Z akého dôvodu môže mať bábätko teplotu?

kili
1. dec 2007

Adamko včera začal hnačkovať a dnes v noci mal teplotu v zadočku 39,5. Viem, že toto sa stáva keď rastie zub, ale pochybujem, že 3,5kg dieťaťu, aj keď má 5 mesiacov by rástol, nič som ani nenahmatala, tak by som chcela vedieť, aké ďalšie dôvody by mohli byť. Nechcem panikáriť kôli každej zvýšenej teplote, ktorá je kôli niečomu.

k.a.t.k.a.
1. dec 2007

malej tiež vybehla teplota tuším až na 39,8 a dr.povedala že to bude šiesta choroba, nejaké ochorenie zo vzduchu či čo

ŠIESTA CHOROBA

Príčiny a symptómy
Ak sa dojčatám alebo malým deťom vo veku od šiestich mesiacov do dvoch rokov vyšplhá teplota v priebehu zopár hodín do výšky 39 až 40 stupňov a pretrváva 3 až 4 dni, ukazuje to spravidla na šiestu chorobu. Pri poklese teplôt sa na tele objaví drobno škvrnitý výsyp, ktorý v priebehu niekoľkých hodín, prípadne jedného až dvoch dní vymizne.

Liečba
Vysoká horúčka sa dá znížiť paracetamolom. Najdôležitejšie opatrenie je, aby dieťa vypilo veľa tekutín. Pri dojčatách treba preto popri materskom mlieku podávať detský čaj alebo prevarenú vodu. Dojčatá s horúčkou cez 39 stupňov treba v každom prípade dať vyšetriť lekárom. Výsyp nie je vhodné natierať žiadnymi masťami.

kili
autor
1. dec 2007

kati, dík. Jemu v podstate nič nie je, pekne papá... Len v noci ho tá teplota budila. Ja som ho schladila zábalom, tak mu klesla o stupeň, dala panadol. dnes ráno sa mu ale zas vyšplhala na 39 (v z.)

k.a.t.k.a.
1. dec 2007

aj moja pekne papala jedine tá teplota, tak som jej dávala aj zábaly ked už mala nad 39st. a panadolový čípok .. sirupy jej nezaberali .. ja som vtedy volala na pohotovosť, vraveli tiež že netreba dieťa prehrievať, nech len tak v plienke leží poprípade nejaké body ak je moc chladno v byte a je pravda že mala tú teplotu 3 dni a potom sa na hrudi vyhádzala

k.a.t.k.a.
1. dec 2007

paralenový čípok nie panadolový 😅

kili
autor
1. dec 2007

je ale problém, že Adamko tekutinu nepije. Teda skúšala som 2x a 2x to vyblil. Ale pije na svoju váhu dosť veľa mlieka, tak to hádam stačiť bude.
Mne je ale dosť divné ho vyzliekať 😅 , má na sebe body s dlhým rukávom, a dlhé také tenké nohavice. Máme tu asi 24-25st. Predsalen je maličký, nie ako 7-8kg 6mesačné dieťa.
Ale dnes sme sa chystali k dr., teda manžel bez detí, ale tak zobereme aj Adamka, že čo na to povie. Najprv jej ale zavolám, či ho máme doniesť ukázať.

k.a.t.k.a.
1. dec 2007

no to bude asi najlepšie ak ho zoberieš , možno mu vezme krv aby presne zistila príčinu 😉

kili
autor
1. dec 2007

a iné také bežné príčiny, čo nezanmená chorobu, nie sú? len zuby a táto šiesta choroba?

chechta
1. dec 2007

kili a nní nachlazený? myslím, že vždycky za teplotou něco je - at už zuby, nachlazení apod... Taky se doporučuje jak je teplota vyšší tuším jak 38,5 stupně dávat diazepam - to kvůli febrilním křečím - ty můžou být dost nebezpečné. Rozhodně bych dítě s teplotou nerozbalovala - kor, když jsou tak maličký. Radši si zajdi k doktorce. Jo ještě by to mohla být reakce na očkování - pokud jste ho třeba v posledním týdnu absolvovali.

