Obštrukčná bronchitída. Ako sa lieči?

claudinka
4. feb 2009

Co je to za ochorenie, ako sa lieci? neviem o tom nic na internete najst.. kamaratka sa prave vratila so svojim 4,5-mesacnym babatkom od doktora a ma dnes ist kvoli tomu s malym do nemocnice.. ako sa to lieci? kolko budu v nemocnici? kazda informacia bude urcite uzitocna, dakujem

alon111
4. feb 2009

je to zapal pluc.v nemocnici bude od 9 do 14 dni zalezi aky silny zapal ma.

alon111
4. feb 2009

este som zabudla vacsinou sa sntibiotika davaju vnutro zilne

deina
4. feb 2009

Zapal priedusiek, maly ho mal tiez, ked mal 4 a pol mesiaca. Velmi zle sa mu dychalo, hrozne chrcal - prijali nas vtedy na JISku pre pripad, keby potreboval kyslik. Po noci nas prelozili normalne na izbu, dostaval pravidelne inhalacie a inekcie na zmernenie opuchu priedusiek, najprv to zabralo, potom sa mu zase pohorsilo. Par dni nic, nebolo mu lepsie, skor horsie, cely bol dopichany - tak vtedy mu nasadili aj antibiotika a potom sa uz pozbieral. Boli sme v nemocnici vyse tyzdna a odvtedy je sledovany na imunoalergologii.

claudinka
autor
4. feb 2009

deina a preco ho sleduju?

alon a vy ste odvtedy v poriadku?

deina
4. feb 2009

Lebo vraj obstrukcny zapal priedusiek moze byt predzvestou alergie, tak preto. Aby sa to nezopakovalo. Ale je vporiadku, odvtedy mu nic nebolo.

claudinka
autor
4. feb 2009

deina tak super.. na to, ze sa ti malinky narodil o dva mesiace skor, no ty koki 😕 😕 tie ciernobiele fotecky v albumiku su krasne 😵 😵 aj tie jesenne.. a tiez to chytil z nicoho nic? ma to nejaku pricinu?

deina
4. feb 2009

Dakujem. 🙂 Ja som bola kratko predtym chora, sice nic vazne, ale on to odo mna chytil a preslo mu to na priedusky - odvtedy na seba davam lepsi pozor, kedze som taka, ze chytim vsetko mozne - on je odolnejsi, nastastie, lenze ked uz aj ja ochoriem, tak smola, ochorie aj on. Ma trosku znizenu imunitu, tak dostal nejake lieky na jej podporu, ale nie je to vazne, v tomto veku vraj bezne a moze sa to dat uplne doporiadku.

claudinka
autor
4. feb 2009

tak super, dobre vediet 😉 dakujem

e.vacka
5. feb 2009

claudi ahoj...ja som prave v nemocnici a je tu hrozne vela deticiek s tymto ochorenim, vacsinou ich liecia inhalaciou, vlhkym vzduchom v izbe, odsavanim hlienov...vacsinou tieto deticky hrozne kaslu a liecba je minimalna...treba dat velky pozor na to aby to nepreslo do bronchiolitídy to uz nieje sranda....kamoske drzim palce...

najjanka
5. feb 2009

U mojho prveho syna sa obstrucna bronchitida objavila, ked mal 9 mesiacov, potom sa opakovala a nakoniec zistili, ze ma astmu. Kvoli tej je teraz sledovany u imuno-alergologa. Akonahle sa podchytila astma (co je vlastne alergicke ochorenie), obstrukcna bronchitida sa nezopakovala.

V 11. mesiacoch nas tiez hospitalizovali. Hospitalizuju najma kvoli bronchospazmu (zuzenym prieduskam), tie sposobuju to piskanie. Lieci sa iba inhalaciou Ventolinu (co je bronchodilatator - roztahuje priedusky a uvolni dychanie), davaju aj fyziologicky roztok.
My sme to dost zanedbali (ved len piska 😖 ) a do nemocnice nas prijali aj so zapalom pluc.
Cize my sme brali aj ATB, aj inhalovali.

Vo vseobecnosti sa da povedat, ze obstrukcna bronchitida je z 90% sposobena virusom, malokedy je bakterialneho povodu, preto sa casto ATB nepodavaju - len ked vznikne superinfekcia, ako u nas.

Po navrate z nemocnice nas pediatricka ihned poslala na imuno-alergologicke vysetrenia a tam nam na prvy sup urcili astmu. Teraz berie inhalacne kortikoidy a ako som spomenula, uz odvtedy sa u neho tato bronchitida nevyskytla.

U dvoch dalsich deti sa obstrukcne bronchitidy vyskytli tiez, ale uz v mladsom veku (dcera 5 mesiacov, syn 4 mesiace). Liecili sa iba Ventolinom, dcera brala Spiropent, co je tiez bronchodilatator.
Nakolko mame doma ten inhalator (vola sa to aero chamber) od syna, nikdy sme uz hospitalizovani neboli. Chvalabohu.
U tych mladsich deti sa alergia (ani astma) nepotvrdili.

