Slabosť, triaška, zápach z úst

zuzuzu3
29. jan 2018

Dobrý večer. Chcela by som sa spýtať, či sa náhodou niektorá z Vás nestretla s niečím podobným. Dcérka (7 rokov) sa mi cez víkend zobudila s tým, že bola veľmi slabá, nevedela sa pohnúť a mala triašku, sucho v ústach a dosť silný acetónový zápach z úst. Myslela som si teda, že bude chorá. Ale ona vypila dva celé poháre vody a pohár mlieka a zrazu jej do pol hodinky nič nebolo ! Povedala som si super, ale stále mi to vŕta v hlave, lebo sa to zopakovalo za posledný pol rok už tretíkrát ! Slabosť v končatinách, až tak, že sa nevie ani hýbať, triaška, malátnosť a acetónový zápach z úst ... potom sa napije, naje a zrazu je všetko v poriadku ! Našla som si, že by to mohli byť symptómy na cukrovku, ale ona normálne pije veľmi málo, až tak, že ju veľakrát musím až nútiť, takže aj menej ciká.
Už som to spomínala aj pani doktorke, ale vtedy sme to pripísali vyčerpanosti, lebo deň predtým športovala, ale tentokrát sa to stalo po úplne kľudnom dni. Jasné, že ju už dám poriadne vyšetriť, ale zaujímalo by ma , či ste sa nestretli s niečím podobným. Ďakjem

jana_eyre
29. jan 2018

no a to nebolo prave z dehydratacie? urcite by si ju mala. zobrat na rozbor krvi..

maminecka2
29. jan 2018

Ak na nic nepridu, tak potom z dehydratacie. Glykemiu robila?

anjelicek26
29. jan 2018

Dala by som vysetrit cukrovku.

zuzuzu3
autor
29. jan 2018

Tentokrát večer predtým dehydrovaná určite nebola. Glykemiu jej ešte asi nikto nerobil. Chystáme sa tento týždeň.

barborasebastian
29. jan 2018

Pach acetónu z úst je ale aj jedným z príznakov pre cukrovku, okrem toho, že človek má aj nadmerný smäd, je unavený, častejšie močí a v krvi či v moči je možné zistiť zvýšenú hladinu cukru.

zuzuzu3
autor
29. jan 2018

@barborasebastian pach acetónu máva aj pri angíne, ale tú mala už veľmi dávno. Ale nadmerný smäd teda normálne určite nemáva, preto mi to na tú cukrovku moc nesedí. Teda dúfam ...

barborasebastian
29. jan 2018

Ak poznáš nejakého cukrovkara majú väčšinou taky prístroj na meranie hladiny cukru, to iba malej pichnes do prstu a z kvapky to okamžite zisti, treba dávať pozor kamaráta sme tak ratovali v hodine dvanastej, upadol do hlbokého spánku, nebit toho ze s nami bol dohodnutý asi je mŕtvy....ja by som to okamžite riešila podľa mňa toto je hazard. Nechcem ta strašiť ani nič, možno to nebude nič vážne z celého srdca to prajem tvojej dcérke aby takúto pliagu nemala a nech je zdravá ako repa! Držím palce.

anjelicek26
29. jan 2018

Cukrovka je zakerna, male deti vedia upadnut do komy a aj zomriet. Priznaky mate a dost alarmujuce. Ak ju mate, tak to tym, ze sa budes snazit tomu neverit, len zhorsujes. Ak to tak je - potrebuje hned liecbu.

barborasebastian
29. jan 2018

Nadmerný smäd môže byť aj navalovy, nemusi byt taky ze za celý deň vypije 10litrov vody... Neviem je to tvoja voľba, ja hovorím za mňa ze toto nieje sranda, mam v blízkom okolí troch cukrovkarov a áno sú to dospelí ľudia ale predtým ako im zistili cukrovku tak jeden ako som spomínala a druhy z ničoho nič odpadol na ulici a rozbil si hlavu tak nešťastne padol a ako je známe cukrovkarom sa veľmi ale ze veľmi zle hoja rany, napríklad tento posledný si musí dávať taky pozor na nohy a myslím si ze aj ostatný tam stačí jedna hlbšia rána a môžu mu odrezať už sa mu to nezahoji v živote... Ja naozaj nechcem tu niekoho strašiť.

