Biele pľuzgieriky na prštekoch. Stretli ste sa s tým?

megi93
11. aug 2010

Ahojte, nenašla som tu nikde odpoveď na moju otázku, tak zakladámnovú tému. Moja dcérka (18 mesiacov) má na prštekoch na rukách a nohách malé biele pľuzgieriky. Podľa všetkéhoju nebolia, nevšíma si ich, ja som si ich všimla pri kúpaní najprv už ako odlúpenú kožičku a teraz už aj ako pľuzgiere. Je ich dosť, nieje v nich žiadna tekutina. Zjavne teda nebolia, nesvrbia a jednoducho sa spravia a potom sa začnú olupovať ale pod nimi je už narastená nová koža. Neviem z čohobyto mohla mať ani ako ich odstrániť. Skúšam jej to krémikovať ale zatial nič. Nechodievame sa kúpať ani do piesku ani nijak von. A má to len na končekoch prstov či už na rukách alebo nohách. Nestretli ste sa s tým? Ďakujem

aero
11. aug 2010

@megi93 mám to aj ja - no ja mám už 36 ....
neviem z čoho sa to robí , ale nijak to neriešim , lebo ako ty píšeš - nerobí to
žiadnu šarapatu - nebolí, nesvrbí ani nič podobné

morca3
11. aug 2010

ahoj megi my sme mali rovnaky problém cca pred pol rokom poslali nas na kožne doktorka zistila ze je to infekčneho povodu dala nam na to roztok dosť smrdel 😝 tak sme natierali.nič ju nesvrbelo ani nebolelo a tiež to mala len na chodidlach a prštekoch a dlaniach na ručkach asi tak po tyždni nam to samo zmyzlo a odvtedy sa to už neobjavilo 😉

megi93
autor
11. aug 2010

@aero to je síce pravda, že to nerobí žiadnu šarapatu, ale nie je to pekné, keď jej trčia z prštekov veľké kusy kožičky, čo sa jej odlúpila. A neviem či to nie je niečo vážnejšie ale asi nie. Dik za reakciu 🙂 A neskušala si na to nič?

aero
11. aug 2010

neskúšam na to nič
pravdupovediac , ani to neriešim
momentálne som sa osprchovala a práve rozmýšľam , či to nie je z vody
my totiž máme veľmi tvrdú vodu.....

zuzanocka
11. aug 2010

ahojte,
aj moja starsia dcerka to mala, ked bola malicka... same to prestalo... nic extra som jej na to nedavala, len som jej obcas prsteky nakremovala mastnejsim kremom (tusim to bol excipial liplotio ten je inak vyborny aj na suchu pokozku... 😉)
no ako pisem - ako prislo, tak odislo... mozno to je rastom 😀

megi93
autor
11. aug 2010

Aha, ďakujem 🙂 budeme to pozorovať. Len mne sa zdá, že sa jej to rozširuje 😒

rajana
11. aug 2010

megi, aj moju 14 mesačnú dcérku "trápia podobné pluzgieriky", ma to už asi mesiac, boli sme u lekárky, povedala, že to treba iba premastiť,aj niekoľkokrát denne a postupne by to malo zmyznúť,mame mastičku Infadolan, kúpila som ju v lekárni bez predpisu. Najskôr to mala iba na ručičkách, začalo to na prštekoch ako u vás, keď sa jej na nich vymenila kožička postupne je to prešlo na dlane, už ich má pekné a asi pred 3 dňami som si všimla, že sa jej začali šúpať päty, tak už mastíme aj tam🙂)

megi93
autor
11. aug 2010

@rajana ďakujem za info,skúsime asi pre istotu behnuť aj my lekarke, radšej nech sa na to pozrie, nech som spokojna 🙂 Ešte raz vďaka

mariadna
5. sep 2010

Ako ste na tom s pľuzgierikmi? Moja dcérka ich teraz dostala. Má ich na rukách, nohách aj v ústach. Viem, že sa to volá Infekcia rúk a nôh. Je to nebolestivé, malá má trochu teplotu a nechutí jej jesť. Ale som rada, že pije. Spôsobuje to nejaký vírus a napáda výlučne deti do 4 rokov. Na rukách a nohách pľuzgiere miznú po pár dňoch a tie v ústach niekedy až po niekoľkých týždňoch. Objavuje sa to cez leto, alebo začiatkom jesene, takže presne to sedí. Vo Vietname to spôsobuje nejaký zhubný vírus, ktorý teda spôsobuje smrť, ale u nás to nehrozí. Kto toto ochorenie prekoná, má doživotnú imunitu. A ešte niečo. Najprv sa moja malá /13 mesiacov/ vyhodila na zadočku a na stehnách malými vyrážkami - NIE zapareniny! Možno to súvisí s tou infekciou, ale vôbec nemusí. Vy to už máte zrejme za sebou, tak mi napíšte prosím priebeh choroby. Ďakujem. m.
@megi93

