Rozostúpené brušné svaly u dieťaťa. Máte skúsenosť?

zunna
16. feb 2009

Ahojte,
chcela by som sa spýtať, či niektorá nemáte skúsenosť s rozostúpenými svalmi na brušku u dieťaťa?

Náš malý, keď sa ide posadiť, sa mu na brušku urobí v strede taký kopček.
Pýtala som sa na to doktorky a podľa nej to deti občas mávajú a náš malý to má z toho, že veľa je. Nech mu dávam menej jesť.
Je pravda, že malý rád papá, ale on je aj tak dosť chudý a malý, len to bruško má veľké a to podľa mňa práve preto, že mu ho tie svaly poriadne nedržia. A teraz v zime, je to dosť ťažké držať ho ďaleko od kuchyne, ale obmedzujeme.

No neviem, čo teda, moc sa mi to nezdá, že by sme mali čakať so založenými rukami. Už ma jedna známa strašila operáciou, ...
Ak máte skúsenosť, dajte, pls, vedieť.

denisocka
16. feb 2009

ahoj,my sme boli pred týždnom na gastro kvoli refluxu,a presne na toto som sa pýtala,lebo my to tiež máme.ked sa zlosti,alebo napína ked leži,tak ma v strede take ako KLOBASKU, no neviem to inač opisať.Kamoška mi to tak pomenovala a zapačlo sa mi to.Vrak to je nejaka diastaza. No gastroška mi vravela,že to je tam rozostupenie tých bruš.svalov,že to treba sledovať,pokial sa vyduje žaludok,tak to už bude hernia a je potrebna operacia 😖

zunna
autor
17. feb 2009

Ahoj, dík za odpoveď.
A nehovorila Ti, či sa s tým dá niečo robiť??? Napr. možno existuje nejaké cvičenie - rehabilitácia, ktorá by mohla pomôcť.
Ja som mala tiež po pôrode dosť veľkú diastázu a včera som si to po dlhom čase kontrolovala a už sa mi tie svaly spojili. (chodím na pilates - tak možno to mi pomohlo).
ale zaujíma ma, ako je to u tak malých detí. Dosť ma to znepokojuje, pretože podľa mňa by sato už malo aspoň zlepšovať v jeho veku a pri jeho pohyblivosti.

lenadka
17. feb 2009

zunna, moja to sica nema, ale cvicili sme s rehab. sestrami na posilnovanie sije, ramien, krcnych svalov, chrbatika a pozrela jej na brusko a konstatovala ze ma slabsie brusne svaly a tak sme normalne cvicili brusaky-ale nie klasika len rucky za hlavicku a pritlacit bradu na hrudnik /motivacia bola ze plysak na nu zakazdym urobil "kuk"/, potom posadit dieta pred seba na stol do tur. sedu chrbatikom ku sebe a dat mu nad hlavicku plysaka alebo nejaku hracku a dieta sa za nou natahuje-zda sa to lahke ale veru nie je ak nenapne brusko prevrati sa dozadu-preto ma za chrbatikom maminu aby nespadlo...dalsie napr. lezi na chrbatiku a nozickami ktore na vystrete v kolienkach a postupne ich zdviha chyta hracku...treba si od obvodnej vypytat odporucenie na rehabilitaciu-tam ukazu cviky a dalej cvicit aspon doma 😉

denisocka
17. feb 2009

zunna,nič mi na to nevravela,čo s tým,len sledovať. a ja som usudila,že už ho nebude babka s dedkom štekliť do nepríčetnosti,aby mi nepukol 😅

inač,vidiš,aj ja som to mala po porode,ja som myslela že to mi pečienka padla do žaludka 😀

ivankaalenka
18. feb 2009

My mame rozostupene brusne svaly, nieco ako natrhnute alebo co, chirurgicka nam povedala, ze to maju deti, ktore maju slabsie svaly, je to neprijemne hlavne pre mna, lebo sa bojim, ze sa jej to tak roztrhne. Tiez mame take vacsie brusko a ja sa kvoli tomu trapim, lebo sa bojim. No ale dr. hovorila, ze by sa to malo spravit, niekedy, ak je to horsie sa to riesi aj operacne. Ale snad to budu mat oba nasi drobci ok. My mame totiz priehlbinku uprostred brucha, kazdemu to vyzera inak.Ale myslim, ze to je podobny, ak nie taky isty problem.

