Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri

Ako pomôcť trojročnému dieťaťu pri silnej histamínovej intolerancii?

Predškolák (3 - 6 rokov)Histamínová intolerancia
12. jún 2020

Dobrý večer, máte skúsenosti s vyliečenim z HIT u dieťaťa? Snažím sa posilňovať čreva kvalitnými probiotikami, vlákninou, dodržiavame diétu bez mliečnych výrobkov a mlieka, bez lepku, myslela som diétou sa prejavy zmiernia... Ale to isté alebo horšie... Snažíme sa vyradiť vysokohistaminove jedla... No raz za čas skúšam tak po 2 mesiacoch ci toleruje aj vysokohistaminove jedla a hneď žihľavka a fľaky príp. Hlieny v stolici
Žihľavka sa bez daosinu objavuje dosť často aj keď nemá vysokohistaminove jedlo.... Neviem už čo robiť... Mala veľmi málo priberá... A z t ej diéty sa ani priberať nedá...ako ste sa. Z toho dostali? Výživova poradkyňa mi povedala ze diétou ústupi aj histamin... No nevidím ten pokrok... Ako jej môžem podporiť ešte sliznicu čriev?

anita010
12. jún 2020

Nevyzerá to, že trpí len na HIT. Možno HIT je len reakcia na nejakú inú chorobu. Nič iné mu z testov nevyšlo? Kedysi odpovedal gastroenterológ aj online na stránke gastroenterolog.com. Skúsiť konzultácie aj s inými lekármi.

katren
12. jún 2020

Skus si vypytat Nalcrom....je to na potravinovu alergiu, ale mne zaberalo lepsie na HIT ako Daosin

anita010
12. jún 2020

A probiotiká mu nedávaj. Už je toho viac popísané, že vo veľa prípadoch skôr škodia. Ja som ich tiež musela vysadiť. Už človek nevie, čo je len biznis a čo skutočne pomáha.

jankabenji
12. jún 2020

Môj syn užíval nalcrom a keď sme sa dostali k inému lekárovi, konkrétne specialista Jesenak v Martine,tak mu všetky vtedajsie lieky zatrhol, predpísal mu denerel a odvtedy je klop klop na tom lepšie, samozrejme že sa vyhýba tomu čo nesmie podľa moznosti

autor
12. jún 2020

@katren mame nalcrom.. Nereaguje naň... Nemáme potravinovú alergiu

autor
12. jún 2020

@jankabenji a aké mal prosím príznaky?

autor
12. jún 2020

@anita010 nič také z testov nevyšlo.. Podľa mňa má zničené tráviace enzymy... Ale voľnopredajné pre deti nie sú...

autor
12. jún 2020

@anita010 probiotika nam pomáhajú aspoň stolica keď ich užíva je ako tak ok

jankabenji
12. jún 2020

Až extrémny ekzem,ale fakt v stadiu pluzgierov a nafukovanie plus veľké bolesti brucha. Do týždňa 2-3 krát až tak,že musel ísť zo školy domov

katren
12. jún 2020

Ani ja nemam protavinovu alergiu, ale HIT a zabera mi lepsie....

makova333
13. jún 2020

Dávame probiotika Probiofix inum, vitamín C od Jameson, Cezeru (na tlmenie prejavov). Ako dlho ste na diete? Nam napriklad skodila potravina, ktora nie je vysokohistaminova- cerstve telacie maso a neskodi nam napriklad kuracie maso. Hit je velmi individualna a naozaj moze skodit nieco, co v zozname uvadzaju ako tolerovane resp. len so slabymi priznakmi.

autor
13. jún 2020

@makova333 aj nám škodí teliace /hovädzie mäso... Ale aj ostatné druhy čerstvého mäsa z domáceho chovu.... Nam je probiofix imun veľmi slabý.... Berieme iné probiotika ktoré ako tak udržiavajú stolicu v normálnom resp. Udržateľnom stave... No mame zihlavku a fľaky... Sme na diéte od októbra.... Od marca aj bez lepku...

