Teplota po čípku najskôr klesne, potom stúpne

veronika1417
26. máj 2012

Baby moja dcerka ma zvysenu teplotu uz od noci dali sme cipok a teplota klesla, nasledne po dvoch toch hodinach opat vystupila. Kym sme mohli dat dalsi cipok teplota dosiahla 40,3 stupna ☹ dali sme dlasi cipok a utekali na pohotovost. Tam ju doktorka vysetrila a antibitika nedala vraj keby je to virusoveho charakteru tak aj tak by nezabrali a momentalne su virisy velmi rozsirene. Nabalila mi domov Diazepan ak by horucka este tak vysoko stupúla aby sa nedostavili fibrilne krce. Davala som aj zabal napriek tomu je horucka stale dost vysoka a ked aj po cipku nachvilku klesne o chvilu opat stupa ☹ co mate osvadcene vy? co robite? ake mate skusenosti? co zabera? Prosim poradte. Taktiez by som chcela vediet ci pouzivate bezdotykove teplomery a ci je lepsi ten co meria v usku alebo ten co meria na cielku - spanku dietatka. Dakujem

oliverko5
26. máj 2012

ahoj..my sme minule mali tiez taku vysoku teplotu a pomohlo nam nurofen sirup a po 2 hodinach som davala paralen cipok tak nam poradila lekarka a tiez som medzitym davala vlaznu sprchu kazdych 20 min..malinky sice starsne plakal co mi bolo velmy luto ale pomohlo nam to..este skus dat na rucicky na zapestie platky citronu aj ten zabera..malinku oblec co najlahsie aby sa mohla odparovat ta horucka z tela..a co sa tyka teplomeru pouzivame digitalny a meriam ho v zadocku tam to mam overene ale treba odratat stale pol stupna.drzim palce nech sa malinka uzdravy a klesne teplotka.

veronika1417
autor
27. máj 2012

@oliverko5 dakujem Ti za rady aj skusenost 😉 no ja som silno alergicka na paralen a tak ho nechcem dat ani malej - mam z toho veliky strach ☹ stale ledva trpnem kedy jej budem moct dat opat cipok ma velke horucky a to aj po zabaloch a kupani ☹ je to strasne ☹ cipok tiez zaberie ale neskoro a na velmi kratku dobu ☹

marcellka32
27. máj 2012

Na pohotovosť bezte,nečakajte doma, treba lekárovi presne povedať čo sa dialo, aké vysoké teploty,pytaj sa s dieťaťom do nemocnice,že sa bojis,aby ste niečo nezanedbali,mali by vas prijať.držte sa !

hradnapani
27. máj 2012

@veronika1417 cakat sest hodin na podanie dalsej davky lieku je pri takejto vysokej teplote velmi riskantne. To, ze mas alergiu ty, neznamena, ze bude mat aj mala, ale rozumiem ti, ze sa bojis.
Ak nechces hned utekat na pohotovost, co by bola asi najrozumnejsia cesta, tak si tam aspon zavolaj!

xenicka13
27. máj 2012

mozes dat aj cipok aj sirup mne tak hovoril dr. ked deti mali nezrazitelne teploty lebo fakt hrozia krce

gelifil
27. máj 2012

su tam 2 rozne uciine latky....striedat sa mozu aj po 4 hodinach, inak sa maju brat len po 6 ich, takze sa da kombinovat brufen rsp. ibuprofenum a ucinna latka paracetamol, teda paralen, panadol...skor ako po 4 hodinach by som nedavala dalsi liek...hrozi poskodenie obliciek a ine komplikacie...minule o tom bola reportaz
medzitym zabaly, nie studene, ale vlazne...aj 3 po sebe...bud sprchovat alebo vlhku plienku , na to kladiem suchy uterak.necham cca 7-8 min jeden a opakujem aj 3x, ako som pisala....minule sme tym tiez presli...a to 4 dni....dr. nas nakoniec pochvalila, ze sme to zvladli bez atb, prikryvat minimalne, vela tekutin, aby sa nedehydrovala, aj nasilu, ked nechce, po lyzicke...napr. raz v noci uz nic nepamahalo, tak sme aj otvorili balkon, aby sa ochladil chladnym vzduchom...tie zabaly na hrud, nie na koncatiny...DRZTE SA