ivetnaty
18. feb 2009

Nataška mala rozostúpené brušné svaly hneď ako sa narodila. Prejavovalo sa to tak, že keď ležala, mala akoby "rozliate" bruško do strán. Cvičili sme vojtovku, ale nielen kvôli brušku, a po čase sa to upravilo. Teraz máva pri ležaní už bežne vyzerajúce bruško, ale keď sa napapá a napr. sedí, tak ho má pekne dopredu vyfúknuté. 🙂

denisocka
18. feb 2009

ivetnaty !!!!! presne take rozliate bruško máme aj my od malilinka,stale ma to trapilo ale nik mi ani nenaznačil,že to je z toho. pre krista pana . Ake cviky ste robili,ako tomu možem pomôcť? ale je pravda,že to bruško už máme kus lepšie. Z čoho to vobec vznika?

ivetnaty
18. feb 2009

denisocka: asi bolo šťastie, že sme sa na rehabilitáciu dostali hneď po narodení. Malá mala okrem rozostupených brušných svalov aj jednu nožičku vykrútenú dovnútra, tak preto hlavne sme tak išli. Cviky sa týkali celkového spevnenia svalov, nielen brušných. Boli to priťahovanie nožičiek ku hrudničku spolu s istou polohou ručičky a pod. Už si to presne nepamätám, keďže sme cvičili iba do roka. Posun k lepšiemu nastával postupne, určite aj vlastnými pohybmi dieťatka, ktoré s vekom zapája širšiu skupinu svalov. Najlepšie by bolo prekonzultovať to s odborníkmi na rehabilitáciu, pretože môžu byť iné cviky už keď je dieťa staršie a nie je ochotné už tak spolupracovať ako keď bolo maličké príp. mama to už nie je schopná udržať v tej správnej polohe. Držím vám palce, aby ste to zvládli.

zuzana17
19. feb 2009

Ahojte, aj môj malý má rozostúpené brušné svaly. Ak sa napne, napr. posadí, tak sa mu tam urobí v strede taký valček. Dr. nám vravela, že sa to samo upraví, že treba len počkať. Tým že dieťa rastie, začne loziť a chodiť, posiluje svalstvo, ak bol Miško ešte malinký, tak vravela, že ho treba častejšie dávať na bruško, no on už asi od 2 mes. spáva len na brušku.

addaa
22. feb 2009

Ahojte, my máme to isté od narodenia. Vraveli nám, že do dvoch rokov by sa to malo upraviť. V ôsmom mesiaci sme s tým boli na chirurgii, lekár ma ubezpečil, že sa mu tie svalíky popravia. Tento týždeň ideme na chirurgiu znova. Moja dr. aj chirurg ma ubezpečovali, že ešte takúto operáciu nemali a nevykonávali.
Náš malý je akčný, ten sa posadil z chrbtika do sedu asi v ôsmom mesiaci, v siedmom stál, v štvrtom sa prevaľoval, v jedenástom začal robiť prvé kroky, vyzerá dosť pevne. Chce všade byť, všade sa naťahuje, takže on si cvičí teda riadne. Chirurg mi vtedy povedal, že na to cviky neexistujú, moja dr. mi vravela, že mu to mám stláčať. Náš malý má tiež trošku väčšie bruško.
Ja verím, že sa to upraví.

