek5398.htm
http://www.rodina.cz/clanek6469.htm
http://www.rodina.cz/clanek5220.htm

U nás si to detská nevšimla, ale najstarší syn je hypertonický. Prejavovalo sa to hlavne tým, že sa pretáčal na brušku cez "luk". Inak bol telesne vývojovo v poriadku, možno trošku napred. Doteraz spáva prehnutý do luku, takže istý hypertonus tak zrejme bude. No, a ja neviem, čo s tým. Ako som písala, keď bol miminko, tak si detská vobec nič nevšimla, hoci ho pretáčať "cez luk" videla. Keď mi došlo, že je hypertonický, mal už skoro tri roky. Dá sa ešte teraz niečo s tým robiť? A má to vobec cenu?

annag
25. feb 2009

nemá zmysel to riešiť, tá "pevnosť" v nich môže zostať , odporúčajú sa masáže na uvoľnenie napätia

evixa
autor
26. feb 2009

dakujem za reakcie. Asi niekedy fakt zbytocne riesime co netreba. Ale ked mi ho taaak luuubime a bojime sa o neho 🙂

geminis
26. feb 2009

Ahoj evixa,
nepíšeš, co jste s malým cvičili.
Kromě Vojty se cvičí i Bobatha a myslím, že se cvičí i u hypertonie.
Když tak se na to zeptej doktorky, i když jak píšeš, sama Tě ubezpečila, že to není nic vážného.

ronie
26. feb 2009

ahojky téma pro mě 😉 Julie je hypertonická strašně, chci se zeptat na konkrétní zkušenosti. Zajímá mě jen vojtova metoda, mamča je neuroložka, takže nás pošle na rehabilitaci, ale chci se zeptat maminek, které měli stejný problém-S julčou jde velmi těžko manipulovat, je stále našponovaná, nejde jí klubíčkovat, má hroznou sílu, nohy má samej sval, žádnej tuk-jako baletka, špatně usíná, protože se prostě nedokáže uvolnit, jak je mimo zavinovačku, tak je řev, koupání nesnáší...Jinak je naprosto zdravé dítě.

jak dlouho jste vojtu cvičili, kolik cviků a jak náročné cviky a kolikrát denně?Co ještě jste k tomu dělali pro zlepšení stavu-chci zkusit gym balon, plavání vzhledem k tomu jak nesnáší koupání zkoušet nechci, masáže...se obávám, že vzhledem k tomu že jak jí svklíknu tak řve a opět se absolutně neuvolní taky nepůjdou,a le nevim s tim nemám zkušenost-určitě to chce ale nějaký kurz..

lendy1
26. feb 2009

ahoj ronie 🙂
mrkni když tak do tématu o Vojtovce 😉
dávala jsem tam strašně moc odkazů o hypotonii/hypertonii a cvičení 😉

ty cviky jsou myslím v základu 2 a pak se různě přizpůsobují-je to reflexní plazení a otáčení. Cvičí se 3-4x denně pár minut. Jinak na RHB u tvoji mamky nám doporučili i různé "nosící" metody, aby se David tak nešponoval-měl teda jen lehkou hypertonii na nožkách, ale jednu dobu to byl boj ho i oblíknout.
Ještě je dobrý si koupit takový ten masážní míček s výstupky a přejíždět tím po rukách a nohách, aby se ty svalíky uvolnili. Jinak klubíčkovat, pevné zavinutí...

ronie
26. feb 2009

super díky lendy-zkusim ten míček. Ona právě nejde vzít ani na tygříka, nejde nic, vyvýšený klubíčko snese chvilku, hnízdečko taky na moment ale hned se začne napínat a já jí neudržim, v zavince je skoro furt-krom doby kdy se vzbudí a 15 minut si hrajeme povídáme a sme na bříšku. Juknu ještě do toho tématu. Mě zajímá hlavně realita-pač s Oliverem se tu snažit o pořádný cvičení bude náročný,ale tohle vypadá, že se bude moct zvládnout 😉 🙂

ronie
26. feb 2009

mimochodem-sem věděla, že mi jako první odpovíš ty 😵 😉 🙂 a jak se jinak máte?Jste zdraví?

