Zvláštne plazenie 7,5 mesačného syna

Zodpovedané
23. jan 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho 7,5 mesačného syna, ktorý sa asi mesiac plazí. Žiaľ, odráža sa len pravou nohou, ľavú ma iba zohnutú. Oboma rukami sa priťahuje. Otáča sa do obidvoch strán, aj na bruško a aj na chrbátik.

Asi týždeň sa v postieľke dá na štyri a pohupuje sa. Keď sa dostane plazením ku mne, alebo k manželovi, dá sa na kolienka, rukami sa nás zachytí. Potom chvíľku kľačí a začne vystierať nožičky do stoja. Keď nikto pri ńom nie je, tak si dá hlavu na zem, vypučí zadoček a nohy vystiera. Už sa nám párkrát vytiahol do stoja aj pri stolíku. Je to správne?

Ďakujem za odpoved

Dobrý deň,

je veľmi dôležité, aby Vaše dieťa predtým ako sa pustí do samostatnej chôdze, či do nácviku stoja, aby štvornožkovalo. Je to zdravý pohyb.

Štvornožkovaním si dieťa spevňuje chrbticu a pripravuje sa na chôdzu.

Ak to dieťa vynechá vo svojom vývoji hrozí porucha držania tela.

Skúste Vášmu dieťaťu zabezpečiť nekĺzavý povrch na štvornožkovanie, najlepšie koberec. Dieťaťu sa na podlahe veľmi ľahko plazí, no na koberci už to pôjde ťažšie, motivujte ho k štvornožkovaniu!

Ak Vaše dieťa sa nebude púšťať do štvornožkovania, tak nečakajte a vyhľadajte odborníka fyzioterapeuta vo Vašom blízkom okolí.


Prajem Vám pekný deň.
Mgr. Antónia Wágnerová

Detská sekcia FYZIO&Kids: http://fyzioklinik.sk/fyziokids/
FYZIO KLINIK: http://fyzioklinik.sk