Vo vseobecnosti k tejto chorobe maju blizsie baculatejsie deticky a deti s refluxom.

laetitia21
5. feb 2009

Fuu ha nestraste ma moj mali ma zapal priedusiek od piatka a vobec mu nie je lepsie a pritom vybral atb , zajtra mame ist na kontrolu ku nasej doktorke . Podla toho co tu pisete sa asi mam pripravit na pobyt v nemocnici ☹ a ako je to s kojenimi detmi , budem mat maleho pri sebe ak nahodou ? Dakujem za odpovede

bambusko
5. feb 2009

obstrukcna bronchitida je zapal priedusiek so zuzenim priedusniciek. dieta namahavo dycha, moze kaslat, ale nemusi, pri pocuvani fonendoskopom piska. lieci sa podanim liekov na rozsirenie priedusniciek - spiropent, ventolin... ak sa takato bronchitida opakuje, moze ist o prejav alergie - astmy, priedusky su reaktivne, citlivo reaguju na zmeny pocasia, alergeny, virusy. dlhodobo sa lieci protizapalovymi liekmi - inhalacne kortikoidy, pripadn eliekmi na alergiu.

uzila som si bohato s oboma dievcatami, vekom, spravnou liecbou a dodrziavanim urcitych opatreni sa to zlepsuje 😉

najjanka
5. feb 2009

laetitia21 - nestresuj dopredu. Nie s kazdou bronchitidou ta poslu do nemocnice.

katun
5. feb 2009

Ja som bola v januari dvakrat chora, preliecena antibiotikami, maly to chytil so mnou, preliecili ho antibiotikami. ale stale ma sopliky, chrci-kasle, lekarka vsak hovori, ze dychanie ma ciste a nic s tym nerobi..tak sa asi nemusim obavat, vsak? skusali sme aj hedelix na ten kaslik, kasel ma vsak zo stekajucich soplikov, a asi aj to chrcanie, ale bojim sa, pretoze maly sa mi narodil v 36tt ale nikto nas nikdy neposlal ani na plucne, ci ma v poriadku plucka,..tak ja dufam, ze nemame nic vazne a ze to ozaj prejde..

luciabah
6. feb 2009

ahojte

tak mi sa prave druhy tyzden trapime s obstruk. bronchit. a vlavo bronchopneumonia. zacalo to v stredu na obed, vo stvrtok sme boli u dr. a uz to bolo na pluckach. a ATB nam dnes vysadili, mame inhal. spraye, sirup na kasel a spray do nosa a homeopatika.
katun... skus na nadchu fenistil a sinupret sirup... nam velmi pomohlo. a proti zatekaniu soplikov je homeopatikum... drossera.. ako kvapky a aj ako granulky
a u nas je system... pokial nie je teplota a nalez je v urcitych rozhraniach, dieta nejde do nemocnice

claudinka
autor
7. feb 2009

u nas tiez nakoniec susedu do nemocnice nevzali, nechali ich doma inhalovat.. 😉

yasmina
7. feb 2009

luciabah my sme toto iste mali v 4 mesiacoch...sloncili sme na detskej klinike v Kosiciach...tiez spreye cez chambair , inhalacie....velmi dlho sa to liecilo 😒
drzim palce a ked sa Margaretka uzdravi a ak mozte skus porozmyslat nad ockovanim proti Pneumokokom...aj ked teraz nemate pneumokoka tak to pomaha...taketo choroby maju potom ovela lahsi priebeh...skoda ze som to skor nevedela...

claudinka
autor
7. feb 2009

yasmin, chalani su jednovajecni?

yasmina
7. feb 2009

dvojvajecni 🙂

luciabah
8. feb 2009

yasmina
my sme dostali bronchitidu po ockovani proti pneumokokom a sestvakcine, ale to bola zhoda nahod, lebo gretka mala oslabenu imunitu po ockovani a mala neter doniesla bacila zo skolky
milosko a maxi su nadherni a dakujem za radu

yasmina
8. feb 2009

luciabah tak to mi je luto...nasich idem ockovat buduci tyzden na pneumokoky prvy krat...leb nam to neodporucala lekarka /neurolog/ tak spolu s hexavakcinov....v v decem. sme boli tiez velmi chori aj v janua. tak dufam ze sa nam take nieco neprihodi...a od ockovania ako u vas dlho ubehlo?a mali potom este nejake choroby takeho tazkeho priebehu po prevenare?
inac dakujeme za pochvalu...

luciabah
8. feb 2009

yasmine... no po ockovani prisla sofinka / neter/ o dva dni a na stvrty den ochorela a my o tyzden na to... takze cca jeden a pol tyzdna. a sofi je tiez ockovana proti pneumokokom ale kazdy rok si odskace zapal priedusiek a celu zimu ma nadchu. ale u kazdeho dietatka to je ine.
mne teraz na podporu imunity doporucili podavat pred ockovanim homeopatika thuya oxidentalis 15CH alebo 30 CH a dava sa den pred ockovanim, v den ockovanie a jeden po. uvidime, ale chvalia si to, tak dufam , ze nam to pomoze, lebo ideme zase preockovat o mesiac.
je hrozne, ze chorucke musia byt aj deticky, ale zase ziskavaju imunitu... aspon ja sa tak utesujem

claudinka
autor
8. feb 2009

yasmina lebo vyzeraju rovnako 😵 😵 svetovi su obaja..