megi93
autor
5. sep 2010

@mariadna nám to už tiež prechádza, doktorka nám dala nejakú zázračnú masť, po ktorej to dcérke prešlo asi na tretí deň. Popravde to začalo ustupovať okamžite a viditeľne. Doktorka nám povedala, že je to choroba prvákov, že to vzniká z častého kontaktu s papierom, lavicami, ceruzkami a tak. A je pravda, že naša teraz začala intenzívne kresliť a narábať s papierom a má aj taký stolček, za ktorým sedí a hrá sa, alebo kreslí, takže by to sedelo.
Nejaké vyrážky na zadku sme nepozorovali a nemá to ani v ústach. Nemala ani teplotu ani nechutenstvo a ako hovorím ten ústup bol prakticky okamžitý. To, čo spomínaš ty je možno niečo iné.

mata222
9. sep 2010

ahoj megi, prosim ta, aku masticku ste na to pouzivali? nam sa to tiez objavilo, taktiez intenzivne kresli, zatial natieram infadolanom, tak pockame par dni, ci sa to zlepsi..samozrejme skocim aj k lekarke, ale nechce sa mi behat po koznom, aby este nenachytal maly nejake ine infekcie.. dakujem.

megi93
autor
9. sep 2010

@mata222 vieš čo nám ju zarábali v lekárni a nenapísali na krabičku názov. Ale je biela a celkom dobre vonia. Konzistenčne je ako normálny krém, čiže nie je vodová ani nič, ale je dosť mastná. Mrzí ma, že ti nepomôžem, ale ak ťa to poteší, nám to predpísala rovno obvodná a nešli sme ani kožnej 🙂

mata222
10. sep 2010

diky moc..no buduci tyzden zbehnem k obvodnej..hadam to nebude nic vazne, ale dost ma to trapi..

sonyia
9. okt 2011

moj maly ma rok a pred troma dnami sa mu vyhodili pluzgiere na rukach a uz to ma aj na prstekoch na nohe.. dr nam dala mast fenistil a aj kvapky . Zatial ziadna zmena ale hadam sa to coskoro zmeni.. este ze ich to neboli :(((

amikka
14. okt 2011

Ahojte, už v tejto téme dlho nikto nebol, len pridám svoju skúsenosť, ak to niekomu pomôže... Môj syn mal to isté, olupovala sa kožička na bruškách prstov na rukách , boli to také akoby suché pľuzgiere, neboleli, nesvrbeli. Kožná nám na to dala excipial krém, za 3 dni natierania som už videla, ako sa mu koža krásne zajojila. Je ho možné dostať myslím aj bez predpisu , je to len na premastenie pokožky. Bolo mi povedané, že je to pravdepodobne forma atopického ekzému.

daduskah
14. okt 2011

vcera som stretla kamosku, prave isla od lekarky s dcerkou. mala tento isty problem. je to nejaky virus.

konta
6. nov 2011

@mariadna
Ahoj, prosim ako to u vas pokracovalo? Nas syncek ma to iste.Bola som u Dr., ze je to choroba ruk, noh a ust a nevie sa velmi preco, ako,...
Spomenula som doktorke aj Vientam, nakolko som najskor studovala na nete co by malemu mohlo byt, no Dr. o Vietname ani nepocula 🙂
Maleho totiz trochu bolia ruky ci nohy, ked sa o ne zaprie - asi ked sa mu tie pluzgieriky stlacia. A tiez mrnci, ze ho trochu stipe v puse a chce si stale jazyk vytierat. A aj ked ma 2 roky a pol, na spinkanie nosi dudlik. A presne, zacalo to jemnuckou teplotou, tak 37,0 no uz vtedy sa stazoval, ze ho "stipe dudka". Velmi som nerozumela, no ked sa na 2 den objavili vyrazky ... uz viem co to je 🙂 pisem sice po roku, no dufam, ze sa mi ozvete... DAKUJEM.

li_la
6. nov 2011

Dámy, možnože by to mohla byť aj kontaktná alergia na nikel a pod., proste reakcia na styk s kovom. Mám také isté, resp. mala som. Najskôr to nesvrbelo ani nič, neskôr začalo veľmi svrbieť a páliť, neustále sa robili nové pľuzgieriky a koža sa olupovala...

