Nájdu sa tu mamičky s bábätkami, ktoré majú stridor?

miselinik
30. jan 2007

Ahojte, nájdu sa tu tiež mamičky s bábetkami, ktoré majú stridor?

wladka
30. jan 2007

co to je?

miselinik
autor
30. jan 2007

Stridor je chrapľavý zvuk, ktorý spôsobuje prúdenie vzduchu cez zúžené dýchacie cesty. Zúženie môže byť spôsobené rôznymi príčinami (opuchom – pri akútnom ochorení, tlakom na dýchacie cesty z vonku – zväčšená štítna žľaza, anomálne cievy, uzliny alebo vrodeným zúžením či anomálnou epiglotis, ktorá môže pri dýchaní zapadať do laryngu). Keďže
Kongenitálny laryngeálny stridor je spôsobený nezrelosťou chrupiek, čiže laryngx – hrtan je mäkký a pri nádychu sa zužuje, pričom vzniká chrapľavý zvuk. Postupne chrupky vyzrievajú, hrtan je väčší a pevnejší a chrapľavý zvuk postupne vymizne. Dieťatko z toho vyrastie.

danculik33
31. jan 2007

Ahojte, miselinik, tak nevedela som že sa to tak vola - stridor, ale myslim že presne to má moja mala, pytala som sa na to pediatričky, lebo vlastne od narodenia mala taký chrapľavý hlas. Ja som si myslela že je chorá ale pediatr. mi povedala že to nevadí že nemá ešte vyvinuté neviem čo,aby som ju davala na bruško,masírovala chrbatik. zatial stále vydáva také chrapľavé zvuky.
Tak s tým sa asi neda nič robiť, že ? Nevieš kedy by to mohlo vymiznuť.

magg
1. feb 2007

Ahoj, aj moja dcerka to mala, ale vytratilo sa to ani neviem ako, sem tam to este pozorujem ked spinka, ale inac je to uz v poriadku. Ja som sa na zaciatku dost zlakla, ale moja mama tvrdila, ze som to mala aj ja a ze to kludne moze byt dedicne

miselinik
autor
1. feb 2007

Ahoj, danculik33 my sme s tým boli na vyšetrenie laringoskopiu v nemocnici. Chcela si doktorka byť istá, že je to stridor. No a stratiť by sa to malo do jedného roka. Dali nám aj čípok, keby malá prechladla a zapálilo sa jej hrdielko. Vtedy sa hrtanček stiahne viac a mohla by sa udusiť. Takže pred tým ako príde záchranka jej ho mám dať. Ešte nás čaká kardiologické vyšetrenie aby sa vylúčili aj iné možnosti.

danculik33
1. feb 2007

Miselinik, teraz si ma normálne vystrašila, asi by som mala doktorke povedať nech nas pošle na vyšetrenia, radšej. Lebo mala ešte k tomu ma reflux, tak mam strach aby sa nezadusila. Vidiš ale doktorka, nas vždy odbila tým že je to normálne a ja som si pripadala ako keby som si vymýšlala.Mne sa stále zdalo že je zachripnuta.
Dakujem zase som o niečo mudrejšia 😉

miselinik
autor
1. feb 2007

aj nás doktorka odbila, že mala aj horšie prípady. Ale ja som na vyšetrení trvala. A som kľudnejšia. Až po vyšetreniach mi dala pediatrička ten čípok. Ak je to silnejšie a chrčí ti a piští jej akoby v prieduškách tak by som išla k detskej ušno-nosno-krčnej a nechala na nej ako to posúdi. Ale podľa mojej doktorky by takéto detičky mali ísť aspoň k ušno-nosno-krčnej. Im to neublíži a my mamičky sme kľudnejši čo sa odrazí aj na bábetku. Aj u nás to tak bolo. Sme kľudnejšie a malá lepšie spinká. Moja pediatrička tvrdila, že pokiaľ nemodrá tak je to v poriadku. Ale ja som trvala na vyšetrení.

danculik33
1. feb 2007

tak veru budem na tom trvať, ved ju to vlastne aj budí ten chrapot ked zaspáva, asi preto aj najradšej spinka na brušku, vtedy sa jej lepšie dýcha.