makova333
13. jún 2020

moj ma dishydroticky ekzem, niekedy traviace tazkosti, niekedy vysyp drobny po tele. Ak ste na nizkohostaminovej od oktobra, to este este kratucko. Ten lepk kvitujem, tiez sme bez neho, robil nam zle. My sme na diete Hit 4 roky, na bezlaktozovej od narodenia resp. od pol roka. Daj tomu cas, upravi sa to resp. postupne odtoleruje viac veci.

iwesska
13. jún 2020

Kto vam poradil bezmliecnu a bezlepkovu dietu,ked mu ziadna reakcia na potraviny nevysla? Ja len ze tiez 3m mam problem denne so zihlavkou. Presla som si roznymi dietami a strasne zle som paradoxne znasala bezlepkovo-bezmliecnu plnu saxharidov(kukurica,ryza,zemiaky) Po 2t krce,hnacky,bolesti brucha. Zaradila som lepok - spaldu a prestalo to. Aj mliecne si davam a len s mierou,lebo mam lakt.intoleranciu. Dva mesiace som na HIT diete a tiez antihist.nepomahaju a nemam pocit,zeby to zabaralo. Histamin mam taky hranicny. Chystam sa na protikvasinkovu dietu.

autor
13. jún 2020

@makova333 a za 4 roky sa vám polepšilo? Jete už lepok a mlieko?

makova333
13. jún 2020

nie, lepok sme vyradili neskor, mlieko moj odmieta odkedy mal problemy ako babatko, bezlaktozove davam iba maslo. Hit mame 4 roky a odtoleruje uz viac potravin ako na zaciatku.
@iwesska nie je dolezite, co to vyjde, ale ake su klinicke priznaky. Nam mlieko a lepkove veci nerobia dobre, tak ich nejeme. Ak ti robili zle sacharidy, mozes mat intoleranciu sacharidov, mozno ti skodi len ryza alebo len kukurica. A kedze ide o sacharidove veci, moze za tym celym byt SIBO.

autor
13. jún 2020

@makova333 možno to čaká aj náš... Ale myslela som ze po 4 rokoch rokoch sa črevo dokáže relatívne zahojít...nie je ani tak problém v pití mlieka ako mliečnych výrobkoch...... Raz za čas si dat palacinky..... Alebo zmrzlinu ci syr...alebo upiecť narodeninovu tortu... Pre nás je to veľmi obmedzujúce.. Dcéra mala veľmi rada syry alebo jogurty... Neviem si predstaviť ze ani 4 rokoch to nebude tolerovať...ako bude fungovať v škole... Škôlke.... Možno je to len o zvyku.... No z tej nízkohistaminove stravy veľmi pomaly priberáme...

makova333
13. jún 2020

palacinky moj papa na kila 😀 Robim z ryzoveho mlieka, absolutne necitis rozdiel. Svokra dava vodu a dokonca ani to nie je rozdiel. Zmrzlina sorbet je super, bezne dostupna v zmrzlinarnach, syr Violife na zapakenie aj jedenie atd. Naozaj je to o zvyku, nahradit co nemoze tym co moze, dnes no problem. Do skoly nosim stravu, varim rano. Vies hit moze byt z roznych dovodov od prekonania hnackovych ochoreni, ktore oslabia crievko na nejaky cas az po vrodeny chybajuci enzym. Peciem v pohode kolace, babovku, tortu...halusky cestoviny si robim vlastne. Naozaj len zistit co cim nahradit. Jedine, co mne chyba, ze nerobime nic z kvasnic a kvasku, toto este zatial netoleruje. Ale casom sa to hadam spravi a kvasok bude ok. Najskor ale vyskusam ryzovy.

autor
13. jún 2020

@makova333 možno ako hovoríš je to o zvyku... No musíš uznať ze je to narocne... Variť ráno ísť do práce prichystať deti... A keď si mu skúsila dat niečo mliecne po 4 rokoch mal opäť tie isté príznaky ako na začiatku? My sme dostali hit po kampylobakterovi.. Dovtedy nemala s ničím problem... Vy to mate vrodené?

