Kedy a čím začať prikrmovať?

veselavrba
6. feb 2013

Ahojte mam 3mesacneho synceka. Odkedy mozem zacat prikrmovat a s cim je najlepsie?Dakujem

hruska82
6. feb 2013

@veselavrba Ked kojis, tak az okolo toho 6.-eho mesiaca. Babo dostane od teba vsetko, co potrebuje. Dovtedy je zbytocne a tiez pohodlnejsie pre teba! Aspon tak nas to ucili v UK na univerzite ;)

lydik
6. feb 2013

Este mas cas. Kojene deti od ukonceneho siesteho a deti na UM od ukonceneho piateho mesiaca. Ak je to skor, traviaci system dietatka je nezrely a skor mu ublizis ako prospejes. Ak nie hned, tak casom sa to moze ukazat. My sme zacali so zeleninovym prikrmom na obed (vo vode uvarena mrkva, rozmixovana; o par dni zemiak, brokolica,karfiol...rozne kombinacie). Po nejakom tyzdni som k danej zelenine pridala masko. Teraz zaciname papat ovocie dopoludnia a o par dni skusime na vecer kase. Je toho plny internet, ale aj v poradni ti toho dost povedia. Aj ked my sme boli vcera a ked som sa opytala co mozem malej dat okrem jablka, hrusky a bananu, tak vraj VSETKO. Vraj "dajte jej zuzlat pomaranc". Tak mi padla sanka a bolo🙂))

azbestica
6. feb 2013

@veselavrba no tak ako pisu baby predomnou, ale vraj by sa malo ochutnavat uz od 17 tyzdna....to znamena fakt iba dat sem tam nieco babatkovske na prstek a oliznut nejaku tu mrkvu zemiacik alebo inu kasicku....nemalo by sa zacinat so sladkou zeleninou lebo potom deticky odmietaju ine chute....ale nasej je to jedno cim sme zacali ona chce iba sladke! 🙂
aj ja mam otazku kolko krat do dna papaju vase 8mmesacne deti? Dcerka papka iba 1x aj to do nej horko tazko natlacim, ale mam obavy ze je to malo. Este spomeniem ze ma 9 kg a kojim ju.

denisafono
7. feb 2013

@veselavrba my sme na UM takze ok 3mesiacov-ochutnavky 1-2 detske lyzicky mrkva,zemiak. Od 4mesiacov zeleninka a postupne masko, ked uz papala vsetku zeleninku tak prislo ovocie na olovrant. 2tyzdne sme papali na obed prikrm+mlieko a potom uz iba prikrm.

ktore
7. feb 2013

ja som zacala presne ked mala 4 mesiace a dva tyzdne.to presne dnes 4 den.prve dni som uverila mrkvicku a rozmixovala.z trochou vodicky z vyvaru aby to bolo ako ked mas vyzivu kupuvanu.alebo aj redsie.dala som jej neviem kolko lebo papkala po troske z lyzicky ale mohlo to byt tri kavove lyzicky.potom ju potriaslo tak som prestala a dokrmila mlieckom.na druhy den som uz dala do avent poharika 30 ml zjedla to a plakala este lebo bola hladna ale uz som nemala.zase som dokrmila mlieckom este druhy den mi vypila ako keby ani nemala prikrm tj.120 ml.treti den mi uz zjedla 60 ml prikrmu a uz pila mliecko asi o desat minut na to iba 60 ml.dnes je 4 den a uverila som trochu mrkvia trochu zemiaku.pretlacila som vsetko cez male sitko bolo to akoby rozmixovane a bolo toho aj z pridanim trosku vody 70 ml.zvladli sme aj to.potom este po chvili dopila mliecko.tiez uz iba 60 ml.ak ti uz bude papat vsetku zeleninku,ako karfiol,pastrnak mozes dat,brokolicu a celu davku tak potom sa zacina pridavat masko to by malo by to mesiac ale aj viac od zaciatku prikrmu.niektory detom nechuti.tak nebude papat vela.takze asi po mesiaci mozes dat masko kuracie zajacika ci telacie rozmixovane.a pridava sa aj olovrant ako jablko.aj to si mozes doma uvarit rozmixovat ci prepasirovat cez nejake sitko alebo iba rozmliagat.ako bude chceiet babetko.ja sa takto chystam na to.a kase na noc to este nedavam.vcera som dala do 150 ml 4 odmerky UM a pridala 2 odmerky kase babanovej.z flasky.ale kase vraj maju dat az potom ked uz bude babo aj olovrantovat normalne.ale som uz musela skusit aj takto trosku jej pridat lebo sa mi budi mala kazde tri hodiny papat.tak som skusila takto trosku zahustit mliecko.a neviem ci tym ale spala mi uz lepsie.teda uz spala od 23,30 do 4 hod rana.tak ktovie.ale v noci jej dam iba ciste mliecko.teda nad ranom.

anka2103
7. feb 2013

Tak uz ste zacali? A este ma to byt tepla ta mrkvicka...

