Trojročný syn ostal zlý

sida456
19. nov 2017

Dobrý večer. Maminky ide o maleho nášho syna. Má 3 roky. Do škôlky mi ho nezobrali. Asi pred mesiacom začal byt zlý.... dovtedy bol dobrý.... poslúchal na slovo.... teraz ? Niečo poviem tak má má na saláme s jedlom bojujeme. Vyberá si čo bude papať. To nechce ani to nechce a vlastne on nič nechce potom je hladný..... no napr. Neznáša vo vyvare mäso a pretrzlen.vnat. Keď to tam má ani sa tej polievky nechytí. A plače že on to tam nechce. Odmieta mäso. Jedol by len zemiaky, coˇestoviny, ryža ale bez masa. Zlý je bije deti, robí zle,,,,....všetky hračky sú jeho.....keď ho upozornim ak sme na návšteve vráť hračku Jankovi to je jeho hračka. Nakrici na mna a povie nie! Je to moja hračka ! Nedám mu ju. ! Ako sa zachovať v takejto situácii ? Ďakujem za radu a pochopenie. Aaaaaa rozmýšľam či je to len obdobie alebo som niekde vo výchove zlyhala. 😕 dakujem

sissy27
20. nov 2017

@sida456 áno, je to obdobie... a čo pomáha? no stáť si za svojim, určiť pevné hranice a držať sa ich. Ak neznáša vo vývare mäso a petržlenovú vňať, tak mu to tam nedávaj. Ak zje len zemiaky a mäso nechá, ok. Neumrie ani neochorie. Ale nebude dostávať žiadnu náhradu, ty určíš kedy sa bude jesť (raňajky, desiata, obed, olovrant, večera), dostane čo dostane a už koľko alebo čo z toho zje nechaj na ňom. Nedávala by som mu jedlá ktoré viem že nezje (napríklad to mäso a vňať vo vývare), ale nedávala by som ani nič pomimo, samozrejmosťou je vylúčiť keksíky, chrumky a podobné somariny.
Ak sa nevie chovať na návšteve, tak ho upozorníš, že pokiaľ hračku nevráti, tak odchádzate. A ak ju naozaj nevráti, tak naozaj odchádzate. To isté ak robí cirkus napríklad na ihrisku.
Každopádne dieťa nie je stroj aby poslúchalo na slovo, treba ponechať aj určitú voľnosť alebo nechať dieťa sem tam niečo vybrať, o niečom rozhodnúť, ale stále držať opraty pevne v rukách.

tova
20. nov 2017

keby toto boli najvacsie problemy ktore budes mat! ty si asi unudena alebo potrebujes do prace, lebo lamat si nad hlavou ze dieta nechce jest polievku a ze detom berie hracky. hmmmm daj si pol deci, najdi si pracu a dieta k opatrovatelke.

hyta
20. nov 2017

Má tri roky, tak je to obdobie vzdoru. Netráp sa, len musíš byť dôsledná. Keď malému povieš, že má vrátiť hračku a neurobí to, odíď s ním domov. Do jedla ho nenúť, nemaj strach, hladom ti nezomrie. No nedovolila by som žiadne koláčiky, či čokoládku......Puberta býva horšia,tak sa nestresuj zbytočne už teraz a buď rada, že máš zdrvé dieťa.🙂

babulkomale
20. nov 2017

@sida456 bolo by pohodlne a prijemne, keby nas ludia okolo posluchali na slovo. Ale takto svet nefunguje, chvalabohu. Dieta zakriknute, zvyknute posluchat, v puberte len vymeni rodica za nejakeho vodcu partie.
Zacala sa prejavovat a formovat jeho osobnost, je to normalne.
Skus si pozriet pre inspiraciu nevychova.cz, zistis ako sa trosku uvolnit a natrenovat zmysluplnu komunikaciu s dietatom.
Ono totiz do zivota potrebuje komunikacne zrucnosti, byt pochopeny aj sa pochopeniu inych naucit.
Nie slepo posluchat niekoho.

