Prepichnutie ušiek a zápal. Ako to ošetrovať?

jana822
12. feb 2008

Ahojte, chcela by som sa spytat ci niekto ma skusenosti so zapaleným uskom .Malej som dala prepichnut uuska uz po druhý kart.
prvy krat ked mala 4 tyzdne a to je zahnisali. teraz sme jej opat dali prepicjut ked ma 4 miesiace. jedno usko je v poriadku ale to druhe sa okolo nausnice zapaluje.
Nevie mi niekto poradit ako mam to osetrovat alebo ......

dadulka19
12. feb 2008

jana,ja som malej dala prepichnúť ušká ešte v pôrodke a doma sme sa s nimi trápili ešte dlho.Dokina nám dala zarábanú vodičku z lekárne,ale tá nezaberala,pomohol obyčajný repíkový čaj.Stačí niekoľkokrát denne(koľko krát ťa napadne) ušká poumývať,príp.kvapnúť a je to o.k. 😉

olianko
12. feb 2008

jana my sme to cistili liehom a vatovou tycinkou.Ale nie je to zahojene hned.A tiez sme s nausnickou hybali , krutili 😉

misakri
12. feb 2008

jani, my měli taky problém s hnisáním oušek, doktorka doporučila čistit líhem a na noc mazat framykoinem.. a samo točit a hýbat.. a zabralo to krásně, po pár dnech bylo všechno v pořádku.. 😉 🙂

ivka19
12. feb 2008

jani,nechcem odbocit od temy,ale ja som malej dala nastrelit nausnicky a bolo to uplne bez problemov a bez krvacania a teraz sme ich vymenili za zlate a tiez v pohode,ale povedala mi pani,ze ak by hnisali,tak ich mame umyvat aspon 3 krat denne kamilkami.

kamajka
13. feb 2008

ahojte, dufam, že sa nebudete hnevat, že tak trocha od veci,
ale nechcem kvoli tomu zakladat novu temu... Je to v podstate podobne,
my mame 4ročnu dcerku, ktorej sme uška prepichnut nedali a teraz by sme chceli...
aj malá by chcela... len nevieme či to zvladne..
už ked, tak by sme asi dali nastrelit, počula som, že je to "menej bolestive"......

Co myslite mame jej to dat spravit teraz alebo to už nechat na nu ked bude staršia?
Dakujem..

mixka
13. feb 2008

kamajka, mne mamina dala prepichnut usi v 4 rokoch, lebo som ja sama chcela, ked som videla dievcata v skolke s nausnickami. robila mi to sestricka u doktorky ihlou a pamatam si to absolutne presne, vobec ma to nebolelo a isla som odtial veeelmi hrda, ze aj ja konecne mam nausnicky 😵 tak ziadny strach 🙂

nevesta
13. feb 2008

iba liehom a tocit s nausnickou 😉 tiez sme mali zapalene a po tyzdni to preslo... treba to hlavne casto cistit 🙂

kamajka
13. feb 2008

mixka važne?
tak to si ma potešila, to je skvelé 🙂
dakujem

mixka
13. feb 2008

kamajka a dodnes mam pekne male dierky, vobec nie vytahane 🙂 fakt to nic nie je 😉

lusil2005
13. feb 2008

mne prepichovali usi ked som mala sest rokov 😅 tiez som bola na seba neskutocne hrda, ani som nepipla!
inac - ja som mojej malej davala na uska framikoin. doktorka nam ho predpisala ze keby zacali cervenat dierky, mam to natierat. a o dva - tri dni boli ok.

barunka
13. feb 2008

janka, my sme mali so Simi rovnaký problém. Lekárka jej prepichla ušká, keď mala cca 2 týždne a jedno uško jej hnisalo asi dva mesiace. Čistili sme ho liehom, špeciálnym roztokom, ktorý mi poradila lekárnička, točili sme náušničky, namáčali do liehu.... Až keď ma nakoniec napadlo, že možno je chyba v náušničkách. Simonke som ich vybrala a uško sa jej do týždňa krásne zahojilo a prestalo hnisať.
Skúste vymeniť zlaté náušničky za chirurgickú oceľ, alebo chvíľku nedať nič. Možno jej nesedí zlato.
v každom prípade držím palce, viem aké to je...

dadulka19
13. feb 2008

kamajka,ak to chce teraz,tak kľudne 😉 ..ono to tak ani nebolí,aký býva strach veľký....to len pichne a potom je taký pocit akoby tlačivý alebo ťahavý(neviem to presne popísať),ale fakt to nejak zvlášť nebolí... 🙂 ..tak do toho! 🙂

dadulka19
13. feb 2008

..teda,ja som popísala prepichovanie ihlou 😀 a nastrelenie je asi ešte lepšie.. 😉

lusil2005
13. feb 2008

nastrelenie je take potlacenie ucha. to ani necitis pich. to som si prezila v dvanastich na troch dalsich dierkach 😀

lucia123
13. feb 2008

Kde konkretne v blave nastreluju nausnicky, neviete niektora poradit prosim? Teraz riesime pre nase pol rocne babatko, nech je tiez pekna 🙂 princeznicka 😀

maca793
16. feb 2008

zapálené uško čistiť liehom, po týždni by to malo prejsť.

zajo510
17. feb 2008

ja som dala malej prepichnúť ušká v 6.týždni a doporučili to čistiť 2x denne liehom 60% a vatovou tyčinkou. mala som naušničku pravidelne krútiť aby jej tam nezaschla. nemala ich vôbec zapálené, čo som rada, ako počúvam o problémoch s týmto.

