Zmena škôlky kvôli častej chorobe

nikolal
3. apr 2015

ahojte, nasa dvojrocna dcerka chodi od septembra do skolky a odvtedy je vkuse chora, sople, kasel, vyter z nosa a vždy je tam nejaky bacil, vyberie atb., pojde na tyzden do skolky a znova ten isty kolotoc. Teraz momentalne, aby toho nebolo malo, ma az 3 bacily v nose :( Uvazujeme o zmene skolky, ze možno chyta bacila od nejakeho spoluziaka. Ma niekto podobnu skusenost so zmenou skolky? Dakujem.

pribinak
3. apr 2015

Neviem ci ti pomôže zmena MS, toto je klasicky prvý rok v MS u mnohých deti. Proste z choroby do choroby.
Skôr by som ti odporučila návštevu Imunologa, možno Vám da nieco na posilnenie imunity.

My sme mali moraxellu permanentne, nasa mudr nam to uz ani nepreliecovala.

henikav
3. apr 2015

@nikolal je uplne jedno do ktorej skolky pojdete, prvy rok je jednoducho taky, kym si dieta nevybuduje imunitu, zmena skolky nepomoze. Treba len liecit, doplnat vitaminy a buduci rok uz bude lepsie

0silvia0
3. apr 2015

@nikolal na tvojom mieste by som zvážila nechať dieťa doma do 3 rokov, aby si od antibiotík a vírusov jej telo odpočinulo. Tiež pchať do takéhoto malého dieťaťa jedny antibiotiká za druhými nie je práve ideálne riešenie...

pribinak
3. apr 2015

Máš doma maličké bábätko, možno by si mala zvážiť aj to, ju necháš doma az do ďalšieho septembra, aspon nebude nosiť infekcie bábätku

horana
3. apr 2015

2 rocne este nema vybudovanu imunitu (az na vynimky), zrelost do skolky (slovenskeho typu kolektivov) sa nenadarmo hovori ze od 3 r az je doporucene, a nie je len socialna ale aj imunitna zrelost, to k tomu patri.
Min. do sept. nechat doma, ked je raz mama doma s malym babom, a teda nechodi do prace, je este najlahsie si pribrat aj dalsie dieta. Ide jar, da sa chodit vela po vonku, ihriskach, budovat vztah...

maslenka47
3. apr 2015

@nikolal Co si cakala, hodinky s vodotryskom? Vela deti si tym prejde, ked zacnu chodit do kolektivu. Urcite ze chytila nieco od spoluziaka, alebo cestou z/do skolky. Ale spoluziakov bude mat VSADE. Navyse, teraz je taky uzasny cas, ze aj takmer vsetci dospeli (ktori nesedia cele dni s dietatom doma), su soplavi alebo nachladnuti. Skor by som pouvazovala nad zmenou lekarky, ak vas po tolkych ATB (podla toho, co pises, tak od septembra ich vybrala snad 7-8) neposlala na ORL alebo neodporucila odklad.

rainee
3. apr 2015

Zmena skolky nepomoze, v kazdej je to to iste 😖 Chore deti, tony bacilov a zaklincuju to ucitelky ked daju detom pit ladovu vodu alebo ich vezmu v nevhodnom pocasi von.... A nemusi to bohuzial trvat len prvy rok, zalezi od imunity dietatka. Ale co mam deticky v okoli, skoro kazde ide z choroby do choroby...

nikolal
autor
3. apr 2015
mimla
3. apr 2015

@nikolal Nie je to pravda, že všetky škôlky sú rovnaké. Ja som dala syna do škôlky od 2 rokov. Ale v škôlke bolo tip top upratovanie, mali nejaký špeciálny vysávač. Malý bol chorý minimálne. Mal za ten rok dva šušne a kiahne, ktoré decko skrátka schytá, môže sa človek aj rozkrájať. Takže ja rátam len tých dvojo šušňov. Nie je to len nejaká zázračná imunita môjho syna. Všetky deti v tej škôlke boli celkovo málo chorľavé.

mamulienka30
3. apr 2015

@nikolal nie je to v kazdej skolke to iste, vela je o hygiene, vela o tom, ako sa upratuje, ake su priestory, ci su tam koberce, zavesy, ci sa vetra, ci ucitelky sortuju chore deti prec - alebo tam nechaju usoplene uchrchlane... oplati sa hladat.