denisocka
23. feb 2009

ada,ako mu to máš stlačať?ale pravda je,že naozaj časom sa to lepší,lebo ked bol maličky,nela žiadny valšek v strede,len velke brucho,jak balon

addaa
24. feb 2009

MU to tak stláčam k sebe, to miesto kde nemá svalíky. Keď prídeme od chirurga, dám Vám vedieť ako sme dopadli.

amdeis
25. feb 2009

Ahojte, my to mame s Danielkom tiez od narodenia a cvicime na to reflexne cvicenia ale zatvara sa to hrooooozne pomaly. Mu to spojim zicherkou. 😀

denisocka
25. feb 2009

to su ake tie reflexne?

strociatka
25. feb 2009

ako sa ma s tym spravne cvicit, nasa mala to matiez, ked sa napne, alebo sa chce posadit, alebo sa zlosti, tak sa jej v strede tiez urobi taky valcek, vyzera to divne

jankajs
25. feb 2009

aj náš drobec to má, lekárka ma na to upozornila, ale že aby sme sa nebáli, vraj sa to upraví samo. Tiež má to bruško také rozliate do strán, keď ho prebaľujem. A keď si sadne, alebo štvornožkuje, tak mu visí, ako taký vačok. Ale zdá sa, že je to lepšie. Tým, že sa sám priťahuje do stoja, posilňuje aj bruško, a teraz chodíme aj plávať, tak dúfam v zmenu k lepšiemu.

amdeis
27. feb 2009

reflexne cviky vyuzivaju tlaky na urcite body tela. Tlak na tieto body sposobuje reflexne reakcie. Pri stlacani urcitych bodov na hrudnicku a urcitej polohe danielko sam dviha nozky velmi vysokoa posiluje brusnu dutinu. Ale toto je najlepsie aby robila rehabilitacna sestra. Nas to naucili lebo my sme sa naozaj veli snazili vsetko to zvladata nemohla som lietat kazdy den na rehabilitacie pri dvojickach. Treba sa popytat na rehabilitacnom.

addaa
27. feb 2009

Takže boli sme s bruškom na kontrole, dr. vravel, ak nemá žiadne problémy s trávení a nevidíme nejaké obtiaže, je zatiaľ všetko v poriadku. Upraví sa to v treťom štvrtom roku života, upozorňoval ma, že zvykne sa to strácať, keď dieťa už chodí, cvičí,atd....jednoducho je to oslabená brušná dutina, máme pozorovať a o tri mesiace prísť na kontrolu. Keďže malý nemá žiadne ťažkosti povedal, že sono nemusia robiť. Robí sa vtedy, keď je dôvod na herniáciu-vysvetľoval mi to akoby pruh, keď sú nejaké ťažkosti. Potvrdil mi, že netrba špeciálne cvičiť, aj keď spomenul, že sú na to nejaké rehabilitačné ciky. Tak ja mu dôverujem. je to tretí dr. čo ma ubezpečoval, že je to zatiaľ ok.

addaa
19. máj 2009

Ahojte dnes mi moja dr. povedala, že vyzerá to tak, že sa tie brušné svaly nezrastú!!!Hovorila, že bude musieť mať veľmi pevné okolité brušné svaly a bude to v pohode. Ak tie svaly v okolí bruška budú slabé, bude potrebný chirurg. zákrok. Spevňuje sa to nejakou sieťkou!!!
Tento týžden ideme po 3 mesiacoch k chirurgovi na kontrolu, sme zvedaví čo povie. Zatiaľ som pokojná, nepodlieham panike.

addaa
2. jún 2009

Tak po kontrole na chirurgii nám dr. povedal, že do piatich rokov sa to upraví, nemáme nič robiť, ani ho mučiť špeciálnymi cvikmi. Nikoho zatiaľ nikdy na túto diagnozu neoperoval, tak ja mu verím, že všetko bude ok.

