Maminy poraďte čo s týmto...
Mam 4-týždňoveho chlapčeka. V noci spáva celkom dobre a spočiatku vedel pekne pospať aj cez deň. No ale poslednú dobu je to cez deň strach... Je strašne uplakaný a nevie riadne spinkať. Zaspí jedine na prsníku. Keď už zaspinká a buď sa sám odpojí od bradavky alebo ju povytiahnem ja keď vidím že ju už nedrží a odídem od neho tak je buď hneď hore alebo spí max pol hodiny a znovu len plače. Ozaj viac ako pol hodiny cez deň nepospí. A to sa podarí možno tak 3-krát za deň. Len na pár chvíľ je taký že tíško poleží a pozerá keď sa s nim rozprávam alebo hrám. Ale potom zas len z ničoho nič strašné plače spustí a musí ísť na prsník aby sa upokojil. Cumlík veľmi nezaberá. Ani nosenie na rukách v rôznych polohách. Je čisto kojený a hladný snáď nie je lebo ciká aj kaká pekne. Ani bruško by ho nemalo bolieť. Už ozaj neviem čo s ním. Viem že bábätká proste plačú ale toto je už o nervy. Ani sa od neho pohnúť nemôžem. Nie že by som s ním nechcela byť ale aj ja potrebujem chvíľku na vydýchnutie keď som s ním celý deň sama a otecko príde z práce až podvečer. Keď spustí už taký škrekľavý plač tak sa neudržím a už plačem s ním.. a tak nás otecko väčšinou doma nájde ako dve kôpky nešťastia..
Môže mať na toto vplyv niečo také že si prešiel ťažkým pôrodom? Bol veľký (4350g) a mala som náročný porod. Alebo ho mohlo ovplyvniť to že som ja počas tehotenstva dosť veľa plakala? Bohužiaľ som taká povaha a kadečo na mňa doliehalo... Stále rozmýšľam kvôli čomu môže byť taký...
@luci219 tvoje babo je take preto, lebo je babo a takto to s nimi je v prvych tyzdñoch zivota, tie polhodinove spanky su uplne normalne a typicke pre kojene deti. Niekto ti povie, ze mu babo spalo 3 hodiny, ale to sa vacsinou deje pri babetkach na UM.
Toto obdobie len treba vydrzat, po 3 mesiacoch sa to zlepsi. Ked je manzel doma, nech sa zapaja o starostlivost o maleho a ty si zatial oddychni
@luci219 máš úplne normálne bábätko🙂 keby skúsiš douspat? Ja keď som vedela ze mi bude polhodinku spať, tak keď sa začala prebúdzať tak som ju začala hojdať alebo som jej dala prsník a ešte zaspala
Však si napísala, že aj poležká spokojne. Keď má toľko kíl, tak by som povedala, že je často hladný. Nemôžeš od neho čakať, že sa hodiny ,,zábaví" sám.. Nemáš hojdacie kresielko? Bábätká sa radi hojdaju. Keď v noci pospinka, tak mu možno cez deň toľko veľa netreba spať. Sú také bábätká, že napriek veku potrebujú viac podnetov a kŕmenia ako spánku. Pásť koníky. Unaviť hudbou, spevom. Takéto malé bábätko vyčerpávajú aj zvuky. Na brušku sa mu páči ako? Moje zbožnovali hrkálky.
Nemám radu, ale mne takto revalo dieťa aj v noci. Ani si ho nepamätám nerevajuce s otvorenými očami a spalo malinko.
Ja len ze nie je to tvoja chyba a skus pospať s ním teda v noci. A cez deň maj pri sebe.
My sme na nič neprišli. Nič nepomohlo.
Ono nie je problém, že nespí, ale že v kuse reve jak keby ho z koze drali. Tak?
@anketkarka písala, že len pár chvíľ je takých. Chvíľa môže byť 5, 10 min
Ja mam 2 deti. Druhé štandardný typ. A teda non stop rev jak odusu za mňa normálny a bežný nie je.
Poviem na rovinu, nedá sa porovnať večne revajuce dieťa s normálnym obyčajným.
Ahoj, myslím, že u vás začala prvá spánková regresia. Skús si o tom prečítať na nete. Ale v skratke, bábätko dosiahlo vývojový míľnik a menia sa mu spánkové cykly. Je to obdobie, ktoré sa musí len vydržať. Potom sa to ustáli, kým nepríde ďalšia regresia v 6-8 mesiacoch 🙂
A ešte doplním, že u nás to bolo rovnaké, keď prišla prvá regresia, nič som o tom nevedela a prerevala som ju spolu s malou 😅 Muž robí v zahraničí, mama tiež, takže som chodila ako mátoha.
Moja ma 3tyzdne a sme na tom rovnako. tiez tazky porod, tiez som emocna. U nas pol dna super ale akonahle ma prist partner z prace mala place a najde nas urevane obe. Dnes ju to drzalo dobre dlho, hodinu nam pospala v kocari, potom zase plac akoby ju drali z koze, myslela som, ze uz nam zaspala a ona akurat zase zacala spievat 😭
Ponpol hodine byva precjod na hlbsi spanok a to bud deticky spia slebo ich to zobudza. Ked sa zase zobudi neskusas zase douspat tym prsom? Spinka nejak zavinute? Mozno ho budi priestor
@luci219 ja mám 8 týždňového (tiež pôrodná váha 4200g), ale je už druhorodeny, takže ma to už vôbec nerozhodilo, keďže aj prvý syn bol taký nespavec, čo vydržal sám sa zabavit v postieľke alebo na podložke tak 15min 🤷🏻♀️ chápem a sucitim, že je to náročné (plus ja mám do toho ešte 2,5 ročného doma). Ja to už teraz beriem normálne, proste sme sa s tým naučili fungovať, ale pri prvom synovi, keď bol bábätko,som tiez stresovala. Nepomáha nič, len si možno naštudovať niečo o detskom spánku a vydržať. Dokonca starší syn keď mal 4-8 mesiacov tak spával 3x denne po 40 min.
Ale každé obdobie raz skončí, a aj tieto krátke spánky. Držím palce, aby ste to zvládli 🙂
@luci219 Musis pockat polhodinu po tom co zaspi a az potom ho polozit.
Pozri si nieco o spankovych fazach. Novorodenci do 4 mesiaca maju prvych 20-30 minut REM fazu, pri ktorej je plytky spanok z ktoreho sa lahko zobudia. Po polhodine prechadzaju na hlboky spanok. Vtedy ho nezobudi nic, mozes vedla neho zapnut mixer. Normalne si to mozes odsledovat. Pocas prevej fazy dychaju velmi hlucne, doslova funia, trhaju rukami, nohami. Potom po prechode na hlboky spanok su nehybne a uplne tiche.
Ten prechod medzi spankovymi fazami deti skoro vzdy zobudi. A kedze nevedia ako zaspat, potrebuju pomoc douspat. Snaz sa douspat. Bud pri nom ked ide ta polhodina, lebo treba douspat hned ako sa zobudi aby sa nestihol uplne prebrat. Toto sa deje aj dospelym ale oni sa uz naucili hned zaspat a tak to ani nepstrehnu. Ked bude mat 4 mesiace pride prva spankova regresia kedy sa mu tie fazy prehodia a tak uz mu ostanu.
Su take babatka. Aj ja mam take urevane, ale zlepsi sa to casom, moja mala tri mesiace, a uz vie aj trosku polezkat, ked uz zacne chytat ruckami a bude sa vediet zabavit aj sam trochu, bude kludnejsi. Vyskusaj ho nosit, moja rada spala na mne