miselinik
autor
1. feb 2007

danculik33 ak je to stridor tak neexistujú žiadne lieky, ale na brušku som nenechala malú ešte zaspať, pretože je priveľmi aktívna a stále zdvíha hlavičku vlastne od 4 dní. Ale s tým vyšetrením neváhaj aby sa vylúčili iné možnosti chrapotu. Ak budeš mať dobrú ušno-nosno-krčnú tak je to dobré ak ťa pošle na laringoskopiu. Bábetko to neboli ale mamku áno keď vidí ako ho napichávajú infúziou a uspávajú. No za kľudný spánok to stojí. Malej doktorka povedala, že takéto detičky by mali posielať na takéto vyšetrenia automaticky.

miselinik
autor
1. feb 2007

Inak veľa zdaru a neboj sa. Ja som sa bála, ale už teraz viem, že som zrobila to najlepšie. Aj svokra a švagriná sú zdravotníčky a povedali mi že by tiež chceli pri svojich detičkách takéto vyšetrenia.

danculik33
1. feb 2007

miselinik, dakujem za povzbudenie. Mala sa prave na chrbte velmi budi a je taka nepokojna a na brušku si len tak odfukuje, asi po maminke, ja tiež iba na brušku spinkam. 🙂

alzbetka
5. feb 2007

ahoj miselinik, nasa mala to tiez mala, neboj sa, to by mala do roka upne zmyznut, nasej to zmyzlo asi v 7 mesiacoch, ale u krcnej sme boli na kontrole asi dvakrat, pozrela jej to a vravela, ze je to v poriadku, ze tam neni nic co by tam nemalo byt.

kuliatko
5. feb 2007

ahojte, moj maly polrocny syn ma kongenitalny stridor, uz dva krat sme boli na laringoskopii, prvy krat ked mal 2 mesiace, druhy ked mal 5 mesiacov a vraj sa mu to trosicku zlepsilo. lekar nam povedal, ze je to vyvojova chyba a do roka by sa mala uplne stratit.... tak dufam, ze to bude ok, lebo ked sa trosku zacne blaznit tak vtedy zacne tazko dychat a chrci....

miselinik
autor
5. feb 2007

Som rada alzbetka, že dcérka je už v poriadku. Mňa ale nikto na kontrolu ku krčnej neposlal. Musela som si to vydobiť sama. Je pre doktorku pohodlnejšie nechať rodičov len tak a nie poslať detičky na poriadne vyšetrenia.
Kuliatko aj u nás je to tak, keď sa blázni tak je to horšie a v noci mi chrápe a piští.
Dneska som bola u kardiologičky a pôjdeme ešte v máji na ďalšie vyšetrenie.
Je to lepšie keď rodič vie čo je jeho dieťatku a doktorka ho poučí ako to s ním je a čo treba robiť v pripade komplikácií.

kuliatko
6. feb 2007

ahoj Miselinik, akurat som vcera rozmyslala, ci by som nemala ist s malym aj ku kardiologicke, niekedy mam pocit aby mu to zhorsene dychanie nesposobovalo nejake problemi aj na srdiecku? ma to nejaku spojitost? Ale je to s jeho chrapcanim podstatne lepsie, ked bol malinky tak chrapcal hrozne a hlavne v noci vydaval strasne zvuky.....

miselinik
autor
6. feb 2007

Kuliatko neviem to presne, ale doktorka hovorila, že to môže mať aj spojitosť so srdiečkom. Inak by nás tam neposielali. Ale nikto ti normálnym jazykom nič nevysvetlí, len tým ich lekárskym. My sme boli a doktorka povedala, že je všetko v norme. Ani na rentgenovej snímke nič nebolo vidieť a potom ju napojili na ich pristroj a bolo to v norme. Ale v 6 mesiacoch ideme ešte na jedno vyšetrenie.

ika.mi
13. feb 2007

Ahojte, aj moja dcéra má stridor. Boli sme na kardiologii, lebo sa občas dusila so slinkou a občas mala aj moddré pery. Ale kardiológia dopadla dobre.Ako prebieha vyšetrenie na krčnom? Už má takmer 10 mesiacov a stále sa to nezlepšuje.
papá

miselinik
autor
14. feb 2007

Ika prajem aby sa to zlepšilo

miselinik
autor
21. apr 2007

Ika vyšetrenie prebieha, že bábetku pozrú do nošteka a do hrdielka, či tam nieje niečo čo by mohlo brániť v normálnom dýchaní a ak uzná doktorka za potrebné tak pošle bábetko na laryngoskopiu do nemocnice.

