Fajčenie na balkóne

emma673
23. jún 2017

Ahojte. Môže sused fajčiť na balkóne, keď sa cigaretový smrad a dym dostáva do susedného bytu?

mondolina
23. jún 2017

Áno môže, ako mu to chces zakázať?

emma673
autor
23. jún 2017

Či neporušuje zákon, keď obmedzuje druhého. A to tým, že nemožem používať svoj balkón a čo je horšie deti v noci dráždi cig. dym.

anjelic
23. jún 2017

Ako sa to vezme: http://www.info.sk/sprava/49581/fajcite-na-balk...
Susedské práva v podmienkach Slovenskej republiky reguluje § 127 Občianskeho zákonníka. (konkrétne ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb.).
V právnej norme sa uvádza, že vlastník veci alebo osoba užívajúca nehnuteľnosť sa "musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv..., nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami,...“
http://www.ta3.com/clanok/1048587/fajcenim-na-b...
Už len či sa chceš doťahovať po súdoch...

lorela
23. jún 2017

@emma673 Fajčiť môže, išlo by o dokazovanie, či fajčí nad mieru.

ibrunova
23. jún 2017

Treba pozrieť na nete VZN obce alebo mesta,tam zvykne byť napr.fajčenie,grilovanie,prášenie vecí z balkónov a pod.

katarinapekna
23. jún 2017

Samozrejme,že môže! Tebe keď sa nepáči,môžeš sa odsťahovať na samotu do lesa. Vždy je na vyber

zuzitko74
23. jún 2017

@katarinapekna Prečo by sa mala hneď niekam sťahovať? Veď ten sused hádam nie je úplný sadista, určite sa s ním dá normálne a pokojne porozprávať a poprosiť ho, aby na svojich susedov bral ohľad. Je horúco, vetrať sa musí.

gabona1
23. jún 2017

Na svojom balkone si môže žiaľ sused fajčiť koľko chce, myslím, že by si sa mala porozprávať, ale pochybujem, že fajčiť prestane...

emma673
autor
23. jún 2017

Tak ako potom riešiť dym a smrad v spálni? Vypada to ako fajčiarsky byt. Dieťa v noci z toho kašle. On si zavrie balkon ked ide fajčiť, on má v byte čisto a všetko ide k nám. Myslite, že by pomohlo presklenie balkóna?

pribinak
23. jún 2017

@emma673 no a skúsila si ho osloviť, ze aky mate problem? Lebo to je fakt, ze vy mate smrad a on si zavrie dvere a ma čisto 🙄

Úprimne vacsina fajčiarov ma nefajčiarov uplne v paži

aspinka
23. jún 2017

@emma673 zial to je na dlhe dotahovacky.... silne pochybujem ze prestane kvôli vam fajcit... myslim ze presklenie balkona by to malo znacne obmedzit 😉

emi16
23. jún 2017

Poznam
Tiez zatvaram balkon aj obyvackove okno ked susedia fajcia
Ale co je horsie niaky sused a to ani neviem kt. vyfajcieva na zachode
A nam to cez sachtu ide do zachoda a bytu
Ja byvala fajciarka mam na to nacitlivejsi nos.
A to je poriadny humac hlavne teraz v horucavach

Ale k tvojej otazke, uz som pocula, ze bolo podane trestne oznamenie na balkonovych fajciarov a prestali fajcit na balkone ( mojej mami znama, tusim v Nitre) ale podrobnosti neviem.

jamabe
23. jún 2017

My zial musime mat okno na spalni v noci zavrete... nasi susedia bezne fajcia v noci 😒 Musime mat otvorene dvere a vetrat cez vedlajsiu miestnost, ktora ma okna na opacnu stranu, tam nik nefajci.. ale ide nas porazit! Ale kto by sa sudil??

emma673
autor
23. jún 2017

@pribinak ano bola som za ním. Slušne som ho poprosila a on ironicky, že nech mu dokážem, že to ide od neho. Už som oslovila právnika...tak uvidím.