inak som čítala, že veľa závisí aj od "hygieny" pichnutia - tým nechcem povedať že to sestričky robia nehygienicky, ale možno trebalo väčšiu hygienu....a ešte čosi závisí aj od akupresúrnych bodov - na uchu je ich strašne veľa a nie vždy sa pichne do správneho miesta, vraj stačí o milimetrík dalej pichnúť a nič by nehnisalo (to som čítala) v časopise Dieťa.

ajus
18. feb 2008

lucka123 v blave nastreluju nausnicky v ustave lek.kozmetiky v petrzalke. nastrelia zlate al.strieborne z chirurgickej ocele a tie po 5tyzdnoch mozes vymenit za zlate 🙂 stoji to cele aj s nausnickami tusim 560sk. my sme uz boli objednane, ale nakoniec sme este nedali, lebo mala bola po ockovani, ale chcem sa znovu objednat, lebo uz bude mat 7mesiacov...pozri si www.ulk.sk a objednaj sa, nastreluje to tam doktorka a vraj je to otazka 5min.

sibuska
18. feb 2008

aj ja som pocula, ze najlepsie je lieh.
my sa este len chystame prepichnut...

veronikap
18. feb 2008

my sme dávali malej náušničky až tak okolo 6 mesiacov a ľavé uško sa jej zapálilo.. natierali sme liehom a potom aj framikoinom, celkom to zaberalo, ale najviac pomohlo, že som jej na pár dní dala náušničky dole.. ale aj tak má to uško nejaké citlivejšie.. keď napr. plače a dostane sa jej tam slzička, tak má tú dierku červenú.. rozmýšľame, že jej kúpime aj strieborné a uvidíme, či je to v tom kove alebo čo..

sarka211
18. feb 2008

ahojte..my ideme zajtra prepichnut uska 😅 som zvedava ako to dopadne 😔

sveva
18. feb 2008

Ja som dala malej prepichnúť ušká keď sme odchádzali z pôrodnice. (t.j. malá mala 5 dní) Uška jej hnisali, ale treba ich od začiatku čistiť liehom, aj náušničku poutierať. 😉 (naušnice nedávajte dole)

iffka2002
19. feb 2008

neviemmci to tu uz niekto nepisal, ale nam prikazali obmyvat to vyvarom z repika (a nezapalili sa)

maryem
19. feb 2008

jana, my sme dali malej prepichnut uska asi v 3mes. Tiez jej skaredo hnisali, aj lieh, aj specialny roztok, aj Framykoin davali a nic. Samozrejme,ako kazali. Prekrutit nausnicu a tycinkou mastit..Nakoniec sme skoncili na koznom, pretoze sa jej zacali robit vo vnutri v tom usnom laloku male zhluky buniek, bolo to citit na dotyk. Odporucili nam dat jej ich celkom dole, uz ich mala asi 6tyzdnov. Lebo ze je mozne, ze sa to bude stale rozrastat. Takze..Doteraz sme bez nausnic, aj ked am to laka, stale sa bojim, aby sa to opat neopakovalo. Mozno skusime ked bude mat o neikolko rokov viac a dat teda iny kov. Aj ked, vraj je mozne, ze opat bude ta ista situacia..A ked nie..Ved na nausniciach svet nestoji.

yvka
20. feb 2008

ahojte,
ja som dala malej prepichnut uska pred odchodom z nemocnice. {biele zlato} Kazali mi to cistit 3x denne liehom. Dokonca mi ho dali v nemocnici. Tak sme cistili a cistili, nausnice sme nevyberali len tocili a dnes ma Dianka 3 tyzdne a krasne zahojene uska 🙂

kometka5
20. feb 2008

my máme náušničky 14 dní, už je máme pěkně zahojené. Mě mudr. radila, 2x-3x denně zvlhčit, vyklepat heřmánkem a pak po uschnutí namazat framykoinem a několikrát protáhnout a musím říct, že to malej hnisalo minimálně, teď už kolem nemá ani červený, tak doufám, že už je to v pořádku.

sofik
20. feb 2008

Skúste framykoin, rýchlo to zaberá. 🙂

mimakro
20. feb 2008

A dobrý je aj Bactroban a veľmi často čistiť liehom a náušničku popreťahovať. Ja som to robila pri každom dojčení (cca každé 2 hodiny). Po troch týždňoch boli ušká v poriadku.

rony253
11. dec 2008

Ahojte maminky, prihlsila som sa tu teraz prvy krat. Mam tiez problem s prepichnutymi dierkami. Zijem v Rakusku a uska sme dali prepichnut na Slov. pred cca. 2 a pol tyzdnami. Okolo dierky je to stale cervenkaste a vychadza aj hnis. Cele dni to cistim s liehom, natieram aj framykoinom no nic nepomaha. Pisete tu vselijake nazory, no mam strach jej davat nausnice dolu. Nemozu jej tie dierky zarast? Skusim to este s tym repikom alebo harmancekom. Kazde dieta to zvlada inac. Niekedy sa jej ta nausnica pretoci az tak, ze ta nauznica sa prtoci tou hrubou zadnou castou do predu, hlavne ked spi na strane. Potom jej to zaschne a musim to znova natriet framykoinom, aby som tym vobec pohla. Je to vazne katstrofa.

knobloska
11. dec 2008

Já bych je také nevyndavala. Zatím. Nám to také hnisalo a to asi 3 týdny. Nebylo to nic hrozného, ale i tak 😖 . Já jsem to lihovala a mazala Framykoinem každé 2 hodiny a protáčela až namazané. Zkoušej všechno možné pořád dokola a kdyby se to nelepšilo, tak holt vyndat 😒