Deti do 3 rokov v protismere jazdy

25. mar 2023

Dobrý deň viem ze je nutné z bezpečnostného hľadiska voziť deti do 3 ideálne do 4 rokov v protismere jazdy. Ale viete mi povedať či je to aj v nejakom zákone? Teda ci to je povinne?
Ja s tým problém nemám len sa snažím vysvetliť švagrinej ze nerobí dobre keď svojho ročného vozí v smere jazdy v autosedacke

tosomja
25. mar 2023

Vo vajíčku v protismere, v autosedačke už v smere, neviem si predstaviť 4rocne dieta s dlhými nohami v sedačke a nohy vyložené na operadle? Si to predstav logicky, potom jej niečo vysvetľuj 😉

lucik194
25. mar 2023

nie je to nikde v zakone

lienika
25. mar 2023

@tosomja presne to iste som chcela napisat aj ja, neviem si predstavit kde si da to 3-4 rocne dieta nohy

hederamonstera
25. mar 2023

Moj ma 13m a uz ide v smere jazdy, neviem kde by som mu strcila nohy, aky je dlhy.

zuzanaete
25. mar 2023

Dieta do 15 mesiacov je povinne vozit v protismere bez ohladu na vysku a vahu. Ale ideal je co najdlhsie.

mima172
25. mar 2023

V protismere sa u nás musia aktuálne voziť deti do 15m. Prikladám foto, článok je síce starší, no zatiaľ aktuálny (sledujem to).
@tosomja Pozor pozor, teraz sa tu na teba možno vyroja matky, ktoré sledujú skupinu "Deti v aute" 😃

rk123
25. mar 2023

v zakone je, ze dieta do 15mesiacov nesmie byt v smere jazdy.

tosomja
25. mar 2023

@mima172 ideálne, ale ideálne nech na to prispôsobia aj auto. Si neviem predstaviť kde pripevnim sedačku aby som dietatu nepolamala nohy.

mima172
25. mar 2023

@tosomja Jasné, ved ani ja 🙂 My máme malú v smere od cca 18m, tj keď šla z vajka do sedačky.

lauriik
25. mar 2023

Na slovensku do 15 mesiacov podla zakona. Potom uz moze ist po smere. Ale poznam vela rodicov co otocili skor 🤷🏼‍♀️ Ja som nasu malu otocila ked mala okolo 2 rokov lebo uz mala kolena pri hlave. Ale v skandinavii je povinne vozit deti do 4 rokov v protismere. Neviem si to dost dobre predstavit ako to robia. Zrejme maju ine autosedacky ako my.

zuzanaete
25. mar 2023

Mne sa tiez zda nepohodlne pre deti mat pokrcene nohy. Ale nas sa do 5,5 roka vozil v protismere, lebo to preferoval. Da sme ho aj v smere jazdy, ale potom sa dozadoval byt v protismere.

zuzanockamt
25. mar 2023

V našom aute nemožné mať dieťa do 3 rokov v protismere, dokonca ani 1,5 ročné nie. Od roka sa vozil v smere jazdy.

sasanka605
25. mar 2023

Maly šiel teraz, v 4,5 roku do posmernej sedacky. V protismere bol uplne v pohode a jeho nohy tiez. Ale do 15 mesiacov ako písali je to povinne. Ako švagrinu nikto kontrolovať nebude, tak sa na to vykašli. Jej dieťa.

luliu
25. mar 2023

@hederamonstera to porusujes zákon 😉

luliu
25. mar 2023

To, že vám sa to zdá nepohodlné a hľadáte milión zdôvodnení ako sa tam dieťa bude cítiť zle a nepohodlne, nič nemení na tom, že je to pre dieťa to najbezpečnejšie a deti s tým absolútne žiaden problem nemajú. Bezpečnosť by malo byť viac ako pocit nepohodlia z pohľadu matky

lauriik
25. mar 2023

@luliu suhlasim az na tu pasaz, ze deti s tym ziaden problem nemaju. Moja starsia vrieskala ako besna ked bola otocena chrbtom. Odkedy sme ju pripli az kym sme ju nevybrali. 🤯 Tu som musela otocit dopredu okolo roku a potom okamzite vrieskat prestala. Druha dcera zase kazdu cestu vracala az kym sme ju neotocili. Takze ano bezoecnost je prvodrada ale dietatu sa to nutne pacit nemusi.

luliu
25. mar 2023

@lauriik súhlasím 🙂

tosomja
25. mar 2023

@luliu mne zase syn kopal do sedačky a vrieskal, až kým sme ho neotočili. Takže asi mu veľmi pohodlné nebolo. A to bol ešte vo vajci. Len už mu trčali nohy.