sense
13. jún 2020

Moja sesternica u syna vsetko vysadila a.zacala ako.prikrmovanie u.babatiek co malemu vadi a.nie...viem ze neje soju ,ani psenicu, vadi mu.mlieko ale kyslomliecne produkty nie,... v kazdom.pripade to nemali lahke hlavne kym nevedeli co moze a.co.nie.... teraz ma chlapec 7rokov... stravovaniu sa prisposobila cela rodina...a aj surodenci si zvykli a su zatial sudrzni s bratom

makova333
13. jún 2020

Je to narocne, hlavne kym si najdes nejaku rutinu, ale casom sa da na to zvyknut. Ja na zaciatku som bola uplne mimo, vsetko nastudovat, navarit otestovat... Co ja som nepodarkov vyhodila🙈😃Mlieko neskusam, nevypil by ho a do pokrmov davam rastlinne. Ale z casu na cas pouzijem bezlaktozovu sladku smotanu na cestoviny a s tym je ok. Ked to mate pocrevnej bakterii, tak je mozne, ze to vymyzne, len daj tomu cas avhodnu stravu. Testuj pomalicky, lebo prejavy mozu prist aj po 3 dnoch. Laktozovu mame vrodenu, histaminku pravdepodobne tiez.

montemotherone
13. jún 2020

Ahoj, u nás mám HITku ja aj dcéra. Začali sme sledovaním, Švajčiarskym zoznamom, obmedzením všeličoho... Postupne sme zistili že na každého pasuje niečo iné 🤷‍♀️ Niekomu robí zle mlieko, niekomu nerobí nič ani červené víno. Dosť mi pomohlo, keď som sledovala na FB stránku Histamínová kašulka. Nielen tam som dospela k záveru, že na HIT treba ísť z opačnej strany. Čiže na to, čo ju spôsobuje. Bukovský v knihe Zachráň svoje črevo o tom tiež hovorí. O akomsi druhom nervovom systéme ktorý je prepojený s tým tráviacim. Veľmi úzko. Čo sa týka stravy, upratať celý tento neporiadok podľa "kašulky" môže zvýšenie podielu zeleniny v strave. To som až tak nezmenila. Ale pracujem na psychickej pohode. Mojej aj môjho dieťaťa. Už toľko nepozorujem, ten tlak totiž dieťa vníma a rovnako ho to stresuje. Samozrejme do seba nehádžeme jedno cez druhé, ale hlavne sa snažíme z jedla tešiť. Je to v podstate filozofia makrobiotiky. Ona totiž vychádza z toho, s akou energiou jedlo prijímaš. Ak ho prijímaš so strachom (Bože dúfam že mi z toho zas nebude zle)... tak väčšinou bude a vlastne ani nezúžitkuješ pre svoje telo to, čo mu prospieva. Takto som sa dopracovala až do stavu, kedy si dám v pohode orechy, červené víno a dokonca aj pivo, či kávu, ktorú som už nemohla piť niekoľko rokov!
Takéto nastavenie nie je jednoduché, ale dá sa to. A u malých detí to musia urobiť rodičia. Deti len zrkadlia ich strachy, napätie, obavy... Moja dcéra, ako prvé dieťa, je typickým odrazom mňa, ako úzkostnej mamy, ktorá bola často osamelá, neistá, vystrašená... Pri druhom synovi som už ostrieľaná. Veľa vecí som "neriešila", nechala tak, nebola som tak upätá... a na rozdiel od dcéry, nie je ani alergik, netrpí ekzémom, zošrotuje čokoľvek a nič mu nerobí problém... S tým istým genetickým základom 🤷‍♀️ On je ale aj povahovo "vegeťák" zatiaľčo dcéra skôr neurotička... ako ja 😕🤷‍♀️ Všetko je v hlave

autor
13. jún 2020

@montemotherone veľmi pekne ste to napísali... Ďakujem za rady 🙂

makova333
14. jún 2020

@montemotherone presne tak suhlasim, ked sme si varenie, pecenie a jedenie oblubili, mali z toho radost, prestal to byt stres "preboha co budeme jest a ci mu bude/nebude zle", zacal ovela viac veci tolerovat. S detmi to ja mam naopak.

anita010
21. jún 2020

Inak HIT väčšinou dobre znáša špaldu. Už sú dostať špaldové piškóty, špaldové slané tyčinky (Fresh) a aj špaldové kaiserky (Ilas), špaldový arménsky chlieb. Skúste.

Tu začni písať odpoveď...

Odošli