Zaslzené očko u 4 mesačného bábätka. Čo s ním robiť?

andy
27. mar 2007

Ahojte, máte prosím niekto skúsenosť so zaslzeným očkom u 4 mesačného bábätka? Malý má zaslzené očko a v kútiku hnis. Prvýkrat sme na to dostali kvapky, ktoré hneď zabrali, ale pár dní po vysadení sa nám očko zaslzilo opäť. Som z toho nešťastná, doktorka povedala, že pravdepodobne budeme musieť ísť na preplachovanie slzného kanálika ... bojím sa však toho, lebo vraj je to veľmi bolestivé. Ak máte s tým dakto skúsenosť, poraďte prosím. Ďakujem!!!
PS. Ak sa to tu už diskutovalo, prosím dajte mi odkaz na diskusiu. Ďakujem.

emjee
27. mar 2007
georgine
27. mar 2007

ahoj my jsme meli ten samy problem.. malemu od 2mesicu delali ocicka na stridacku uplne to same.. zahnisane.. dostali jsme na to PAMYCON kapky, a kapali vice nez mesic.. doktorka rikala ze kdyz to do 3mesicu neprejde a bude to nejak horsi tak bychom museli jit na procisteni ocnich kanalku.. nastesti jak kdyz utlo tak to bylo super.. myslim ze mu to musis kapat pravidelne a denne..nebo jak ti rekne dr. drzim palecky..

andy
autor
27. mar 2007

emjee, georgine, dakujem vam!!! zajtra musim ist k ocnej, tak uvidime. bola by som rada ak by sme dostali iba kvapky a pomohli nam.

noella
27. mar 2007

ahojte, máme ten istý problém s očkami. pravidelne sa nám to vracia asi tak po týždni. stále dúfam, že to prestane, ale...raz dávam kvapky TOBREX, inokedy masť TOBREX. nechcela by som, aby moja dcéra (5 mesiacov) trpela u očnej na výplachu...

andy
autor
28. mar 2007

noella, boli sme dnes u ocnej a dostali sme kvapky uniflox. mame ich kvapkat 4 x denne. zatial neviem posudit, ci su dobre alebo nie, ale ak do tyzdna nezaberu mame prist na kotrolu a pravdepodobne nas poslu na preplachovanie slzneho kanalika. velmi sa mi tam nechce ist, dufam, ze to prejde. aj sa mi zda, ze slzicky odchadzaju, skor problem je ten hnis :( a este mame vzdy vecer po kupeli jemne masirovat od nosteka k ocku, aby sa uvolnil kanalik. je to ale velmi obtiazne, lebo maly nechce mat hlavicku v klude.

mracik
28. mar 2007

andy, je lepšie ak mu kanálik prepláchnu teraz, neskôr by ho už museli uspať.
Samozrejme treba skúsiť masírovať, ale Kubko je už dosť veľký, takže sa to asi samo neuvolní...
Tiež sme tým s Kubkom prešli, po prepláchnutí už zapálené očko nikdy nemal

macejka
28. mar 2007

andy

už jsem to nedávno psala do podobného tématu. My byli s prckem(7 měsíců) na průplachu slz.kanálků již třikrát,kapali jsme antibiotika,kortikoidy i oftalmoseptonex a u jednoho očička to pomohlo,ale u druhého nikoli,stále slzí takže půjdeme znovu na kontrolu a uvidim co nám řeknou,ale posledně doktor říkal,že je ten průplach do půl roka dítěte a pak se přistupuje k zákroku v celkové anestezii,ale vážně nechci strašit sama se toho dost bojim.Ale pokud ti průplach doporučili tak se toho neboj protože v 90% případů to pomůže hned napoprvé 😉 my máme bohužel smůlu a čekám co nám řeknou na kontrole. ☹

mracik
28. mar 2007

macejka, ani toho uspávania sa nemusíš báť, zákrok trvá tak tri minútky, len niektorým detičkám býva zle z anestézy. Niekedy sa to bohužiaľ ani tak nepodarí a musí sa robiť zákrok spolu s krčiarom - keď sú zrasty bližšie pri nošteku

andy
autor
29. mar 2007

babulky, dakujem. este nas nikam neposlali. ak sa to nezlepsi, tak som rozhodnuta to absolvovat. nechcem mu neustale kvapkat daco do ocka, to radsej chvilka bolesti jednorazovo. dakujem za podporu. zelam vsetko dobre.