katrinka8
3. apr 2015

@nikolal - ahoj, nám doporučila naša pediatrička nechať 3-ročnú dcérku doma, keď sa narodil synček - minimálne na 2 mesiace, aby nenosila choroby. Nastúpila v septembri, bola stále chorá, 3 dni v škôlke, 2 týždne doma (atb ale nemala, našťastie). Koncom novembra sa narodil synček, to bola tiež chorá, zhodou okolností vtedy mala 1x ATB. Ostala doma potom aj celé Vianoce až do 7. januára (kedy sú v škôlke prázdniny) - spolu jej to vyšlo presne tie 2 mesiace, ako vravela pedina naša. Po tých Vianociach sa jej stav radikálne zlepšil, vydržala v škôlke aj 2 týždne a doma už len týždeň (po tých začiatkoch výrazné zlepšenie), no a keď u bola jar, ak už chorá vari ani nebola, od marca do júna vychodila všetko 🙂
Tento druhý rok, čo chodí do škôlky, bola chorá zatial vari len 2x, raz eše pred Vianocami, dakedy v novembri vari, a potom po Vianociach dakedy mala 3 dni z ničoho nič horúčky (ale žiaden iný príznak), tak sme ju nechali týždeň doma. Zatiaľ sa drží veľmi pekne. Užíva Imunoglukán na imunitu, začali sme s ním, keď bola v tých začiatkoch stále chorá.
Inak, tiež som čítala taký rozhovor s jedným doktorom, ktorý tvrdil, že dieťa je z imunologického hľadiska zrelé na kolektív najskôr v 3 rokoch, ale vo väčšine prípadoch až v 4 rokoch. V 2 rokoch nie je zrelé, v roku v žiadnom prípade. Čiže ja v Tvojom prípade by som počkala do toho septembra asi.
Ono to v podsate také tie choroby môžu by aj z psychického hľadiska. Malinká Ti takto môže reagovať jednak na škôlku (alebo odlúčenie) a na narodenie súrodenca. Môže mať z toho sres - ým pádom skôr ochorie, lebo je oslabená.

timea7
4. apr 2015

@mimla no vysávačom to zrejem nebude, niektoré deti majú lepšiu imunitu, iné horšiu, niektoré sú chované v bavlnke, neprimerane teplo obliekané, keď je pod 10 stupňov, nechodia von....iné sú vonku nonstop, nezdržujú sa v prekúrených miestnostiach. Môj syn chodil do škôlky pred dvadsiatimi rokmi, vysávač tam bol tak maximálne ETA 😀 , chorý bol dva krát za celé štyri roky, z toho raz to boli kiahne. Je super, ak má dieťa pestrú zdravú stravu s kopou zeleniny a ovocia, má dostatok pohybu na čerstvom vzduchu v každom počasí, ale záleží to aj od toho, akú má imunitu a tú môžu mať a mávajú aj súrodenci, dokonca dvojčatá rôznu. Inak ideálne by bolo, keby deti do materských škôl nastupovali na jar, nie na jeseň.
@nikolal tak ako ti radia iné, nechaj ju ešte doma, najmenej choré bývajú deti, ktoré sú zaškolené vo veku 3,5 - 4,5 roka.

koniarova
4. apr 2015

@nikolal Nechala by som malú minimálne do 3 doma.

zuzana76
4. apr 2015

@nikolal dieta by som nechala doma do 4 rokov, zmena skolky nepomoze a aj potom bude este chorlaviet, imunita sa buduje postupne, v kazdej skolke, resp vsade aj v skole budu spoluziacky s kadejakými bakteriami a co potom? kazdy mame tie " svoje" bakterie

mimla
4. apr 2015

@timea7 Jasné, ja len hovorím, že ak sa trošku dupne na hygienu, vysávanie, poriadne umyté príbory, vetranie, pravidelný pohyb vonku, jednoducho tie elementárne veci, tak sa môže stať, že zrazu celá škôlka v podstate nie je chorá. Neverím tomu, že v našej škôlke sa akurát stretli tie odolnejšie typy. Skôr si myslím, že je to tým že učiteľky premýšľajú, ak je zima deti oblečú, ak je teplo vyzlečú (znie to ako blbosť, ale nie všade sa to deje), že sú učiteľky ochotné pri každom, aj minimálnom šušníku s dieťaťom smrkať, a nie nechať dieťa šušne rozotierať po hračkách. A podobne. Je to aj o prístupe personálu.