azbestica
7. feb 2013

@ktore otazka mimo temy 🙂....a to je daco zle ked dietatkom zatrasie? co to znamena?

ktore
8. feb 2013

@azbestica mam doma knizku ze ak s nim zatriasie ale nie od toho ze zhltne vecsi kus ale zvykne trist ked uz nechce.to je taky signal ze mu uz netrweba dat.aspon to je pisane.a moja je presne tak.uz vidim ze ju zaujima vsetko mozne a pri pri prehltnuti uz ked ma dsot ju zatrasie a skusim este dat a znova tak uz ma dost.

ktore
8. feb 2013

@anka2103 ja ju mam taku teplu ako mliecko.vyskusam to tak ze druhou lyzickou ochutnam.

ktore
8. feb 2013

@azbestica citam ze ti chce mala iba sladke.vies co moja znama dava malemu iba vyzivu a dokonca aj piskoty co by som ja nie.davala mu aj tie kupovane hipp mrkvicky a vraj to mu chutilo ale ked bol chory tzak to nechcel a zjedol iba vyzivu.ak ti lubi sladke tak skus dat do jedla mliecko co pije a potom stale odoberat.hm?

ktore
8. feb 2013

@veselavrba jaj a som zabudla dodat.prikrmy sa mozu davat od toho 17 tyzdna ako pise @azbestica ak chces tu mas taku dobru knihu ja som si ju teraz objednala a je fakt fajn.je tam pisane vsetko co potrebujes vedeit o prikrmovani vsetko je tam vysvetlene a su tam presne recepty ako uvarit mrkvicku a kolko a vsetko ostatne do jedneho roka. http://www.martinus.sk/?uItem=114130

ktore
8. feb 2013
ktore
8. feb 2013

@azbestica jeeej moja starsia mala 8 kil ked mala rok.tiez mi nechcela jest vela.mozno naozaj pomoze do jedla dat tvoje mliecko myslim do mrkvicky ci takych prikrmov.ale ty uz asi aj polievocky davas nie?
mne ked mala nechcela jest tak sme chodili po lekaroch.povedala mi ze ak nechce tak do nej nemam nutit .za ked bude hladna tak si da.ale asi je tazsie krmit dojcene babetko ako z UM.my sme skusali dat aj taku zeleninovu kasicku.volakedy to predavali teraz neviem.bola to normalna kasa ako hami ci hipp ovocne a toto bola zeleninova.mozno aj to by si mohla.ak to este existuje.

azbestica
9. feb 2013

a tak nase drobatko zatrasie hocikedy pocas dna 🙂 uz sme zacali davat aj desiate celkom sa uz pekne rozbehla v ramci jej moznosti nespapa vela ale predsa 🙂 tie kupenske vyzivy velmi nechcem prave naopak aj zeleninu maso vsetko jej davam z domacich biozdrojov. Vlastne vsetko bio az na tie piskoty 🙂 Tiez som si myslela ze mojmu dietatu nebudem davat piskoty v ziadnom pripade, ale.... 🙂 to by asi nejedla nic

lucia006
11. feb 2013

Moj syncek ma zachvilku 4 mes.a chystam sa zacat s mrkvickou ,ved aj na obaloch od kasiciek vyzivky pise od 4 mes.tak snad mu neuskodim.je na umel.mliecku a vahovo je ako pol rocny plus velky hlados . 😕

ktore
11. feb 2013

@lucia006 prikrmovanie od ukonceneho 4 mesiaca je pisane.my sme zacali trochu skvor ked mala 4 mesiace a dva tyzdne.dnes je to osmi den prikrmovania.

lucia006
11. feb 2013

a ako uspesne?vsetko je ok? 😉

ktore
11. feb 2013

@lucia006 ano papka velmi dobre zatial.ja jej mixujem atak jej dam ze to tak scucne z lyzicky.teraz jej davam uz rozmixovane plus roztlacene.ale mame vsade kde sa len da,aj na usiach. 😀

lucia006
11. feb 2013

no stym pocitam ze bude mat aj za uskami 😀 ja s auy na to tesim neviem preco .aj ked vela mamiciek povie ye to je skoro od 4mes. 😖

ivulik21
11. feb 2013

Čaute baby, moja malá ma 4,5 mesiaca a tak isto uvažujem,že ju už začnem prikrmovať. Naša Dr. nám síce kázala,až od ukončeného 5. mesiaca, ale ja akosi cítim,že už by som mala dať. Posledné dni keď ja jem,úplne na mňa pozerá, až sa mi nedobre je a kdesi som sa dočítala,že keď takto detičky pozerajú, keď je niekto iný, tak sa vraj už môže pomaly začať. Možno je to blbosť, ale je strašne veľa rád...Myslíte že už môžem v pohode začať s mrkvičkou?

lenka26386
12. feb 2013

@ivulik21 tak toto presne robí aj môj Mirko tak pozeral ako manžel je, že muž mu ponúkol že ná a on otvoril pusku ako hladné vtáča ale potom plul 😵