evaka
26. apr 2007

Ahojte, prosím o radu. Mmám 2mes. dcérku a stále jej chrčí v hrdielku alebo v nošteku (fakt neviem kde, nedá sa to rozlíšiť). Najväčší problém má, keď leží, takže nemôže spinkať. Keď jej to chrčí, je jej najlepšie vo zvislej polohe - stále na rukách. Niekedy to chrčanie prejde o 10 min., inokedy o 2-3 hodiny. V poslednej dobe mi ale malá kvôli tomu chrčaniu odmieta papať. Neviete mi poradiť, či to môže byť tento stridor? Lekárka ju vyšetrovala a povedala, že je úplne ok.

miselinik
autor
27. apr 2007

Evaka keď sa ti to nepáči popros doktorku aby ťa poslala na ušno-nosno-krčné a tam Ti povedia či ide o stridor alebo o niečo iné. Aj moja doktorka tvrdila, že malej nič nieje ale ja som trvala na riadnom vyšetrení a tak mi dala odporúčanie. A doktorka mi potvrdila že ide o vrodený stridor. Už sa nám to lepší a neboj sa netreba na to brať žiadne lieky, len Ti dcérka nesmie dostať žiadny zápal hrdla, hrtana alebo hltana. Ak je jej lepšie v zvyslej polohe tak jej podlož matrac a možno to bude lepšie pre ňu a bude lepšie spinkať. Neviem či som Ti pomohla ale skús a uvidíš.

evaka
27. apr 2007

Miselinik, dakujem,.určite za doktorkou zájdem znova. Madrac zdvihnutý máme,inak by ani nespinkala.

demka
12. máj 2007

nase dvojicky sa narodili velmi predcasne a preto boli dlho na dychacich pristrojoch. Palinka sa snazili casto extubovat a tak mu poskodili horne cesty dychacie a tym mu sposobili stridor. Bola som s tym aj na krcnom ale lekar nas "odmietol" vysetrit laringoskopom, s odvovodnenim zeby mohol narobit viac skody ako uzitku a ze je to vlastne nieco podobne ako intubacia. Tak sme to nepodstupili. Teraz maju svistici 9,5 mesiaca a ten stridor sa pomalicky a isto straca. Tiez nam vraveli ze do roka by sa to malo stratit a ked babo nema ine problemy - neprospievanie, modranie, dusenie, tak s tym netreba nic robit a len vyckat.
Tak prajem nam vela zdaru a pevne nervy 😉

kuliatko
15. máj 2007

Evaka, to chrcanie by mohlo byt aj z toho , ze mala ma reflux. Nas maly od malicka chrcal, hlavne po papani a az v 7 mesiacoch mu zistili, ze to nema preto, ze ma stridor, ani nie preto, ze by bol alergik, ale preto, ze pil zle mlieko, to sa mu vracalo do hrdielka a sposobovalo chrapcanie. teraz pije uz len nutrilon AR a je to uplne ok! ziadne chrcanie ani nic. TOto nam zistili v bratislave v podunajskych biskupiciach a som im za to vdacna. s malym som lezala v januari na kramaroch s chrcanim, lebo vraj bronchitida, po tyzdni nas prepustili ale stav sa mu vobec nejako nezlepsil, sli sme do podunajskych biskupic a tam mu zistili reflux!!! takze na kramaroch som lezala uplne zbytocne a liecili mu nieco co nemal! pani primarka co ho liecila v pod. biskupiciach pvoedala, ze vela rodicov netusi , ze babatko ma reflux, davaju mu zle mliecko a nevedomky robia zo svojich deti alergikov , astmatikov, lebo to mlieko tym ze sa vracia do hrdielka v podobe niecoho ako zaha u dosplech sposobuje infekcie....

evaka
15. máj 2007

Kuliatko, máš pravdu, má tichý reflux, tiež sa jej vracalo mliečko. So stridorom to nemá nič spoločné. Doktorka mi to potvrdila, ale na sono som nebola, počkáme do 4-6 mesiaca, kým sa dovyvíja zvierač a uvidíme, či to prejde. Mám pocit, že sa to pomaly zlepšuje. Píšeš že malý pil zle mliečko, kojila si, alebo ako ho pil zle? Mne doktorka vravela, že keď kojím aby som kojila ďalej, že to bude v tom nie celkom vyvinutom zvierači. Aby som na formule AR neprechádzala kým nemusím. Chytajú ma zimomriavky, keď čítam že ste sa tak trápili 7 mesiacov, malý to mal od narodenia?

