Odstavenie od kojenia a budenie sa dieťaťa

anicka246
30. apr 2015

Ahojte,malý má 19 mesiacov, odstavujem ho od večerného a nočného kojenie, zatiaľ sa mi budí raz za noc, začne mrnkať, ale potom aj plakať tak ho musíme na ruky zobrať bud ja alebo manžel a ukludniť troška ale potom zaspí v postielke. Prosím vás sú tu aj také maminky ktorých deti sa po odstavení aj tak cez noc budili? Samozrejme že ked som kojila stačilo dať na prsník a spinkal dalej, nevravím že musí hned spať celú noc, len chcem vedieť či je to kôli tomu že bol dlho kojený? či je šanca že sa mu to upraví a bude spinkať aj celú noc? Dakujem

siska53
30. apr 2015

@anicka246 mam kamosku co nedojcila a napriek tomu sa jej obe deti budili do vyse 2rokov.
Dalsiej synovi sa spanok upravil az mesiac po odstaveni a to sa jej budieval aj kazdu polhodinu..
Co som ja pocula,tak vacsina deti bez ohladu na to,ci su alebo nie su dojcene sa budia v noci dost dlho a mnohe aj pocas predskolskeho veku.
Len tolko. Lebo moje dojcene sa budili len sporadicky.. Teda,syn po 3.m.len tak raz do mesiaca a dcerka sa po roku prestala budit sama,pritom bola stale dojcena na poziadanie.. Teraz len vtedy,ked maju zly sen,co je maxivynimocne.

luba41
1. máj 2015

a prečo ho odstavuješ? je Ti to nepríjemné? ved ešte je stále malý..a si jeho mama, treba sa trocha "obetovať"..čo je to jedno nočné budenie? vela detí sa budí min. 3x v noci..a sama vidíš výhodu nočného uspania-strčíš prsník a zaspí....je vela detičiek, či na UM či na MM ktoré sa dlho budia v noci aj v 3-4 rokoch..a budenie je normálne..v noci sa budí aj dospelý človek-pretočí sa na druhú stranu, ide na WC, napiť sa a pod..a detičky k tomu potrebujú mamu..takže treba sa na to takto pozerať.. 😉

evittam
1. máj 2015

Nemyslím si, že v 19.mesiacoch je malý na odstavenie, ale to je každého názor. Už je práve dosť veľký....Ja som obe deti kojila do 10.mesiacov - obe spávali celú noc cca od 5.mesiaca a je to tak do dnes.

luba41
1. máj 2015

@evittam 19 mes. dieťa je stále malé, nesamostatné, odkázané na matku...moja dcéra začala prespávať celú noc až v 4rokoch a vôbec som nemala dovtedy potrebu, nasilu riešiť jej spánok..

evittam
1. máj 2015

@luba41 Ja nepíšem, že som ten spánok riešila násilím- či máš ten pocit? Áno je malé a odkázané na matku a otca ale určite nie na MM.

luba41
1. máj 2015

@evittam ale dojčenie nie je len o MM...ale to určite vieš, čo pre dieťa znamená aj vo vyššom veku..

wiwin
1. máj 2015

@anicka246
Ty si jeho matka , ty vies co je pre tvoje dieta najlepsie a kedy ho odstavit a hlavne preco 😉 Mne nasa Dr, povedala doslova, ze som vyborna matka...ked som ju tak dlho dojcila 😉
My sme odstavili od nocneho dojcenia pred asi mesiacom, a teraz odstavujem uz uplne ...mala ma 20mes. tiez si myslim , ze je uz na to dost velka. Je to normalne, moja sa budi ako tvoj, niekedy dva krat v noci, niekedy nad rannom vacsinou okolo 5tej. Moc neplace, len mrnci , tak ju dam k nam do postele ,pomojkam a ked tuhsie zaspi prelozim do postielky. Neviem preco, sa budi, je to asi zvyk z nocneho dojcenia, niekedy staci len pohladit, nieco jej povedat, aby vedela ,ze som pri nej a spi dalej. Hlavne nezazinat svelo 😵

monhla
1. máj 2015

Ja som tiež staršiu odstavila v 17 mesiacoch - hlavne kvôli budeniu sa /stávali sme 14-15x za noc 😝 / Už toho na mňa bolo jednoducho dosť aj psychicky ak zdravotne a chceli sme ešte ďalšie deti.
Vstávala ešte do cca 2,5 roka. No postupne čoraz menej a od 2 rokov len 1-3x za noc.
Mladšiu som odstavila v 22 mesiacoch a budí sa občas ešte dnes. No od cca 2,5 roka zvyčajne noc prespí.
Neboj - upraví sa to. A nie je to len o kojení. Sú deti, čo sú od pôrodnice na UM a tiež neprespali do 2 rokov noc.

evittam
1. máj 2015

@luba41 Samozrejme,ze viem co myslis,ale tu blizkost matky,mojkanie a pod.mu davam aj bez kojenia a MM.

luba41
1. máj 2015

@evittam a nespali Tvoje deti oddelne v postielke? nedávala si cumel a nepili z fľaše popri dojčení? ppretože aj to je "násilné" odstavovanie...a po 10.mesiaci si nedávala už žiadne iné mlieko?

