Kupujete nízkotučné alebo nízkosacharidové produkty?

Aký je váš vzťah k tukom? Vyberáte níkotučné varianty? Použivate maslo, orechy, vajcia, slaninu, mäso? Riešite glykemický nálož vášho jedla? A teda, či neprímate naraz veľam cukru ?
winnerka
2. júl 2016
Moj vzťah k zdravým tukom je pozitívny, riešim skôr cukry. Bežne v kuchyni používam kokosový olej, domace maslo, bravčovú mast. Takisto zjeme veľa vajíčok, peciem raw koláče z maku a orechov. Maso používam výhradne z domáceho chovu- hovädzie, kuracie, morčacie, zajace , divinu, kupujem veľmi veľa rýb a morských plodov. Ked mam chut, nevyhýbam sa ani domácej klobaske ci jelitku . Z mliečnych výrobkov preferujem tie stredne tučné 3,5 % az po smotanove, ale biele, neochutene. Doma si ich dochucujem podla seba, medom, orechmi, ovocím , alebo si tam zamiešal ovsenne otruby. Mlieko som teraz zohnala jersejske 5 % , inak beriem z mliecneho automatu.
Skôr riešim cukry a glykemicky index potravín, ked pečivo , tak bielkovinovy chlieb, ryža len indianska, zemiaky malo, a ked , tak varené v supke, nakoľko maju nižší glykemicky index, skôr používame bataty. Na sladenie kupujem len xylitol alebo cukor z kokosovych kvetov a ked som na cestách,tak sa vždy snažím priviesť original nerafinovany trstinovy cukor, vanilku, škoricu, koreniny.
erickatt
2. júl 2016
Maslo slanina mlieko zasadne 3.5%.. Vsetko s mierou. Cukor do javy hnedy inak klasika. Hej dia a jogurty bez cukru sa u nas kupuju len drahemu nakolko je diabetik.
zoizoi
2. júl 2016
Nie, nenakupujeme nízkotučné potraviny. Radšej plnotučné, ale samozréjme s mierou. 🙂
Čo sa týka nízkosacharidových výrobkov a celkovo ,,bez cukru,, som čítala, že cukor obsahujú, len v inej forme (teda iný druh) neviem, či je to pravda. Nápoje však doma nesladíme a snažíme sa používať zdravšiu variantu cukru v podobe hnedého, alebo trstinového cukru.
ckatka
2. júl 2016
@dusanplichta mlieko nepijem. Chlieb si pečiem. Neuznávam margarín ani biely cukor. Odkedy som vyhodila biely cukor a psenicnu múku z kuchyne, mam krvný obraz v norme. Predtým som mala stále vysoké tie ALT a AST a pod...teraz je to fajn.
simik14
3. júl 2016
My jeme aj jedla z muky aj sladke jedla aj mlieko aj maso vsetko a nic nam nie je aj vyprazame a nemame cholesterol ani cukrovku a hodne sladime to zavisi aj od postoja cloveka ked si namysli ze nieco.nezdrave zje a skonci pre to v nemocnicci tak to naozaj tsk bude
dusanplichtaautor
4. júl 2016
@winnerka super, a skuste nam napisat preco to vsetko robite...
Ake mate pocity.... Lebo vela ludi si povie, ze im to za to nestoji.
Co vas teda najviac motivuje?
dusanplichtaautor
4. júl 2016
@ckatka super a co by vas motivovalo este dalej zlepsovat zivotospravu ? Myslite, ze je tam este aj dalej priesor, alebo ste teraz v top forme ?
dusanplichtaautor
4. júl 2016
@erickatt a diabetik nemoze plnotucny biely jogurt trebars s bobulovym ovocim ? Alebo kyslu smotanu s kakaom ?
dusanplichtaautor
4. júl 2016
@zoizoi super ...mam 2 otazky...
1. Co to u vas znamena vsetko s mierou ? Pre mna je to dost nekonkretne ...
https://www.dusanplichta.com/blog/preco-vseobec...
2. Ktore nizkosacharidove vyrobky myslite? Lebo samozrejme nemam na mysli, COla ZERo a tieto blbosti...skor to, ze vyberam plnotucny biely jogurt, namiesto nizkotucneho sladeneho...Samozrejme je vela komercnych produktov, ktore napisu ze bez cukru a je tam milion agave, a inych sladkych veci...to vsak nie je potom nizkosacharidovy vyrobok. Napriklad nasa kasa ktoru robime, je bez cukru, ale tiez to nemozem oznacit ako nizkosacharidovy vyrobok...skor sa orientujem na to, aby tam boli dobre sacharidy a teda polysacharidy a aj dostatok vlakniny.
dusanplichtaautor
4. júl 2016
