Zležaná hlavička

lucv
1. feb 2019

Ahojte, potrebovala by som poradit. Mam 4,5 mesacneho syna, u ktoreho uz cca mesiac a pol pozorujem zlezanu hlavicku. Od cca 2 mesiacov spava na chrbatiku s hlavickou natocenou do lava. ( dovtedy sme ho polohovali, potom uz sa velmi vrtel a lezal ako jemu vyhovovalo)

Do lava ma hlavicku len v spanku cez den bezne funguje na obidvoch stranach, preto nepredpokladam skratenie krcnych sliach. Ale mne sa zda ze ju ma viac zosikmenu k tej lavej strane.

Lekar povedal, ze zlezanie je mierne a nemame to riesit a len cakat kym zacne sediet a menej lezat.

Nakolko mne to neda spavat pisala som aj do protea kvoli helmicke. Na zaklade fotiek zhodnotili ze nie je potrebna pokial sa stav nebude zhorsovat.

Zakupila som mu madrac z pamatovej peny, tiez podusku proti zlezaniu hlavicky a specialne hniezdo. Viete mi poradit co sa da este robit? polohovanie uz je u nas marne aj ked stale sa snazime ho davat spat aspon cez den na pravy bok.

Napravila sa vasim detickam zlezana hlavicka? ak ano kolko to trvalo? precitala som uz xy diskusii ale nikde nemali napriklad fotky pred a po naprave. nemate niektora take?

popripade viete mi na zaklade fotiek mojho syna zhodnotit aka je miera deformacie? a ci je tam nejaka sanca na zlepsenie? (fotky zaslem)

Dakujem

kathhii
1. feb 2019

Takže polohovanie medzi valčeky nepomohlo.... a keby ste ho dávali cez deň viac na bruśko?

mogaa
1. feb 2019

Čo najviac dávať na bruško, pestovať,šatkovať...čochvíľa začne plaziť, objavovať svet🙂2 doktori ti potvrdili že to nie je na helmičku, tak neviem čo riešiš....časom sa to napraví, potvrdili ti doktori že je to len mierne, tam iné nevymyslíš len čas

asia83
1. feb 2019

@lucv Verte doktorovi, má pravdu. To sa napraví. Vlastná skúsenosť.

le4
1. feb 2019

Moj syncek mal v 2 mesiacoch velmi zlezanu hlavixku na lavej strane. Az tak, ze celo mal sikme. V specializovanom stredisku v zahranici nam to vyhodnotili ako miernu deformitu, vraj na hrane normalu a deformacie... do toho centra sme sa dostali az v jeho 4-5 mesiacoch a dovtedy sme polohovali, co sa dalo. No stale to bolo na pohlad vyrazne. Velmi som to chcela riesit helmickou, bola som z toho nestastna. Manzel ma odhovaral, boli sme teda u inej lekarky po druhy nazor a ta povedala, ze to sa spravi same a helmicku netreba, respektive dietatko netrapit, bol tusim prave maj a velmi by sa v lete potil. Nakoniec sme to nechali tak a cielko ma syncek rovne a vzadu na hlavicke je to tak mierne, ze bezny clovek si to ani nevsimne. Takze ak vam to v protey vyhodnotili, ze to ma v normale, tak to bude ok, nemusis sa trapit. Zakrocili ste dobre - treba polohovat aj pouzivat tie speci vankusiky. Spravi sa to.

tana85
2. feb 2019

takto ustrachane som bola pri prvom, zbytocne som vsetko pozorovala a aj riesila s doktormi az na kramaroch kde je speci lekarka aj na deformity lebky. premerala a helmicku zamietla, to je az posledna moznost v naozaj vaznom pripade. kupili sme taky vankusik babymoon, na nom spavala, ale najviac pomohlo ze bolo vela na bruchu a potom ked zacala lozit, hlava sa upravila. asi nikto nema uuuplne krasnu hlavu lebo presne, ze deti spia ako same chcu, to sa neda ich neustale polohovat ak im to nie je v spanku prijemne. sleduj to, ale bez obav, naozaj sa to vyriesi same ak v bdelom stave bude co najviac na bruchu ci v satke

simona294
3. apr 2019

Dcérka ked mala 4mesiace tiež som spozorovala zležanú hlavicku, ale zo zadu, do mesiaca to mala ešte viac....začala som ju dávať spinkať do hniezda a hlavička sa upravila akosik sama, hlavičku má krásne gulatú...trvalo to cca 3-4mesiace kým sa jej to upravilo..takže neboj sa upraví sa mu to🙂