janinah
29. mar 2007

dievčatá,už som to kdesi písala,ale chcem vás ukľudniť,že dieťa pri preplachu slzných ciest neplače od bolesti (očko sa znecitliví kvapkami),ale od strachu a stresu z cudzích ľudí a okolia,čím menšie dieťa tým skôr na to zabudne,mamičky za dverami trpia viac ako ich drobci v ambulancii,tak sa nebojte to absolvovať v prípade potreby.

yanikovamamina
30. mar 2007

Ja neviem, ci hovorime o tom istom, ale malemu od malickeho malicka slzilo jedno ocko a po spanku a prechadzke mu ho bolo treba cistit. Miminalne do 9 mesiacov. Teraz ma rok a ani si neviem spomenut, kedy to vlastne prestalo. je to daco zle, zanedbala som nieco?

janinah
30. mar 2007

yanikovamamina, myslím,že teraz je to v poriadku, možno boli slzné cesty čiastočne neprechodné, ale ako malý rástol tak sa prirodzene rozširovali a problém sa upravil, videnie (zrak) s tým nesúvisí, myslím,že nemusíš mať obavy (aj keď nie som lekár)

janinah
30. mar 2007

http://www.orl-lfuk.sk/uzaver_slznych_ciest.php
Tu máte anatómiu kvôli predstave o slznom systéme

alokin
30. mar 2007

Tak ja som bola na tom prieplachu s malou v 5 mesiacoch dva krát. Nedovolili mi sňou byť vo vnútri tak som čakala na chodbe. Pripadala som si ako najhoršia matka pretože pohľady ľudí,ktorý sedeli v čakárni sa na mňa tak pozerali. Malú bolo počuť asi na celú chodbu no hlavné je že jej to na druhý krát pomohlo. 😉

tinni
30. mar 2007

No aj nas to asi caka, uz teraz mam z toho traumu... mala ma od porodu zahnisane ocko a nic nepomaha. Teraz uz jej sice len slzi, ale dr. vravela, za ak to do dvoch tyzdnov neprejde, bude musiet ist na preplach. Teraz jej to mam iba masirovat. Tak vzdy po prebalovani jej to asi minutku masirujem, myslite, ze staci tak kratko?

alokin
30. mar 2007

Masíruj to čo najviac,ale myslím,že po každom prebalení stačí. Ja som masírovala a nepomohlo,ale fakt to je u každého individuálne tak držím palce nech sa tomu vyhnete.

slaviks
3. apr 2007

Po osobnej skúsenosti si dovolím tvrdiť, že nesúhlasím s názorom že radšej ísť na preplach ako vkapkávať do očka kvapky . My sme s malou absolvovali preplach dvakrát, lebo na prvý raz sa jej hnis nepodarilo odstrániť a bolo to strašné. A to všetko pre zlú diagnózu očnej lekárky. Tiež jej len predpísala kvapky Tobrex a masť a nič nezabralo hnis sa jej hromadil ďalej a potom ten strašný preplach.Ja som na chodbe čakala a plakala s maličkou.Neverím, že to nabolí. Treba spraviť výter z očka, zistiť či nemá bacila, a akého bacila a na základe toho predpísať antibiotické kvapky.Samozrejme treba aj masírovať. Toto keby som urobila skôr tak to tak neskončí, pretože aj po druhom preplachu sa jej začal tvoriť hnis a to som už zmenila očnú lekárku, ktorá malej urobila výter z očka. Tak sme sa z očkom trápili 4 mesiace, ale už je to O.K.

helik
4. apr 2007

V poradně mi dr. řekl, že v severeských státech se vůbec proplachování kanálků nedělá a že to nedoporučuje. Já bych taky byla pro kapky.

janinah
4. apr 2007

slaviks,nie je diagnóza ako diagnóza,ale hlavne,že ste už ok.
helik,to môže byť názor proti názoru,zase sa mi nezdá,žeby naši očiari boli 100 rokov za opicami a robili niečo iné ako ostatný odborný svet,možno výskum v budúcnosti niečo zmení,ale zatiaľ je to tak.
Všeobecne treba používať zdravý sedliacky rozum a riadiť sa aj materinským inštinktom,určite každá matka urobí pre dieťa podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

deninka14
5. apr 2007

aj mi sme mali tento problém s hnisaním a slzením očiek od narodenia. vyskúšali sme všemožné lieky a kvapky a nepomáhalo. potom nám všetky "tetky" doporučili kvapnúť do očiek materské mlieko..a veruže pomohlo.