evittam
1. máj 2015

@luba41 Najskôr pises o nasilnom spanku a teraz nasilnom odstavovani v mojom pripade?! Ja naozaj nevidim nic nasilne a tom,ze moje deti som nakojila vecer a zobudili sa az rano a ano predstav si uz v 5.mesiaci. A ano spali vo svojej postielke -aj to je nasilie?! A neodstavovala som ziadnym nasilim,proste syn prestal chciet "cicik" cca v 9.mesiaci a este som mala mm v mraziaku,dcerka to iste v 10.mesiaci. To som im ho mala pchat nasilim? A samozrejme ked sa minuly zasoby mm nahradili sme ho um. Ja naozaj nemôzem za to ze si mozo nevies predstavit,ze aj kojene deti normalne spia vo svojej postielke a dokonca skôr ako v 4.rokoch. A lasky aj citov maju tolko isto ako tie ostatne.

katfan
1. máj 2015

@anicka246 ja som kojila 4 mesiace a syncek sa mi v noci budil do 2 rokov.potom som to vzdala a spal s nami.konecne som sa vyspala.teraz ma 4 roky a v pohode spinka so sestrou v izbe vo svojej postely.inak v dlhsom kojeni nevydim ziadny zmysel.

luba41
1. máj 2015

@evittam ale to všetko spolu má súvis..oddelné spanie je v podstate "násilné" riešenie nočného spánku..detičky sa Ti odstavili priskoro aj kvôli tomu..a viem si predstaviť že aj kojené deti spia samé v postielke /ale blízko a tesne pri svojej matke/..a UM sa Ti zdalo lepšie ako MM? nechcela si zabojovať o to aby sa Ti aj druhé dieťa neodstavilo tak skoro? ved informácií o dojčení je už všade plno / síce nie tam, ked by to matka najviac čakala-u lekára, v porodnici a pod/..to sa len všeobecne pýtam / nevyrývam./.. 😉

devicka
1. máj 2015

dievčatá, ja si myslím, že ak dieťa prsník už odmieta, tak mu proste stačilo. 🙂 ja som dojčila rôzne dlho všetky tri deti. poslednú som v 18 mes. odtsavovala cielene, pretože moje bradavky boli už pár mesiacov exematické a už mi nepomáhali ani špeciálne robené mastičky od lakt. poradkyne. proste nič. moja gyndoška z mojich bradaviek bola zhrozená. okrem toho, že dojčenie v tom čase extrémne bolelo, malá sa mi postupne zobúdzala aj 12-13 krát v noci. a to spala pri mne už od 6 mes. jednoducho chcela byť na prsníku nonstop, no ja už som fakt nevládala. tak som ju v priebehu 6-7 týždnov postupne odstavovala. a ked sme nakoniec zrušili aj nočné spanie, odrazu prespala celú noc, nanajvýš sa 1x zobuila. pohladkala som ju spinkala ´dalej.
takže si myslím, že je naozaj na každej z nás, ako to bude riešiť. spokojné dieťatko je vtedy, ak je spokojná aj mamka 🙂
a ešte na okraj: mala aj cumeľ, no v 8 mesiacoch ho sama odmietla 🙂

evittam
1. máj 2015

@luba41 V oddelenom spaní nevidím nič násilné, veď to malé je pri tebe do cca 3.mesiaca každé 2-3 hodiny....(a potom tu maminky na MK vypisujú "ako naučiť dvojročné dieťa spať samé v postieľke 😉 ), ale jasné ak by samé spať nechceli tak ich určite nenechám v postieľke - a čo myslíš, že spali u susedov?! Keď akože neboli v mojej blízkosti?! A ver tomu, že v noci som bola skôr hore ako to malé na kojenie 🙂 . Ozaj, a cumle nemali vôbec - teda skoro - starší len kde-tu na zaspávanie do cca 3.mesiaca a malá to isté - o trošku dlhšie. A nebolo to odstavenie skoro - môj názor - akurát - mm už po roku - maximálne - nemá ani výživovú ani nejak citovú hodnotu pre dieťa - tvoj názor kojiť neviem do kedy ti týmto samozrejme neberiem. A bojovať - ja viem čo to presne je - pri dcérke sa mi veľmi zle rozbiehalo mlieko, nakoľko bola CR a ver tomu, že som bojovala o každú kvapku a nevzdala som to. A nemám naozaj 18 aby mi tu niekto musel vysvetľovať kde mám hľadať info o dojčení - mám dve krásne a zdravé deti (klop,klop), ktoré boli plne dojčené a starší bol chorý za 7 rokov možno 3x a malá zatiaľ vôbec. 🙂

luba41
1. máj 2015

@evittam len som chcela vedieť teda, či si hladala nejaké info o dojčení..asi áno, ale nie tie dôležité..také info, že MM po roku nemá výživovú hodnotu, to už kto povedal?a to tu ani nepíš..lebo aj tie čo dojčili 13 mes. už budú mať výčitky, že okradli dieťa o inú zdravú stravu.. a ja Ti tiež Tvoj názor neberiem,.. 😉

luba41
1. máj 2015

@devicka ale detičky odmietajú prsník niekedy hned v porodnici, v prvom, tretom alebo piatom mesiaci..takže čo si napísala / že mu stačilo/ asi nie je pravda..vtedy sa väčšinou mamky trhajú, aby dojčenie zachránili a rozbehli..a prečo už v 10mec netreba zachranovať..vtedy je to normálne odstavenie?

