Vysoký krvný tlak v 35. rokoch

jarabicka
14. dec 2015

Ahojte baby,mám 35 rokov... chcela som sa opýtať keď ste mala niektorá vysoký krvný tlak malá ste nejaké potiaže?ako ste to zistili, len tak náhodne?a beriete niektorá už dlhodobo lieky proti vysokému krvnému tlaku?

8291
14. dec 2015

Ja som brala od 25 rokov,mne hucalo v hlave a mala som tlak na hrudniku.v 31 roku som otehotnela a tlak mi dost klesol čiže kardiolog mi lieky v 12 tt postupna znizoval az vysadil.týždeň pred porodom mi doat vyskocil čiže mi ich zasa nasadili.a teraz 17 mesiacov po pôrode beriem mikrodavky v máji mi ich chcel kardiolog vysadiť no neviem sa k nemu nejak dopracovať 😞 a tlaku si meriam.2-3x do tyzdna niekedy ani to ale ja sa už poznam ked mi vyskoči hneď to citim.no klop klop zattial ho mam v poriadku.

illyria
14. dec 2015

ja som zistila v 23 rokoch, ze mam vysoky tlak. Ale vysadila som antikoncepciu a zlepsilo sa to. takze nic neberiem. Neberies aj ty HAK?

janula2511
14. dec 2015

@jarabicka a kolko mas tlak?merias si ho?alebo podla coho myslis ze mas vysoky tlak?

mikys1
14. dec 2015

ahoj ja sa liečim od 24r a trvá to dodnes síce ho mám stabilný ale aj napriek 6 kombinácii liekov mávam okolo 130/90-100 .

rawmamka
14. dec 2015

@jarabicka Ahoj, ja som mala vždy ideálny, ale v treťom tehotenstve mi prudko vyskočil a napokon som aj predčasne porodila kvôli preeklampsii, z následkov ktorej sa dodnes neviem dostať - zostal mi rozkolísaný, nestabilný tlak, bežné hodnoty okolo 160/120, po liekoch alebo bylinkách prudko dole (to zasa závrate, mdloby, ....), potom zasa prudko hore (bolesť hlavy, tlak na hrudi,...).

8291
14. dec 2015

@rawmamka hmm to je tlak akurat tak na zakrvacanie do mozgu😞 raz hore raz dole.zmenit kardiologa co ta nastavi na normalnu liečbu.to je výsledok zlej terapie

jjeanny
14. dec 2015

Ja by som mozno odporucila zmenu zivotospravy, muz mal takto v 30ke vysoky 140,150/100. vylucil uplne alkohol,maso, teraz ma tlak ukazkovy. Nevedel si predstavit fungovat kazdodenne na liekoch,tak mlady..

jarabicka
autor
14. dec 2015

@janula2511 včera som mala na preventívke 170/90 a aj my býva zle, hlava mna bolíí a celkovo mi nie je dobré...v stredu som objednaná na interné na vyšetrenie...neviete čo všetko ma tam čaká?

rawmamka
14. dec 2015

@8291 Pracuje sa na tom, ale som typ, ktorý nereaguje na liečbu štandardne. Prešla som na racio stravu, pravidelný pohyb, pitný režim ukážkový, obmedzenie stresu, veľa relaxu, ....

jarabicka
autor
14. dec 2015

@rawmamka a lepšie keď si toto zmenila ?

jarabicka
autor
14. dec 2015

@rawmamka a ako sa stravuješ? prípadný jedálniček by som mohla vedieť?

rawmamka
15. dec 2015

@jarabicka Určite sa to zlepšilo, najmä na začiatku som videla, že to funguje, ale potom ako keby sa organizmus adaptoval na nové podmienky a preladil sa opäť na vysoký TK - iba v tej prvotnej fáze (mesiac-dva) je telo v "šoku" a reaguje štandardne (t.z. že tlak klesne ako u bežných ľudí), potom si nájde "cestičku" ako sa znova "naladiť" na frekvenciu 150-160/115-120. Stravovanie - v prvom rade žiadna soľ , rafinovaný cukor, priemyselne spracované potraviny (aj chlieb si pečieme sami), suroviny - len domáce (od miestnych pestovateľov, chovateľov, z mlyna,....najlepšie, ak je zástancom nechemickej cesty), jeme striedmo, ale pestro - strukoviny, obiloviny, pseudoobiloviny, zelenina, ovocie, orechy, zriedka biele mäso a ryby, kvalitné tuky, vajíčka, syry, kyslomliečne produkty, kvasená kapusta,....prispôsobujem sa aj tomu, aby to bolo chutné a aby deti mali všetky živiny, ktoré pre rast potrebujú. Ide najmä o to, že cca 70-89% stravy je v surovom stave, v zime samozrejme menej, pretože domáceho ovocia a zeleniny je pomenej. Nevysmážame, takmer negrilujeme,...varíme na pare, max.pečieme. Skús najprv výrazne obmedziť množstvo jedla, soľ a rafinovaný cukor (my sladíme medom, xylitolom,...), pridať najmä zeleninu a doobeda aj ovocie. A pitný režim- len čistá voda, bylinkové nesladené čaje, v lete šťavy (aj ovo aj zel.), kefír.

nunusimi
15. dec 2015

@jarabicka ja mam vysoky tlak od 22rokov, odvtedy beriem aj lieky. Mne to zistili ked mi doslo zle, bolela ma par dni hlava, v ten den maximalne, ledva som dosla domov z kupaliska, cudo, ze som po ceste neodpadla 😒 vecer uz zle, som nevedela rozpravat atd a stravila potom tyzden v nemocnici kym mi nastavili lieky. Odvtedy som mala obdobia, ze som lieky nebrala, potom som bola zodpovedna a sla na preventivku k dr, vsetko si dala na poriadok, v tehu som brala len lieky, co sa vtedy mozu, prvych 7tt len na magnezku, kym sa dalo, potom uz DOpegyt aj pocas kojenia. No a teraz mam dvojkombinaciu, problemy ziadne, uz som si znizila sama (co sa dr sice nepacilo, ale odobril mi to, ze ved sama viete a vidite, ze netreba, tak ok, ale nerobte to uz 🙂 ) cize uz neberiem vecer pol tbl, to som si vysadila, ja som na nu zabudala aj tak stale, takze akoby som ju nebrala a tlak bol ok. Ja cvicim, nejem slane, mastne atd a rano vezmem 1tbl LAcipil 0,5tbl Nebilet a fungujem. Mne ale k tomu, podla mna aj predtym som to mala, ze mi to dvihlo tlak a liecime tlak, tak ja mam tetaniu, co vlastne sposobuje vela problemov, cize rano aj Magnezko a fungujem. Neriesim. Zijem, je mi fajn, vziat rano tbl je uplne minimum aby som bola silna, spokojna a uzivala si neobmedzene zivot.

nunusimi
15. dec 2015

@jarabicka na internom by ti mali dat na 24h Holter na meranie tlaku krvi a podla toho nastavit liecbu. JA som ho mala uz asi 4x, pri kazdom tehu ked sme isli prejst z Mg na Dopegyt, potom zas naopak, ked sme sli nastavit liecbu po kojeni. Drzim palce aby ti trafili hned lieky, mne to par rokov trvalo, ale ja som medzitym bola tehu, cize zas odznova sme sli. NEboj, tlak sa da liecit, je to sice tak, ze sa neda vyliecit, ale jede nikdy nevie. Kludne to moze skoncit