Vyberanie nosnej mandle a zmenšenie kŕčnych mandlí

atrami
28. mar 2012

Koncom mája nás čaká tento zákrok. O priebehu zákroku informácie mám. Skor by ma zaujímalo ako to zvládali deti po operácii. Čo mohli papať, kedy ustúpili bolesti. A či po určitom čase neboli viac choré. Ideme do trenčianskej nemocnice, zaujímali by ma aj skúsenosti mamičiek, ktoré boli v tejto nemocnici. Syn má 6 rokov.

bambulka026
28. mar 2012

My sme to absolvovali miuly rok a maly to zvladol uplne super.
Uz 4 hod. po zakroku pucil piskoty a zapijal cajom :0))
Trosku ho zmohla narkoza, no mozno preto ze mal nejaku alergicku reaciu na nu.
Inak ja som tiez alergicka na nejaku zlozku co je v narkoze, no v nemocnici tvrdili ze to nie je dedicne.
Takze ak si s tym mala niekedy problem radsej sa na to opytaj...

atrami
autor
28. mar 2012

@bambulka026 ako sa prejavuje alergia na narkozu?

tinki
29. mar 2012

@atrami Moja bola ako 3 ročná a tesne po zákroku ju budili, bola taká oťapená, troška si pomrnčala, ale potom zaspala a keď sa zobudila, bolo už dobre. Večer už jedla.

sintra
29. mar 2012

reakcie su individualne, moje dieta malo vyberane nosne mandle v celkovej anesteze a pooperacny priebeh bol velmi tazky, hlavne rakcia na narkozu. Naviac, zakrok nam nepomohol ☹

tamulik
29. mar 2012

@atrami ahoj, môjmu malému(3 r.) vyberali nosnú mandľu a tiež zmenšovali krčné mandle v septembri. po narkoze reval cely den, a vecer mal dovoleny iba jogurt a mlieko a aj to iba chladnejsie. a teplotoval po narkoze ale kedze mu robili aj krcne mandle tak mal aj antibiotika.

atrami
autor
29. mar 2012

@sintra my na výber nemáme. Syn chorý nebýva takmer vobec, ale nosnú a krčné mandle má také veľké, že v noci má prestávky v dýchaní, takže je to vyslovene nutné.

skalnicka
29. mar 2012

mna by tiez zaujimalo, ako prebieha rekonvalescencia, maly asi bude musiet ist tiez na vyber krcnych mandli. Viem, ze je to hanba, ale ani za nic si nechce fukat nos. Kravaca sa este po zakroku< pocula som, ze treba prave dostat tie krvave hlieny von ale toho sa bojim ako cert, ako toto ideme zvladnut...

muska21
30. mar 2012

@skalnicka ja som bola na vyber nosnych mandli a zmenseni krcnych mandli s oboma detmi, starsy 6r. prespal skoro pol dna a ani nevracal a tiez si nevie vifukat nos tak mu dali nejake kvapky do nosa a to bolo vsetko, asi 2 hod po prebudeni mohol jest studene jogurty a vecer som uz robila mliecko. Vsetko ok. Mladsy 4r. to iste len s tym rozdielom ze s operacnej saly som ho brala na ruky lebo nechcel lezat v posteli ked ho uz zobudili s narkozy, po prichode na izbu zase zaspal a tiez mi nevracala a tiez dostal kvapky do nosa.

skalnicka
30. mar 2012

@muska21 dakujem za odpoved, aspon trochu je to pre mna povzbudive a bojim sa o trochu menej 🙂 snad to pojde lahko a budeme raz dva fit ! vela zdravicka malickym !

bambulka026
5. apr 2012

@atrami Vyhadzal sa, a zle dychal.
Dali mu vsak nejake proti alergii a potom uz bol v pohode.

renatad
10. apr 2012

ahojte, ja idem s dcerou ma 5 a pol roka na výber nosných mandlí, ale vraj jej to nebudu robiť v celkovej narkoze, máte aj s týmto skusenosť? 😨

katun
10. apr 2012

@renatad este si to premysli. radsej jej to daj spravit v celkovej narkoze. kde si objednana na zakrok? na antolskej to robia v celkovej narkoze - vyhoda je, ze ju vedia odstranit celu,a je mala pravdepodobnost, ze dorastie. dieta si na zakrok nepamata, moj si pamata iba to, ako mu davali kanylu do rucky. na kramaroch to robia tak, ze daju oblbovat a vyskrabnu, takze nemusia odstranit vsetko - velka nevyhoda - deti si to pamataju /ja doteraz/, mandla moze dorast. mas tiez moznost vybrat si centrum jednodnovej chirurgie na kramaroch (pozri aj diskusiu na konikovi), - vyhoda je, ze to robia v celkovej narkoze, si tam iba den, nevyhoda - platis za vykon 180eur. vyhoda- mozes si vybrat aj operatera a necakas dlho na termin operacie ako v statnej nemocke - na antolskej. takze zvaz to este, mas moznost si vybrat ako jej to das spravit. my sme absolvovali pred rokom vyber nosnej na antolskej /kedze ja si z detstva pamatam vyber nosnej mandle -nechcela som, aby mal maly taky zazitok ako ja).