@simik14 urcite suhlasim ze zavisi od postoja a psychologie. Na druhej strane ...a to pre vase dobro 🙂, povedzte mi prosim ze ako merate stav vasho zdravia. I ked samozrejme mozete byt geneticky vybavena super, ze zvladate sacharidy, veci neriesite, mate prirodzeny pohyb atd...avsak je velmi nebezpecne toto vseobecne odporucat, pretoze to u ludi takto nefunguje a narusa sa hormonalna rovnovaha..ako ja nechcem teraz kreslit certa na stenu, ale je cim dalej tym viac pripadov intolerancii a vsetkoho mozneho...Uvediem vlastny priklad, ze tiez som na vysokej skole mal vas pristup a bol vysmiaty lebo som si myslel, ze ked mam pohyb tak si mozem dovolit vsetko...teraz ked mam vyladenu zivotospravu, sa len smejem na sebe samom, v akej som zil iluzii, ked moj mentalny vykon bol velmi labilny ...stracal som vela energie , sustredenie kolisave ...nehovoriac o tom, ze som si neuvedomelou konzumaciou mnozstva peciva sposobil intoleranciu na lepok a poskodenie creva. Tak len pre informovanost, ze ked vam to funguje tak super, len naozaj zvazte aspon to sladenie ..alebo ved uz sama viete na kolko ste vo forme 🙂
sense
4. júl 2016
Nekupujem vyslovene ani nizkotucne okrem jednej znacky tvarohu ani nizkosacharidove,cale citam zlozenie....pokial je na prvych troch prieckach cukor al biela muka a takisto pokial obsahuje zlizky kt neviem co su a glukizovo fruktozovy sirup...chlieb kupujeme razny, al celizrnny al bielkovinovy,cestoviny celozrnne akurat spagety klasicke a celkovo sa riadime vsetkobale s mierou
sense
4. júl 2016
A ako sladidlo pouzivame med xylitol a kokosovy cukor, nesladime,pouzivam to len do kolacov a xylitol a kokos.cukor kvoli glykemickemu indexu
zoizoi
4. júl 2016
@dusanplichta ahoj 🙂 tvoj článok som si prečítala, pekne si ho napísal. 👍 ja som to myslela tak, že jeme aj vajíčka, aj slaninku, mäso, či maslo, ale nie každý deň a kupujeme skôr kvalitnejšie. Snažíme sa stravovať zdravo, ale nevylúčili sme úplne všetky potraviny, ktoré sú podľa niektorých ,,nezdravé,, 🙂
simik14
4. júl 2016
@dusanplichta pohyb mám iba v práci a no co sa tych intolerancii tyka velke mnozstvo z nich som prekonala prave tym sposobom ze som sa im v postupne zvysujucom mnozstve vystavovala napr marhule milujem ale vzdy sa mi z nich tak stiahlo hrdlo ze som.nemohla dychat tabletky moc nechcem skodia peceni a vzdy ked bola prilezitost tak som si z nich zobla a dnes ich jem normalne tak napr aj mlieko aj zemiaky aj ananas a mnoho ineho coho som sa nevedela vzdat aj ked ma to stalo iste zdravotne komplikaciw
winnerka
4. júl 2016
@dusanplichta preco to vsetko robím ? Pre seba 😄😄 začalo to klasicky tym, ze som chcela zhodiť iba pár kíl po dvoch pôrodoch , začala som cvičiť a študovať stravu. Nakoľko ma to velmi " chytilo" začala som ist do hĺbky , študovala som rôzne princípy diét i ľudského metabolizmu a postupne na sebe testovala , co vyhovuje práve môjmu telu. 😄 po úvodných asi 2 týždňoch , ktoré boli pomerne kruté , nastalo obdobie pokoja , ubúdania kilogramov, zlepšenia kondície . Postupne som zistila, ze je nelogicke sa tlačiť sacharidmi , ktoré mne osobne len a len rozhadzuju metabolizmus a spôsobujú mi výkyvy inzulínu a následne návaly vlčieho hladu. Začala som sledovať zloženie potravín a čuduj sa svete, sacharidy číhajú na nas skoro vo všetkom priemyselne spracovanom jedle. Začala som si teda zháňať potraviny z overených domácich zdrojov, nakoľko mi zmizol ekzém , vyskúšala som si, ze moje telo najlepšie pracuje na kombinacii tuky, proteíny , cize z tuku beriem energiu na fungovanie mozgua proteíny mi zas podporujú moje svaly a samozrejme zasytia ma. No a co môže byt lepšie a lahodnejsie ako smotanový jogurt, domáce maslo ci šálka poctivého mlieka priamo od kravy ? Milujem chut týchto výrobkov , nedá sa to porovnať s light verziami plnými skrobov a emulgátorov ....
erickatt
4. júl 2016
@dusanplichta moze. Jasne. Len to musi byt bez cukru
ckatka
4. júl 2016
@dusanplichta to nie je o motivácii 😊 aspoň u mňa nie. Užívam si život a jem čo chcem a vtedy keď mám na to chuť a peniaze 😃😃 nikdy som ešte nemala výčitky svedomia za jedlo... 😊

Začni písať odpoveď...

Odošli