Problémový spánok 11-mesačného dieťaťa

nairia
29. jan 2025

Mile mamicky, zufala hladam pomoc a rady.
Mam 11m syna a jeho nocny spanok je posledne tyzdne peklo.
Vecer zaspi normalne v pohode a do dvoch hodin od zaspatia precitne a reve a reve az tak, ze uplny amok chyti. Neda sa nijak ukludnit, az treba zasvietit svetlo (mame nocny rezim), musime vyjst z izby, skratka niecim sa ho snazim ukludnit a rozptylit. Zvycajne to trva cca 20-30min, kedy je znova pripraveny ist spat. Zaspi, no aj potom este kym uplne ide to hlbokeho spanku to trva- knuci, mrvi sa, nie je pokojny.
Odkedy takto zacal vystrajat, ho nechavam spat na posteli, lebo v postielke sa otlkal, ako sa prehadzoval krizom krazom. Spi so mnou,aj v noci ho viem tak lepsie upokojit, ked ho mam poruke- pohladkam.
Zaspava na posteli, citame si knizku, napije sa mlieka a potom si lahne, hladkam ho, spievam alebo nieco mu rozpravam. Nie je kojeny, v noci mlieko odmieta, max sa napije vody.
Co ma frustruje je to pravidelne zobudenie sa s placom az hysteriou.
Rezim ma tak, ze vstane cca o 7 rano, prvy spanok 1h, druhy spanok 1-1,5h a potom o cca 19.30-20 zaspava.

fantaghiro21
29. jan 2025

Nemôžu za to zuby?

andreatytler
30. jan 2025

@nairia
Kedy ma ten druhy spanok? Mozno este nenabehne na nocny spanok a budi sa po 2 hodinach, ide sa hrat a az potom nabehne na nocny spanok.
Nas sa niekedy takto budil s placom bez nejakej zjavnej priciny este aj ako 4 rocny. Nepomohlo vobec nic, proste sa ten plac stupnoval az kym nebol z toho cely spoteny a vycerpany. Mne to pripadalo akoby sa on sam vytacal. Az neskor som pochopila o co islo.
On ked sa zobudil, bol cely rozospaty a unaveny a chcel zase zaspat, ale nieco mu vadilo. Vacsinou mu bolo treba cikat, niekedy bol smadny, niekedy mu bolo priteplo ale v tom polospansku nedokazal povedat v com je problem. On si to nedokazal ani uvedomit. A aj keby si to dokazal uvedomit, aj tak ho to stvalo, ze nemoze spat. Aj ked sme ho odniesli do zachoda aby sa vycikal, aj tak rucal, lebo on chcel spat a nie cikat. Proste v tom veku nedokazal spracovat tie emocie v tom polospanku.
Ja by som sa bala ze sa nauci na tieto polnocne vylety mimo spalnu, ale zase chapem ze sa snazis zastavit ten hrozny plac.
Mozu to byt aj tie zuby. Vacsina problemov so spankom u nas trvala tak 4-6 tyzdnov a potom sa to zmenilo.

nairia
autor
30. jan 2025

Druhy spanok mava za idealneho stavu od cca 13.30-15.00, niekedy do 14.30. A prvy ma hodku od cca 9.30-10.30.
Proste ale skusam niekedy tak, niekedy onak a proste furt je to zle. Donedavna sme takto fungovali a spaval v pohode.
Zuby mozno, ale aj mu davam gel, ten nijak nezabera.
Btw tie vylety mimo spalnu mi poradili v spankovom poradenstve ako taky restart, ked sa nedari zaspat. Riesila som jeho o 💩 spanok aj pred 4. mesiacmi.
Ked si teraz spatne vybavim, tak nekludne spanky ma hadam od pol roka. Vtedy ale fungovalo pohladkanie a spal, len teda polku noci preknukal a prevzdychal.

aliaray1
30. jan 2025

@nairia ked nezabera gel na zuby, davas mu nurofen? Lebo nam toto pomohlo, a vyspali sme sa stastlivo vsetci.