benne
9. sep 2010

Ahojte! Je tu mamička s dieťatkom, ktoré by malo rovnakú diagnózu? Mám 5-mesačného syna, diagnostikovali mu to v poradni pre rizikových novorodencov v 2 mesiacoch. Rada by som si porovnala rehabilitačné cviky, ako ich znáša a aký majú úspech.

shelly666
5. dec 2012

@zunna ahoj, moj maly ma to iste.. kedze je toto uz starsi prispevok chcela som sa opytat ako sa to dalej vyvyjalo s tym bruskom.
Dakujem

okbukaj
26. sep 2013

@addaa aho upravilo sa vam to? moj maly ma dva roky a akurat s aidem e objednat ku chirurgovi..vlastne dkedy si to pisala ubehlo uz dost casu, tak ma to zaujima 🙂 dakujem

addaa
26. sep 2013

Ahojte, tak nám sa to neupravilo. Má to stále rovnaké, rozostúpené. Odvedy sme s tým nič nerobili, lebo všetko je v poriadku, nemá žiadny problém. Má to aj dcérka aj najmenší synček. Dúfam, že je to len malý kozmetický defektík a nikdy ich to nebude obmedzovať.

sylvia2012
28. okt 2013

@addaa ahoj chcela som sa ta spytat co ti povedala lekarka ako sa to bude vyvyjat s tym bruskom ja mam 5 mesacnu malu a ma diSTAZIU ale mna vystrasila lekarka ze ked sa jej to neupravy ze neudrzi tehotenstvo ako velka ze bude potracat skoro som odpadla na vonok nic neni vidiet,len ked sa napne na sedenie tak sa jej to tam objavy vymto mate tiez taketo?

addaa
29. okt 2013

@sylvia2012 neriešil asom to s lekárkou, ale popýtam sa jej čo mi na to povie. ja som tiež hypotonická od narodenia, nik ma neskúmal, aké svaly mám na bruchu, len po 30 tt som mala všetky tehu rizikové a každé dieťa je 3 týždne predčasne narodené.

majamat
18. apr 2014

@sylvia2012 teraz som si precitala, co ti dr. povedala,a le to je pekna blbost. ja mam rozostupene brusne svalstvo (cize diastazu) po tehu a porode, ale nikdy som ploche brucho nemala, aj ked som bola stihlejsia. mozno som ju mala aj predtym. v tehu som mala velikanske brucho a pred porodom si mysleli, ze cakam dvojicky. zacala som sa o to zaujimat, lebo stale si niekto myli, ze som tehu a pisala som si s mamickami, ktore mali za sebou viacere tehotenstva a az potom zistili, ze uz od prveho tehu maju diastazu. ani jedna sa v suvislosti s tym nestazovala, ze by mala problem s otehotnenim, tehotenstvom a pod. a aj ja, ak som ju mala uz predtym, s tymto som vobec nemala problemy. nevyhodou moze byt, ze svaly dobre nedrzia brusko a preto moze byt vacsie. treba v tehu nosit podporny pas a aj pri porode moze byt problem s tlacenim. ja som tiez moc nevladala. no inak tvrdit take nieco, ze by zena s diastazou mala mat problem s otehotnenim a potratmi, koli rozostupenym svalo, sa mi zda nezmysel.

majamat
18. apr 2014

@sylvia2012 ozaj a otehotnela som hned prvy cyklus, dokonca som mala aj dost rokov - 34r. jedine riziko v tehu u mna bolo, ze som na zaciatku krvacala, no ja mam nanic cievy a dokonca som prenasala.

sylvia2012
19. apr 2014

@majamat dakujem ti velmi pekneee

majamat
19. apr 2014

@sylvia2012 aj moja dcera ma diastazu. nikdy som to nevedela,a le vsimla som si, ze ma velke brusko. mali sme problemy s kakanim, tak som myslela, ze z toho, ale asi nie. neviem ako je to mozne, ked deti sa vselijak a vela hybu a teda aj dost namahaju svalstvo brucha.