mam1na
20. nov 2017

Netráp sa, aj keď sa to ľahko hovorí, ale čím viac sa pre to budeš trápiť a znervóznieš, tým väčšmi s tebou bude chrústik bojovať, skúšať, pozorovať, čo to s tebou robí. Skús mu dať papať, ak sa začne capkať, teda preberať v jedle, odmietať, vezmi tanier a dáš mu neskôr, len nič medzi tým, aby vedel, že jedlo je jedlo. A snaž sa, aby ti do toho nikto nezasahoval a ozaj nič iné okrem navareného nedostal, žiadnu chrumku, proste nič, iba vodu či čaj. Ja som, napríklad, robievala chybu, že som stále chválila za jedlo, ktoré synček spapal, ale teraz to už nerobím, lebo to nerobí pre mňa, ale pre seba, aby nebol hladný a nebolelo ho bruško od hladu. Ale pozor, nikdy nenúť dieťa do jedla. Ja varím tak, aby sme to zjedli spoločne. Keď vidí, čo zjem, dá si to tiež. Len nie všetko chutí, raz chutí to, raz ono, ako u nás dospelých...
Neboj, nie si zlá mamka, len sa snaž inak nastaviť, prehoď výhybku, upokoj sa, lebo všetok stres deti vnímajú...

Obdobie vzdoru, ako prišlo, tak odíde... Netráp sa. Daj mu priestor, ale urči aj hranice, ty si šéf. Ale to neznamená, že dieťa potrebuje počuť zákazy. Nehovor, čo robiť nemá, ale má. Vetu nezačínaj napríklad, neber tú hračku, ale vráť hračku, aj nejako hravou formou, podľa danej situácie. Nie krikom, to len cirkus vystupňuje.
Dieťa často nerozumie svetu naokolo, má v tom chaos, možno cíti neistotu, nejaké ohrozenie, je veľmi vnímavé. Potrebuje veľký priestor sebarealizácie, podporu, lásku, chytiť za ruku, ale aj pustiť, nech je dieťaťom, čím najdlhšie.
Hlavu hore, to zvládneš, si statočná, silná, dobrá mamička. ❤

janickacrazy
20. nov 2017

@sida456 Moj prostredný ked mal 3 roky jedol len vývar s mrkvou, o petržlene nemohlo byť ani reči a moj manžel petržlen doteraz nezje. Z toho by som určite drámu nerobila, tak mu proste nechutí. Bud rada, že ti zje aspon zemiaky, ryžu, cestoviny. V školke sa určite rozpapá. Moj bol taký istý, ale zjedol aj maso, ale zase nechcel cestoviny a knedlu vobec, ani buchty nezjedol. Teraz má 7 rokov a zje takmer všetko, aj také veci, čo by som v jeho 3 rokoch ani nesnívala. To, že berie deťom hračky je bežné, treba mu vysvetliť, že ked požičia svoju hračku, tak zase on si može požičať niečo iné. Ak to nezaberá, tak proste upozorniť, že ak hračku nevráti, idete domov a aj to dodržať. Musíš si trvať na svojom a byť nekompromisná. Časom to prejde, hlavne bud v klude.

sanssa
20. nov 2017

no prislo nanho obdobie vzdoru, s tym sa neda nic velmi robit, tym si prejde kazde dieta, proste len vydrzat a nepovolovat, proste povedat a tak to bude, ked nechce vratit hracku, tak zobrat a ked chce nech si aj poplace ale hlavne nesmie vidiet, ze skaces tak ako on piska

vanesa777
20. nov 2017

Chce to len trpezlivost, 1000x vysvetlit preco deti nebijeme, preco poziciavame hracky, atd. Decka su jak cez kopirak, my sme toto mali tiez. Aj som si poplakala ked mudre mamicky na dvore prevracali ocami nad mojim potomkom. O chvilku to zazivali aj ony a uz take mudre neboli. A hlavne...chce to jasne hranice. Povedala som raz ze nesmie brat hracky, potom este raz, a ked nezabralo sli sme domov. Vrieskajuce decko pod pazuchou sa doma upokojilo. Doma sme sa o tom vela rozpravali. Na druhy den sa to opakovalo. Tak sme sli zase domov a zase rozhovory. Aj na zadok symbolicku dostala. Dnes ma 3,5 rocka a je velmi slusna, rozumna, ale stale skusa kolko moze.....hlavne nerob take ako jedna moja kamoska. Capne malemu po zadku lebo je jak cert a ked zacne vrieskat tak ta ho zacne objimat a ze ty moje uboziatko malicke, ubohe, utrapene....muc muc muc....👎