Bolesť zuba - odumieranie nervu

sali007
14. okt 2015

Ahojte potrebovala by som poradiť.. Mám 18 rokov a od nedele pociťujem strašnú bolesť zuba.V pondelok som bola u zubarky keďže som jej nevedela presne povedať ktorý zub ma vlastne boli tak mi dala vložku do iného zuba :/ V utorok som išla zase a rozvrtala mi ten zub ktorý ma bolí.Večer to ale neskutočne bolelo a tak som dnes išla zase a dala mi tam niečo vraj na umrtvenie nervu...povedala ze dnes to ešte bude bolieť a pomaly by mala bolesť ustupovať.Nemáte s tým niekto skúsenosť? Ja mam obavy že tá bolesť bude stále rovnaká :(

emily203
14. okt 2015

@sali007
Ahoj, mne zub rozvrtali, cosi tam dali a potom vytiahli nerv. A ulava nastala..... bolo to veeelmi davno,,,vraveli, ze som mala zapal okostice. Nech zubok neboli. 🙂

simplethings
14. okt 2015

@sali007 Ahoj, pravdepodobne ti tam zubárka dala vložku s látkou, ktorá spôsobí odumretie nervu, teda aj zuba. Bolesť by skutočne mala byť zo dňa na deň menšia. Potom ti nerv vyberie a dieru zaplní plombou.
Ak ti môžem ešte poradiť, asi máš aj zápal okolo tých zubov, ktoré ťa boleli - choď k svojej praktickej lekárke a daj si predpísať a poctivo vyber antibiotiká. Stiahnu ti zápal v organizme celkovo. Antibiotiká zabránia aj tomu, aby si opuchla. Odporúčam Dalacin 500 mg a zaberať by mal začať za 2 dni. A drž sa v teple.
Zapáliť sa ti to mohlo aj z prievanu.

ruthike
15. okt 2015

V prvom rade by som zmenila zubara!!! Zubar bez rontgenu to je uz in terno, a este sa budes vinit, ze si jej nevedela povedat, ktory zub ta to vlastne boli. Na to maju dnes zubari rtg, ked nema, ma ta poslat na pracovisko kde ta zrontgenuju. V kazdom pripade dnes uz nedostanes adekvatnu starostlivost bez rtg. Mala som takeho zubara, dokonca bol primarom v nemocnici a dodnes za to platim. To su hlody, ze akasi vlozka ti umrtvi nerv. Nerv ti samozrejme moze odumriet od zapalu, urazu, ale vlozka to neporiesi - ak je nerv mrtvi treba ho vybrat a osetrit kanaliky, ale to ti bez rtg nezistia. Je dost mozne, ze mas abces na zube a to treba riesit - atb to zmiernia, ale treba osetrit aj tie kanaliky, inac sa abces vrati. Nelen a najdi si niekoho schopneho. Bez rtg a vedomosti je to hadanie na slepo. Mas 18, takymto stylom by ti dokalicili chrup do 40ky.

simplethings
15. okt 2015

@ruthike taká vložka skutočne existuje a látka, kvôli ktorej nerv odumrie, sa volá "kariosan ". Ale plne s tebou súhlasím, že jej ho nemala umrtviť, ale liečiť zápal, takže zmeniť zubárku by určite mala. Mať v ústach mŕtve zuby nie je dobré - časom šednú, sú krehké, robia problém aj pri trhaní, lebo tým, že sú demineralizované, môžu sa začať "spájať so sánkou, akoby do nej vrástli. Mám s tým osobnú skúsenosť a dostať ten zub von bol problém aj na zubnej chirurgii.

ruthike
17. okt 2015

@simplethings dakujem za info, som dost mimo, ze take nieco sa pouziva. Ja porovnavam sk s troma inymi vyspelymi krajinami, kde som mala moznost pravidelnej zubarskej staroslivosti a to preto asi neviem dost o domacich praktikach. Nechcem krivdit slovenskym zubarom, sama poznam par velmi dobrych, ale sokuje ma, ked mi spoluziacka ci kamoska povie, ze im vyvrtali zdravy zub alebo im nechali otvorenu dieru v zube "aby sa im precistili" kanaliky a potom sa cuduju ako sa infekcia dostala do zubu.

prispievatel
28. apr 2021

Oživil som túto starú tému len z toho dôvodu že ma zaujíma tá časť veci že keď bolí zub či sám prebolí? Že časom to nejako odumrie a bolesť prestane. Nie každý má možnosť dostať sa k zubárovi, tak ako sa dá popasovať s bolavým zubom. Niekde som čítal že po pár dňoch neznesiteľnej bolesti to zrazu prestane lebo odumrie zub. Ako to je?

matrix44
16. jan 2023

Ahojte, dnes som bol u zubárky. Pod zubom mám zápal (bez hnisu), napichala mi ďasno (na čiastočne umŕtvenie), potom zub otvorila a dostala sa až k nervu (kanálikom). Do zuba mi dala nejakú látku na umŕtvenie nervu, a zub potom niečím dočasným uzatvorila. Od bolesti mi dala Ibalgin 800. Po hodine to už bolo OK, ale teraz po 7 hodinách to už začalo poriadne bolieť, a bolesť sa zatiaľ stále stupňuje.
Neviete po akej dobe by mal odumrieť nerv od tej látky a teda prestať bolieť? Lebo zatiaľ je bolesť o 200% väčšia než ráno keď som tam išiel. Ďalší Ibalgin si zatiaľ neberiem a budem sa snažiť vydržať aby som si ho zobral až na noc. Ďakujem

matrix44
17. jan 2023

Celá noc sa nakoniec dala nejako prečkať na jednej tabletke ktorú som si zobral o 18:00 hod. do 05:30 hod.. Teraz je 10:30 hod. a po 5 hodinách je bolesť je opäť príšerná.
Len pre opravu, lekárka mi dala Ibobrufén 400. Údajne by to malo trvať 2-3 dni :(

matrix44
20. jan 2023

Len pre ďalších čo by ich to zaujímalo. Tak bolesť skoro úplne zmizla na druhý deň po 17-tej, teda po 32 hodinách od otvorenia. Teraz som už bez tabletiek, a zub je už len citlivý pri zkusnutí priamo na neho.

iveta7677
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
amaryllis2
3. aug 2023

@matrix44 ako ste nakoniec dopadli s tym zubom, umrtvila ta latka dostatocne ten nerv v zube? Ja ju mam teraz a bolelo ma to tiez zo dva tri dni ale uz bolest ustupila, ma mi to otvorit a precitit kanaliky. Mam z toho riadny stres, lebo ma to ukrutne bolelo ked som bola pri nej a ani injekcia nezabrala tak preto ta vlozka aby ma netrapila, ze by to malo pomoct.