Infekčná mononukleóza u malých detí

petronelka77
5. nov 2012

Ahojte, mate niektora skusenost s infekcnou mononukleozou u malych deti ? Lekarka mi dnes oznamila, ze maly ma v krvi zvysene monocyty, pravdepodobne to bude mononukeoza,cakame este na ostatne vysledky z krvi. Maly mava za posledny mesiac zvysenu teplotu, avsak bez nadchy, ci kasla.
Ake maju vase deti priznaky? dakujem

severanka96
5. nov 2012

ano mám teraz už 16ročný starší syn prekonal ked mal pol roka,vysoké horúčky,hrubý plak na mandliach,nechuť,vracanie nemocnica....antibiotiká sú len podporná liečba,ale sú potrebné,neviem ako je teraz s liečbou,vtedy to bolo takto a trebalo len vyčkať na ústup,môžu sa len ale neviem čo penicilínové alebo ampicilínové,jedny nie,a malý dostal tie,takže skrížená toxoinfekcia,korkosteroidné injekcie hrôza ,des! len dúfam,že teraz sú lekári lepšie školený a vedia čo robia....akurát je dlhá rekonvalescencia,lebo choroba postihuje vnútorné orgány,mali sme dlho vysoké pečeňové testy...vitamíny potom pomohli....trpezlivosť,,,strarostlivosť,,,,dieta,,,a bude dobre uvidíš 🙂
a niekto vraj prekoná aj tak,že nemá príznaky.... 😉

slaviq81
6. nov 2012

@petronelka77 starsia dcera prekonala tuto chorobu minulu jesen. Prejavy presne ako pri angine - vysoke teploty, hnisave a zvacsene mandle, nic nejedla a navyse mala opuchnute oci 😝 Dr najprv diagnostikoval hnisavu anginu, predpisal atb, ale tie bohuzial nezaberali, tak sme sa mu sli ukazat o dva dni zas. Vravel, ze ma podozrenie prave na tuto chorobu, odobral jej vzorky krvi na pecenove testy, z ktorych sa mononukleoza potvrdila. Dcera uz mala v krvi protilatky. Poslal nas na konziliarne vysetrenie na infekcne oddelenie.

prasiatko30
6. nov 2012

Atb pri infekcnej mononukleoze su absolutne na figu, je to virusove ochorenie u ktoreho atb nezaberaju dokonca tak ako u nas ked sme po 3-4 dnoch neprestavajucich horucok dosli na pohotovost a tam nam predpisali atb po prvej davke mala dcera akoby "vysyp" po celom tele ked sme sa v pondelok dostali kunasej pediatricke prve co mam povedala bolo abu sme okamzite prestali s atb a ten vysyp poatb u mononukleozy je velmi typicky a vlastne potom nam uz len brali krv na potvrdenie diagnozy. Cize ZIADNA podporna liecba s atb!!!!!!

Aano rekonvalescencia a naburana inmunita su velmi typicke po tomto ochorebi, pokial ju mas v kolektive tak zabudni na to ze by si ju supla naspat do skolky ako ahle odzneju alutne priznaky - nam odporucili min 2 mesiace mimo kolektivu a kedze ju to chytilo v maji tak do septembra bola doma - nieco cez 3 m

prasiatko30
6. nov 2012

Tiez nam odporucili odber krvi po mesiaci ale ked som videla ake boli tie baby neschopne jej odobrat krv prvy raz tak som od toho upustila tento rok jej brali krv po skoro 3 r od mononukleozy koli inym veciam a vsetko bolo ok

xenicka13
6. nov 2012

ja som mala ked som bola v prvom trimestri, iba ma bolelo hrdlo, zvacsene uzliny, dali mi pecenove vitaminy, nic viac, syn ju tiez prekonal bez priznakov, iba uzliny boli velke

petronelka77
autor
6. nov 2012

Maly mal v maji vkuse vysoke teploty (2 tyzdne), 2 x pohotovost, CRP v poriadku. Potom to preslo, cele leto bolo v poriadku az doteraz. Pred mesiacom mal 38,5 teploty, trvalo to 2-3 dni, trosku nadchu. Pred tyzdnom a pred dvomi mu znicoho nic vecer vyskocila teplota, mal az skoro 40, rano uz nic. Vcera mu lekarka zobrala, krv, moc, uvidime. Zatial mam len ciastocne vysledky. Maly ma 2 rocky, nechce ani poriadne papat, je bledy, ale zato zivy ako striebro 🙂
Ja som v 15tke prekonala inf. mononukleozu, mam s tym skusenost, tazky priebeh, ale bolo to uplne nieco ine ako ma maly.
Hlavne ma zaujimaju tie zvysene monocyty. Ci to moze byt aj nieco ine ako mononukleoza.