fiafia
3. apr 2019

@lucv ahoj. Moja mala mala tiež zlezanu hlávku, nás aj na cvičenie poslali. Polohovali sme, skúšali všetko možné ale ona tak nechcela ležať a dovtedy sa krútila, mrvila kým nelezala ako ona chcela. Viditeľné zlepšenie nastalo až keď bola viac pohibliva, sedela, neskôr začala spávať na bruchu. Zlepšilo sa to dosť , viditeľné to je pre mňa lebo viem, niekto cudzí by jej musel hlavu skúmať. Chce to čas. A helma sa používa len v ťažkých prípadoch.

kitta
3. apr 2019

@lucv Je to velmi individualne. My sme prilbu nosili a dnes som velmi rada, ze sme tak urobili. Nas maly bol lenivsi a kym zacal sediet a stvornozkovat sme sa nacakali. Velmi rad lezal na chrbatiku a nedal sa velmi polohovat a to sme skusali vselico. Idealne je hlavku premerat a zhodnotit stav u odbornika. Su aj lekari, kt odmietaju prilbicku, lebo o tom nic nevedia. A len sa im zda, ze je to trapenie dietata. Tiez som mala taku predstavu, ale po tyzdni nosenia som pochopila, ze najvacsi stres sme mali my rodicia a dieta si zvyklo po par dnoch a vysledok bol behom dvoch mesiacov paradny.

kitta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katrin21
3. apr 2019

Presne takto som to mala pri dcérke a podarilo sa mi to skorigovať tým že vždy keď zaspala tak som ho dala na tú stranu ktorú mala neležanu. Ideálne to bolo v kočíku lebo je tvrdší Dala som ho všetky tak vyslovene nabok aby nebola na chrbte ale na boku a tým pádom ani nemala tendenciu otáčať hlavu do inej strany. Proste základ bolo aby to bola pomerne tvrdšia podložka a naopak Keď spala na tej vyležanej strane tak aby bola maksia
Trvalo to Asi 2 mesiace a pekne sa tá druhá strana do rovnala ale naozaj som dôsledne dávala nejaký čas spať ju prevažne na túto stranu Na bok. Nesmieš ju nechať spať na chrbte ale musíš ju oprieť o bok kočíka alebo o bok postieľky.
Ak aj spala na chrbte tak spala na špeciálnom vankúšiku s dierou ktorý som si kúpila a je určený práve na predchádzanie takýmto veciam ale aj na korigovanie keď už je nábeh na zlezanu hlavičku

lucv
autor
6. apr 2019

Ďakujem baby za rady aj za utešenie :D Od kedy som spozorovala deformáciu hlávky tzn medzi 3-4 mesiacom veku, prešli už ďalšie tri. nemôžem povedať žeby zleženie nebolo vidno vôbec, ale sama musím uznať že sa to zlepšilo. Malý má skoro 7 mesiacov začal sedieť, leží minimálne chvalabohu/bohužial sa najradšej nosí na rukách, pri ležaní je otočený vždy na tej nezdeformovanej strane leží v špeciálnom hniezde má podušku proti zležaniu a matrac s pamätovej peny a výsledky sa naozaj dostavili.

Zhodou okolností sme boli u neurologičky nie kôli asymetrii hlavičky ale keď už som tam bola hneď som sa na to opýtala. Sama neurologička povedala, že na prvý pohľad deformácia nie je vidieť a musí mu skúmať hlavičku aby ju videla ale, že mierna tam je a ak chceme môže nás poslať na ortézu, ale že ona keby to bolo jej dieťa by mu ju pri takejto miernej deformácii nedala. Povedala, že to je tak minimálne, že do pár mesiacov by mu to nemalo byť vidieť vôbec a ešte mu aj dorastú vlásky, tak jej budem veriť ale s polohovaním neskončím. U nás je naozaj problém len tá noc kedže on spí v kuse 12 hodín s jedným papaním po ktorom okamžite zaspí a preto je u neho to polohovanie tažké.

K tej helmičke ja by som bola za pokiaľ by to bolo nutné alebo by mi to odporučili, chodíme na plávanie je tam chlapček, ktorý má helmičku nijak ho to neobmedzuje a hlávka sa mu pekne rovná, ale je pravda, že on mal deformáciu omnoho horšiu.