gelifil
27. máj 2012

diazepam moze dat aj preventivne , ked bojis..podla davkovania neviem polku alebo stvrtku

estterka
27. máj 2012

telo sa snazi s niecim bojovat svojou najsilnejsou zbranou-horuckou. ak sa horucka na nejaku dobu znizi a tym sa zastavi obranny mechanizmus tela,po odzneni ucinkov lieku sa telo stratene snazi dobehnut a teplota opat stupa,aby bojovala s infekciou..

neviem celkom ako si ma telo same poradit s infekciou,ak je zrazana horucka. mozno sa mylim,ale bezne lieky proti horucke nemaju antiviroticke ucinky.

hradnapani
27. máj 2012

@veronika1417 odporucam precitat si aj tento cely clanok http://www.azrodina.cz/1471-o-lecive-sile-horecky
@estterka ano, horucka je vlastne akymsi samolieciacim procesom tela, ale je tam niekolko ale.
Nevieme, ake stare je dietatko a ako dlho ma tie horucky nad 40°

maja11nr
27. máj 2012

...ahoj, no my sme mali nedávno laryngitídu a toto všetko, čo spomínaš ty, máme za sebou...hlavne nalievaj čajíkom, vodičkou, tekutinami...stále aj nasilu☹ a ako hovorili baby...najskôr sirup, keď nezaberie tak aj čípok v odstupe...niekedy sa stáva, že bábo je už oveľa väčšie príp. ťažšie...pozri, či dávaš aj dostatočne primeranú dávku sirupu k váhe dieťaťa...mne sa toto stalo a upozornil ma až lekár☹(( to v tom strese človek zabudne aj ako sa volá...nám pomohla aj vlažná vodička....normálne posadiť do vody a umývať ručičky a nôžky vodou....a keď nie...tak utekaj do nemocnice...ále držím palce, aby ste nemuseli🙂)

estterka
27. máj 2012

@hradnapani nam v 15 mesiacoch klesli pri bakterialnej infekcii za 24 hodin bez liekov zo 40,3. ak sa podavaju lieky,tieto hroucky skacu a trvaju dlhsie,lebo ako som pisala,telo sa snazi dobehnut obdobie,ked bolo brzdene liekom..

matax
27. máj 2012

@veronika1417 ja dávam prvý paralen /panadol/ čípok , ked neklesne do hodiny teplota (alebo pri vysokej aj do polhodiny), tak dam nurofen sirupcek, potom obvykle klesne
a po prvom cipku mozes po 4 až 6 hodinách dat dalsi cipok, a po nurofene zas dalsiu davku nurofenu po 6-8 hodinách

cize napr. o 23,00 dam paralen (panadol/mexalen/paracetamol -bud cipok alebo sirup, alebo tabletku)
neklesá tak 24,00 nurofen (brufen, ibuprofen, ibalgin.. )
3,00 hod zas paralen
o 6 tej nurofen
o 9tej paralen..
potom to vychádza, ze ak neklesá teplota, mozem kazde 3 az 4 hodiny jeden liek, na striedacku nurofen a paralen
Ale dávam len nad 38,5C a v noci dávam nad 38,0 C. drzim palce