lendy1
26. feb 2009

ronie, tak v rámci možností to jde. David chodí, ale začal až na 17.měsících a teprve teď chodí trošku líp, i když taky to není žádná sláva. Hypotonický už není, teď to prý chce jen už čas. Tak snad dobrý.
A všude chválím tvoji mamku a RHB u ní 😵
Ať je malá brzy v pořádku a dělá ti jen radost 🙂

ronie
26. feb 2009

🙂 tak super, tak to už jste na nejlepší cestě že ho budeš venku pěkně nahánět, já za oLim teď lítám jak poděs, jak sme venku tak zdrhá 😀 😝 a s dvojkočárem je to dost náročný 😀

lenka_da
27. feb 2009

Ahojte, tiež máme hypertonus. Malá sa stále prehýbala do luku, pästičky mala dlho zatvorené, v šiestom mesiaci sa ešte neotáčala, plačlivá, nevedela sa načiahnuť za hračkou, brala len to, čo mala poruke. Mesiac cvičíme vojtovku a klop-klop-klop, aby som neporiekla, za tento mesiac urobila obrovské pokroky (otvorené pästičky, načahuje sa za hračkami na všetky strany, otáča sa ako šidlo-síce zatiaľ len do jednej strany ale dúfam, že to dobehneme).

medi
15. aug 2009

Ahojte, chcem sa opytat, ci ste mali diagnostikovane presne len "hypertonus", alebo CTP-centralna porucha hybnosti. Moja mala totiz presne ako u vas, sa prehyba do luku - ked je na brusku, ani sa neopiera o rucky, len tym chrbatikom sa drzi. Takisto nechce otvorit rucku, ale len lavu.. pravu uz ma vacsiniou otvorenu. Ma 3,5mes, narodila sa v termine, ale kliestami a pred tyzdnom nam povedali na rehab. ze mame CTP. Podla netu je to v podstate "predstupen" DMO, teda.. je mozne ze sa z toho vyvinie detska mozg.obrna.
Tato dg. ma samozrejme priserne vydesila, nemozem uverit tomu ze by sa moje nadherne usmievave dievcatko nenaucilo chodit alebo rozpravat.. ☹ 😢
Viem ze mam pekne cierne myslienky, ked teraz riesim kto sa o nu postara ked tu ja nebudem.. ale verim ze vy maminy to chapete🙂 A ze mi date nejake info a ja sa konecne ukludnim aspon trochu🙂 dakujem!

medi
15. aug 2009

pardon, CTP-centr. porucha tonusu

lilili2
11. mar 2010

Holky chtěla jsem se vás zeptat jestli je totéž centrální hypertonická porucha a hypertonie všeobecně nebo je mezi tím nějaký rozdíl. Moc díky

pink_lady
27. jún 2012

@medi ahoj, mozem sa opytat ci sa u vas CTP uz cvicenim dala do richtigu? Alebo cvicite stale?

medi
27. jún 2012

@pink_lady ahoj, uz necvicime, vdakabohu uz sme na to skoro aj zabudli🙂 cvicili sme asi do roka (ofic.verzia) ked sme zacali chodit, v skutocnosti som ja uz par mesiacov skor bola presvedcena, ze to u nas nie je nevyhnutne a stale som znizovala pocet cviceni.
celkom sme cvicili takeho pol roka urcite 4-5x denne a potom mesiac-dva 2-3x az sme prestali. viac IP

monika333slov
17. sep 2012

no podla vsetkeho je aj moj chlapcek....nikto mi nevedel poveda ze preco sa tak prehybuje ako luk...a mame 2,5 mesiaca co mozem robit? teraz mizacal viac a viac....aj ked lezi vypucuje brusko ..vrackava..co robit??? inak mal trosku problem otacat hlavicku do lava....je to ta hypertonia?

tinulka1712
21. nov 2012

ahojte baby aj ja cvicim s dcerkou vojt.metodu.od porodu ma totiz otvorenu lavu rucicku,nevie vobec zavriet dlan ale prstekmi hybe.chodime do olomouca,uz sme tam boli 2krat.teraz bude mat dcerka tri mes.predtym sme chodili na rehabilitacie u nas v meste ale potom sme to po mesiaci bez pokroku vzdali a sli do olomouca,tam nam ukazaali uplne ine cviky ktore mame cvicit,aj kvoli tomu ze dcerka vypucuje brusko,a ma preto aj zlu asymetriu tela..co by vraj preto neskor mohla mat problemy so sedenim a drzanim tela.zatial tie cviky cvicime tyzden,tak uvidime,dufam ze to pomoze.este mame ist na sono mozgu v dec.myslite ze je to tiez ten hypertonus?Pomozu jej tie cviky?