renatad
11. apr 2012

@katun my mame termin na kramaroch, našla som tu veľa príspevkov aj na tému oblbováku a výberu nosnej mandle, no docela mám z toho ja stres hlavne dávať ju do narkozy 😒 ešte mám na to týžden a pol tak si to musím dobre premysliet i ked dosť ma odrádza ako píšeš, tá možnosť, že si to bude pamatať 😖

katun
11. apr 2012

@renatad moj sa z narkozy prebudil ok, tiez som sa bala. zajtra nas po roku caka znova narkoza - tentokrat mu idu zmensovat krcne mandle, lebo sa mu po vybrati tej nosnej velmi zvacsili a stale dycha ustami. tentokrat som zvolila to sukromne centrum ORL na kramaroch, kde to vybavia za jeden den. bude tam s nim moja mama, lebo ja kojim maleho kubka, mozno tam zostanem s nimi, uvidim este, da sa priplatit izba, aby sme tam mohli byt dvaja pri nom. dam vediet ako to dopadlo.

renatad
12. apr 2012

@katun ok držím palec, my sme sa dnes objednali na krvne testy tak uvidíme budem mať všetko pripravené aj na to, aby sme mohli isť od celkovej narkozy

katun
12. apr 2012

@renatad ahoj, tak maly to ma za sebou. vsetky deticky, co tam boli na vybratie nosnej mandle sli po obede domov, adamka si tam este nechali, vracal aj po infuzke, jemu ale robili zmensovanie krcnych, cistili nostek a pichli aj usko, mal v nom vraj vodu. zajtra rano pojde domov.

meza
12. apr 2012

@renatad ahoj tak my sme boli teraz v utorok na kramaroch ale nam vyberali nosnu mandlu.dcerka dostala injekciu do nozicky za 10 minut ju zobrali a priniesli za 5 minut.boli sme tam do pol jednej a potom sme isli domov.vacsinou prespala.
na druhy den sa nevedela dojest,spravila som jej omacku a zjedla 4 taniere a v jedeni pokracuje 🙂 ,dufam,ze jej ten apetit ostane. a nepamata si vobec nic.

renatad
13. apr 2012

@katun jejda no mal toho dosť, tak verím, že už budete mať všetko OK a nikdy sa nič podobné nezopakuje, rýchlo zotavenie a pekný den

renatad
13. apr 2012

@meza no moja princezná má už skoro 6 rokov tiež ideme na Kramare na nosnu mandlu. Ideme vo štvrtok. Som rada, že vám to tak dobre dopadlo 🙂

katun
13. apr 2012

@renatad dik, uz je doma, trocha mrzuty a moc nechce pit, ale inak je ok, na bolest sa nestazuje. tak vam drzim palce, nech vam to dobre dopadne.

renatad
14. apr 2012

@katun dakujem, dufam, že to bude dobre, dnes v noci sme sa znova zobudili na nedostatok kyslika 😒

atrami
autor
15. apr 2012

my ideme 30.4. na výbratie nosných aj krčných, tak uvidím ako to zvládneme.

renatad
20. apr 2012

@katun tak sme nakoniec nešli, som ochorela ja, tak som to musela zrušiť, další termín máme 18.5. ach jo ☹

katun
20. apr 2012

@renatad no my sme dvakrat menili termin kvoli chorobe.kontrola dopadla ok az na to, ze v pokynoch po operacii bolo, ze sa nemaju az do kontroly umyvat zuby, a aj dr. lorenc tak hovoril a na kontrole sa doktorka cudovala, ze preco sme mu zuby neumyvali a nedavali morsku vodu do nosa /aj to povedal, ze nemame robit/.. no ale hlavne ze je vsetko ok a vidim zlepsenie v noci pri spani, aj rec sa zmenila trochu 😎 @atrami drzim palce

renatad
21. apr 2012

@atrami a kam idete?
@katun no ja som to chcela mať už za nami, lebo v juni chcem isť na navštevu mimo SR, za kolko dní ste išli na kontrolu?

atrami
autor
21. apr 2012

@renatad do Trenčína ideme.

renatad
21. apr 2012

@atrami držím palce aby to rýchlo a dobre prebehlo, potom nam napíš 😉

mirinecka
21. apr 2012

môj 3,5 r. syn bol tiež na výber nosných mandlí v januári ale v NZ pod narkózou a robili mu to laeserom, ževraj to je lepšie ako vyštiknúť lebo je menšia pravdepodobnosť žeby znova narástla. Ale k otázke, zvládol to veľmi dobre, vôbec neplakal (možno zato že tam bol z ocinom a nie so mnou), po narkóze bol ešte oblbnutý a ospalý ale večer už chodil po chodbe. Hlavne treba stále fúkať nos aby nestekala krv do žalúdka, nám sa to nedalo tak sa 2x povracal ale to je bežná vec po výbere.Prepichovali mu aj uši lebo tam mal hnis a našli mu tam aj kúsok z hryzátka 😀 čo sme vôbec netušili a keby nešiel tak ho tam má doteraz 😅. teraz má v ušku ešte trubičku kvôli tomu hnisu. Som rada že tam bol lebo od vtedy nemal žiadne ATB, a dovtedy ich bral každý mesiac na hrdlo. 🙂. Vďaka narkóze si nič nepätá a keď vidí svoju fotku v nemocnici tak povie že tam chce ísť 🙂. Odvtedy ani nechrápe 🙂 aj reč má zrozumitelnejšiu. 🙂

katun
21. apr 2012

@renatad ahoj, na kontrolu sme boli presne o tyzden po zakroku. v stvrtok ho operovali a na dalsi stvrtok bola kontrola.

renatad
21. apr 2012

@meza prosim ta aj si niečo platila? a čo si brala dcere so sebou? daky jogurt alebo puding? vdaka