Takže dúfam, že sa to naozaj už dorovná do pár mesiacov tak, že šišku už nebude vidno vôbec 🙂

biela_sova
6. apr 2019

Ahojte, kamoskina mala ma akoby zlezanu hlavicku. Mame teoriu, ze je to dosledol zrastenia zadnej fontanelky. Nema to ploche, ako bezne zlezanie, ale skor taka preliacenina "kratercek", ako to vola, velkosti ako dvojeurovka. Stretla sa s tym niektora? Upravilo sa to casom? Dakujeme 🙂

biela_sova
6. apr 2019

este dodam, ze jej mala ma 6 mesiacov, je tazsia, tak preto sa este velmi nepretaca sama, je lenivsia, ale nenecha sa ani polohovat, sklzne vzdy do svojej oblubenej polohy. Ma este nadej na peknu hlavicku?

scorpionflower1
6. apr 2019

@lucv ahojky, ja teraz riesim to iste s dcerou. Ma 3 mesiace a zlezanu hlavku vzadu. Neurologicka tiez neodporucila ortezu, chcem sa opytat, aku podusku proti zlezaniu mas na mysli? Kde si ju kupila? Pytam sa, lebo by som pre dcerku chcela tiez nieco podobne. Dakujem.

lucv
autor
7. apr 2019

@biela_sova Ahoj, mne doktor povedal ze do roka a pol sa hlavka formuje sice uz nie tak rychlo ako medzi 4-6 mesiacom ale stale sa upravuje.... takze nadej ma urcite... horsie je to ale s tym ak ma naozaj predcasne zrastenie fondanelky lebo tam by mohol nastat problem s tvarom hlavky. Ale myslim ze by to mal pediater na beznej poradni vidiet, nam vzdy kontroluje hlavku a ci sa nahodou predcasne nezrasta... urcite by som to riesila s lekarom a pokial ma kamaratka podozrenie isla by som neurologovi, nam neurologicka robila aj sono hlavky, vsetko mu kontrolovala motoriku, reflex, sedenie, drzanie tela, ocny kontakt, pevnost, stabilitu zdvihanie, pretacanie vsetko co by na svoj vek mal zvladat skumala. Ja som osobne nazoru radsej sa 100x opytat jak raz nieco zanedbat ( sice viem ze casto prehanam, ale potom mam aspon klud na dusi ak mi to lekari vyvratia, ako toto s tou helmickou kym mi nepotvrdila ze to nie je nutne aj neurologicka nemala som klud)

lucv
autor
7. apr 2019

@scorpionflower1 Ahoj ja som malemu kupila “Babymoov Lovenest+” tu na konikovi ale mala som ju vyhliadnutu u nas v Trnave tam stoji nova 22 eur , ale nakoniec som ju kupila za 13.... z vlastnej skusenosti ale hovorim oplati sa to, ale len pokial ti mala lezi na chrbatiku vacsinu dna tzn. u nas naozaj max do 6mesiaca, potom sa znej zosuchoval, mrvil bol nervozny a uz ju tri tyzdne nepouzivame vobec. Na poduske je tiez pisane do od narodeni do pol roka

jana171218
29. nov 2019

@katrin21 prosim aky specialny vankusik ste kupili na zlezanu hlavicku? Dakujem

biela_sova
29. nov 2019

@jana171218 my sme mali ortopedicke hniezdo Cocoonababy od Red Castle, tam spinkal doma a v kocikoch vankusik Panda s dierkou v strede, uz mepamatam znacko...aeromoov alebo nieco take

katrin21
29. nov 2019

@jana171218 normalne v detskom obchode kupis, taka diera je v nom...nieco ns sposob vankusa na ktorom sedis po porode,alebo cestovneho vankusa na krk,len mensie..

scorpionflower1
30. nov 2019

@jana171218 ja som to objednavala z Mallu, stal okolo 20 eur, ale velmi nam nepomohol, kupila som ho, ked mala dcera 3 mesiace. Ked otacala hlavou v spanku, tak si krcila usi, bali sme sa, ze jej budu odstavat, tak sme jej ho velmi nedavali. Teraz ma skoro 1 rok a po zlezanej hlave ani stopa. Same sa jej to krasne urobilo.