opuska
24. jún 2017

bohuzial je to takto, pokial je na svojom balkone tak si moze fajcit kolko chce, nemas mu to ako zakaz.. to mas to iste ako keby byvate nizsie a niekto si zapali na lavicke pod vasim oknom, tiez ho odtial nemozes nijako vyhnat.. mozes to skusit cez toho pravnika ale neviem ci ti bude moct nejako pomoct.. mozno keby ste sa ozvali viaceri susedia proti tomu tak by to islo lahsie.. 🙂

erikavesela
24. jún 2017

Fajciari su strasni ignoranti, co sa obtazovania dymom a smradom tyka...absolutne neberu ohlad na nikoho..reci typu...strc sa...dokaz mi to..su pre nich normalne....kade chodia len smrdia po cigaretach a tym obtazuju cloveka...oni chcu od teba, aby si ich nechala na pokoji..ved maju na to pravo, ale ze teba to obtazuje, ich nezaujima....tvoj sused je pekny deb*l...on si zavrie byt a ty sa strc...riesila by som to...drzim palce, inak tiez som niekde citala o pripadoch, v ktorych bolo toto riesene na sude...

maciatkolulu
24. jún 2017

@emma673 ako chapem, ze ti to lezie na nervy, ze je to neprijemne, ale asi si este neriesila ziaden sudny spor, ze ta to bude stat kopu penazi, casu a nervov, to len uvidis a aj tak bude z toho prd makovy. Sused bude dalej fajcit a budete sa akurat tak hadat a robit si naprieky.... predpokladam, ze nehuli non stop a nefuni vam vkuse do vasho balkonu. On je tam tiez doma a riesi si svoj zlozvyk takto, co uz, ked sa chces sudit sa sud. My sme sa prestahovali do domu a tu napriklad palia a pod, kebyze sa s kazdy susedom sudim, lebo to a hento, tak som na sude asi non stop.

maciatkolulu
24. jún 2017

@emma673 a ked sa napriklad vyzivne riesi vyse roka na sude, tak potom sused s cigaretou v ustach sa bude kolko😅

emma673
autor
24. jún 2017

@maciatkolulu hlavne mi to vadi v noci. Fajčí min. 2 hod do jednej v noci,niekedy aj s kamarátmi. Čiže, keď zaspíme máme plnú spálňu dymu. Rada by som bola keby sa to dalo riešiť zasklením balkóna....no neviem či to pomôže. Naschvál nechcem nikomu robiť-i keď by som mohla, ale to nedokážem. Tak potom neviem. Bojím sa či to neškodí deťom.

maciatkolulu
24. jún 2017

@emma673 dve hodiny v kuse fajci? a to aj v zime? Tak zatvorte balkon a vetrajte cez druhu miestnost, ked sa s nim neda, inak neviem poradit

emma673
autor
24. jún 2017

Áno dve hodiny, sedí na balkóne. Ale ibe v lete al. keď je dobré počasie. A to je najhoršie. Vetrám iba vtedy, keď viem že nie je doma. Ale niekedy nevystihnem a to už je všetko v izbe.

seti
25. jún 2017

Uplne chapem tvoj problem,mame doma to iste co tu opisala emi16.Ludia ktori fajcia su podla mna chori,ved kto normalny bude do seba dobrovolne tahat dym,teda ak nema chorobnu predstavu ,ze je komin...
Mame to z kazdej strany,dement co byva nad nami fajci aj ked zapina dieta do autosedacky a dym mu vyfukuje rovno do tvare,rodinka pod nami fajci kompletne.Babka potom ako bonus kasle celu noc ako prava stara tuberacka.
Cigaretu si zapaluju len co vyjdu z bytu ,v byte fajcia vsetci,takze smrdi cely vchod,vytah.Samozrejme uz fajcia aj deti,ved to vidia od narodenia doma.
Nepomoze nic,balkon sme zasklili,stupacku doslova zamurovali,dym si najde cestu vzdy.Zasklenie malo vyznam iba v tom,ze aspon nevyhorime ked dement hadze spaky tak ,ze ich vietor fukne rovno k nam na balkon,na oknach mame sietky hlavne koli tomu,pred rokmi sme objavili v spalni pod oknom ohorok na koberci kde uz stihol vypalit zlty flak,neviem akym zazrakom sme nevyhoreli.Obe rodiny,nad nami aj po nami su v podnajme,k bytu nemaju prakticky ziadny vztah a tak sa v nom aj spravaju.O hluku ani nehovorim,clovek ak nechce skoncit v blazinci alebo sa donekonecna sudit nema velmi na vyber.
Do 4izb.bytu sme vrazili plno penazi,kompletne sme ho prerobili v casoch ked tam este zili normalni ludia naokolo a teraz uz iba budem rad ak ho predam,najlepsie farciarom.Povedal som si,ze takto teda zit nechcem,uz koli dietatu ,ved tu uz ide o zdravie.Cez prazdniny sa stahujeme do domu ,moja z toho sice nie je nadsena ale verim,ze si zvykne,susedia su tam v pohode ked sme sa bavili tak vsetci odisli z bloku prave pre taketo pripady,takze konecne budeme medzi rovnako zmyslajucimi.Je to smutne,ze clovek musi ustupit a odist z miesta ktore mu prirastlo za tie roky k srdcu ale ked mu ho taki asociali akych tam mame uplne znechutia nema inu moznost.Drzim palce a zelam pevne nervy.

