Starostlivosť o mliečne zúbky

doska
27. nov 2013

Urcite je tu podobnych tem vela, no my sme dnes boli u zubara, maly ma pokazene horne zubky, dost sa mu aj stiepia, zial nam velmi neporadil - pravidelne cistit, kupit jednozvazkovu kefku, a ked sa nauci podrzat v ustach roztok a potom vyplut tak vtedy vyplachovat fluoridovym roztokom. Dospela som k zaveru, ze prevencia je urcite najlepsia.
Maly ma 2,6 roka, zubky cistime pastou od malicka, odkedy mu zacali zubky rast, davala som velky pozor na sladkosti, zacal s nimi davno po 1.roku, dokonca som v noci nedavala ani sladky cajik, prespal mi celu noc bez toho, ze by to potreboval-ze by sa budil, papal len mliecko, len moja mama mi to stale vycitala, tak som mu cajik sem tam ponukla - prva chyba. Potom bol chory, mal teploty, bral atb aj v noci papal sirup, zapijal ho samozrejme osladenym cajikom - druha chyba. Teraz cakame druhe babatko a som rozhodnuta to robit uplne inak, tak, ako som chcela aj pri prvom, v noci len cistu vodu, prip. bylinkovy nesladeny caj, a urcite ziadny med na cumel, ako sa par krat stalo pri prvom synovi. Je jasne, ze mliecne zubky su citlive, kazive a ma na to vplyv aj genetika, ale je dobre urobit vsetko preto aby zubky vydrzali dokedy maju aby sa dietatko mohlo pokojne, bezbolestne napapat a pod.
Mate niekto podobny problem s tym, ze sa to zhorsilo az tak, ze sa zubok odlomil alebo tak? Vedeli deticky potom papat normalne?

katy1979
27. nov 2013

Ja mam 6rocneho a ma odlomene zo 4-ky a z jednej 5-ky. A to nebral lieky, sladeny caj nepozna, zuby mu umyvaj ja kazdy vecer. Kazit zuby sa mu zacali ako 4rocnemu lebo mlady pan pil sirupovu vodu. Nie silnu a aj tak to urobilo svoje. Odkedy pije cistu vodu zuby sa prestali kazit.

maznacik007
27. nov 2013

ja osobne mam silny pocit ze je to najma o genetike .... 😔 a niekedy sa mozes aj rozkrajat a proste staci jedna choroba sirupy na kasel a zuby sa kazia...

doska
autor
27. nov 2013

@maznacik007 presne tak ☹l,´ô

drzubok
27. nov 2013

vzhladom na to že zubný kaz je INFEKCNE ochorenie, multifaktorialnej etiologie, nemožno hovorit o genetike - dedí sa velkost tvar zubov, čeluste a sanky. |Pokial ma matka, resp. najbližšie pribuzenstvo v dutine ustnej vysoku koncentraciu baktérii ktoré sposobuju zubný kaz - a prenesu ho na dieta a to následne bude postihnuté zubným kazom nemožno hovorit o genetike. pokial toto pacient nieje ochotný akceptovat, je tažké sa s ním na tuto temu bavit.

maznacik007
27. nov 2013

@drzubok prepacte ale poznam dve deti narodili sa s rozdielom dvoch dni, v rodine prveho dietata nedavali sladene pitie, ziadne sladkosti okrem suseneho ovocia, cistili uz aj dasienka atd... v druhej rodine sice kefky mali ale moc tomu nedali dieta si sem tam zuby vycistilo.... kazdy den isto nie ... v desiatich rokoch ma to prve dieta opravovane tri zuby a to druhe ani jeden ....

ja nevravim ze kaz nie je infekcna zalezitost ale fakt to nezavisi len od cistenia a sladenych veci ... a genetika resp. zdravotny stav ovplyvnuje napr. aj vstrebavanie vapnika a inych mineralov a tym aj pevnost a odolnost skloviny alebo ph v ustach a pod.

doska
autor
28. nov 2013

@drzubok myslite tym, ze ked ma matka alebo otec v dutine ustnej kazy a napr ochutna jedlo pred podanim dietatu z lyzicky, alebo oblizne cumlik pred podanim dietatu namiesto umytia, ze sa tym ten kaz moze preniest? a to akoze v tom pripade nijaka prevencia typu - nesladene caje, pravidelne umyvanie- nema zmysel?

drzubok
28. nov 2013

@doska multifaktorialne znamena že ochorenie vyvolávaju karyogenne baktérie a spoluposobia multi --- činitiele ... a to je to všetko o čom hovoríme cukry, hygiena..., návyky... atd...
cielom terapie je minimalizovat všetky tieto činitele na prijatelne minimum ... predovšetkým karyogenne baktérie, ktoré mimochodom je možné exaktne dokázat testom, obmedzením karyogennych ferment. sacharidov -cukrov, a prirodzene dokonalou hygienou....
kedže ide o činitele ktoré sa násobia je nutné rešpektovat ich všetky

drzubok
28. nov 2013

@drzubok prenašanie baktérii nie je len v olizovaní, ochutnavaní.... v domácnosti sa prenosu vyhnut jednoducho nedá