Dávate deťom vreckové?

bubinko1506
7. okt 2014

Ahojte, davate svojim detom vreckove? Ak ano, tak v akej hodnote a od kolkych rokov. Nechavate na detoch, ako vreckove pouziju alebo ich trochu usmernite?

mirkahh
7. okt 2014

Ahoj, môj brat práve nastúpil na strednú, takže dochádza do vedľajšieho mesta. Začali sme mu dávať tento rok 10€/týždeň, ale sám si uvedomil, že je mu to veľa, takže máme mu dávať len 5€ a zvyšok odkladať, keď si bude chcieť kúpiť niečo väčšie.

zutera
7. okt 2014

My naší 8lete dcerce dáváme 8€ na měsíc-to je 2€ na týden. Šetří si na výlety, kupuje za to časopisy a někdy nějakou sladkost, i když těch má doma dost 🙂

svetluska82
7. okt 2014

@bubinko1506 my davame siedmakovi 5 euro mesacne . To uz necham na neho co si kupi, ale vacsinou su to sladosti 😉

mawka
7. okt 2014

ja malemu davam nepravidelne, sam povedal, ze vsak nepotrebuje. desiatu dostava poriadnu z domu, chlebik, rozky a podobne plus nejaku maskrtu, pitie a ovocie. takze nemusi mat v skole peniaze. lebo viem, ze by si kupil v bufete nejaku kravinu. a tych kravin v bufete je habadej. niekedy mu dam 50 centov, ale je dobre, ked mu to davam az ked pride zo skoly, vtedy ich automaticky da do sporkasky. ak mu ich dam nez ide do skoly, tak ich v bufete minie. ma 11 rokov. pokial si vylozene nepyta a ked hovori, ze netreba, tak naco. a niekedy mu supnem 5 e v drobnych, tak si odlozi tiez a raz za cas si nieco kupi. casopis, nejaku lego figurku a podobne.

stefka33
7. okt 2014

@mawka To isté mám doma ako ty, 11 ročného chlapca a presne tento istý prístup máme k vreckovému. 🙂

bubelko
7. okt 2014

@bubinko1506 davam, od 2.skolky (t.j. od 6 rokov, u mladsieho to bude 5.5) a davala som v hodnote jedneho jogurtu 😉 teraz dostava 2 "jogurty" na tyzden. je prvak. dostava v nedelu, odklada si do pokladnicky, obcas kupi sebe a bratovi tie "cokoladove" jogurty alebo po treningu m&m. naposledy si v muzeu kupil set na vyhrabavanie dinosaurov. teda - polovicu si zaplatil, druhu som platila ja. nechcela som mu to kupit, ze je to drahe, ale chcel, tak sme nasli kompromis.

mawka
7. okt 2014

@stefka33 ja si nemyslim, ze take male dieta potrebuje mat pravidelny prisun penazi. iste, su decka velmi zodpovedne v tomto a velmi sporovlive, ale su decka, ktore to umlatia na hovadinach prave v bufete. a to netreba. maly ma vsetko, co potrebuje, kupim mu aj extra ak to neni somarina, tak nema potrebu. dokonca minuly rok, ked pozyval spoluziacku do cukrarne, prisiel za mnou a pytal si, aj ucel prezradil 😀 tak som pisala mame, ze kolko mu mam dat, ci dve eura a ta sa mi smiala, ze ved len zakusok stoji euro minimalne. ze aj na nejaky dzusik treba 😀 no dala som mu 5 e, ale nakoniec sli do lidlu, kupili si 2 L malinovku a chrumky a kecali na lavicke a zvysok mi doniesol. 😀 😀 a dokonca aj blok z pokladne 😀 to ma zase naucene, ked chodi na nakup, vzdy vydavok a blok. jaj podareny je. ale tak ocakavam, ze sa to zmeni, ked bude vacsi a trebars aj frajerku bude mat, tak mi je jasne, ze to budu uz trosku ine sumy, ze aj vreckove bude pravidelne.

mawka
7. okt 2014

@bubelko tak mne sa stava, ze ma musi niekedy aj zalozit vlastne dieta. ale vraciam 😉 dokonca aj kseftuje so mnou, ze mi masiruje nohy za 2 e. teda konkretne natrie mi ich zadarmo, ale ak to ma byt dlha masaz - rozumej asi 3 minuty dokopy obe nohy, tak uz zaraba. 😀 ale je to zlate, rozmysla, tak ok, beriem to. radsej nech zaraba takto nez aby mal kseftovat v skole s niecim, co by sa mi nepacilo.