kili
autor
1. dec 2007

chechta, očkovaný bol v pondelok, to už mi príde dosť dlhý čas od vtedy. A pri prvom očkovaní reakciu nemal, tak by ma to ani nenapadlo dávať do súvislosti.
Ja mám doma panadol sirup, tak som dala ten, keď tak po ceste späť niečo kúpime, ak si ho teda v nemocnici nenechajú.

vavka33
1. dec 2007

Kili,niekedy mavaju deticky take vysoke teploty.Nemajau ziadne ine priznaky ,len vysoke teploty.je to virusoveho povodu a ono to bude trvat dva,tri dni a potom cakaj,ze sa ti maly cely vysype takymi drobnymi vyrazkami.Mozno nie,ale vzdy to tak bolo a nielen u mojej strassej dcery ale uz aj u vala mamiciek tu na MK,co poznam.
Treba im davat len nieco od teploty kazdych 6hodin.A hlavne rob zabaly staci na cielko,zapasie a clenky,ak teplotka neklesne,tak ho osprskuj,alebo oplachni v chladnej vode,nie studenej,lebo moze dostat sok.a je dost malinky,tak by som ti odporucala dat mu aj proti krcom diazepamlebo moze dostat z teploty febrilne krce.
Drzkaj sa a ak si nebudes istaaradsej chod k lekarke.A musi veeeeeeeela pit tekutin,je jedno co,podla toho co mu davas.
A este jedna vec-so zubkov nie su NIKDY take vysoke teploty,vela mamiciek sa na to spolieha ale tomu netreba verit,taka zvysenka ano,ale horucka nie.
Drzkajte sa a napis,co a ako.
PAPA

vavka33
1. dec 2007

Kiki a od teploty mas lepsie pre maleho paralenove cipky ,nech mu to zbytocne nezatazuje travenie 😉

kili
autor
1. dec 2007

tak panadol ruším, som mu ho išla dať 2x a to hodinu po jedle a aj tak sa mi s toho skoro poblil. Potom kúpime čípky. Ale teplota mu klesla, síce som nemerala, ale už nie je tak horúci, môže mať tých 38,5 v z.

chechta
1. dec 2007

vavka to co popisuješ je nejspíš právě ta 6 nemoc 😉

kili - jestli byl v pondělí - klidně bych se i kvariantě reakce na očkování přiklonila nebo k té 6 nemoci 😉 a neznamená, že když poprvé rakci neměl, že ji nebude mít ted a fakt bych raději dala ten diazepam - kvůli křečím

kili
autor
1. dec 2007

dík baby, už si píšem 🙂

chechta
1. dec 2007

kili koukala jsem do tvého fotoalba - tý jo to ani není možný, že jsou tak maličký - jsou fakt krásný. Uplně bycjh se bála vzít do ruky - musí být strašně křehoučcí. My máme cvalíka už od narození - takže si to nedokážu vůbec představit - ale to jsem odběhla od tématu 🙂

kili
autor
1. dec 2007

chechti, Samko je už v pohode, je síce drobnejší a štíhli, ale je taký pevní, dá sa s ním na prste točiť 😀 . Ale Adamko je vážne pidi, ešte som nevyradila žiadne body a to máme od veľkosti 44 a už má 8 mesiacov 😀

dashak
1. dec 2007

Kili rozhodně bys měla s Adamkem jít k lékaři, protože to je už vysoká teplota a měl by dostat diazepam proti febrilním křečím, který volně není prodejný a nevím jestli ho máš doma.

Jinak reakce na očkování nemusí být hned, každé očkování je jiné a reakce se dostavují v jiných intervalech, třeba na spalničky (což se vás zatím netýká) bývá kolem 10. dne po naočkování, protože je to živá vakcína. Ale po očkování tak vysoké teploty nebývají, jsou kolem 38 stupňů. Pokud jsou vyšší, jde spíš o tu šestou nemoc - nemá jiné projevy jen horečku a zhruba po 2-3 dnech se vyhážou na tělíčku takové malé skvrnky a nebo jiná viroza. Malá měla nedávno taky vysoké horečky a jinak nekašlala ani neměla rýmu, byla zrovna po tom očkování na spalničky, tak jsem myslela, že je to reakce, ale když to trvalo dýl, tak jsem volala doktorce a ta že to reakce být nemůže, ať naklušeme. A ukázalo se, že má nějakou virovou žábu v pusince.