svetielkoand
27. máj 2012

@veronika1417 Ahoj, urcite by som nedavala Diazepam preventivne, spomaluje srdcovu cinnost, posobi na uvolnovanie spazmov, nie proti ich vzniku. Febrilne krce nevznikaju z vysokej horucky, ale z velkych nahlych zmien telesnej teploty, napr. mne mala dcera febrilne krce pri nahlom poklese teploty z 40,7 na 38,6, najvhodnejsie je horucku znizovat pomaly a len do 38,5 - ci uz liekmi (striedanim paracetamolu a ibuprofenu - pozor na predavkovanie), alebo sprchou, kupelom, obkladmi, ale toto nie je vhodne, ak ma dieta studene koncatiny, pretoze vtedy nie je dostatocne prekrvenie. Tiez je vhodne vyvetrat miestnost, lahko obliect, podavat vlazne tekutiny - casto v malych mnozstvach.
Na meranie teploty pouzivam klasicku rychlobezku (nie ortutovu ale myslim ze je tam lieh) z lekarne, meriam v konecniku a odpocitavam pol stupna, je to najpresnejsie. Inak je dobre vediet, ze telesna teplota je najvyssia poobede okolo piatej a naopak, nad ranom byva najnizsia.

hradnapani
27. máj 2012

@estterka ja si v zasade tiez myslim, ze najlepsie je bez liekov a idealne aj s dojcenim to skombinovat (tiez sme si tym presli pred tromi tyzdnami, ale max bolo 39,8). Ale ak ma menej ako rok (co neviem ci ma ale podla fotky asi aj ano), tak neviem, asi by som sa bala trochu uplne bez liekov.

estterka
27. máj 2012

@hradnapani ono je to uz teraz jedno,ked s liekmi zacala,ja som len konstatovala preco teplota skace .

svetielkoand
27. máj 2012

hlavne si skuste niekedy zratat, kolko mg paracetamolu a brufenu ste dietatu podali za 24 hodin a zostanete zhrozene, ako ste prekrocili davkovanie, najma pri podavani kazde tri hodiny na striedacku ☹

pink_lady
27. máj 2012

@veronika1417 a CRP lekarka dietatu robila, ci len skonstatovala ze ide o virus? Ako dlho ma teplotu? Ako stare jed ieťa? Je bezne, ze po podani cipku po 2-3h teplota opat vystupi, zial nie su vynimocne pri takychto teplotach i febrilné krce...experimenty ze ved organizmus s brani proti chorobe teplotou, ano, ale neskusala by som nechat teplotu bez kontroly u malickeho dietata-babatka. To by uz hranici s ohrozovanim zivota dietatka. Teraz pozeram ze autorka pisala otazku vcera, tak dufam ze teploty uz klesli 😉 Aj v minulosti, ked este neexistovali lieky, sa teplota znizovala - časté bolo "púšťanie žilou" (okrem fyzikalneho ochladzovania obkladmi, zabalmi) - a zial neboli vynimocne i umrtia pri vysokych teplotach...takze tolko k vylucne prirodzenemu bojovaniu s teplotou---

estterka
27. máj 2012

@pink_lady to,ze horucka je obranny mechanizmus tela je fakt a nie experiment 🙄

pri vzniku infekcie v tele reaguje telo vytvorenim dalsich bielych krviniek,ktore nicia v tele bakterie a virusy a odstranuju z tela poskodene tkaniva a rusive latky. cinnost bielych krviniek sa tiez zvysuje a tak prudia rychlejsie na miesto infekcie. tato cast procesu sa vola leukotaxia a je stymulovana uvolnenim pyrogenov,ktore zvysuju telesnu teplotu. z toho vznika horucka. stupajuca horucka teda jednoducho ukazuje,ze proces uzdravenia sa zrychluje.

treba sa kazdopadne zamerat na pricinu horucky a neriesit horucku ako hlavny problem a povzbudit telo v liecebnom procese.

pink_lady
27. máj 2012

@estterka pozor, ja viem, co je horucka, a nenapisala som ze horucka je experiment! Napisala som, ze experiment je nechat babatko pri teplote vyse 40 stupnov bez liekov!