andreatytler
30. jan 2025

@nairia Gel na zuby u nas vobec nezaberal, ale ja som nechcela davat lieky, lebo som nikdy nevedela ze ako dlho bude trvat kym ten zub vyjde a nebudem davat lieky od bolesti 2 tyzdne.
Takze prve bdele okno ma 2.5 hodinove
Druhe bdele okno ma 3 hodinove
Tretie bdele okno ma 4 - 5.5 hodinove
Aj my sme mali tak ze k veceru sa tie okna natahovali, ale 5.5 hodin je dost vela, len neviem ako by ste to mohli zmenit. Trreti spanok sa vam tam nevtesna, Aj ked len mini 30 minutovy, museli by ste mat neskoru verierku. Ale tu mate aj teraz.

nairia
autor
30. jan 2025

@andreatytler no ked sa zobudi okolo 14.30,tak vacsinou ho beriem spat skor a okolo 19.15 zaspava. Je to tam dlho, aj mne sa zda, no spaval aj dobre v klude a rezim bol rovnaky.
Napr. vcera sa zobudil o 7.30, prvy spanok az 10.55-11.30 (budila som ho, aby sme v normalnom case vtesnali druhy a nesiel spat o 10 vecer), potom druhy spanok zaspal 15.45 a 16.15 uz bol hore a vecer zaspal 20.10.
A o pol 10 uz mal zase krizu.
Tam by som povedala, ze mal malo spanku denneho, ale ten druhy sa zobudil sam a ja ho uz neviem presvedcit na dlhsie spanie, ked sa on preberie🤷

nairia
autor
30. jan 2025

@aliaray1 napadlo mi aj to, len ho nechcem stopkat Nurofenom donemlatom. A zase mal obdobie, ze zle spaval aj 3 mesiace vkuse, to neboli zuby urcite.

simona1306
30. jan 2025

mozu to byt aj nocne mory , mozno aj nocny des .... dcera ma stym problem tiez asi od 1 roka .... teraz ma tri , uz je to lepsie, ale vzdy ked je chora, alebo po vikende ide prve dva dni do skolky tak to ma ... zacne vystrajat, kricat, plakat, zacne sa niekedy az zadrhavat, oci otvorene dokoran ale nevnima .... posledne dva mesiace sa ktomu pridalo aj kopanie , a dnes v noci sa zacala bit do hlavky ... nepomaha nam nic , len pockat kym to prejde ....

nairia
autor
30. jan 2025

@simona1306 toto presne mi napadlo minule, ci to nie je nieco tohto stylu. Akoze, teraz ma aj sopel, zacina sa stavat v priestore, mozno opat regresia, len co ak nie? Lebo fakt to nekludne spanie ma uz dlho a niekedy lepsie, niekedy horsie a vobec neviem prist na nejaky vzorec,ktory by mu to zhorsoval alebo cim sa to da eliminovat 🤷

simona1306
30. jan 2025

@nairia u nas je to vzdy niecim sposobene ... teraz je chora, takze mava tie nocne desy castejsie, kedze ma vlhky dusivy kasel ... ma ho prvy krat, a cez den ked nevie vykaslat a zacne sa drhnut tak sa vzdy zlakne, a v noci ako keby si na to spomenula , pretoze v tom reve aj nahlas krici ze dusim sa .... inokedy to mava menej caste, ale vzdy ked cez den sa stane nejaka situacia ze dostane nejaky amok , ze jej nieco zakazem, alebo ze ju vyhresim, alebo nieco spadne na zem a zlakne sa, alebo teraz po novom aj skolka, tak uz proste dopredu viem ze noc bude zase zla... A hovorim, ked bola mensia, ako tvoj, tak to tiez mavala , a tiez som to nevedela zaradit a hladala som rozne dovody a priciny, a az teraz ked som si nieco o tom precitala, a poradila sa s lekarkou tak si to zacinam spajat ... poradit ti stym neporadim, hovorim, ja len cakam kym to prejde , som pri nej, aby si neublizila a ona potom vlastne skonci, realne sa zobudi, ukludni sa a zaspava na novo ....