vavka33
1. dec 2007

Chechta,moze byt aj to.Ja tomu nedavam nazov,viem ze to existuje.
Len doktori o nej nevedia 😀

nenka83
1. dec 2007

kili moja kamoska ma polrocneho chlapceka, mam vysoke teploty... 3 dni mu to trvalo, davala mu cipky paralen do ritky´.na 4 den sa jej cely obsypal... doktorka jej vravela ze to je nieco virusove a ma to takyto priebeh!
cize presne to co tvrdi vavka.

kili
autor
1. dec 2007

keď som volala s dr a spomenula hnačky, tak že hneď máme naklusať, lebo môže byť dehydratovaný. Potom sa aj divila sa, že vyzerá v poriadku, teplotu už mal tiež OK 37,5 (taraz ale neviem, či to sestra hneď odčítala, alebo to bolo rovno). Ale si ho tam nechali, lebo nemôžu riskovať, že mu teplota zas tak hrozne stúpne. Že asi chytil nejakú vyrózu, ale pre neho je všetko nebezpečné. Doktorka ešte chytila paniku, že ho niečo bolí, keď začal tak zúfalo poplačkávať, že u nich to nerobil (ležal tam totiž 3 týždne, od vtedy bol len týždeň doma), ale sestrička povedala, že toto robieval aj predtým.

vavka33
1. dec 2007

Kili,neboj,zachvilku ho mas domka,par dni bude na infuzkach a bude zas v poriadku.Pohladkaj ho za mna,ked za nim pojdes

renika
1. dec 2007

akým teplomerom meriate teptotu vašim ďeťom? Ja mám digitálny a meriam mu v zadočku. Ktorý je najlepší?

kili
autor
1. dec 2007

ja mám digitálny ale v nemocnici mali...teda neviem presne aký je to, lebo nie je to ortuť, ale vyzerá tak, ibaže meria rýchlo.

vavka33
1. dec 2007

Kili,to su tzv.rychlobezky.
Ja meriam digitalnym teplomerom,je hlavne rychlejsi ako obycajny a nehrozi tam ta ortut,ak by sa rozbil.
Vanes ma svoj a Lea svoj teplomer.
Malej som vlastne este nemerala teplotu,nemala ju.

renika
1. dec 2007

kili a vavka a koľko stupňov potom odčítate z tej teploty, ktorú nameriate v zadočku s digitálnym teplomerom?

chechta
2. dec 2007

kili brzyčko bude toma - takový drobeček a už strávil takovou dobu v nemocnici.

reni ze zadečku se odečítá 0,5stupně 😉

musko
2. dec 2007

renika - odčíta sa vždy 0,5 stupňa.
Killi, čo Vám povedali v nemocnici? Myslím, že by to mohla byť tá reakcia na očkovanie....

ena
2. dec 2007

renika: tusim je to tak, ze do pol roka sa odcitava 0.5 C a po pol roku 0.7 C

renika
2. dec 2007

ďakujem baby veľmi pekne. A do koľko stupňov sa nemám vôbec znepokojovať? Najviac som mu zatiaľ namerala 37,2. V nemocnici nám malého zaočkovali proti tuberkulóze a vraj do dvoch týždňov sa objaví reakcia na ramienku. Môžu byť z tejto injekcie zvýšené teploty alebo iné problémy? Vraj sa zvyknú tvoriť nejaké uzliny v podpazuší.. Máte s tým skúsenosť?

ena, máš super termín pôrodu 😉 Ty rodíš len prvého? 🙂 Tvoji chalani budú jednotky 🙂

elise
2. dec 2007

mne detská lekárka povedala že až ked tepolota dosiahne 38 stupňov po odrátaní 5 dielikov lebo teplotu merám v ritke až potom sa mám znepokojovať do vtedy je to dobré lebo telo si vytvára protilátky. inak malý máva 37,8 ked večer je aktívny, veľa behá...