matax
27. máj 2012

@svetielkoand na striedacku s iným liekom.. nie kazde tri hodiny nurofen!!
a vzdy je na obale , na krabicke maximálne denná dávka pre dieta podla kg, takze podla toho sa drzat.. vydelit dennu davku 4mi (ak kazdých 6hod.) alebo 3mi. (ak kazdých 8 hod. ) ..
A len nad 38,5C, ked teplota neklesa

svetielkoand
27. máj 2012

@matax tak inak - farmakologiu som mala ako jeden z predmetov, mm je chemik - to ze dodrzis maximalnu odporucanu davku jedneho lieku a maximalnu odporucanu davku druheho lieku je na pohlad pekne, ale pri striedani mas pouzit maximalne polovicnu davku z jedneho a polovicnu davku z druheho lieku, kedze napriklad paracetamol je pri vyssich davkach hepatotoxicky - samozrejme, snazila som sa len poradit, kazda si moze urobit podla svojho uvazenia

hajanka
27. máj 2012

@veronika1417 nepises kolko ma tvoje dieta rokov ☹
diazepam sa nepodava preventivne! pokial dieta uz predtym neprekonalo febrilne krce
ziaden liek sa nepodava len tak, preventivne! takyto liek podany preventivne nezaruci ze teplota nestupne, alebo krce sa neobjavia, liek sa podava ked je na neho indikacia (v pripade diazepamu su to akutne krcne - vtedy sa zavedie do konecnika na uvolnenie krcov)

ako pise @estterka horucka je obrana organizmu, pocas nej sa spustaju v tele obranne latky a horucka mobilizuje imunitny system a telo si takto buduje imunitu, liecba horucky sa zacina pri teplote 38,5st (v konecniku pri 39st.), vynimkou moze byt bolest, alebo nejaka dlhotrvajuca choroba, pri teplote cca 39-39,5 je odpoved imunitneho systemu najucinnesia sucasne sa aj spomaluje rast mikroorganizmov

Najpresnejsie je meranie v konecniku a aj z vl. skusenosti viem, sa mu ziadny ine meranie (dotykove, bezdotykove, ani ucho, ani celo.., meranie na kozi je nespolahlive kvoli variabilne perfuzii koze pri horucke) nevyrovna.

Predpokladom uspesnej liecby je dokladna hydratacia organizmu - pitny rezim!
Dehydratacia podporuje zvysovanie teploty.
Zakladnym opatrenim pri teplote a horucke je odstranenie prebytocneho oblecenia, klud na lozku, dokladne vetranie a pitny rezim. Prikladanie vlhkych obkladov (teplota cca 29-33st) nie studenych! a ich caste vymienanie alebo lepsie je este jemne potieranie tela takymito vlhkymi obkladmi - to umoznuje odoberanie tepla z tela a nasledne odparovanie (aj pol hodinu opakovat).

pri horucke (38,5) sa teplota zraza antipyretikami s dvoma ucinnymi latkami, bud vo forme sirupu, alebo cipku:
- ibuprofenum (Nurofen) ma dlhy antipyreticky efekt
- paracetamolum (Panadol) ma rychlejsi nastup (15mg/kg)
treba sledovat odporucane davkovanie podla veku pripadne kg s odstupom min. 6 hodin, max. 3-4x denne
obe latky sa mozu kombinovat v casovom odstupe najmenej 4 hodiny (dokladne!)
dodrziavat davkovanie aby nedoslo k predavkovaniu
V pripade ak horucka nereaguje na antipyreticku liecbu, podava sa hydrokortizon (uz ambulatne).

