Predstavuje cumlík na zaspávanie nebezpečenstvo pre zuby?

Zodpovedané
3. feb 2019

Dobrý deň,

mám 17 mesačného syna, ktorý má 16 zúbkov. Pediatrička nám radila, aby sme sa najneskôr do 1,5 roka definitívne zbavili cumlíka. Malý ho má na zaspávanie. Cez deň zaspí do 2 minút, za 5 minút mu ho vyberiem a spí bez neho. Večer trvá zaspávanie trochu dlhšie, ale tiež mu potom cumlík vyberám. Veľmi mi záleží na tom, aby mal synček zúbky v poriadku.

Čistíme 2x denne, pije iba čistú vodu, prípadne nesladený čaj.

Predstavuje pol hodina, max. hodina denne cmúľania cumlíka naozaj také veľké riziko pre vývoj a zdravie zubov?

Doktorka mi odporúčala, aby som ho radšej naučila zaspávať pri fľaši s mliekom. Čo si myslíte vy?

Ďakujem

Dobrý deň,

podľa môjho názoru by práve fľaša s mliekom mohla zúbky vášho syna poškodiť. Písala som o tom viac v príspevku o nočnom kojení.

Odsaté/umelé mlieko z fľaše vyteká a zúbky sa v ňom "kúpu". Mlieko obsahuje cukor (kravské viac ako ľudské), ktorý v ústach živí baktérie spôsobujúce zubný kaz. V noci sa tvorí menej slín a ak dieťa zaspáva s fľašou, mlieko na zúbkoch zaschne a možnosti na rozvoj zubného kazu sa tým zvyšujú. Už len doplňujúca informácia - z prsníka dieťa mlieko aktívne saje a zároveň prehĺta (bradavka je vtiahnutá za zúbkami), preto sú zúbky menej vystavené pôsobeniu mlieka.

Čo sa týka cumlíka, je samozrejme dobré dieťa motivovať, aby sa cumlíka vzdalo samo, u niektorých detí je to ľahšie ako u iných. V prvom období života dieťaťa má kvalitný cumlík pozitívny efekt na rozvoj čeľuste. Neskôr je cumlík pre dieťa dôležitý pre upokojenie. Ale pomaly môže cumľanie prerásť do zlozvyku.

Odporúčam ísť so synkom na kontrolu k zubnému lekárovi, aby posúdil, či sa u syna nečrtá vertikálne otvorený zhryz (hlavne horné zúbky sa môžu časom akoby "rozvejáriť"). Vo vašom prípade by som sa toho ale nebála, lebo podľa toho, čo píšete má synček cumlík v ústach len veľmi krátky čas.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská