Problém odplienkovať v 3 rokoch a 4 mesiacoch

alexandra206
12. aug 2016

Prosim poradite mi niekto moja dcera mala vzdy problem s nocnikom a s cikanim no konecne uz par dni chodila cikat na nocnik..aj sa tesila ze sa vycikala....a teraz uz druhy den protestuje drzi to a vydrzi aj celi den necikat len sa chyta sa cikulku a place a nepusti ale keby som jej dala plienku do 3minut....je pocikana...uz som jej aj naslubovala vsetko mozne ale nezabera nic ale po dobrom ani po zlom neviem si rady nepomoze mi prosim

janhe
12. aug 2016

Ja sa s tymto trapim tiez. Moja ma sice 2 roky... tyzden ju uz odplienkovavam uz aj pochopila ze ked je v postielke na chvilu pocikat sa nema ale pokial beha a ja sa jej pytam ci chce cikat povie ze nie a o chvilku na to sa pocika na zem do teplakov. No ked ju posadim na nocnik (uz priblizne viem kedy) tak sa vycika a tesime sa vsetci. Tuez jej slubujem, ma odmeny a pod. A nepomaha za svet aby sa vypytala.
Inak skuste ju posadzat na zachod. Moja tak skusala lebo mala paniku z nocnika a potom si po velkom zachode zvykla nebat sa na nocniku.

alexandra206
autor
12. aug 2016

@janhe mame aj to a nepomaha

timea7
12. aug 2016

@alexandra206 myslím, že je v tom žiarlivosť na mladších súrodencov, oni majú plienky, ona nie. Skús pre ňu vymyslieť nejaké "výsady staršej sestry" - môže byť dlhšie hore, môže ísť na plaváreň, na bicykel, zapnúť umývačku, nezabudni zdôrazňovať, že to malé detičky nemôžu...Dohodni sa s predavačkou v obchode, že ked tam prídete a ty budeš pýtať plienky pre ňu, tak povie, že plienky pre také veľké dievčatá už nemajú,majú iba pre bábätká. Plienku jej nedávaj,jej plač si nevšímaj, ak cíti, že potrebuje ísť cikať,môže ísť, či už na WC, alebo na nočník, viem, že nie je dobré, že zadržiava, ale nevšímaj si to, ak by sa pocikala do nohavičiek, nehreš ju, nijako to nekomentuj, prezleč ju a venujte sa inému. Celkovo na to neupriamuj pozornosť, ak sa vypýta, nechváľ ju, žiadne odmeny, je to prirodzené a ona už je na odplienkovanie dávno pripravená, len sa snaží na seba upútať pozornosť. Viem, že to máš veľmi ťažké s tromi malými detičkami, zapoj všetkých okolo seba, koho len môžeš, manžela, tety, babky, susedy, kamarátky, aby si sa mohla aspoň chvíľu každý deň venovať jej, len jej. Potrebuje to. Držím palce, nech to čím skôr zvládnete.

majaxy
12. aug 2016

@alexandra206 Skus ju dať na záchod, povedz jej aká je ona už veľká že ciká do záchoda

blondiee83
12. aug 2016

@timea7 suhlasim so vsetkym, okrem toho nechvalenia. Podla mna pochvalit treba, nech ju to motivuje a nech je rada, ze je na nu maminka hrda 🙂

blondiee83
12. aug 2016

@janhe nepomaha nic, lebo este nie je pripravena a nevie, co od nej chces. tak to na chvilku odloz a vyskusaj o dva, tri tyzdne znova. nema vyznam takto nutit.

monikaparson
13. aug 2016

Má 3 roky, to mala do 3 rokov plienku? Prečo?
Povedzme si to úprimne, neskutočne dlho robila všetko do svojho "oblečenia" a teraz má inam, lebo ty chceš. Noooo, asi by som tiež robila okolo toho haló. Ak sa počúra, už si to hádam vie aj odpratať, nie? To vie aj moja 2ročná. Tiež sa aj stane, že sa v noci ešte pociká a to plienku už nechce, tak sa uprace a je to. Po takom "veľkom" dieťati by som chcela, aby si to upratala.

emilia25
13. aug 2016

raz ked sa s tym zacne uz ziadne plienky toto bude stale.tiez mi to chalani robili tiez som po podlahe umyvala mlacky ale ani na noc som uz plienky nedavala dieta samo pochopi ze sa lepsie spinka v suchu ako v mokrom vsetkych 3 som odplienkovala kolo 2 rokov.dokonca aj ked zle rozpravali tak stacilo povedat kak alebo cik.maly mi na vsetko hovoril kakat dokonca aj v skolke.tak sa to naucil je to prenho jednoduchsie a je jedno co tam urobi.mi sme pri vsetkych 3 tliesklali tesili sa ukazovala ale plienky som uz proste nedavala.madrac som od zaciatku ako som ho kupila pri prvom mala zabaleny vobec som ho neotvarala.na toto to bolo super aj ked po tych rokoch tam uz niekde boli dierky ale vydral 3 chalanov nocne cikanie.drzim palce este ma toto caka raz za rok a pol.hlavne trpezlivost a ziadne plienky.

30042000
13. aug 2016

moja ma 2 a pol rokatiez mame este plienky ale vycikat sa vypita ale s kakanim mame este problem.inac do 3 rokov je norma.dufajme ze sa nam to tento mesiac podari.drzim palce

zuzka38
13. aug 2016

@alexandra206 ak xce plienku daj jej plienku nech nema stres..ak jej ju odopries bude zadrziavat a budu este vacsie problemy...

timea7
15. aug 2016

@blondiee83 myslím, že pripravená je a vie, čo má robiť, ale žiarli na súrodencov. Nechválila by som z toho dôvodu, lebo to považujem za niečo prirodzené, chválením z toho urobíme výnimočnú udalosť. V tomto prípade nie je dobrí zbytočne na túto vec dieťa upozorňovať. Veľmi dobre vie čo a ako, ale má to ťažké, mamina má ešte dve malinké deti, ak si chce ukradnúť pre seba kúsok jej pozornosti, aj toto je riešenie. Tiež by som napísala, prečo má v troch rokoch plienku, lenže s tromi deťmi narodenými v rozmedzí troch rokov a nejakého mesiaca je to zložité.

blondiee83
15. aug 2016

@timea7 tu nrpripravenost som písala inej maminke. Ja môjho synceka chválim za všetko a pre mňa je odplienkovanie výnimočná v3c. Je to veľký prelom v jeho živote a zaslúži si pochvalu. Ale keď ty nechvalis, je to tvoje rozhodnutie. Manžel ma tiež pochváli za dobrý obed a to varím každý deň a mala by to byť automatika, nerobim nič vynimocné. Tak nechapem, prečo si to nezaslúži aj malé dieťa, pre ktoré to je určite dôležité.

senta_sofia
15. aug 2016

@alexandra206 skus ju dat vycikat do vane, pustit vodu alrbo na wc,ak si myslis,ze je to nocnikom, ak byvas na dome,skus ju vyniest von ocikat travicku,aby rastla... myslis,ze sa boji nocnika,ci v com spociva ten jej blok, ak to teda vies pomenovat? Ak jej das plienku,schova sa s nou a vycika?

ruky
15. aug 2016

Dobry den moja dcera ma 3,5 roka na wc sa pyta od 2,5 roka nema vobec plenky cez den ale v noci ju nemozem odnaucit od plienky spinka tak tvrdo ze sa pocika malo kedy ma rano suchu plienku a to ju aj chvalim ked sa rano zobudi a nieje pocikana viete mi poradit ked sa oducala od plienok trvalo to asi tyzden ale toto sa nam nedari

zuzka38
15. aug 2016

@ruky ved jej ju nechaj a hotovo..jedneho dna ju mat nebude, je to normalne nechala by som kym je mokra..

alicka850
15. aug 2016

@ruky my sme mali podobny problem,ked som nedala plienku cez noc,pocikala sa aj 3x,len sme prezliekali. Skusali sme aj budit okolo 23:00 na cikanie,e spala tak tvrdo,ze to bol boj. Tak som jej ju na noc dala a hotovo. Ked mala 4,zistila som,ze ma ju rano niekedy suchu,skusali sme aj nedat,kupilj sme nepremokavu podlozku do postele. Postupne sa naucila zobudit sa aj v noci,ked sa jej chce cikat,dnes ma 6,5, je sikovna, bystra a uz sa na tom len smejeme. Niekedy sa veci najlepsie vyriesia vtedy, ked sa prestanu riesit.

timea7
15. aug 2016

@blondiee83 prepáč, prehliadla som, že si o nepripravenosti písala inej mamičke, myslela som, že to patrilo autorke témy.
Čo sa týka chválenia detí, naopak, ja chválim deti dosť, dokonca vysokoškoláčky, ktoré chodia ku mne na prax mi už viac krát povedali, že deti často chválim. Áno, chválim, ale nie za to, čo považujem za prirodzené. Nechválim ich za to, že všetko zjedli, môže to totiž vyvolať to, že dieťa tlačí do seba jedlo,len aby bolo pochválené, lebo aj brat je a jedlo mu už ide ušami 😖 , ani by som nikdy nechválila dieťa po spánku za to, že sa nepocikalo, to totiž nedokáže ovplyvniť. Mohlo by byť potom nešťastné z toho, keď sa zobudí mokré a to nechcem. V tomto prípade by som chválením za to, že sa trojročné dieťa zbytočne upriamovala pozornosť na to, na čo nechcem. To, že sa trojročné dieťa vyciká do WC, považujem za prirodzené (opakujem, že v tomto prípade, lebo podľa slov matky už pripravené dávno je), ale ono sa chce svojím konaním vrátiť do bábätkovských čias, čo je v jeho prípade chápem. Plienku by som nedávala, cikať sa ide na WC, tvoje skákanie a pišťanie ignorujem, nemáš najmenší dôvod na to WC neísť. Vycikáš sa, OK, umyjeme ruky, ideme sa venovať niečomu zaujímavému, pocikáš sa, nerobím z toho drámu, prezlečieš sa, ideme ďalej. V tomto prípade by som určite pochvalu za to, že sa vyciká do WC nevolila, ale rešpektujem to, že by si to robila ináč. No nie je to z dôvodu, že by som deti nerada, alebo málo chválila to vôbec nie.

timea7
15. aug 2016

@ruky to sa odnaučiť nedá, na to, aby sa dieťa nepocikalo v noci, musí dozrieť, nerieš to, tak ako písala @alicka850, plne s ňou súhlasím. Chváliš ju za niečo, čo nedokáže ovplyvniť a zbytočne si robíš starosti.

ruky
16. aug 2016

dakujem za rady🙂