stefka33
7. okt 2014

@bubelko No a už máte doma dinosaura? 😀 Ja len či sa oplatí kúpiť. 😉

bubelko
7. okt 2014

@stefka33 hej, mame 6 😉 je k tomu aj nejaka hra, ale este som to nestudovala. 😉
@mawka tak minuly rok si zarobil tiez, pomahal mi roznasat letaky... tak rychlo som ich este roznesene nemala 😀

lucy1001
7. okt 2014

Myslím si, že je dôležité dávať deťom peniaze. Teda aspoň mne sa to osvedčilo pri staršom synovi (12). Myslím, že sme mu dávali peniaze od cca 8 rokov. Je v tejto veci veľmi rozumný, vie si sám našetriť aj na väčšie veci a uvedomuje si hodnotu peňazí. A to sa mu v živote zíde, nie? Nikdy som pri ňom nezažila, že by otrepal peniaze na blbosti. Dokonca si vie odoprieť aj sladkosti, keď má motiváciu na niečo si šetriť. Napr. na Vianoce chce herný počítač a monitor si zacvaká sám. Našetril si, čo dostával od babiek k narodkám, meninám, šibačka, hody a pod. Inak štandardne má v peňaženka euro-dve, nech nie je na sucho 😝 . A doma rád napr. poumýva autá za 5e. Má na to aj cenník. Umývanie, voskovanie, vysávanie ... 😀 .

bubinko1506
autor
8. okt 2014

zienky, dakujem vam za odpovede. ja som tiez za to, aby deti dostavali vreckove - staci nejaka drobna suma, aby sa naucili setrit si a hospodarit s peniazmi.
zatial sice vlastne deti nemam, ale chcela som vediet, ako to funguje v ostatnych rodinach. este ma zaujima, ak deti nieco vyvedu, potrestate ich tym, ze v danom tyzdni nedostanu vreckove alebo im to strhnete z vreckoveho, alebo dostanu uplne iny trest a vreckove dostane aj tak?

0silvia0
8. okt 2014

@bubinko1506 ahoj, ja trestám syna strhnutím týždňového vreckového (5 eur), keď sú to poznámky v škole za správanie (vyrušovanie atď.). Tento trest je najúčinnejší. Ďalšie tresty sú zákaz internetu (to je jedno či mobil, pc, xbox...), bez internetu sú tieto prístroje 🙂 pre syna nezaujímavé 🙂 , ďalej zákaz tv. Ale najhorší trest je strhnutie vreckového. Dcéru netrestám, zatiaľ nie je za čo 🙂, ale aj k tomu možno raz príde.
Stabilné vreckové dávam deťom asi od 10 rokov, v súčasnosti je to 5 eur na týždeň (syn má 13, dcéra 10,5). Vzhľadom k veku nechávam na nich, čo s peniazmi urobia. Dcéra väčšinou šetrí a nič nekupuje a syn šetrí, ale hneď ako niečo našetrí, musí si nutne niečo kúpiť. V lete vreckové väčšinou utratia na zmrzlinu, kofolu, kino. Teraz v zime asi nastúpi viac-menej šetrenie 🙂

andrejka1974
8. okt 2014

nie nedavam, ak nieco potrebuju dam im peniaze 🙂 🙂 🙂 🙂 napr, chcu pozvat kamarata na kofolu

sisaka
8. okt 2014

@andrejka1974 to aj tym starsim detom davas peniaze? Ti sa mi uz zdaju na to moc stary....

Moja dcera bude mat 16, platim jej len mobil, vsetky veci, ktore chce nad ramec normalnej starostlivosti - oblecenie, ktore nepotrebuje a chce ho len preto, lebo sa jej paci, make-up, chodenie do restauracie, kaviarne s kamaratmi ... si plati sama, najlepsia skola, vidim ako zvazuje co kupi, kedze vie, kolko musela na to makat 😀
Syn ma len 6, sem-tam dostane nejake drobne, zatial neprisla potreba davat mu pravidelne, kedze sam nevie, na co by ich minul, dcera zacala viac minat tiez az v puberte.....

lucy1001
8. okt 2014

Ešte som ho nikdy netrestala 🙂 ... nebolo za čo 🙂 . V škole jednotky, poznámka neviem čo je 😀 . Ak papuľuje, lebo puberta sa nám už hlási 😀 ... tak na neho vyhučím, nech sklidní hormón 😀 . Ale sranda je, že keď sme boli deti my, najväčší trest bol zaracha. Dnes mám pocit, že najväčší trest je poslať dieťa von. A to bývame na dedine. Kamaráti, spolužiaci, bicykel, pes ... všetko je. In a best je však počítač 😖 .