evittam
1. máj 2015

@luba41 Nie nemusia mat vycitky. A dojci si kludne aj do 10 rokov. Vsetky potrebne latky,ktore dostava dojca v mm uz zacina dostavat od cca 6.mesiaca a aj skôr v prikrmoch a ostatnej pestrej strave,odtial to mam. A som v prvom rade matka s mater.instinktom od prirody,nemusela som hladat info o tom ako dojcit na internete.

evittam
1. máj 2015

@luba41 A ano okolo roka je to normalne odstavenie,pokial to tak dieta chce. Ale ak ta bavi alebby ta baviloonasilimmu pchat cicik,tak vela stastia.

luba41
1. máj 2015

@evittam a prečo nehladať na internete? prečo nedať dieťaťu aj niečo viac v tejto pretechnizovanej uponáhlanej dobe? kde sa má žena "naučiť" dojčiť v dnešnej dobe? aj materinský inštinkt niekedy zlyhá /resp. prevalcuje ho dnešná doba a rozpoluplné informácie/..

alenka7777
1. máj 2015

@luba41 fakt nechapem, co teba trapi, kto ako dlho koji....

alby2014
1. máj 2015

@luba41 musim povedat, ze z osobenj skusenosti maju problem s papanim deti, ktore su naozaj hlavne kojene a vnimaju mlieko ako svoje hlavne jedlo. Deti, kde spolu s prikramom dochadza k postupnemu obmedzeniu kojenia ( cim nevravim odstavit uplne, ale nie na poziadanie, nie za kazdmy jedlom etc) s jedenim vacsinou problemy nemaju...
Zas nerobme z kojenia podstatu materinskeho vztahu, imunity, lasky, vyssieho IQ a co ja viem coho este...

luba41
1. máj 2015

@evittam keby si počúvala svoj materinský inštinkt, tak ako píšeš, tak by Ti dojčenie trvalo omnoho dlhšie ako pár mesiacov..dtieťa by sa odstavilo samé až po niekolkých rokoch..a nemusela by si mu ani pchať cicík násilím do pusy.. na jednej strane sa zaujímaš o "zdravé veci", ale na druhej niečo zdravé a prirodzené zatracuješ..

luba41
1. máj 2015

@alenka7777 a Tvoj príspevok k tejto téme?

luba41
1. máj 2015

@alby2014 s prvou časťou nesúhlasím....a s druhou podstate tiež..osobne takisto vyskúšané /teda okrem merania IQ/..

alby2014
1. máj 2015

@luba41 Moja skusenost a pozorovanie...nic viac, nic menej.

alenka7777
1. máj 2015

@luba41 k tejto teme asi tolko, ze kazdy nech si koji, ako dlho uzna za vhodne....suhlas s evittam, ze po roku uz mm nema taku vyzivovu hodnotu

jurly
1. máj 2015

@anicka246 ak sa zobudil, isiel k nemu manzel s vodou alebo cajikom. zvykol si

evittam
1. máj 2015

@luba41 Prosím ťa, začni rozmýšlať čo píšeš a poriadne čítať čo píšem ja. Ja nič nezatracujem, a materinský inštinkt ma vôbec nesklamal, ale je úplne zbytočné kojiť dieťa v 2-3-4 rokoch....len preto, lebo je na to naučené. Ako naozaj nevidím v tom žiadny prínos či pre dieťa alebo pre matku. Ale teda napíš aspoň jeden tvoj dôvod prečo tak dlho kojiť....,keď už je to podľa teba také dôležíté a prínosné.
A ja svojim deťom dávam všetko čo treba v tejto dobe a kde sa má žena naučiť kojiť - na nete?! Hmmm, zaujímavý názor,....Ja som dieťa priložila, prisalo sa a bolo tak až dovtedy ako som písala. A súhlasím s alenka7777 a alby2014.
A zaujímavé sú aj tvoje výroky na moju adresu - sa poznáme, že sa tak o mne vyjadruješ-čo zatracujem, aká som matka a podobne?!

luba41
1. máj 2015

@evittam tak k dlhodobejšiemu prirodzenému dojčeniu / ted viac ako pár mesiacov/ sa nevyjadruješ pozitívne..a moj materinský ištinkt / ktorý sa potom spamätal/ a inštinkt mnohých iných žien "povedal" a počkala som na prirodzené odstavenie svojho dieťaťa v niekolkých rokoch....a nikde Ťa neohováram, ani osobne nepoznám, ale sme v spoločných skupinách..
a vôbec sa nebojím, že by som týmito názormi niektorú tu ovplyvnila...ani zakladatelku diskusie.