anet33
7. máj 2013

Ahojte babulky...poprosila by som o radu...mám syna ktorý bude mať za pár dní pol roka,boli sme v poradni a pani doktorke sa zdá ,že je mierne hypertonický...je velmi aktívny,nožičkami kope hlavu v ľahu dvíha stale dohora,otáča sa z boka na bok ,aj nožičky si chytá,na brušku ležíme aj sa otočí z bruška na chrbátik,len z chrbta na bruško nie...ručičky ma v päste a spolu,hračku uchopí,ale len krátko,..na chrbátiku nevydrží dlho ležať,skôr by sedel,na nožičky sa tiež postaví,len mám pocit,že úchop ma slabší...máme počkať ešte mesiac a potom nás pošlú na neurolg.vyšetrenie, nebude to neskoro?ak viete poradte,som tu nová,síce máme 3 dieťatko ale s tými predošlími sme nemali žiadny problém...ďakujem 😉

lenka_da
11. máj 2013

@anet33 Čo hovorí tvoj materinský inštinkt? 😉 Ak máš mesiac do ďalšieho vyšetrenia, skús uvoľňovacie masáže, pred tým dlhší kúpeľ v teplučkej vodičke (kým je bábatku príjemné), na nožičky by som ho v šiestich mesiacoch nestavala ani neposadzovala, ak má skutočne hypertonus, nie je to pre neho zatiaľ vhodné. Skôr také polohy, kedy je bábo uvolnené, aby sa tiež cítilo v pohode, aby mu nebola zima, na rukách nosiť napr. v babyšatke. Tiež, aby čo najmenej malo dôvod na plač - viem, vyznieva to ako hlúposť, len tým chcem povedať, že psychické napätie sa prenáša aj do zvýšeného svalového tonusu. Proste, vyhýbať sa všetkému, kedy je človek "stuhnutý, napätý". Vytvárať podmienky, aby bolo uvolnené. Ale na tvoje povzbudenie, moje hypertonické deti sa v šiestich mesiacoch nedokázali otočiť ani omylom, ani si nechytali nožičky, tak snáď to nebude také vážne 😉 Každopádne, držím palce.

anet33
21. máj 2013

Ďakujem veľmi pekne.... 🙂 si zlatá

marta1218
23. máj 2013

@anet33 Nikdy nieje neskoro....S mojim synom som absolvovala toto ochorenie a pridružila sa k tomu aj hernia pľúcneho hrotu (výdutina na krku z dôsledku krčovitého stavu...).....mal našťastie slabú formu hypertonie,ale pravidelné a dôsledné Vojtove cvičenia,ktoré som robila denne 3x v priebehu asi pol roka (aj viac ) úplne problém hypertonie vyriešil,odstránil. Hernia na krku zmizla. Teraz je zo syna mladý, šikovný a navyše talentovaný 19 ročný športovec. Takže nepodceniť Vojtovu metódu (ale všetko záleží od stupňa hypertonusu...ktorý vie určiť len dobrý detský neurológ !!! )
Prajem Vám žienky, všetkým,ktoré máte tento problém veľa šťastia a trpezlivosti a zdravie pre vaše malé ratolesti. Marta z Trenčína

anet33
23. máj 2013

Ahojte,na neurológiu sme objednaný na 29.5.,uvidíme čo nám povie ďalej pani doktorka,zatiaľ robíme masáže.a kúpeľ chystáme sa aj na plávanie.. 😉 malinký sa štorcuje,ale viem že to potrebuje čas a trpezlivosť...Marta a Lenka ešte raz vďaka,potom dám vedieť čo je snami ďalej 🙂

vvia
5. júl 2013

baby mala ma hypertonus a aj CKP, 7mesiacov a este sa nam ani nepretaca...mali ste taky problem???? velmi sa bojim

babulka82
18. okt 2013

ako sa prejavuje hypertonus? nam sa začal synček davat do luku a prehybat sa strašne aj v lahu aj na rukach.Ako sa da stym cvičit?

jennyska
25. nov 2013

Ahoj @ronie @geminis a ostatní maminky 🙂

mohly byste, prosím, vložit svou zkušenost s Hypertonií do naší knihovničky Modrého koníka, kterou si tady s maminkami tvoříme?
Své případné zkušenosti můžete vložit zde: https://www.modrykonik.cz/hypertonie/

Tím, že popíšete průběh této diagnózy u Vašeho dítěte, jak vše probíhá, jestli se dá cvičit a popř. jak, pomůžete ostatním maminkám, které si právě prochází tím stejným a hledají na MK radu, tip, podporu.

Děkuji Vám a přeji fajn den 🙂
Janča

PS: Přispět do Wiki může každý. Je otevřena vždy, všude a všem 🙂