kuliatko
11. júl 2007

Evaka, maly bol od narodenia nepokojny a zle dychal - pistal, chrcal niekde v nozteku alebo v ustockach... nevedeli sme to rozlisit. nakoniec mu zistili stridor, zuzeny hrtan, vraj vyvojove , malo by sa to okolo roka upravit a nasledne na to mu konecne zistili, ze nie je ziaden astmatik alergik, ale ma reflux od narodenie a tym ze nepil Nutrilon AR ale obycajny nutrilon tak sa mu to mliecko v podobe zahy vracalo do hrdielka k tomu sa pripojilo este to, ze hrtan mal zuzeny a tak chudacik chrcal a mali sme pocit, ze mame doma tazkeho alergika. odkedy pije NUtrilon AR je to uplne ok, treba prejst hned na ten nutrilon AR, nic tym nepokazis, akurat si myslim, ze bude babatku lepsie. kopec mojich kamosiek automaticky zacali davat ARko aj ked babatka nemali reflux a je to uplne v pohode. Keby nam doktori pomohli skor a skor by mu prisli na ten reflux mohol ho hned pit ako som prestala kojit (len dva mesiace bol kojeny) a mohol byt chudacik pokojnejsie a nie taky nervozny, uplakany z toho refluxu. V Podunajskych BIskupiciach mu MUDr. Orosova az prisla na to, aky je u neho problem a som jej za to velmi vdacna! Je to fakt perfektna odbornicka!

adriana01
16. sep 2007

Ahojte, chcem sa podelit o svoje skusenosti so stridorom, mozno to niektorej z vas pomoze pri dalsom rozhodovani. Ja mam 4.5 mesa syna a pred tyzdnom som mu dala stridor operovat. Budte stastne, ak vam dietatko len chrci a postupne z toho vyrasta a vy, ktore mate problem s prospievanim popri stridore, skonzultujte si moznost operacie na ORL.
Ja som po 2 mes stratila mlieko, pretoze syn ho nevladal sat, tak sme napriek odsavaniu velmi rychlo presli na umelu vyzivu. Ale syn stale malo priberal a my sme dalsie 2 mes chodili po roznych vysetreniach, absolvovali 2-tyzdnovy pobyt na JISke na infuziach, co mi nepapal.
Stridor mu zoperovali na Kramaroch, nastrihli mu sliznicu v okoli chrupaviek, uvolnili dychaci priestor, ktory mal extremne zuzeny. Preto mi chrcal vyrazne viac, ako ine babatka pri stridore a nevladal tahat ani flasu s velkym otvorom. Keby som vedela, ake okamzite zmeny unho nastanu, necham to zoperovat ovela skor. Ako 4-mesacny mi denne ledva vypil 500-600ml mlieka a od druheho dna po operacii takmer 2-nasobok!!! Viete si predstavit, co to pre maleho a pre nas znamena? Mame vybornu pediatricku, lekari na ORL boli super a taktiez dakujem pani primarke Orosovej z Biskupic, ze nas tam ako akutny pripad poslala. Nevahajte, ak vas trapi neprospievanie a stridor, babatko si odtrpi tak 2-3 dni bolesti a vy s nim, ale ta ulava a konecne chut do jedla stoji za to.

curly1983
6. okt 2007

ahojte 🙂

Nasa skusenost so stridorom ... Mala mi zacala jedneho dna strasne chrcat, tak sme sli k dr. a okamzite nas nechali v nemocnici. Mala opuch hlasiviek - hrozilo udusenie. Po dvoch tyzdnoch v nemocnici sme prisli domov a chrcanie zacalo znova ☹ Bala som sa ci nema znovu ten opuch tak sme sli k dr. a ta ze pockajme este dva tyzdne ci sa to zhorsi, zlepsi 😠 (dobra rada - cakat ... a ja predstava udusenia ) Nakoniec som si vydobila aby nas na krcne poslala okamzite a nie po nejakych dvoch tyzdnoch ... a zistili nam, ze to chrcanie je stridor. Museli sme ist este na laringofibroskopicke vysetrenie pre uistenie ze to je len lahky stupen, ktory sa nemusi operovat ako to bolo v pripade adriany10. Takze mamicky urcite ked vase deticky chrcia nenechavajte to tak a uistite sa u dr. co a ako.

loren
7. okt 2007

a to robia deti aj cez den ci len v noci

curly1983
7. okt 2007

loren moja to robila najma ked plakala alebo proste vydavala nejake hlasky ... stale tam bol ten chrapot. V noci vobec - to spinkame 😵