danusskaaa
4. apr 2015

vsetko je o pristupe rodicov. bohuzial, aj ja sa stretavam s tym, ze dieta dva dni vracia a teplotuje a rano je uz v skolke-neriesia ze je dieta chore a ani to, ze nakazi dalsich. ked ucitelka zisti, ze dieta je chore vola rodicom nech pridu, oni jej povedali, ze nemaju volno nech to vydrzia-toto je podla mna na hlavu. ved chore dieta nepatri vonku a vobec nie do kolektivu. necudo, ze aj zdrave deti su stale soplave a ukaslane. to uz ziadna imunita nepomoze, ked su dennodenne s virusmi v kontakte.podporovat imunitu nie je zle, ale niekedy zbytocne, ked je dieta pol dna medzi infekcnymi detmi. Moja mala nebola moc chora a do Vianoc ani jedna choroba. teraz, je to ovela castejsie, kedze pocas zimy su tam chore deti nonstop. mala sopli, kasle, teraz zase bolujeme s vysokymi teplotami. bohuzial viem, ze ked ju tam zase dam vrati sa s niecim inym. skolka je super, vzdy cistunka, poumyvana, vyvetrana, hracky vycistete..... bohuzial chore deti tam budu zas :( cize, si myslim ze zmena skolky nepomoze, kym si rodicia trosku nevstupia do svedomia a daju prdednost zdraviu ako peniazom! ja som tiez z muzom zamestnana, viem ze je to s volnom, PNkou ci dovolenkou problem v urcitych dnoch, ale vzdy sa to da nejako vyriesit. ci v ramci rodiny, znamych, kamaratok, susedov a podobne.

timea7
4. apr 2015

@mimla že by celá škôlka bola komplet zdravá, aby v nej neboli choré deti, taký stav nenastane,bohužiaľ. Jasné, že dôkladná hygiena, častejšie menenie uterákov v čase epidémií, správne vetranie a učiteľky, ktorým nie je fuk, či dieťa lieta po dvore v bunde, napriek tomu, že je teplo a spotí sa, prispejú k menšej chorobnosti. V prvom rade je to ale na rodičoch, do škôlky by som dieťa mladšie ako tri a pol, štyri roky dávala len naozaj v nevyhnutných prípadoch, dieťa potrebujú pestrú stravu, v každej druhej téme tu čítam, ako deti točia štyri jedlá...ísť s dieťaťom na dve hodiny von môže každá mama chápať inak, dá sa byť dve hodiny v parku, na ihrisku, ale aj v obchodnom centre a v detskom kútiku....v lepšom prípade idú aspoň po to obchodné centrum peši, v horšom autom. Píšem to z pohľadu učiteľky, keď sa v triede vyskytnú zo štyri deti, ktoré majú doma prekúrené na 26 stupňov, von chodia len keď je naozaj slnečné počasie, sú živené cestovinami s kečupom alebo grankom, tak budú choré veľmi rýchlo, pretože učiteľka s deťmi von pôjde, tých dní, keď sa naozaj nedá ísť von, je počas školského roka maximálne dvadsať. Keď ochorie, vráti sa po chorobe s oslabenou imunitou a dostáva sa do začarovaného kruhu. A keď sa na to pozriem z pohľadu matky, naozaj mi vadia učiteľky, ktoré s kľudom ráno zoberú do triedy dieťa, ktoré je viditeľne choré 😝 😝 - Najviac by chorobnosti v škôlkach pomohlo lepšie vybavenie a najmä zníženie počtu detí, aspoň v triedach 2-3 ročných detí.

timea7
4. apr 2015

@danusskaaa učiteľka má právo choré dieťa neprevziať a rodič povinnosť pre choré dieťa si okamžite prísť, alebo zabezpečiť jeho prevzatie poverenou osobou. Ale sama viem, že to tak nie je, asi štyri hodiny som mala na rukách dieťa s teplotou....mám miestnosť, v ktorej ho môžem od detí izolovať, čo mi však nie je veľmi platné,lebo tam s ním nemám koho nechať....veľmi by pomohli asistentky v triedach, tak ako je to bežne vo svete. Lebo to dieťa je v podstate s inými deťmi v čase keď je najviac infekčné.....o "matkách", ktoré dieťaťu ráno šupnú tabletku, aby do obeda vydržalo bez teploty, po obede zaspí a potom ho vezmú, radšej pomlčím....

danusskaaa
4. apr 2015

@timea7 ano bohuzial, ked je jedna ucitelka na 20deti tak aj tam nemoze byt s dietatom v izolacke :( a ucitelka nemusi hned po prichode dietata vidiet, ze je chore... a ak si raz rodic z toho velku hlavu nerobi, tak ucitel neurobi nic. skor este dostane zdrba od ostatnych rodicov i vedenia ze ho nemal prijat...

janinah
4. apr 2015

si doma s bábetkom,najlepšie riešenie je nechať dieťa doma mimo kolektívu rok,potom sa uvidí...

timea7
4. apr 2015

@danusskaaa bohužiaľ často je to tak, len neviem, komu to prospieva, tým deťom asi ťažko....

