Polydaktýlia - viacprstosť

sajbula
2. feb 2025

Nájdem ti niekoho kto ma dieťatko s touto diagnózou? Ďakujem.

lerab
2. feb 2025

@sajbula poznam dieťa, ktore malo 6 prstov. Treba poradiť?

jaga18
2. feb 2025

Mali sme dvojitý palec. Operovali ho na Kramároch, ale už je tomu cca 15 rokov...

sajbula
autor
3. feb 2025

@lerab chcem sa spýtať ktorý a čo malo aj iné problémy časom?

sajbula
autor
3. feb 2025

@jaga18 my takisto... A iné problémy sa vám nevyskytli? Máte to v rodine?

stevka25
3. feb 2025

Moja dcéra sa narodila so 6 prstami na oboch rukách a nohe. Chvalabohu to nemala zarastené kosťou iba kožou. Asi ked mala 4 mesiace sme to dali na plastike odstrániť. Pekne sa to zahojilo bez komplikácií.

mimka1402
3. feb 2025

@sajbula často to môže byť znak nejakej genetickej mutacie, čo som poznala ľudí až na genetike prišli na to, že prst navyše bol často nejakým pridruženým znakom, ktorý sa ukázal. Riešim tuto situáciu. Určite by som zvažila pre svoj kľud genetické testy, človek radšej nech vie naisto na čom je. Lebo u nás sa to potvrdilo až v dospelosti, keby genetika sa robila skôr, mohlo sa veľa veciam predísť. Samozrejme v detstve to bolo odstránené.

sajbula
autor
3. feb 2025

@mimka1402 nerozumiem čo sa vám potvrdilo v dospelosti?

sajbula
autor
3. feb 2025

@stevka25 máte v rodine niekoho kto to mal?

lerab
3. feb 2025

@sajbula za maličkom mal 6.prst, žiadny iný problém, ma 3 roky, operovali ho, keď mal ca. rok

mimka1402
3. feb 2025

@sajbula genetická choroba, ktorá mala znak aj 6tych prstov. Jasnejsie som to už napísať žiaľ nevedela.

sajbula
autor
4. feb 2025

@mimka1402 aká? Tých genetických chorôb je veľmi veľa a veľmi veľa z nich môže mať za znak polydaktiliu

mimka1402
4. feb 2025

@sajbula Načo ti je konkrétna diagnóza? Veď ti vravím, že ich je mnoho a, že preto by som riešila genetické testy, ktoré sú bezplatné aby som vedela naisto čo a ako. V minulosti takéto veci neboli známe. Preto odporúčam riešiť genetiku. Zistiš na com ste. U nás to bola diagnóza, ktorá na Slovensku oficiálne ani nie je okrem nás.

sajbula
autor
4. feb 2025

@mimka1402 keď je niečo genetické tak ako sa dá niektorým veciam predísť? Toto riešim... Proste ak je to genetické mnohé veci vieme maximálne len sledovať, kontrolovať, spomaľovať, ale nie zvrátiť...

mimka1402
4. feb 2025

@sajbula prepáč ale riešiš veci, ktoré musia byť jasné aj dieťaťu na ZŠ, základy biológie. Myslím si, že je lepšie vedieť skôr niektoré veci sa ukážu až časom a môže dnešná medicína to spomaliť, zmierniť aj napriek genetike.

sajbula
autor
4. feb 2025

@mimka1402 a aké ste mali problémy vy okrem prsta? Nám totižto nikto nekazal ísť na genetiku, a to sme boli a stále sme niekde, nikto nič...vy ste to mali aj v rodine niečom podobne?

stevka25
4. feb 2025

@sajbula nie nikoho

sajbula
autor
5. feb 2025

@stevka25 my tiež nikoho... Boli ste aj na genetike?

nitka1157
5. feb 2025

@sajbula tak ta genetika zaujima aj mna. Moji obaja synovia mali 6 prstov na oboch chodidlach ale tiez nikto nespominal ze treba genetiku

sajbula
autor
5. feb 2025

@nitka1157 bolo to už dávno?

nitka1157
5. feb 2025

@sajbula najstarsi pred 7r a najmladsi pred rokom

stevka25
5. feb 2025

@sajbula nie vôbec. Nikto mi to ani neodporúčal.