simsalabim
12. okt 2014

Vreckove davam asi od 9 rokov, stabilne, kazdy tyzden. Zaklad tvoria 2 eura, potom za kazdu 1 na vysvedceni sa pripocita euro, za 2 sa odpocita 50 centov. Vysledne vreckove dostava cel polrok. U nas to funguje skvele, obe sa snazia a starsia - 15r. pred vysveckom maka, aby mala ciste 1. Myslim, ze takto obe vedia, ze vreckove, podobne ako vyplata, je za odvedenu pracu. Okrem toho platim mobil, elektricenku, vsetko ostatne ako oblecenie a obedy. Na co minaju, nekontrolujem, ale povacsine sladkosti, knihy, sluchadla k mobilu a vselijaje prkotinky.

anuska74
12. okt 2014

Pravidelne nie, keď potrebuje dostane a zvyšok si ponechá, alebo na výlet 5-10 eur. všetko kupujeme my. ak ide do obchodu niečo kúpiť tak si kúpi občas sladkosť. zata na nič zvlášť nepotrebuje, má 9r.

briketa
12. okt 2014

Nedavam vreckove.

dafnea
12. okt 2014

@lucy1001 to sa mi páči taký prístup - vie, že nič nedostane zadarmo a váži si peniaze. Učí sa, že peniaze majú spotrebnú hodnotu a ak niečo potrebuje musí si to odrobiť a našporiť potom si všetko bude viac vážiť. Som jednoznačne za to, aby deti dostávali vreckové - podľa veku nejakú sumu + nejako si privyrobiť navyše - najpr.v domácnosti po dohode s rodičmi a potom už na brigádach keď bude väčší... Deti kt. nevedia šafáriť s peniazmi si to odnesú aj v dospelosti. Máme nízku finančnú gramotnosť ako národ, a takto ked deti budeme učit ako s peniazmi nakladať tak sa samozjreme zvýši. Myslím si, že od doby kedy už deti vedia počítať by mali dostávať nejakú sumu. A urobila by som to tak, že by som dieťaťu kúpila kasičku, vysvetlila mu ako to vo svete financii chodí a ako to bude chodiť u nás doma 🙂 a ked chce nech si odkladá, ak chce nech si minie - ved sám sa naučí čo je dôležité a pod. A vreckové by som deťom určite dávala v minciach, aby mali šancu si ich automaticky rozdeliť, napr. dám dieťaťu 3€ v 2x 0,50 + 1 1€ a nejaké 0,10 a 0,20 €, aby si mohol niečo hodiť do kasičky a niečo poprípade si kúpiť.

lucy1001
12. okt 2014

@dafnea úplne s Tebou súhlasím 🙂 . U nás to ale s tými mincami vždy dopadne tak, že keď má už nasporenú nejakú slušnejšiu sumu (napr. 10-20€), príde za mnou zamieňať za celé 😉 . A ja mám potom v "budelári" 5kg kovu ... ako keby som vykradla "žebraničku" v kostole 😀 😀 😀

20tatianas
12. okt 2014

sama som nedostavala vreckove lebo na to rodičia nemali ale určite by som odporučila sa opytat dietata čo potrebuje a kolko si mysli že by bolo fajn dostat chodim na strednu a mama mi dava len tak aby sa nepovedalo 10€ a ostatne si musim riešit z vyživneho čo je dost blbe treba naučit deti k rozhodovani čo je nutne a čo nie a k hospodareniu...najlepšie 3€ /tyžden pre menšie dieta a ked už druhy stupen tak 5-10€ záleži aj na fin. situacii 🙂

vroni
31. okt 2014

Mame tretiacku, dostava od tohto roku styri eura na tyzden, najprv sa mi to zdalo privela (vlastne este stale zda), ale tolko si vyhandlovala (tu handrkovaciu schopnost zdedila po tatkovi, ja by som na tureckom bazari skrachovala). Ale od zaciatku roka minula tusim nejake styri eura na karamelove tycinky a styri na chameleona (plysoveho) a zvysok si odlozila, takze beriem, ze nevyhadzuje a snazi sa hospodarit (tak toto po tatkovi nezdedila. Tomu sa leju peniaze cez prsty ako voda)