amadora
4. apr 2015

@nikolal zmena skôlky nepomôže, toto je klasika v každej škôlke, starší syn sa z týchto škôlkárskych chorôb dostal cca po roku a pol a mladší chodí už 2 roky a drží ho to furt... a skúšali sme všetko možné aj nemožné, ale proste ozaj si tým asi len musia prejsť. ale je to na nervy 😝

david93
4. apr 2015

ja ťa nepoteším, my sme zmenili škôlku a nepomohlo, stále chorý, dúfali sme, že v škole bude lepšie a nie je, stále chorý... teraz je druhák a min. raz za mesiac sme u lekára
už sme absolvovali ORL, alergo, gastro, znovu ORL, znovu alergo, čakáme na gastro...
je to na budku a pomaly aj na psychiatriu (ja)

rainee
4. apr 2015

Aj my s tym stale bojujeme, dcera bohuzial tiez byva casto chora, nepomahaju ani lieky na imunitu, stravu ma pestru a von sa snazime chodit skoro za kazdeho pocasia. Ale ma znizenu imunitu a kazdy bacil co ide okolo sa na nu nalepi... V skolke je vela chorych usoplenych deti, takze je to zacarovany kruh. Mozno v sukr.skolke kde je malo deti je to lepsie.
U nas k tej chorobnosti dost prispievaju aj ucitelky. Dcera sa mi stazuje ze im davaju pit ladovu vodu a s tym obliekanim je to tak, ze co maju v skrinke si musia obliect. Takze je jasne ze ked je rano 10 stupnov pride dieta teplejsie oblecene ako ked je cez obed tych povedzme 15. Jasne som dcere povedala ze nech si uz na obed nedava pod bundu aj mikinu, ale vraj musia, potom su samozrejme po prechadzke spotene ako mysi. 😝 Uz mam niekedy pocit ze je to zamerne, aspon maju potom menej deti 😠

timea7
5. apr 2015

@rainee nepasuj sa do role nevoľníka, nabehni za učiteľkami a vydiskutuj si to s nimi, máte určite aj rodičovské, zrejme ani ostatní rodičia nie sú tým´to stavom nadšení. Učiteľka je tam aj na to, aby tvoje dieťa bolo v pohode, čo určite nie je, ak lieta naobliekané a spotené po dvore. No a keď sa potom napije studenej vody....

rainee
5. apr 2015

@timea7 Uz som si to vydiskutovala s ucitelkou, ale zatial naprava ziadna. Vsetkym to vadi, ale ozvala som sa tusim len ja, lebo kazdy rodic je rad ze ma vobec dieta umiestnene v skolke, tak je radsej ticho. 😒 A zmena skolky nam tiez nepomoze, co pocuvam vsade je to v statnej skolke viacmenej rovnake. ale to je uz na inu temu.

0silvia0
5. apr 2015

@rainee keď ráno dovedieš dieťa do škôlky, mikinu zober domov a tým pádom si ju nebude môcť obliecť 😎 Samozrejme v tomto čase, keď je cez obed oveľa teplejšie ako ráno 🙂

timea7
5. apr 2015

@rainee nie je to v každej štátnej školke rovnaké, ani v každej súkromnej, skúsila som aj aj, takže možem porovnávať. Tým, že budeš ticho ničomu neprospeješ, išla by som za riaditeľkou a keď nenastane náprava, tak s písomnou sťažnosťou za zriaďovateľom. Je to o ľuďoch, nie o škôlke.

timea7
5. apr 2015

@0silvia0 to mi už pripadá choré, veď tie učiteľky sú hádam svojprávne, či? Aj keď ja som zase mala matku, ktorá si želala, aby dieťa malo vonku oblečené to, čo malo ráno....Teplota môže počas dňa aj klesnúť a to radikálne, potom by mikina mohla aj chýbať.

s_mt
5. apr 2015

ja to mam to iste, dcera ma 1 rok, som na materskej, syn zacal chodit od septembra do skolky-ma 3 roky a je skoro stale doma ;( Tyzden v skolke, 2 tyzdne doma.. A nakazi nas vzdy vsetkych, aj malu.. Posilujeme imunitu, ale stale sa z toho nevieme dostat, je to zacarovany kruh. Myslim, ze zmena skolky nepomoze.. Tiez beru do skolky aj chore deti, ked sme v satni, kasle sa tam o 106 ;( Nepaci sa mi to, aj riaditelka vravela, ze nebudu brat chore deti , ale stale tam pocujem nejaky kasel alebo soplik. Skolku menit nechcem, v kazdej bude nieco, su preplnene.. ;( Uz len vela vitaminov, cerstveho vzduchu, ide jar, tak vari bude lepsie ;)