denisa2214
5. apr 2007

Andy, moja dcerka mala hnisave a slzave ocka hned po porode. Po antibiotickych kvapkach Pamycon jej to cca za 2-3 tyzdne preslo. Potom bol dlho pokoj a teraz pred 10 dnami jej zacalo slzit lave ocko. Hnis tam nemala, iba slzenie a trosku zlte "karpinky " v kutiku ocka po zobudeni. Zacala som jej davat Pamycon a za 3 dni jej ocko slzilo menej. Pred chvilou sme prisli od ocnej lekarky- povedala, ze upchate kanaliky urcite nema, ze to by jej ocko slzilo od narodenia permanentne. Cim je dieta vacsie, tym sa aj kanaliky zvacsuju a lahsie odplavuju slzicky. Treba najprv skusit tie antibioticke kvapky a kedze moze byt zdurena sliznica nosteka, treba skusit aj masirovat nostek v blizkosti vnutorneho kutika ocka. Takze ak Ti babo zacalo slzit az teraz v 4. mesiace- najskor to bude zrejme nejaka infekcia v ocku. Ja som sa tiez bala toho preplachu kanalikov. Drzim palce.

hanka274
5. apr 2007

materske mliecko!!!! pomaha a ako citam aj v inych temach sa to dost pozna....takze vyskusajte, je to najlepsi liek, v ziadnom pripade neublizi. Skuste este pred hroznymi antibiot.

nana
6. apr 2007

aj my sme boli pred dvoma týždňami na preplach kanálika, malého to držalo od narodenia a s doktorkou sme skúšali všelijaké kvapky, masti a keď nič nepomáhalo, museli sme ísť. tam nám to prepláchli a dali OCU flash, ktorý kvapkáme. Už mu to ustupuje a dúfam, že sa to nevráti. Keď mu to prepichovali držala som ho a neviem či to bolelo viac mňa, alebo jeho. Potom keď sme vyšli vonku nás všetci ľutovali.

liska
7. apr 2007

janinah, nase lekarstvo mozno nie je az 100 rokov za opicami, ale krok so svetom zase prave nedrzi 😒 zijem vo Svajciarsku, moj maly ma tiez problem s hnisavym ockom a ked som pediatrovi povedala, ze u nas sa preplachovanie kanalikov robi bezne, zhrozene na mna pozrel 😨 tu sa to do roka absolutne nikdy nerobi, pretoze do toho veku sa slzne kanaliky este vyvijaju a je to teda unahlene riesenie, vraj za takmer 30 rokov svojej praxe mal jedno jedine dieta, ktoremu sa to po roku neupravilo, cakali este do 15 mesiacov a tak mu tie kanaliky preplachovali...neviem to posudit, lebo nie som odbornik, akurat si stale viac vsimam, ze pediatri na Slovensku generalizuju problemy na vsetky deti bez rozdielu (vid napr.balenie nasiroko) na rozdiel od sveta (povedane vseobecne), kde sa problem riesi individualne v zavislosti od konkretneho dietata....berte to ako postreh, nie ako kritiku, keby som zila na Slovensku, vsetko robim tiez tak, ako povie lekar 🙂

mamik
8. apr 2007

Aj ja som chodila s dvojmesačným synom trikrát týždenne preplachovať kanálik. Mal tam veľa hnisu a kvapkali sme plno rôznych kvapiek od lekárky. Potom som skúsila aj materské mlieko. Ale najlepšie zabralo čo najčastejšie masírovanie. Lebo ten kanálik nie je priechodný a treba mu pomôcť. A to sa ešte u maličkých detí dá... Takže skúšajte radšej to rozmasírovať ako kvapkať všetky tie antibiotiká a kortikoidy...
Slzenie nám prešlo, ale keď bol nahcladený, tak to očko mal trošku viac zaslzené..

helik
9. apr 2007

liska, janinah
liska - souhlasím s tebou. Myslím si, že pediatr, ke kterému chodím, je dost dobrý a plně mu důvěřuji. Vím, že může být názor proti názoru a rozhodně se slepě neřídím vším, co který dr. řekne - no a právě ten selský rozum mi říká, že by se mělo vyzkoušet vše předtím, než je opravdu nutné na proplachování kanálků jít. Myslím si, že pro mnoho lékařů je proplachování vlastně jednoduchým řešením problému.

martina46
17. jan 2008

to je strasne, co tu citam. malej dnes zacalo slzit ocko a mala v kutiku potom zaschnute zlte, ale neviem, ci je to karpinka, alebo ten hnis. mam ale pocit, ze to ma iba po placi, je to mozne, ze by zacala plakavat so slzickami a z jedneho ocka?