konta
8. nov 2011

@li_la A mala si to aj na chodidlach, hoci tie do kontaktu s kovom vobec neprisli?

li_la
8. nov 2011

@konta Prečo by chodidlá nemohli prísť do kontaktu s kovom?? Ako som už napísala, mala som to tam, kde som prišla do kontaktu s kovom.

konta
8. nov 2011

aHOJ,len si myslim, ze alergia na kov sa prejavuje predovsetkym lokalne, tak ako aj alergia na kremik a pod. Keby mal maly pluzgiere iba na rukach, myslela by som, ze je to viac alergicka reakcia, no ked do ma aj na chodidlach, ktore ma stale v ponozke, pancuske a este aj v papucke a topanocke... tak sa mi nezda velmi, ze v nasom pripade ide o alergie.

konta
8. nov 2011

lebo teda rukami mohol vselico chytit. no a ked to ma aj v puse, to uz asi alergicke nebude.

konta
8. nov 2011

@li_la pozri prosim v diskusii nizsie - nedala som to ako reakciu na teba, nevedela som ze to musim na to kliknut 🙂

li_la
8. nov 2011

@konta Ale veď v poriadku, ja som to už viacej razy hovorila, ja som nie som fundovaný odborník, takže v takejto diskusií ja a ostatné mamičky môžu vyjadrovať svoj názor, skúsenosti a pod. Mám proste takúto skúsenosť, tiež som to mala aj inde na tele, na bruchu, chrbte, rukách a pod., tak som proste prispela. A čo sa týka tejto alergie, môže to byť kludne aj v ústach. Drvivá väčšina lyžičiek, vidličiek a iného príbora obsahuje nikel.

konta
9. nov 2011

@li_la Dobre, dakujem za myslienku, ze to moze byt aj nieco ine.

aliza
10. nov 2011

@konta moje deti to mali nedavno...je to normalny virus, cize to tvoj maly niekde chytil. Mne to doniesla dcera zo skoly.... Nic sa s tym nerobi, same to prejde. Niekomu rychlejsie, niekomu pomalsie, zavisi od imunity. Dcera nemala ani len pluzgiere, za to maly ich mal v puse, cele noci plakal, nechcel papat ani pit...., mal par vyrazok na dlaniach a chodidlach, po 4 dnoch bolo dobre. Ale kamoskine deti sa trapili niekolko tyzdnov, su predcasniatka a maju slabsiu imunitu.

konta
11. nov 2011

@aliza
Ahoj, dakujem za informaciu a dostanu to aj starsie deti? Kdesi na nete som citala, ze na to ochoreju iba do 4 rokov, no ked pises ze to priniesli zo skoly?
Aj moj syn to ma uz viac ako 4 dni, ale uz to ustupuje. S papanim nemal vobec problem, mozno aj tym, ze od narodenia mu velmi chuti a je uplne vsetko. Tak vy ste sa viac potrapili. A prosim nevies este, ako je to s infekcnostou? Mame ist zajtra na svadbu, uz je to v podstate tyzden co to ma, ze ci by mohol este niekoho nakazit alebo nie? A zaujimave, mame tu na navsteve este ine 2 deti /2r a 5r/ a oni to vobec od syna nechytili. DAKUJEM.

aliza
11. nov 2011

@konta dcera ma 6 a kamoskina 5, takze aj deti starsie ako 4 roky, obe chodia do tej istej skoly a dostal to aj moj maly, aj ich maly, cize surodenci. aj moj maly je dobry papkac, ale zrejme to mal v pusinke hrozne, kedze nechcel jest, dokonca ani mliecko nechcel pit...
Tuto chorobu sposobuje enterovirus a rozsiruje sa kychanim a kaslanim alebo stolicou, napriklad pri prebalovani. Inkubacna doba je 3-6 dni, v stolici moze virus prezit aj niekolko mesiacov. Dieta je infekcne asi tyzden.

konta
11. nov 2011

@aliza ste velmi mila! Dakujem za vsetky info! To vam povedala doktorka? Ta nasa nas veeeelmi strucne vybavila 🙂 A pri odchode iba narychlo povedala, ze nech radsej nejde maly do skolky 🙂 No vyzera ze je to vysoko nakazlive. Ale imunita je vraj dozivotna, tak super. Vsetko dobre!

aliza
13. nov 2011

@konta niet zaco 😉. Hej, povedal to lekar a aj na nete som nasla vela info. Tak skore uzdravenie prajem!