my ideme zajtra preockovat, aj hexavakcinu aj pneumokoka, aj prvykrat nam to dala naraz obe..

jarka007
1. mar 2009

nasemu tiez diagnostikovali tento tyzdne obstrukcnu bronchitidu. uz tyzden kasle, piska a chrci a ked sa zobudi, tak sa dusi a nevie chytit poriadne dych. kedze moja doktorka bola na dovolenke, isla som k inemu, kde mi klasicky predpisal spasmo mucosolvan. kedze ale obsahuje natriumbenzoat a ja si strasne davam pozor na to, co jem nebrali sme ho a isli sme vcera k nasej. ta mu dala homeopatika tartarus stibiatus D12 a davame ho cez den spat do zahrady, na vzduch, kedze horucku nema. uz sa mu to zlepsuje a kasle viditelne menej. takze klasicka medicina sa s tym podla mna nevie vysporiadat inak ako ATB a takymito chemickymi sirupami. ja som ale naopak rada, ze mam doktorku homeopaticku a nenicim maleho hned od narodenia chemiou a ATB.

elize
1. mar 2009

tiez nie som za ATB. Pri prvej bronchitide nas dr. hned liecila s ATB a kvoli alergickej reakcii na penicilin sme s malym skoncili v nemocnici. Zapal priedusiek sice vdaka nim presiel, ale dalsie dva mesiace trvalo kym sa mu telo poriadne precistilo a prestalo reagovat na kazdy podnet.

fibus
1. mar 2009

ahojte, tak mi sme pred mesiacom zacali dusivo kaslat, bez vykaslania po troch dnoch podavania sinnupretu a fenistilu neustupovlo, zacal kaslat este silnejsie a castejšie,isli sme k dr- zapal priedusiek, ten nam predpisal atb- klacid, fenistil kv, a stoptusin sirup po 10 dnoch, kasel ustupil uz len obcastne zakaslal, tak cely happy sme ho zobrari minulu nedelu na tyzden na certvy vzduch pod tatry, a po troch dnoch na dovolenke vysoke teploty, kasel zase fajny stekavy, sopliky prudom znosa, do hrdla , tak sme isili tam na pohotovost vyfasovali sme dalsie atb suprax, a sirup paxeladine, dnes uz treti den a ziadna zmena ☹ , aspon uz nehoruckujeme, dufam že uz ustupi ten kašel a sople lebo miestami mam pocit ze sa mi decko zadusi ☹

kasper
2. mar 2009

ahojte baby,
citala som vase prispevky a chcem sa s vami poradit. Nasa mala bola do roka uplne zdrava a po roku bola castejsie prechladnuta. Teraz ma rok a pol. Tri krat po sebe mala sopliky, potom kasel a nakoniec jej trosku piskalo na hrudi. Lekarka skonstatovala obstrukcnu bronchitidu a potom nas poslala na alergo. Odvtedy je uplne ok, ale alergologicka nam predpisala preventivne tilade na inhalovanie a zyrtec dva krat denne. Som z toho dost mimo, lebo zyrtec je liek na alergiu, ale jej realne momentalne nic nie je. Absolutne nic. Mame aj vy taku skusenost, ze detom predpisali prevetivne taketo lieky?

midori
7. feb 2010

ja som bola s malým už 2x v nemoci koli bronchitide a teraz uz zasa sypyme zvysila som davku Ventolinu kedze mame spreje stale po ruke. Flixotide mame 2xdenne a ventolin ked uz vydime ze zaciname piskat vtedy v izbe mam na radiatore mokru osušku na zvlhčenie vzduchu otvorený vetrak dufam ze teraz neskoncime v nemocnici. Niektori lekari vravia ze taketo male deti mozu z toho vyrast ked idu do skoly tak dufam ze sme ten pripad. Mame to od 10mesiacov teraz ma 20mesiacov. Tak zatial dufam že to raz prejde.

danielik79
1. dec 2010

kasper my sme na flixotide a ventolíne tak ako je midori .Našej maléj momentálne teraz zmenili aerius na zyrtec a dithyaden to slúži ako poistka aby ked jéj prepukne choroba nebola až tak chora postupom času sa tie dávky ked ti nebude chorá sa znížia.

vanesinuska
5. dec 2010

Boze mamicky, keby som vedela, ako sa teejto obstr.bronchit.zbavit, uz rok sa nas to drzi, konecne sme sa dostali s mojou Vaneskou(4 roky )na imunologiu, pred tym sme boli aj v nemocnici- infuzie, inhalacie, vratili sme sa domov a sme zase tam kde pred tym uz som zufala, mala si nedala urobit kozne testy na imunol., takze ideme cakat dalsie 3 tyzdne a skusia jej zobrat krv, tak dufam, ze sa to podari, lebo sme v zacarovanom kruhu, sme zdravy???asi 2dni v mesiaci, uz neviem ako dalej, poradte mi maminky...