zuzuzu3
autor
29. jan 2018

@anjelicek26 ja sa nesnažím tomu neveriť. To určite nie ! A teraz ste ma teda aj vystrašili ! Len žiadneho cukrovkara nepoznám a ani v blízkom okolí nemám, tak to ani nemám s kým porovnať. Len si pomaly dávam veci do súvisu. Zajtra síce doktorka ordinuje až poobede, ale určite tam vybehneme. Ďakujeme za rady, určite dám vedieť ako sme dopadli.

barborasebastian
29. jan 2018

@zuzuzu3 držím palce! Dúfam že naozaj bude dcérka ok a toto sa jej doživotne vyhne!

anjelicek26
29. jan 2018

@zuzuzu3 drzim velmi palce!

silvike
30. jan 2018

Ja k tomu len toľko, že sestrina dcerka dostala cukrovku ako 6r. A teda sestra vraví, že napr. U nej vôbec ale vôbec neposkytovala zvýšený smäd. Takže asi to nemusi byť len vždy tak, že ten človek je oveľa viac smadny ako zvyčajne. Aspoň u nej to tak nebolo.

silvike
30. jan 2018

....nepozorovala 😉

pribinak
30. jan 2018

To je co za doktorku? Ved jej mohla odpichnúť glykemiu a mala by si istotu. Trva to asi 10 sekúnd. Ved moze to byt obyčajná únava, ale fakt aj cukrovka

1andrea111
30. jan 2018

@zuzuzu3 aj v lekárňach, niektoré poskytujú také služby Ti na počkanie určia hladinu cukru

japanka
30. jan 2018

ak sa jej to stane ešte raz, okamžite niečo sladké. Stačí pohár džúsu, alebo kus čokolády. Ak je to problém s nízkou hladinou cukru, tak to po chvíľke prejde.

gabci_gabca
30. jan 2018

Isto by som poprosila doktorku aby spravila vyšetrenia alebo vás poslala niekam, nech sa vylúči tá cukrovka a ak nič tak potom riešiť možno teda to či nie je dehydrovaná keď tak máličko pije

yanni
30. jan 2018

@zuzuzu3 Ahoj, tiez ta nechcem strasit, ale utekaj hned k lekarovi. Ked sa jej to stalo zu viac krat, nie je to sranda. Ja tipujem tiez na cukrovku. taketo priznaky mala dcera mojej blizkej kamosky. teraz ma 15 rokov a cukrovku jej zistili v 8.-9. rokoch (zu si presne nepamätam). tiez nemala nejak extremny smäd, len obcas taketo stavy slabosti. Nakoniec sa museli vratit encakane z dovolenky zo zahranicia, co tam odpadla.
Dievca je ale uplne v pohode, picha si inzulin 4 krat za den, zvladla to na jednicku.

A este, na Silvestra 2014 odpadla moja svokra. Zrazu spadla ako vrece zemiakov a zu sa neprebrala. Tiez je zistili klasicku (nie starobnu) cukrovku. Tiez nemala problemy s pitim. uplne normalne pila, nijaky velky smäd. Bol to sok, lebo starobna cukrovka sa da normalizovat a casto po prvotnej liecbe netreba uz inzulin len lieky (mala moja babka).

takze rychlo utekaj k lekarovi. cim skor nieco zistite, tym lepsie. Ja ale drzim palce, aby to ta cukrovka nebola. Je to neprijemne a zatazkavajuca skuska. Takto male deti to zvladaju este v pohode ale pride puberta a tam nie to telo ale hlavne psychika "blbne". Dcera mojej kamaratky Bola takto pred dvomi rokmi ako 13rocna 8 tyzdnov v nemonici. Zrazu sa s tym nevedela zmierit. Ae dala to a zu je v pohode.

montemotherone
30. jan 2018

@zuzuzu3 normálna dehydratácia...

