Viete recept na Podplameník?

zeppka
6. okt 2011

Ahojte, raz som jedla na jarmoku Podplameník podľa starého receptu- bal slaný aj sladký variant. Mala som bryndzový so slaninkou. Bol výborný. Neviete náhodou recept? Ak áno, mohli by ste sa tu s ním pochváliť 😉

accord2
19. okt 2012

...Tiež som to jedol na Michalskom jarmoku v Martine....Niečo tak dobré som pred tým ešte nejedol...Hľadal som recept, ale nič som nenašiel - až dnes...Okrem toho záveru s tou pálenkou by to mohlo byť ono. Tu je recept:

Slaný Flammkuchen (Podplamenník)

400 g hladkej múky, 20 g kvasníc, 2,5 dl vlažnej vody, 1 lyžičku kryštálového cukru, 0,5 dl oleja. Na plnku: 125 g preastenej slaniny, 500 g cibule, 2 dl šľahačkovej smotany, 2 dl šľahačkovej smotany, 0,5 dl cmaru, soľ, mleté čierne korenie. 0,2 dl silnej pálenky bez výraznej vône.

Deň vopred si pripravíme domáci Creme Fraiche (alebo kúpime hotový): šľahačkovú smotanu dobre vymiešame s kyslým mliekom alebo cmarom. Zmes necháme stáť pri izbovej teplote (8 až 24 hodín) Zmes za tú dobu zhustne. Pred použitím zľahka našľaháme. Na Flammkuchen môžeme použiť aj pochúťkovú (kyslú) smotanu, alebo rozmixujeme 250 g Ricotty s tromi lyžicami plnotučného neochuteného jogurtu. Do misky s preosiatou hladkou, mierne nahriatou, múkou urobíme jamku a rozdrobíme do nej kvasnice, pridáme lyžičku cukru, štipku soli, menšie množstvo vlažnej vody a necháme vykysnúť. Po vykysnutí kvásku pridáme olej a také množstvo vody, aby vzniklo hladké, pomerne tuhé cesto. Vytvoríme z neho bochník, poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 15 minút – nie dlhšie cesto by nemalo byť prekysnuté. Cesto rozdelíme na dve časti. Časť rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Plát cesta preložíme na opačnú, pomúčenú stranu plechu. Cesto potrieme polovicou Creme Fraiche, posolíme, okoreníme, poukladáme naň polovicu opražených tenkých plátkov slaniny a polovicu na plátky pokrájanej cibule, osolíme a okoreníme. Do rúry vložíme suchý plech na pečenie a rúru vyhrejeme na 250 stupňov Celzia. Pripravený Flamkuchen stiahneme na horúci plech, zatvoríme rúru a pečieme asi 6 minút (alebo do svetlo hneda). Po vytiahnutí z rúry polejeme pálenkou, zapálime a podávame. Takto pripravíme aj druhú polovicu cesta.