nikusiak
19. nov 2012

my mame 21mesiacov a chytili sme in.fmononukleozu,najskor to bolo iba podozrenie na anginu a nakoniec sme skoncili v nemocnici.mala ma uz 6 den vysoke teploty,sme zatvorene iba v izbe,povlaky z mandli ustupili aj odpuchli ocka,ale teploty su furt.je to horor..

petronelka77
autor
19. nov 2012

@nikusiak tak to mi je luto. Nam sa nakoniec nepotvrdila, prisli afty a zapalene dasienka, tyzden teploty. Mala som to ako 15r., lezala som na infekcnom 3tyzdne.
Pri takychto malych detickach mi je to velmi luto. Pride este na rad diéta. Drzim palce, nech to rychle zvladnete.

lentuska
20. nov 2012

Baby, a co hovorite na bioregulacnu al. mitochondrialnu medicinu? Tam vam zistia a poriesia vsetko co treba. Ja som tiez prekonala toto ochorenie, co mi narusilo celu imunitu a byvala som stale chora, opakovane zapale, atd. Tuto mi vsetko pozistovali a liecime vsetko postupne. Od juna tam chodim a este som chora nebola, co je u mna velky uspech!!! Prisli mi nato, ze som mala dokonca srdce napadnute akymsi parazitom, zistili helikobaktera (uspesne som sa vyhla gastro vysetreniu,fuj). Ja vrelo odporucam, tam vas postavia na nohy a bez chemie a ATB. S detmi do 3 rokov, by som ATB ani nezvazovala, pretoze do 3.roku zivota sa imunita u deti buduje a ATB im ju len poskodzujeme.....ak je slaba imunita, problem je v zaludku, je tam nejaka zrada, pravdepodobne prevladaju tie zle bakterie nad dobrymi....

nikusiak
20. nov 2012

uz sme aj domka ,oddychli sme si tam tyzden,pockali kym nebudu teploty klesat,ale popravde personal akosi ohlad na dietu nebral🙂)))takze neviem ako by to malo fungovat.podla mna,v tomto pripade je domace liecenie ucinejsie a efektivnejsie.ale bol to iny zaberak na psychiku byt zavrete v jednej izbe staaaale.

petronelka77
autor
20. nov 2012

@lentuska este som to neskusala, ale je fakt, ze by to bolo vhodne....od tej doby, ako som prekonala inf.mononukleozu som alergik, casto chora, neustale som unavena, bez energie. Imunita je velmi nizka. Kde sa da nakontaktovat na lekarov v Blave? Resp. kde si podstupila liecbu? Dakujem.

lentuska
20. nov 2012

@petronelka77
Ahoj, tak ty si na tom vidim ako ja som bola presne, len by som to doplnila v mojom pripade este o depky (kazdy vecer pohar vina ako antidepka) 🙂 Nie vazne. Ja chodim k doktorke Tomovej Zuzke. Ona je niekde od vychodu, ale u nas ma uz stalu klientelu, chodi do PB. Ale viem,ze je aj centrum v BA a Senici. Maju reklamu aj tu na MK: https://www.modrykonik.sk/katalog/firma/aurolea/, tam sa mozes objednat na vysetrenie. Byvaju tam rozpisy aj v ramci SR.
Tam ti povedia viacej. ja tiez tam cez tu pani fungujem. Uvidis, budes valit oci, co vsetko ti povedia ...je to bezbolestne vysetrenie , velmi jednoduche, trva to cca 40 min. ta diagnostika a cena je 15€.

petronelka77
autor
20. nov 2012

a akym sposobom ta liecili, resp. liecia? staci, ak poslem info na ten mail, co je v linku? Ba som tam nenasla. Je to vhodne aj pre deti, ci len dospelych? Tie planovane terminy v linku - to su nejake hromadne sedenia?

petronelka77
autor
20. nov 2012

@lentuska a akym sposobom ta liecili, resp. liecia? staci, ak poslem info na ten mail, co je v linku? Ba som tam nenasla. Je to vhodne aj pre deti, ci len dospelych? Tie planovane terminy v linku - to su nejake hromadne sedenia?

fidra
23. nov 2012

ahojte baby, môžete mi poradiť, moja 5.ročná dcéra má na hranici mononuklozu, do školky môže chodiť, len dietu držať, mala angínu a potom zdurené uzliny, bojím sa, aby to nechytil môj 2.ročný syn. A ešte tie príznaky ako malá som mala aj ja až potom malá, môžem to mať aj ja v 37rokov, vdaka za radu.

sisaklenkova
13. jún 2014

@lentuska o takejto medicine som zatial nepocula, kde a u koho sa liecis, prosim ta? Dakujem, pekny dnik 😉

jjanulkaa3
12. sep 2016

@xenicka13 ahoj je to uz starsia tema ale skusim...hore v prispevku si spominala ze syn mal zvacsene uzliny chcem sa spytat ako dlho ich mal zvacsene? Dakujem

xenicka13
13. sep 2016

@jjanulkaa3 boli to cele mesiace po prekonani