thoughtfulweirdo
25. mar 2023

Dievčatá, úplne normálne sa vozia "velkaci" v protismere, nohy nemajú pod bradou 🙂 nohy sú pohodlne v medzere medzi sedačkou a operadlom sedadla, to nie je vajíčko nalepené na operadle. Inak, dcéra v aute do určitého veku vrieskala v každej polohe, asi aj v kufri by vrieskala 🤣 potom začala auto tolerovať a síce občas povie, že sa teší už len na podsedák ako kamoška, ale mala jednoducho ukázané všetky bezpečnostné prvky sedačky a keď sa niekto čuduje, už aj sama vysvetľuje, prečo je to v protismere lepšie.
K autorke, švagrinú nerieš, jej deti sú jej zodpovednosť.

zuzanockamt
25. mar 2023

@thoughtfulweirdo Možno v novších autách to ide. My máme auto z r.1989, meniť ho neplánujeme. Ale mám deti, ktoré už v protismere sedieť nemusia, jedno už ani v žiadnej sedačke.

tosomja
25. mar 2023

@thoughtfulweirdo a vieš mi poslať ako je pripevnená tasedacka pre staršie dieťa v protismere? Kde je upevnena? Lebo ja to neviem nastaviť tak, aby sedačka bola tak, že bude mať medzeru na nohy.

henka123123
25. mar 2023

Do 15 m len je to povinne...od 18 m mam deti v smere

44janica44
25. mar 2023

V škandinávskych krajinách vozia deti v protismere aj do 5 rokov nie preto ze im to prikazuje zákon ale preto ze je to bezpečné a ani ich nenapadne hazardovat so životom deti v smere jazdy.
Stačí pozrieť par videii z crash testov alebo reálne videa z nehôd akú silu ma naraz aj v malej rýchlosti keď človek ide v smere jazdy. Keďže svoje dieťa milujem ide mi o jeho bezpečnosť, v protismere bude do 5 rokov ozaj netúžim aby sa mu v prípade nehody v smere jazdy zlomili väzy. Kúpili sme kvalitnú testovanu sedačku kde ma miesta na nohy dost a ak bude treba kúpime ešte väčšiu v protismere....
Žiaľ na Slovensku sa vozia deti v doslova smejdoch ktoré nemajú s bezpečnosťou nič spoločné a gro rodičov nevie dieťa do autosedacky ani správne obliecť ani správne pripútať. Je smutné že aj keď je plno dostupných informácií tak dôležitej veci ako správny vyber a správne používanie vajicka/ autosedacky nevenujú hodinu googlenia a čítania.

44janica44
25. mar 2023

https://www.autosedackovo.sk/blog/myty-a-fakty-...

Komu sa googlit nechce článok aj s foto. V pohode tak sedí aj veľké dieťa.

thoughtfulweirdo
25. mar 2023

@tosomja Hľadala som fotku našej sedačky, žiaľ vždy som fotila len tak, že je vidno ksichty a nie upevnenie 😅 toto je najlepšie, čo mám, tú medzeru asi ani moc nevidno, ale teda dcéra mala nejakých 105cm a nohy vystreté, takže miesto tam bolo. Vzadu sedačku drží oporná noha a pásy prichytené o lyžiny predného sedadla.

hederamonstera
25. mar 2023

@luliu noaco

evkao
25. mar 2023

jazda v protismere nie je ziadny novy trend ani nejaky modny vystrelok, clovek nemusi byt raketovy inzinier, aby pochopil zakladne fyzikalne zakony, a ked to niekto pochopit nechce alebo odmieta, je to jeho vec, nikto iny za bezpecnost jeho dietata nie je zodpovedny, ale verim, ze rodicia, ktorych dieta ostalo po nehode ochrnute, ci v kome, len preto, lebo sedelo v nevhodnej sedacke v smere jazdy, by boli dali cokolvek za to, aby mohli vratit cas a v protismere by ho vozili pomaly do dospelosti

tosomja
25. mar 2023

No ja si to musím vyskúšať, keď príde priateľ domov. Nemusím mať Isofix?

evkao
25. mar 2023

@lauriik u nas sa daju kupit tie iste sedacky ako v Skandinavii, len ludia sa o to moc nezaujimaju

tosomja
25. mar 2023

@evkao ja neviem, pôjdem do obchodu so sedačkami, potrebujem poradiť, pýtajú sa na typ auta, vek dieťaťa a poradia. Nikto, za 4 roky mi neponúkol sedačku v protismere jazdy, ani neukazal túto možnosť upevnenia, ani nevysvetlil, že je to takto lepšie. Všade bolo že vajíčko v protismere, väčšia sedačka v smere, dokonca aj keď som sa sama pýtala, či keď otočím sedačku do protismeru, nebude sa dať viac polohovať do lexatej polohy na dlhšie trasy, tak vraj nie.
Teraz už na to pozerám ináč, keď viem, že je tam vôľa na nohy, že nemusí mať nohy hore na operadle, ale myslím, že predajcovia aspecialisti na bezpečné jazdy by mali robiť nejakú osvetu, nie predávať podľa farby či značky.