emma673
autor
26. jún 2017

@seti neskúšali ste súd?

matrioska86
5. aug 2017

ahoj, no bohuzial moze a ty s tym nic neurobis....toto riesila aj sesternica a nic nevyriesila...stary dedo fajcil na balkone a malej to islo vsetko do izby. a ked sa mu to snazila vysvetlit, ze jej to vadi, ze to malej ide vsetko do izby (lebo ked jej niekedy nechala otvorene okno, tak nebude striehnut ci ide dym, alebo nie), tak efekt bol nulovy a este jej robil aj naschval :( nastastie si potom vymenil byt so synom, ktory ma tiez male dieta a uz je pokoj....ale tak asi by mu nevadilo, keby jeho vnucke takto niekto smradi do izby :( susedia aaaach :(

emma673
autor
6. aug 2017

Nepomoze cisticka vzduchu?

seti
6. aug 2017

@emma673 pozeram,ze diskusia pokracuje.Na starsiu otazku ohladom sudu napisem iba tolko,ze to nema vyznam ,neda sa sudit so vsetkymi naokolo.Ak fajci polovica vchodu vratane domovnika nie je sanca na zlepsenie.Ani ta cisticka vzduchu nepomoze.Teraz ked su tie vacsie horucavy tak to je cista katastrofa.Musime v noci vstavat malemu vetrat izbu ale aj to stojime pri okne ,kedze susedia pre horucavu tiez nespia a fajcia kazdu chvilu.Uz len cakam na dokoncenie interieru nech sa mozme prestahovat.

timilv
9. nov 2017

Ahojte. Akurát aj my riešime, že čo robiť... Podarilo sa to niekomu úspešne doriešiť? My sme sa pred nedávnom presťahovali a máme rovnaký problém. Ja nechcem susedov obmedzovať na ich balkóne, veď nech si tam robia čo chcú, ale nech neobmedzujú ani oni nás... Napríklad máme balkón na ktorom sme ešte poriadne ani neboli. V predchádzajúcom byte sme mali na balkóne spravené sedenie a bežne sme tam zvykli obedovať alebo večerať, piť kávu a podobne... Tu keby to chcem robiť, tak si rovno môžem ísť sadnúť niekam do krčmy. Okrem toho, že nemôžeme používať balkón, nevieme vetrať spálňu ani kuchyňu. A to teraz fakt nepreháňam. Oni fajčia stále! Pani je doma na materskej, tak fajčí kedykoľvek v priebehu celého dňa a jej manžel nás už cez vetračku vydymil aj o polnoci a párkrát už sme sa zobudili na strašný smrad aj o štvrtej ráno. Hovorili sme si, že ide zima, nebudeme musieť toľko vetrať a do leta niečo vymyslíme. Ale prečo oni môžu obmedzovať nás v našom vlastnom byte a my im nemôžeme nič?? V predchádzajúcom byte sme mali tiež susedov fajčiarov, ale nebol s nimi takýto problém. Sem tam sme cítili cigaretový dym, to je jasné, ale tu v novom byte je skôr zázrak keď ho aspoň 5 minút necítime.

emma673
autor
11. nov 2017

@timilv
No my sa musíme koli tomu sťahovať. Nepodarilo sa mi zistiť ci by pomohla čistička vzduchu.

timilv
11. nov 2017

@emma673 obávam sa, že aj u nás to tak bude... Len mi to príde strašne nefér. Prečo my sa musíme prispôsobiť a oni nie?

emma673
autor
11. nov 2017

@timilv
Ja som oslovila viacero právnikov. Nie je na to zákon. Nedá sa to zmerať ci je to nad mieru pomerom. Takze navysujeme si úver a sťahujeme sa. Je to smutne, že v našom state slušný človek nemá šancu.