iffka2002
17. jan 2008

pri preplachovani slznych ciest do oka nakvapkaju kvapky na umrtvenie, dietatko to nebolli. ono place zo strachu, ze mu drzia hlavu i ruky..

kubko
17. jan 2008

martina, isla by som doktorke nemusia ti hned prepichovat kanaliky, zalezi aky bude doktor na ocnom. Nam prvy raz hned prepichovali ani sa ma nepytali a ked sa nam to vratilo na jedno ocko, tak sme dostali pri druhom doktorovi len kvapky antibiotika do ocka, ten nebol zastancom preplachu. Srdce mi pri preplachu trhalo, ale ked som vedela, ze jej to pomoze od toho strasneho hnisu a hned po tom zaspala, tak sa to dalo. Inak ten hnis v ocku bude asi ono. ´Dobre je aj masirovat vnutorne ocne kutiky ale bez antibiotik to asi nespravis. Mne este odporucili na vyplach ocne kvapky ocianka to su take bylinkove, ale myslim ze je to len ako doplnok. Tak sa drzkaj.

andrea78
17. jan 2008

martina,

mám s týmto čerstvú skúsenosť, takže:😝
ak by mala malá problém s hnisajúcim očkom a slzným kanálikom, hnisim (takým bielym až žltým) by mala to očko poriadne zleptané a ak jej to poumývaš, o chvíľu to bude mať zase. slzný kanálik je upchatý vtedy, ak oko stále slzí a keď sa na ňu pozrieš, stále jej tam stojí slza.

ak ti môžem poradiť, uvar jej repík (prípadne kamilky, no repík bol u nás lepší), slabý odvar a vytieraj jej to hneď ako zbadáš, že to tam má.ak to po 2dňoch neprejde, choď k tým k lekárovi, najskôr jej predpíšu bežné kvapky a ak to nezaberie antibiotikové. ak to nepomôže, pošle ťa s ňou na očné a tam lekárka posúdi, či je to upchatý slzný kanálik a ak ano, treba ho prepichnúť a prestreknúť.

neboj sa toho, jedine to na to pomôže. malú poľahne, budete ju držať, lebo sa nesmie hýbať, do kútika očka jej musí vopchať taký "drát", to aby to spriechodnila a potom to prestrekne striekačkou s tekutinou. ak tekutina vybehne cez nos, je to priechodné a tým pádom výborné. trvá to chvíľočku.potom sa ešte týždeň kvapkajú antibiotikové kvapky a následne už len septonex na dezinfekciu. bábe plače len preto, lebo ho nasilu držia a svietia na neho velikánskym svetlom, je to bezbolestné.to si mala vidieť, ako pri tom vyvádzal môj malý, vybil nás všetkých naokolo a tak plakal, že potom chudák do ďaľšieho dňa nemal hlas.mal to úplne upchaté a totálne nepriechodné

mali sme problémy s tým od narodenia, vykvapkali množstvo antibiotikových kvapiek, 2dni pred vianocami mu to robili prvý raz, ja som tam skoro odpadla a revala som s ním, (migrénu z toho strachu a šoku som mala ešte aj na druhý deň),bojoval s nami, všetci sme bolí úplne spotení, držali sme ho ja, muž, sestrička, doktorka "na tom makala", no podarilo sa dobre len 1očko , lebo sa už nedal udržať a nepodarilo sa to poriadne prepchať

minulý týždeň sme to absolvovali znovu, znášala som to úplne v pohode, lebo už som vedela, čo sa s ním deje a že to fakt na to jedno oko pomohlo, bolo po 3mesiacoch konečne krásne čisté!!!!!!!!!!teraz je v poriadku už aj druhé očko a konečne je z neho fešák a poriadne vidí😅

a v našom prípade nebola pravda, že sa to robilo ako prvé riešenie problému, stále sa čakalo, z tých kvapiek mal podráždenú pokožku okolo očí, svrbelo ho to, slzy mu tiekli prúdom, poriadne cez to nevidel a zahnisané a polepené oči som umývala pomaly každú hodinu, trápili sme sa obaja, no toto konečné riešenie bolo strašnou úľavou (a malo sa to spraviť už skôr)

detailne som to popísala nie preto, aby som niekoho vystrašila a už vôbec nie odradila,ale preto,aby si vedela, že to fakt pomáha, robí sa to bežne, neboj sa toho, že by to ublížilo a vraj to má každé druhé bábätko (povedala doki, no ja v mojom okolí nikoho takého nepoznám 🙄 )