Narušená komunikačná schopnosť u trojročného syna

dm101
3. apr 2016

Ahojte, mám 3ročného syna, ktorému bola diagnostikovaná ťažko narušená komunikačná schopnosť - expresívna a receptívna porucha reči a jazyka, plus porucha pozornosti a aktivity. Zaujíma ma hlavne tá receptívna porucha čiže porozumenie, ak sa s dieťaťom pracuje je nejaká nádej, že bude niekedy rozumieť ako zdravý človek ? Máte niekto staršie dieťa s takouto dg. ? Predpokladám, že bežná škôlka a ZŠ nepripadá do úvahy ....ďakujem za všetky príspevky a prajem pekný deň.

kajusa83
3. apr 2016

Ja mam dceru toho casu uz ma 8 rokov. Predpokladam ze ked mas takuto dg tak si vyhladala logopeda on v takomto pripade dokaze dietatu vela pomoct.Nechcem inak strasit ale v 5 rokoch sme dostali dg aspergerov syndrom.

saurian
3. apr 2016

@dm101
nemam dieta so zmiesanou VD(VD=vyvojova dysfazia cize specificky naruseny vyvoj reci - ci uz v expresnej zlozke - reci alebo aj v tej receptivnej - porozumeni alebo aj aj, mam "len" autika a druheho VD expres.).
ak mozem poradit najdite si fakt dobreho logo ktory ma s takymito detmi skusenosti (prip skusenosti s auti - proste logo ktory vie co robit s detmi ktore nerozumeju). na ceskom MK je forum "Maminky nestandardnich deti poruchy komunikace" - tam je viac mamiciek s VD zmiesanou, skus ist po rady tam, su tam aj mamicky starsich deti, prip sa spytaj na FB skupinu.
bohuzial, pri vd zmies.resp receptivnej je pravdepodobne, ze dieta beznu ZS neda, ak tak urcite nie bez integracie. ale su aj triedy pre deti s NKSCH, kde su deti s logo problemom a nenarusenym intelektom. neviem co myslis pod pojmom "tazko" narusena, ci nerozumie absolutne nic len v kontexte zakladne pokyny alebo? drzim palce.

kajusa83
3. apr 2016

Este som zabudla pred chvilkou dopisat.Dcera zacala blabobat ked mala 4 roky a ked sa jej spustili prve slova ,vtedy nastupilo aj porozumenie reci.Vela veci ako aj vyznam slov sme jej museli ukazat osobne teply studeny, hladky drsny atd.Zial v meste specialna skolka nebola tak chodila do beznej avsak len na adaptacny pobyt 4 hodiny denne.Mala rok odklad zo skoly, a nastupila do beznej skoly medzi rovesnikov avsak samozrejme s prihliadnutim na postihnutie a je tam ako integrovane dieta.

saurian
3. apr 2016

@kajusa83 ppc ze sa pytam ale zaujima ma to - tvoja ma vlastne dg AS a VD? lebo casto citam ze pri AS nie je rec narusena, takze pripusta sa aj tato moznost, ci? dakujem.
a mmch len tak pre zaujimavost - nam teraz povedali, ze v ostatnom case oproti minulosti pribuda vela deti, u ktorych az ked dieta zacne rozpravat, zacne nabiehat porozumenie (aj nas DA je taky), ze v minulosti boli tieto pripady velmi ojedinele - ze vacsinou deti skor zacali/nabiehalo porozumenia a az potom rec.

kajusa83
3. apr 2016

@saurian Dcera este pred prvym rokom zacala hovorit mama tata papa proste ako decka v tom veku, po ockovani vsak nastal regres ako aj reci tak aj spravania. Pred ockovanim reagovala porozumela po ockovani to uplne padlo. Nemala zaujem o fyzicky kontakt ani so mnou ako matkou ci inymi rodinnymi prislusnikmi. A ako som uz spominala vyssie porozumenie nabiehalo postupne vlastne aj celkovo komunikacia so zaciatku tam bolo dost vela echolalii casom sa to vsak lepsilo.No a kedze vyvoj reci vlastne u nej nastal nacas , len tam bol ten regres a ma aj normointelekt tak prave kvoli tomu ma AS.

kajusa83
3. apr 2016

Ono AS su vlastne svojim sposobom komunikujuci autisti a ked sa nad tym zamyslam to je pripad aj nasej. Na reci sice pocut ze je urcitym sposobom ina aj ked od jej 4 roku chodime na logo ale proste este to nie je uplne take ako by to malo byt, avsak o svojich temach dokaze kecat a kecat velmi dlho aj ked je to komunikacia stazena , nakolko nie vzdy sa hned dozviem to co potrebujem prave v tej chvili vediet ona si najprv povie to svoje co potrebuje a az tak je ochotna mi odpovedat na moje otazky.

niki264
5. sep 2023

@dm101 môžem prosím sa opýtať,že kde ste mu prosím robili diagnózu..?