kattky
30. jan 2018

@zuzuzu3 moja neterka cukrovku dostala zo dna na den. Tiez prisla zo skolky, bola slaba, malatna, mala acetonovy zapach v puse a na dalsi den sli k lekarke a namerali jej cukor 32,2. Hned skoncila v nemocnici na JISke. Tiez jej povedali ze mozu byt radi ze vydrzala noc, lebo uz by sa im nemusela prebudit. Mala ju dostala ked mala 4 roky. To ze keby si mala aspon pruzky na moc na zistenie glukozy a acetonu v moci

kaja73
30. jan 2018

@zuzuzu3 kupte si test na moc a hned doma budete vediet vzdy skontrolovat glukozu a ketony..hlavne pocas tych stavov..ono to moze byt rozbiehajuca cukrovka a ked jej spravia odber v case kludu tak ani nic nemusia zioastit. najlapesie je to testnut hned doma z mocu..ketony..ale jasne ze treba nabehnut aj k Dr na odberi krvi.

kaja73
30. jan 2018

@zuzuzu3 inak este ma napadla jedna vec..pri neliecenej ,ci zacinajucej cukrovke je problem s hyperglykemiou,nie hypoglykeniou..teda problem je vysoka hladina cukru v krvi a to by sa najedenim este viac len zhosilo,lebo by viac stupla uz aj tak vysoka hladina cukru v krvi. Teda ono to skor vyzera na hypoglykemiu-teda nizku hladinu cukru,ktora sice tiez moze byt u diabetika,ale lieceneho ak si dal vyssiu davku inzulinu alebo sa po spravnej davke nedostatocen najedol.Ale pri neliecenj cukrovke tento stav neviem ci moze nastat.??.tam hrozi skor pravy opak-ta hyperglykemia- a jedlo by to len viac zhorsilo-a vam sa to lepsi jedlom. Skor mi to teda ozaj pride ako stav hypoglykemie- teda bud papa malo,ma velke pauzy v jedeni,alebo ma prilis ryche spalovanie..ale tak ci tak smer Dr je potrebny. Ak by mala v moci LEN ketony a glukozu nie tak je proste ozaj len hladna,ale az moc a preco nasatavaju taketo stavy hladu je tiez dobre zistit-ak teda papa primerane Ak bude mat v moci len glukozu,alebo glukozu a aj ketony zaroven -to je znaky cukrovky..

jaruskatt
30. jan 2018

Prvé čo ma napadlo pri príznakoch - cukrovka. Treba ísť k Dr. na glykémiu a pravidelne merať

mimajo
30. jan 2018

ahoj, najlepsie ist k lekarovi na odber krvi. Moj syn to mal podobne, nakoniec z krvy zistile, ze nema ziadne zelezo a vitamin D - takze anemia a prekonal mononukleozu bez toho, zeby sme si to vsimli. Preco zrazu nema zelezo nevedia, moze byt, ze naraz velmi vyrastol... CHem len povedat - najlepsie odber krvi a mocu a vsetko skontrolovat. Nas tiez strasili cukrovkou, leukemoiu...
prajeme, nech to dobre dopadne

marika1066
30. jan 2018

@silvike a ako jej zistili cukrovku prosim vas ked necítila smad

elenajezova
30. jan 2018

Ja som tiež počula, že to nemusí byť o smede... A môže byť cukrovka.

silvike
30. jan 2018

@marika1066
Prišla zo školy a bola veľmi unavená, zaslala a spala a tak veľmi tvrdo už dá to sestre nepozdávalo,čo tak tvrdo a dlho spí, lebo nezvykla pred tým a potom keď sa zobudila, už jej bolo zle, vracala a sestra s ňou radšej šla na pohotovosť, vyšetrili ju no a už mala zrejme ketony aj cukor v moči, už mali podozrenie na cukrovku a už ich nechali v nemocnici a už to islo.😕

marika1066
30. jan 2018

@silvike och to mi je ľúto

pomarancu
30. jan 2018

Tu u nas (V Taliansku) to velmi neriesia..vola sa to “acetone”,sposobene poklesnutim hladiny cukru najcastejsie pocas spanku (organizmus zacne spalovat tuky). Hned treba podat Cukor, coca colu alebo iny sladky Napoj.