Pri rychlo stupajucej teplote sa mozu dostavit febrilne krce. Na liecbu akutnych febrilnych krcov sa u deti retalne podava Diazepam v momente ked dojde ku krcom (ak ide o prvy zachvat nasleduje volanie zachranky). Je to liek posobiaci a utlmujuci cinnost nervovej sustavy, uvolnuje krce, napatie, podrazdenie a posobi ako sedativum. Profilakticke podavanie sa neodporuca.

matax
27. máj 2012

@svetielkoand ale ak teplota neklesa ani fyzikálnym chladenim, ani liekom, tak co? (ja som mala tiez farmakologiu.. to je jedno 🙂 ) ..mas pravdu, lieky by sa nemali len tak uzivat a este u detičiek, paralen (panadol..) je hepatotoxický a nurofen zas nič moc na žaludok.. takže preto len nad 38,5C .. ja to obvykle tak dávam len prvý den, potom uz netreba a autorka otázky má uz ten den za sebou a hádam uz nepotrenuje take dávky..

Ešte u nás pri zúbkoch pomohol na nekľud homeopatický čípok Viburcol, je tam písané, že sa používa aj pri teplote

hajanka
27. máj 2012

@matax ak horucka nereaguje na liecbu rezimovymi opatreniami, fyzikalnymi a medikamentoznymi opatreniami je potrebne vyhladat lekarsku pomoc

matax
27. máj 2012

@hajanka ano, ja som sa pýtala inak, ze ak nereaguje na fyz chladenie, pitný rezim, jeden druh lieku.. ze ak teplota neklesa a neodporucuje sa dat na striedacku liek s ibuprofenom a paracetamolom, tak co?
s tebou uplne suhlasim, co si predtym pisala o striedani liekov a ak nezaberie to cele, aj s rezimom, ze ist k lekárovi
Určiete nie som za lieky preventivne a nadmerne, ale ak je teplota u deti nad 38,5C, neriskovala by som

estterka
27. máj 2012

@hajanka

@matax no telo potrebuje aj cas,nasa mala 39,1 celu jednu noc a nerobila so vobec nic,rano klesla o nieco-opat sa drzala par hodi a takto to islo. ta horucka pocas noci jej pomohla zabojovat .

matax
27. máj 2012

@estterka potrebuje ale u deti by som neriskovala, ja tiež niekedy čakam, nedávam hned , aj ked je 38,5, vlazna sprcha niekedy pomoze, ale nesmu byt studene rucicky, koncove casti tela.. To dávkovanie po 3-4 hodinách, skor po 4roch, je maximálne... Treba to odhadnut, nie paušalne davat, je to vidiet aj na dietati, ci je čulejsie, ci je odkvacnute, či sa potí.. 🙂 Ale ak je teplota moc vysoka, tak dávam aj kazde 4 hodiny, podla stavu..najdhsie to bolo 1 celý den, potom uz obvykle stacilo doobeda a az na noc .. To je názor na názor 🙂 , kazdá si poznáme svoje deti, vieme, kedy nie je OK, čo mu hrozí.. Ja sa nebránim pouzit jeden deň striedave davkovanie liekov paracetamol a ibuprofenum, ked maju raz za rok vysoke teploty. Niekto odmieta vsetky lieky.. to je na kazdej z nás

hajanka
27. máj 2012

@matax @estterka viem ze sa to ide aj takto, vacisnou my maminy sme z toho viac "mimo" ako samotne dieta, alebo zase naopak, ze to dieta tu horucku velmi zle znasa, je nekludne, placlive, alebo naopak apaticke, ulohu zohrava aj to, ci ide len horucku samu o sebe bez inych priznakov, alebo su v hre aj ine komplikacie choroby...

matax
27. máj 2012

@hajanka napriklad pri bolesti bruska by som bola s antipyretikami (nurofen, paracetamol) opatrna, aby sa niečo neprekrylo (napr. zápal slepeho čreva)
ked zas vidim, ze dieta ma bolest hrdla, ze pre to nemoze spinkat, tak necakám a dam to maximálne dávkovanie, ked je teplota stále nad 38,5..a tak by sa dalo pokracovat..individuálne

veronika1417
autor
27. máj 2012

@hradnapani boli sme na pohotovosti uz dvakrat vcera a dnes sme zaniesli moc, ten je vporiadku. Vraj to bude zrejme virus , treba preteplotovat tri dni ☹ fuuuu ☹